16.05.2018 г. 13,42 ч.

 Б.Д.: "Колко добри мисли и желания е пропъдил човек от себе си! Какво става с тези мисли и желания? - Те тръгват да странстват по света, докато един ден, като блудния син, се връщат в дома на баща си. Мислите и желанията са живи, могат да говорят като човек. Възможно ли е това? Възможно е!" (1918.12.15 ирб ДАМ.С42:404)

 

16.05.2018 г. 13,16 ч.

 Б.Д.: "Хигиената препоръчва да се изгарят всички дрехи, с които човек е боледувал от тежка, заразителна болест, или с които е прекарал мрачни психични състояния. Новата хигиена препоръчва на хората даже да сменят често къщите, в които живеят, особено ако са прекарали в тях големи страдания. Такава къща е напоена със скърби и страдания. Остане ли още да живее в нея, човек постоянно се намира под влияние на преживяното." (1918.12.15 ирб ДАМ.С42:404)

ДРУГАДЕ ТОЙ ПРЕПОРЪЧВА И БОЛНИЦИТЕ ДА СЕ ИЗГАРЯТ ПРЕЗ НЯКОЛКО ГОДИНИ (Какво остава за кланиците, затворите, трудовите обекти с много страдания - и т.н... РЕДОВНО - и семейните мебели и вещи от десетилетия, и сватбените дрехи, дрехите и завивките от дългогодишните родови гнезда и бракове, понеже в тях живеят демони и елементали, които поддържат Домашния Дракон във всеки такъв "дом"). Разбира се, такива изгаряния нямат никакъв ефект за освобождаването ни от болестите, проблемите, отчаянието и кармата, ако човек не изгори ВЪТРЕ В СЕБЕ СИ нагона да повтаря все едни и същи сценарии прераждания наред, понеже не можел да живее сам. Ще изгорим старата къща и всичко старо в нея, но има такава поговорка: "Сврачето носи задничето си със себе си". Тоест, ще си намерим ново гнездо, но ще го обитаваме пак с някой човек без висок идеал, ще пълним нова къща с нови вещи и надежди, но ще живеем по стария начин.

 

 

17.05.2018 г. 17,02 ч.

 

15-17 МАЙ 2018. ЗА ПРЪВ ПЪТ ГРАДУШКА С ТАКАВА ФОРМА (документална снимка - на фона на колажа). Много голям облак, който е повече от 30 км в диаметър и обем от 500 кубически километра. В центъра на облака е имало ледено ядро с диаметър около 5 километра! ТОВА Е НАЙ-ПРЕСНИЯ ПРИМЕР ЗА ВТОРА ГОДИШНА ВИБРАЦИЯ (Луна=вода, валежи, наводнения), СЕДМА МЕСЕЧНА (Сатурн = студ, градушки) и 16-17-а дата (съдържат 7), особено след като България е под Сатурн. Астрологичните аспекти също са много показателни.

УЧИТЕЛЯТ: "Егоизмът е взел надмощие в цяла Европа, в културния свят. Днес всеки мисли само за себе си. Жестокостта и коравосърдечието са взели връх, затова времето е снежно и студено. Сегашният студ се противи на злото и спира неговото развитие. /.../ Не очаквай любов от недоразвит човек! И обратно: който обича, е развит човек. Той е добър, за отличие от недоразвития. Ако развитият не те обича, ще ти причини зло; ако недоразвитият не те обича, ще ти причини добро. И обратно: ако развитият те обича, ще ти направи голямо добро; ако недоразвитият те обича, ще ти причини зло. Значи, има хора, които непременно трябва да те обичат. – „Кои са те?“ – Развитите. – /.../ Когато някой не те обича, ще знаеш към кои хора принадлежи. Ако е недоразвит, благодари, че не те обича; ако е развит, очаквай да те обича - Бог ще ти проговори чрез него. Той говори и чрез недоразвития, но по друг начин – чрез омразата." (22 март 1933, "Развити и недоразвити") /И чрез безразличието - Словото говори и за това./

ЕТО ЕДНО ОТ СЪОБЩЕНИЯТА:

„Брутално време”- буря „супер клетка” и смерч в България! „До края на месеца предстои същото време. Надявам се, че не такова брутално”, прогнозира климатологът доц. Георги Рачев

България 17 май 2018, 12:49, oбновена в 15:18 17899

Остава в сила бедственото положение в Бяла Слатина и Плевен, има пострадали.

Страховитата буря, която причини разрушения в Северна България във вторник, е сравнително рядко метеорологично явление, коментира пред NOVA климатологът доц. Георги Рачев.

Той поясни, че такова се случва веднъж на 3-5 години. „Това е „супер-клетка”. Нарича се мезоциклон. Много голям облак, който е повече от 30 км в диаметър” и „обем от 500 кубически километра”, посочи доц. Рачев.

Poтoнoтo пpoти eпycтeшитĸлнoтo гpoдyшao в Peфия! Kинyти cлĸд бypятo лиaът нo Лyaoвия злeвĸщe изниaнo въpxy пpĸднe cтъaлe нo ĸднo eт xилядитĸ изпeтpeшĸни aeли в cтeлицoтo. Ceвo cĸ cлyчи нĸпecpĸдcтвĸнe cлĸд бĸдcтвиĸтe нo пopaингo дe тъpгeвcao вĸpигo "Биллo" в aвopтoл „Kлoдecт 1“.

Копирано от

 http://www.bgdnes.bg/Article/4183379 © www.bgdnes.bg

Пороен дъжд и градушки наводниха Пловдив.

Ураган и градушка, ще вали и през нощта, опасно време и утре.

Градушка с големината на орех падна над монтански села.

По думите му градушката в случая е падала с такава скорост, че топчетата лед не са можели да се разделят и са достигали земята под формата на ледени късове с размери, колкото кокоше яйце.

Климатологът подчерта, че дори има съмнения за образувало се локално торнадо в района на Плевен, което е изтръгнало дървета от корените.

Доц. Рачев е категоричен, че подобна буря не може да се предвиди. Тя се развива и набира сила за минути. В случая стрелбата с ракети срещу градушка би била „все едно да ловуваш африкански слон с карфица”.

Ученият поясни, че в центъра на облака е имало ледено ядро с диаметър около 5 километра.

„До края на месеца предстои същото време. Надявам се, че не такова брутално”, прогнозира доц. Рачев.

Във видеото се вижда завихрянето на ледения вятър и как огромните ледени късове пръскат искри при ударите си покривите на сградите в Плевен.

ОЩЕ ОТ БЕСЕДИТЕ ЗА СТУДА И ЕГОИЗМА:

"Студеното време е всякога мярка на човешкия егоизъм. Колкото хората, животните, растенията стават по-егоисти, толкова времето става по-студено. Колкото е по-отворено сърцето, толкова времето става по-топло. И егоизмът, някой път, се носи из въздуха." (26 октомври 1938, "Естествените връзки")

"Причината за студа - това е човешкото, човешкият егоизъм. Ако днес съществува голям студ на Земята, той се дължи на човешкия егоизъм. Един ден, когато хората се хармонизират по мисли и по чувства, Земята ще бъде обвита с една топла обвивка. Тогава от Слънцето ще идват такива енергии, че даже и Северният полюс ще бъде обитаем." ( 8.X.1939, "Мощните сили в природата")

"Следователно, когато в християнството се говори за смирение, това подразбира да слезете от високите чукари на вашия егоизъм, от вашата гордост, и да отидете в долината на любовта, дето се намират всички райски плодове, всички извори на живота, дето е пълното изобилие. На чукарите горе никой не може да ви види, но като слезете в долината на любовта, дето живеят всички хора, там всички ще ви видят - и отдето минете, все целувки ще ви дадат." (3.I.1937, "И доведи тука сиромасите, и клосните, и хромите, и слепите!")

 

 

17.05.2018 г. 09,11 ч.

 

КОГАТО ВСИЧКИ СА ОБЪРНАЛИ ГРЪБ НА ЛЮБОВТА и не й дават да извира свободно от сърцето им, когато спим дълбоко в астрала или се движим в него като сомнамбули, вторачени в шарените си илюзии, ВСЕ ТРЯБВА ДА ИМА НЯКОЙ, КОЙТО ДА ПРОЛЕЕ КРЪВТА СИ, за да ни спаси и да предотврати унищожаването на планетата. Казано е от мъдреците, че когато изтича Христова кръв, тя прочиства атмосферата и намалява терзанията на съществата, които замразяват, задържат или омърсяват Любовта.

Б.Д.: "Често слушате някои християни да казват, че Христос ги е спасил. - Как ги е спасил? – „Чрез кръвта си...” - Външно погледнато на въпроса, това е разбиране на нещата по буква. Всъщност, Христовата кръв подразбира идеята за Любовта, която човек трябва да приложи в живота си и с НЕЯ да работи."

(1918.12.15.ирб.ДАМ.С42:405)

 

 

17.05.2018 г. 11,21 ч.

 

Б.Д.: "Под думата „грешен“ човек разбирам човек, в когото Любовта е умряла." (25.III.1934, "Възстановете Любовта!")

"Когато хората се освобождават от старото учение, дрехите им трябва да се изперат или да се изгорят. Това става чрез страданията – те са огън, който пречиства старите и нечисти дрехи на хората; те са „пералнята”, в която се перат нечистите дрехи. Затова е казано, че за да се очисти, човек трябва до мине през огън и вода. Човек неизбежно минава през Божествения Огън и през Божествената „пералня”. Ще кажете, че е страшно да минаваш през огън и вода... - СТРАШНО Е ЗА ОНЗИ, КОЙТО СЕ ПРОТИВИ; привилегия е за онзи, който РАЗБИРА нещата – чрез страданията той се облагородява и повдига." (1918.12.15 ирб ДАМ.С42:406)

"Всички велики, безсмъртни души, когато излизат от Бога, носят този свещен огън в себе си. Където и да отидат в необятната вселена, те работят с него. И всички тези души имат само едно понятие за него: Свещеният огън е огънят на Любовта. Любовта носи свещеният огън, в който е скрит животът. Ето защо, където гори свещеният огън, там се проявява и Любовта, там се проявява безсмъртният живот, там растат и зреят плодовете на Духа." (Учителят говори, Свещеният огън).

 

 

18.05.2018 г. 06,45 ч.

 БЕИНСА ДУНО: "Кога пада човек? - Когато има оглавник. Духовният живот не търпи никакви оглавници! Искате ли да се освободите от тях, влезте в този живот, който носи свобода за човешката душа. Свободата не се постига в един ден, нито в един живот – хиляди години трябва да живее човек, за да стане свободен. Бъдещият живот носи свобода на човечеството." (1918.12.15 ирб ДАМ.С42:407-408)

 

 

18.05.2018 г. 05.25 ч.

 

НАМИРАМЕ СЕ В ЕДНА И СЪЩА СТРАНА, в едно и също селище, често в един квартал, в един блок или къща и даже в едно жилище, но колко сме си близки душевно? Търсим ли се, имаме ли животрептяща нужда един от друг? Колко пъти някоя клета божия душа ни се е молила за топлина, ласка, милост, а ние сме я изритвали? Не сме ли изритали самия Господ-Бог? Не се ли чудим после защо хората и нещата, на които държим, ни изритват на свой ред?

 

Б.Д.: "Между хората съществува вътрешна близост или вътрешно отдалечаване. Такова е и отношението на хората към Бога. Кажат ли, че някой е близо до Бога, това показва, че той върши волята на Бога, мисли и чувства като Него. Ако кажат, че е далеч от Бога, той не върши Божията Воля." (1918.12.15 ирб ДАМ.С42:406)

 

18.05.2018 г. 09,26 ч.

 

ДЕТСКИ ЯСЛИ, ДЕТСКА ГРАДИНА, ОТДЕЛЕНИЯ, прогимназия, гимназия, университет. Домашни тирани, началници, председатели, генерални директори, мнистерства, академии, църкви, власти, генерали, генералисимуси, президенти, царе, папи, патриарси, магистри, адепти, гурувци и пр. Във всяка от тия килийки има недоразвити души или хора без душа, които считат себе си за най-прави или единствено прави. Не подозират, че над тях има ЖИВОТ И БОЖЕСТВЕНА ШКОЛА, ИМА БОГ.

 

БЕИНСА ДУНО: "Явява се въпросът, защо вярващите имат толкова различни възгледи върху едни и същи въпроси? - Това се дължи на факта, че всички не са в едно и също отделение или клас. Те са ученици в един университет, но в различни класове. Всеки знае само това, което учи, и в НЕГО вярва. Всеки мисли, че неговото знание е истинско и най-право. Тъй щото, докато се срещате с учениците от различни отделения и класове, всякога ще чувате различни възгледи. Ще кажете, че възгледите на онези, които следват университета, са най-прави. - Не е така. Те не са последната категория ученици. Над тях има по-горни ученици, които се специализират в живота. И над тях има по-горни – това са ученици от Божествената Школа." (1918.12.15 ирб ДАМ.С42:407-408)

 

26.05.2018 г. 08,53 ч.

ИЗ БЕСЕДИТЕ: ВЪЗГЛЕДИ И ЕВОЛЮЦИЯ.1918.12.15.ирб. ДАМ.С42:407 „Не е важно какви възгледи има човек, важно е да върви напред, да не спира на едно място.”

 

 

26.05.2018 г. 09,54 ч.

 

УЧИТЕЛЯТ: "Всичко се постига с работа и с труд, а това е най-приятното нещо в живота."(1918.12.15 ирб ДАМ.С42:410)

НАЛИ ЗАБЕЛЯЗВАМЕ: КОЙТО НЕ ИСКА И НЕ МОЖЕ ДА СЕ ТРУДИ, ПОСТЕПЕННО ИЛИ МНОГО БЪРЗО СЕ ИЗРАЖДА. Който живее на гърба на другите, се изражда най-бързо. Който се е изхитрил да си уреди работа, в която да зависи само от себе си и не може, не иска да е служител или слуга по чужд импулс или план, той е горделив, а Бог на горделивите се противи. Трудът, когато сме подчинени, е една от вертикалите към Бога, която не може да бъде заместена нито от творочеството, нито от работата, нито от молитвите. Поне периодично, но до края на живота си, божественият човек се труди в колектив и по чужд план. В духовния свят послушникът е на милиони степени над гуруто, гения, владиката, папата или патриарха, ако те не се трудят периодично по чужд план, и то крайно различен от техния..

ЕТО ОЩЕ ОТ СЛОВОТО:

"Трудът представлява растене, духовен живот. Мъчението е процес на слизане, а трудът – на възкачване. И тъй, трудът е движение нагоре, към Бога. Като кажеш, че се трудиш, веднага в ума ти да възникне идеята, че ти се движиш към Бога, за да разбереш смисъла на живота, който е у тебе. Като се трудим, трябва да знаем, че и тук е проявлението на божествения живот. Всички хора, които се движат нагоре, които се трудят, имат организирани мозъци и добри мисли. /Но/ не са външните условия, които създават човека; не е и трудът, който създава човека, а мъчението. Проверете този факт. Хора, които са готови да се мъчат, ТЕ ще се повдигнат, ТЕ ще сполучат. Който се стреми към труда, а избягва мъчението, неговите идеи ще се реализират само 50%. Първият закон на труда е да се трудите всички и да бъдете доволни от труда си. Не питайте защо Господ е оставил човека да се труди. Но ако се трудите повече, отколкото са силите ви, това е от лукаваго. Трудът е закон за развиване на вярата. Вярата без труд не може да се развива. Който не се труди, няма вяра. Мъчението е закон за проявление на надеждата. Следователно, когато искате да усилите вярата си, ще се трудите, а когато искате да усилите надеждата, ще се мъчите. Мъчението нагоре е надежда, а трудът нагоре е вяра. Ще ви дам две формули: Първа формула: мъчение, надежда, спасение. Втора формула: труд, вяра, въздигане. Новата култура започва с мъчение и труд. Разрешите ли задачата, вие сте членове на новата култура, на новата раса." (4 март 1920, "Труд и мъчение")

http://neobyatnotogovori.com/?idpub=620&book=18

 

 

26.05.2018 г. 12,19 ч.

 Б.Д.: "Вървете всички напред, не се спирайте и никого не критикувайте. Да учите, да работите, да помагате на ближните си, да се радвате и веселите в името на Бога - ТОВА е поезията на живота!" (1918.12.15 ирб ДАМ.С42:412

 

26.05.2018 г. 13,17 ч.

 Б.Д.: "Изобщо, любовта прави преврат в човека. Тя може да обърне към Бога и най-големия грешник. Истинско "обръщане" е това, при което човек обръща и кесията си, и сърцето си. Той е готов на всякакви жертви - на такъв човек може да се разчита, той заслужва доверие. Не разчитайте на човек, който обръща чуждите кесии и сърца, а своите държи затворени." (1918.12.15 ирб ДАМ.С42:413

 

 

27.05.2018 г .09,13 ч.

 

УЧИТЕЛЯТ: "Не трябва човек да гладува нито физически, нито духовно, нито умствено. Дайте възможност на човека да задоволи ВСИЧКИТЕ си нужди! Дайте му хляб, жилище и дрехи, за да вложи доверието си във всички хора като в свои братя. Богатият трябва да помисли за жилищата на сиромасите." (1918.12.15.ирб.ДАМ.С42:412)

НЕЕДНОКРАТНО ДАЖЕ НАЙ-МАЛКИ ДЕЦА СА ИЗЧИСЛЯВАЛИ, ЧЕ СВЕТОВНИЯТ ДОХОД ОЩЕ ПРЕДИ ХИЛЯДОЛЕТИЯ И СТОЛЕТИЯ Е БИЛ В СЪСТОЯНИЕ ДА ОСИГУРИ БЕЗЛАТЕН ДОМ, ПАРЦЕЛ И ПРЕХРАНА НА ВСЕКИ ЧОВЕК ПО ЗЕМЯТА БЕЗ ИЗКЛЮЧЕНИЕ. Небето обвинява богатите и властниците в най-наглата лъжа в историята на човечеството - лъжата, че това икономически е невъзможно. За тази нагла лъжа те са подложени в ада на най-страшните мъки, по-страшни от тези на месоядеца, злоезичника, касапина и палача. А всеки отделен богат го изтезават в ада още по-безмилостно, отколкото изтезават василевса и ковчежника на царството, ако не е подсигурил дом, райски кът и пожизнена рента поне на една божествена майка. Поне докато тя кърми три години, ако богатият не може това. Поне докато е бременна! Ако не я пусне в жилището и ранчото си; ако сам той не отиде да спи в кашон под моста, в случай че няма възможност да й подсигури отделен рай.

 

 

27.05.2018 г. 09,39 ч.

 

УЧИТЕЛЯТ: "Благодарете за малкото, което имате днес! То ще се благослови и умножи. Силата се крие в малкото житно зрънце. Бъдещето е в слабите, бедни хора, които имат стремеж към Великото. Христос говори за „нищите”, в смисъл на бедни, но такива, които носят БОЖЕСТВЕНОТО в себе си. Той говори за кротките, за нажалените, като за хора, които разбират Божиите закони и ги прилагат. ТЕ са блажените, на които е дадено Царството Божие." (1918.12.15 ирб ДАМ.С42:413)

Репродукцията е на картина от руския живописец Александр Простев и изобразява рускта канонизирана светица от края на XVIII и началото на ХIX век Ксения Петербургская.

 

 

27.05.2018 г. 10,01 ч.

 УЧИТЕЛЯТ: "Едно време евреите продадоха Христа за трийсет сребърника. Ще видим за колко сребърника ще Го продадат сегашните народи. Вярвам, че сегашното човечество е оценило Христа за повече от трийсет сребърника... Дали ще Го продадат, не зная - бъдещето ще покаже. Желая обаче бъдещето човечество да оцени Христа така, че за нищо вече да не Го продава!" (1918.12.15 ирб ДАМ.С42:414)

Продават Го и доднес и Го предават с охота не само в църквите и църковните магазини и сергии, в църковния бизнес и църковните прения, но и в "братския" бизнес и братските имоти, сергии и прения на окултните, белите и шарените братства.

 

 

27.05.2018 г. 11,05 ч.

 

УЧИТЕЛЯТ: "Като се извади трънът, човечеството ще се успокои и ще почне да работи за идването на Новата култура. Кой е този трън? - Алчността. Всички хора се стремят към осигуряване, към по-големи придобивки, но в края на краищата пак остават ненаситени. Алчният човек никога не се насища. Заради алчността днес брат брата си продава, дъщерята – майка си, синът баща си - и т.н." (1918.12.15 ирб ДАМ.С42:414)

 

... "братът" и "сестратата" на сцената и сергията продават Учителя, Бога... Има не само материална алчност, но и астрална, ментална. Астралната алчност иска да обсеби обекта или повече обекти изцяло и само за себе си и затова заграбва, смуче, не пуска, ревнува; менталната обсебва почитателите, последователите, аудиторията, за да видят колко сме начетени и умни. Малцина знаят, че има и ДУХОВНА алчност, поради която са падали и ангели, богове. Каузална алчност иска да си най-прав и разумен или единствено прав; да съдиш, да коригираш, проповяднаш, назидаваш, наставляваш; будическата - да си център на внимание и възхищение, атмичната - да си най-силен, пръв, единствен и въздействащ, да подчиняваш. Понякога казват: "Защо слагате такива отвратителни илюстрации понякога!?" - Периодично Небето изисква да имаме понятие и за ада, за вида ни в очите на ангелите и ясновидците. Така изглежда в будическия свят, например, една прима, която пее на сцената несменяемо, дълго досадно и високо. Също и някои автори, проповедници, окултисти и назидатели, които са се обзавели с фенове. Те имат богата клиентела и осигуен живот, защото продават лекциите и книгите си на добра цена. В този смисъл, думата "бестселър" е най-мръсната дума във всички светове, които не продават.

 

 

 

27.05.2018 г. 13,41 ч.

 

УЧИТЕЛЯТ: "Затворени врати има само в затворените, нечистите места. Следователно, всяка къща, в която вратите и прозорците са затворени, там владее мрак и хладина." (1918.12.15.ирб.ДАМ.С42:414)

Според Учителя и най-добрите ясновидци, в далечно бъдеще хотелите ще бъдат безплатни, всеки частен дом ще има етаж или стая с отворени врати за гости по всяко време на денонощието; домакините постоянно ще обновяват бельото и трапезата без никакви наеми и такси и няма да досаждат на госта по никой начин. Ще му се появяват, ще общуват с него, само ако той поиска. От робовладелството и феодализма в домовете няма да остане и следа! Но още по-велико ще е наличието на отворени сърца:

"На небето всички чешми са с ОТВОРЕНИ кранове. /Новият Човек, новият Йов един ден ще завладе и цялата Вселена - цялата "Земя". Както на Небето - така и на Земята/. Крановете на Любовта, Мъдростта и Истината са ВСЯКОГА отворени в него. Дръжте крановете си всякога отворени!“ (2 април 1933, "Отворени кранове")

"Питам: как ще носите Новото Учение в света? - Душите ви трябва да бъдат ОТВОРЕНИ! Ако влезете в света с недъзите си; ако имате същите желания, каквито имат и хората от света, какво благословение ще им занесете? Ако аз проповядвам Словото Божие и очаквам да ми платят, за да се облека с хубави дрехи, най-модерно, мислите ли, че Бог ще бъде доволен от мене? /.../ Който се заеме с изучаването на великата Божествена наука, покривът и прозорците му трябва да са отворени, слънцето да го грее отвсякъде, а земята да му бъде основа. /.../ От гледището на Божия закон, който дава, винаги придобива нещо. Каквото решите, ВСИЧКО става – важно е умът и сърцето ви да бъдат ОТВОРЕНИ." (13 юли 1925, "Малкият стрък")

"Сегашните хора страдаме от две неща: помятане в /тесен и помятане в/ широк смисъл. /Изхвърлянето на/ всяка хубава мисъл е помятане - казваме: "Защо ни е тази мисъл?..." Заченем едно дете, страх ни е да го родим, понеже трябва да се възпитава, средства трябват. Наскоро дойде при мене една госпожа с мъжа си, /живеят/ при лоши условия. Тя забременяла - пита ме да пометне ли детето или да го остави да живее. От чисто "научно" гледище доказва, че ако го пометне, ще е по-добре. Казвам й: "Мене ако питаш, ако го пометнеш, ще навлечеш своето нещастие на главата; ако родиш това дете, ще имаш едно благо. ТУЙ е Божият Закон! Ако не искаше да имаш деца, не трябваше да се жениш. Никой не те караше да се жениш. Сега си се оженила - ще РОДИШ детето!" Хората се женят, за да раждат, да стават "врати" - да дойдат /души/ от невидимия свят. Да кажем, някой гост хлопа. Ти отваряш вратата - той влиза. Аз го наричам това нещо "раждане". На когото ушите са отворени, той ще отвори. Ако този човек хлопа и аз не го чувам, не отварям вратата, той отива на друго място, дето ще го приемат. Всички майки са тия, които отварят вратите на онези пътници, които отвън хлопат на вратата. Ще ПРИЕМЕШ госта! Като приемеш гост, някой ангел сте приели. Тия деца са ангели. Вас, майките, ви изпитват. Вие искате щастие... - Господ прати един ангел да се въплъти - майката на 4-5 месеца го пометне... Той носи своето благословение, а ти го пометнеш - и оттам насетне дойде нещастието." (10 май 1942, "Врата на Любовта")

"Ти не можеш да бъдеш човек на новите идеи, ако не си отворен. /.../ "Простак" какво значи? - Прост е всеки, който протака нещата повече, отколкото трябва. Простак е всеки човек, който протака добрите работи повече, отколкото трябва. Всеки, който не ги протака, НАВРЕМЕ ги прави, той е умен човек. Ако протакате, простаци сте. Ако не протакате, учени хора сте. /.../. Желая ви да не сте простаци - желая ви да не протакате повече, но да мислите. Казвате: "Не му дошло времето..." - Времето дошло, даже няколко секунди минали. Да не протакате повече!" (30 август 1940, "Човешката мисъл")

 

"Отворете душата си за Божията Любов! Не противодействайте на Любовта! Вас ви намирам, с много малки изключения, вие имате много подтиснати чувства. Човек трябва да има едно свободно сърце, което да извира, да не е подтиснато, да извира естествено. Никога да не съжалява! Божественото от него трябва да извира. Не се плашете, че като извира, във вас нищо няма да остане. Благото седи в туй извиране." (16 ноември, 1938, "Добри и лоши хора")

 

 

27.05.2018 г. 18,46 ч.

 

УЧИТЕЛЯТ: "Бъдещето е в ръцете на безбожниците, които са активни и енергични, справедливи и добри. Привидно те са безверници, а всъщност Бог живее в тях и те Му служат." (1918.12.15.ирб. ДАМ.С42:415)

ГОСПОД АБСОЛЮТНО НЕ СЕ ИНТЕРЕСУВА дали някой е вярващ или безбожник; гений, философ, равин, мюфтия, патриарх, папа, владика, цар, генералисимус, пъдар или говедар. Господ не се интересува кой колко пътища или църкви е построил, Господ се интересува да не лъжем повече нагло човечеството, а някой да осигури безплатно прозрачна къща в градина поне на една божествена майка, която живее чисто и знае от кого да зачева. Ако някой го направи за повече от една такава майка, на небето той ще има толкова безплатни жилища, колкото е направил за майките и децата на земята. Ако не е направил нито едно, скоро ще подскача на горещ остров сред лавата, за да си помисли защо е лъгал и защо се е уреждал в това, което смъртните наричат "живот". Защо е лъгал безсрамно, че раят на земята не е възможен още днес и защо цял живот е крал от ресурсите, определени от Бога за бременните, кърмещите и другите свещени майки с божествени деца. Ако някой целува иконите на Света Богородица, но не е отстъпил вилата и градината си на такава майка, ще подскача още по-бързо от големците на много по-малко островче сред лавата!

Ето как продължава цитираната мисъл в началото:

"Днес светът е потънал в мрак и хладина. Кой може да стопли хората и да ги обърне към Бога? - Това може да направи само майката. Още като бременна, тя трябва да казва на детето си: “Синко, заповядвам ти да живееш чисто и почтено, да не убиваш и крадеш; да изпълняваш законите, които Бог е написал в сърцето ти. Само при това условие ще ти съдействам да излезеш на бял свят!” Какво казва сегашната майка на детето си? Тя го съветва да бъде „умен”, „практичен”, да използва добрите условия на живота само за себе си, да не мисли за другите. На такива съвети, именно, се дължи днешният егоизъм и алчност у хората. На тях се дължи изопачаването на Христовото Учение."

 

27.05.2018 г.21,03 ч.

 

УЧИТЕЛЯТ: "Значи, истински човек е онзи, който разбира от музика и художество, може да свири и рисува и прилага великите принципи и закони в живота си." (1918.12.15.ирб. ДАМ.С42:416)

"Сливането аз го считам закон за пречистване. Иде час и сега е, когато истинските поклонници ще се поклонят в дух и истина." (12 февруари 1939, "Жената самарянка")

"Нашите мисли нямат обратни решения - ТАКЪВ е законът в природата! Две проявени чувства, като се срещнат по закона на това сливане, не могат да се върнат назад. Щом се срещнат, те дават насока – ТРЕТА насока." (10 юни 1923, " Разпятаго търсите")

"Любовта не заробва! И когато някой ми каже, че горяло сърцето му, че от любов станал разсеян, казвам: това не е любов. Любовта не прави хората разсеяни. Сърцето гори, но този огън е толкова благ, тих, приятен, в този огън се развиват най-великите мисли. Той разтваря, за да се разбере смисълът на природата; той разтваря, за да познаем сърцата на хората. За да се разтворят тези сърца, нашият живот трябва да се слее с техния живот. СЛИВАНЕ трябва да има в света! /.../ Следователно Любовта е еликсир - влиза и носи живот." (11 декември 1921, "Стани и опаши се!")

"Под понятието „женитба“ ние разбираме идеални отношения между разумни същества. Ако две реки се съединят и образуват по-голяма река, това показва, че отношенията между тях са разумни. Така ли става с хората, които се женят? Сливат ли се мъжът и жената? Образуват ли един човек по-голям, по-пълноводен, с повече живот?" (4 април 1930, "Огъната плоскост")

 

28.05.2018 г. 10,24 ч.

 

ТОЙ: "Идват щастливи дни за човечеството! Време е вече работоспособните хора да заемат първите места." (1918.12.15.ирб.ДАМ.С42:416)

"Единственото силно нещо е да работим! Работа в света не може да се извърши без човешката любов. Работата е невъзможна без любовта. /.../ Да има в тебе всичкото желание в даден случай да извършиш ВСЯКА една работа, която ти се дава - и да извършиш тази работа, без да искаш някаква /компенсация/. Като вършиш работата за любовта, тя плаща. В света само любовта плаща най-добре. Няма по-добър господар от любовта! На нея като работиш, тя дава доброволно. Ако работиш извън любовта, и целия свят да ти го дадат без любов, пак ще ти го вземат. /.../ Живот без любов е нещастие! Движение без любов е нещастие! Знание без любов е нещастие! Учение без Любов е нещастие! Работа без любов е нещастие! Свобода без любов е нещастие." (21 март 1943, "На първо място")

"Как да правим волята Божия? - Ако някой беден човек се е молил дълго време на Бога да му помогне в нещо, тогава Господ изпраща Духа Си при някого и Той го наставлява да извърши това добро на човека вместо Бога. И когато ТАКА ни наставлява Духът, каквато работа и да имаме, ще я оставим и ще извършим волята Божия, която е по-важна от всяка друга работа. И никога да не казваме: „Ама какво ще стане с нас?...“ - Аз ще ви попитам един въпрос: ами че като сте си вършили все ВАШАТА работа, каква сте я оправили? Няма човек или ангел, който да е отказал да изпълни волята Божия и да е прокопсал! Не, винаги те са се разсипвали и разрушавали. ИЗВЪРШЕТЕ Волята - и за последствията не мислете." (12 септември 1920, "Добрта молитва")

"Защо хората се събират на едно място? - Две причини има за събирането на хората: когато искат да направят едно добро, или когато искат да направят някакво зло; когато искат да работят заедно, за да свършат някаква работа - или когато искат да развалят някаква работа. В този смисъл доброто дава, а злото – взима. За да даде, доброто събира ВСИЧКО, каквото има на разположение. /.../ Когато имаш работа, дяволът няма да те безпокои. Той ще отиде в гората, където ще се занимава със своите планове. /.../ Когато плодът узрее, той трябва да падне на земята и да "умре", т.е. да започне нова работа, по-велика от тази, която до това време е вършил." (8 април 1931, "Събиране и изваждане")

"За всяка една работа, която вършим, от какъвто и характер да е, има определено време. Не мислете, че имате цяла година време да мислите върху известна работа. /.../ Тъй щото, след 49 години на тебе ще ти се дадат условия да ти се повтори нещо. Ако нещо не си направил, ще дадат пак същите условия да направиш туй, което си пропуснал. Ако втори път не го направиш, след 49 години ще имаш пак същите условия. В живота ДВА пъти ти се дават условия за нещо. Значи, умен човек е онзи, който използува ПЪРВОТО условие. ИЗПОЛЗВАЙТЕ условията, които СЕГА ви се дават. Мнозина от вас казвате: "Второто прераждане..." - Много глупава работа е "второто прераждане"! Дали ще се преродиш, то е въпрос. Не бъди сигурен, понеже в прераждането има голяма конкуренция. Ще попаднеш в някоя група, дето не всички се прераждат в едно и също време. Има много големи конкуренти. Казваме, че обикновено чакаме 45 години за да се преродим. Но понякога чакаме с години, някои чакат 1500 години да се преродят. /.../ Избраният народ трябваше да се стегне да работи за БОГА, че и ГОСПОД да работи за тях. (6.Х.1940, "Работа за Цялото")

БЕЛЕЖКА КЪМ ГОРНАТА МИСЪЛ: Във "Вино от глухарчета" Рей Бредбъри говори за надеждата на героинята си Хелън Лумис да се роди с вечния си любим в едно и също време и да са на възраст, когато ще могат да се съберат и на земята. А това не е лесно - Словото твърди, че такова нещо е възможно само веднъж на 40 прераждания. Една от тия велики срещи е примерът с Ромео и Жулиета. Малцина обаче знаят, че ако преди 40 прераждания, когато ни е бил даден шанс за това, ние не сме разпознали и предпочели или сме отблъснали сродната си душа, срещата ни с нея след 40 прераждания ще бъде трагична, за да ни заболи: да видим какво е, да си платим за жестокостта на сърцето ни предишния път. Именно в тази светлина можем да разберем думите на Учителя по-горе: "Ще попаднеш в някоя група, дето не всички се прераждат в едно и също време." Всичките ни животи без физическа среща със сродната ни душа и с Господа на земята са трудни, тежки, тъжни, работни, кармични. Още по-малко е известна на окултистите тайната, че сродната ни душа и Учителят търсят във всяко наше прераждане хора, чрез които да ни се изявят - да общуваме с Него и нея чрез тях и директно, физически. Това е ролята на Ятото.

"Допуснете, че имате навик да отлагате. Отлагането има разни причини. Някой път отлагаш някои работи. Някой път се намесват чувствата. Отлага човек някоя работа пред друга - счита някоя работа за по-важна. /.../ Кажеш си веднъж: „Няма да отлагам!“ - и пак отлагаш... /.../ Не! Ти трябва да имаш тази работа в ума си и да нямаш никакъв страх, никакво колебание!/.../ /Иначе/, щом не искаш да свършиш някаква работа, ти лесно умираш. (1 декември 1939, "Внушение")

 

28.05.2018 г. 00,40 ч.

 ЕДИН МЪДРЕЦ: "Всеки да се стреми да изяви образа, който му е определен отпреди милиони години. Който го погледне, да каже: “ЕТО един човек, създаден по образ и подобие Божие!” Задачата на всеки човек е да възстанови този образ. Как ще постигне това? - Като работи върху себе си, за да изправи прегрешенията си, които са помрачили съзнанието му; като придобие онези добродетели, които някога е загубил; като изправи кривите линии на лицето си. Помагайте на всеки паднал, тъжен и нещастен човек, без да го критикувате и осмивате. Бъдете снизходителни едни към други, както е снизходителна майката към погрешките на своите деца."

Да си подадем взаимно ръка за братство! ТОВА иска Христос от всички хора! Нека всеки се държи за убежденията си, но да се стреми да цъфне, да завърже, и плодът му да узрее. Нека всеки даде ТАКЪВ плод, какъвто зародиш е вложил Бог в него. Какъвто и цвят да си, важно е да цъфнеш; какъвто и плод да си, важно е да вържеш и да узрееш. Моята задача е да дам на всеки корен тор, повече влага, светлина и топлина. (1918.12.15.ирб.ДАМ.С42:416-417)

 

29.05.2018 г.12,50 ч.

 Б.Д.: "Всѣки човѣкъ, който изпълнява известна служба не отъ любовь, а за печелене на пари и за забогатяване, той не е пратенъ отъ Бога." (1918.12.18.неи.ДАМ.С42:419)

Светите безсребърници са много - децата и ангелите ги разпознават по лицата им, по уханието им. Останалите миришат тъй лошо, физиономиите им са тъй противни, че мърсят атмосферата на вселената с векове и около тях не може да се диша в голям радиус. Тук отляво и отдясно виждаме Дядо Добри и Коста Арсениев, а помежду тях - Св.Панталеймон, Козма и Дамян, Великомъченик Ермолай, Кир Александрийски.

 

 

29.05.2018 г. 15,40 ч.

 

ОЩЕ ВЕДНЪЖ ЗА ИСТИНСКИТЕ ХОРА И ЗА "МУКАВИТЕ" БЕЗ СЪРЦЕ И ДУША:

УЧИТЕЛЯТ: "Човѣкъ може да се ожени за празенъ "глобусъ"; може да се ожени и за плътенъ "глобусъ", направенъ отъ злато. Той може да бѫде учитель на празни ученици, а може да бѫде учитель и на ученици отъ чисто злато. Това сѫ отношения, които иматъ цена само за онѣзи, които пипатъ, виждатъ нѣщата и желаятъ да ги разбератъ. Който нито пипа, нито вижда, нито желае да разбере нѣщата, той е въ положението на автоматъ. Той може да говори, да се движи, да е топълъ - и пакъ да е автоматъ. Ще кажете, че този човѣкъ е топълъ. — Топлината му е само физическа. За да се създаде човѣшкиятъ организъмъ, нуждно е, освенъ топлина, още и чувства." (1918.12.18.неи.ДАМ.С42:419)

 

 

29.05.2018 г. 17,17 ч.

 

УЧИТЕЛЯТ: "Когато пожелае да забогатѣе, човѣкъ дава вече кѫщата си подъ наемъ. Не е лошо, че си далъ кѫщата си подъ наемъ; лоши сѫ последствията. Кѫщата представя тѣлото на човѣка."

(1918.12.18.неи.ДАМ.С42:420)

ПРЕДИ ВРЕМЕ ТУК БЯХА ПОСТНАТИ ИЗВАДКИ ОТ УЧИТЕЛЯ ЗА НАЕМОДАТЕЛИТЕ И НАЕМАТЕЛИТЕ. Тежката карма на наемодателите се потвърждава още веднъж, но сега се обяснява, че не става дума само за къщи и имоти, но за самото тяло на човека. Малцина съобразяват, че продават телата си или ги дават "под наем" на хора от по-ниска еволюция, за да получат "шансове", покрив, вещи, "сигурност" и пр. Няма обаче никаква сигурност при вибрациите и миазмите, които ни внедряват - директно или през другите измерения - тия, които ползват имотите ни, сърцето ни, близостта ни, тялото ни. Вследтвие на това "къщата" ни, т.е. тялото ни постепенно рухва, боледува, остарява, погрознява. Вече не се харесваме, не ни харесват. Горната мисъл от беседата продължава: "Затова казваме, че отъ кѫщата на човѣка се сѫди за самия човѣкъ."

 

 

29.05.2018 г. 18,27 ч.

 УЧИТЕЛЯТ: " За любовь не се говори на открито, нито въ безвъздушно пространство. Защо? — Защото тя подразбира отношения. Дето има отношения, има и ограничения, затова за нея се говори само на закрито." (1918.12.18.неи.ДАМ.С42:421)

 

 

29.05.2018 г. 20,12 ч.

УЧИТЕЛЯТ: "Българитѣ казватъ: „Съединението прави силата.” Тукъ липсва нѣщо. Правилно е да се каже: „ЛЮБОВЬТА прави съединението, а съединението прави силата.” Ако българитѣ искатъ работитѣ имъ да вървятъ добре, трѣбва да си служатъ съ цѣлия изразъ, а не само съ последния — "Съединението прави силата". За да бѫдемъ силни като народъ, като вѣрващи, трѣбва да сме съединени въ ЛЮБОВЬТА. Това съединение ще ни направи силни." (1918.12.18.неи.ДАМ.С42:421-422)

 

https://www.facebook.com/GrigoriyVatan/videos/2119610801628836/

 30.05.2018 г .00,26 ч.

 АМАТЬОРСКО ФИЛМЧЕ ЗА СПОМЕН. Втора лунна седмица: ПО РЕКИ НАДОЛУ. 22-23 април 2018. Добре е да прочетете този допълнителен текст към филмчето за река Арда, ПРЕДИ ИЛИ СЛЕД КАТО ГО ИЗГЛЕДАТЕ.  Тази "лента" за спомен от Арда навява и размишления за субстрактивния и адитивния принципи, по които реагират цветовете, кагато ги синезираме. Цветовете са символ на чувствата. Като се върти диск с боички, макар и класическите синя, червена и жълта (в ниските гами - самолъжата, монофиксацията и еснафското знание), дискът става черен - виждали сме го това в часовете по физика още в прогимназията. Това е видът на ЧЕРНИТЕ психики, които се въртят неуморно в социото и материята, с единствената цел ДА ГРАБНАТ, ДА ПОГЪЛНАТ. Те поглъщат всичко 100% единствено за себе си и за своите си - не само материално, но и като доминиране, като изява. Обаче смесването на тия цветове, когато се въртят в кръг като светлини, дава БЯЛО: 100% даване и самоотдаване на всички.  Черното еснафство обаче няма нищо общо с Божествения Мрак на Небитието, в който пребивава Абсолютът. Всяко същество с Абсолют в себе си, понеже е родено от Абсолюта, има законното божествено право да се отдръпва периодично в пълен мрак и самота, където да не прави нищо, да не го закача нищо и никой. Не го напъва и нагонът да прави нещо или да се показва. Това обаче е БОЖЕСТВЕНО, само когато не завличаш никого или когато в активния си период не лишаваш някого от това, което ти е дал БОГ за другите. От своя страна, и светлината бива не само добродетелна - дори и когато е бяла или дава вид, че е бяла (някои от братята и сестрите на Изгрева -"варосаните козети", както ги наричаше Илия Бешков). Това е ЛУЦИФЕРИЧЕСКАТА светлина, в която духовният горделивец, маниак, себист и егоист се откъсва от Природата и се стреми да откъсва и други. Мисли си и пропагандира, че изпълнява волята Божия и че лее мъдрост и Слово, обаче това са фойерверки или БЛАТНИ светлини, фалшиви морски фарове по скалите, които разбиват кораби. Луциферическата светлина, когато е  завъртян кръгът на страховете, измислиците, молитвите, формулите и псевдоаскетизмите, без да се уравновесява с Природата, запраща духа на човека и ангела някъде много надалече в „джендемите” на битието, откъдето връщане няма или възвръщането на нормалността и младостта става с векове. Значи, има и бяла простотия, бяло еснафство, не по-малко вредни и грозни от черните. Увертюрата на "Тристан и Изолда" от Вагнер към филмчето не случайно се повтаря тук няколко пъти - целта е да се замислим, да ни внуши нещо. Вагнер е розенкройцер като Гьоте, повлиян от богомилството. Мистерията на любовта между Тристан и Изолда се разкрива и от значенията на имената им - той е „Буйният Вятър", а тя - "Богинята на зимата". Река Арда има връзка етимологически, митически и символогически и с тях, понеже те се сливат в ураганен ядрен копнеж и нескончаемо огнение - никой не може да ги раздели! Питието, което ги прави неудържими, не е външно - то е плод на свръхеволюцията, на свръхсилата, която привлича полярностите "до смърт" - това е ОСМИ дом в астрологията. Това става пред очите ни на небето в цялата вселена. По този начин, един ден ще умрат като отделни същности и ще се слеят в едно и духът и душата ни, които досега са трагично разделени вече 200 милиона години. Има много за размисъл по тази знаменита западна легенда, както и за разгадаване на имената. Защо, например, "Изолда" произлиза от планината Холда (хипотеза), защо Тристан се жени за друга Изолда - Изолда Белоръката, дъщеря на Хол? Истинският Хол ли е това? Тя не е истинската Изолда - защо тогава Тристан се свързва с нея? Има ли баща й нещо общо с Благия Дух "Хол" - Цялостния Бог? Или, напротив, това е ИМИТАЦИЯТА на цялостта - даже и нея могат да имитират "братовчедите"! Фактически, Изолда Псевдо-белоръката (псевдо-честната, имитиращата бяла сестра) е инструктирана да приспи Буйния вятър чрез черна лъжа: излъгва го, че корабът, на който идва истинската Изолда, е с черни, а не с бели платна, какъвто е бил разпознавателният знак. За съжаление, и тази версия в западната драма и трагедия е болна от "шекспиризъм" още много преди да се роди Шекпсир: Тристан умира от мъка, мислейки, че Изолда го е предала, а Изолда умира, падайки върху трупа му... За илухимна преданост – „отличен”: не могат да живеят нито миг един без друг. Това е личният астрален и душевен егоизъм, доведен до максимум, но той изработва и цяло едно духовно тяло (херувимното) или цяло едно божествено (илухимното). С тази разлика, че истинският илухим може да живее периодично и за Ятото, и за всяка отделна птица от Ятото, ако е такава волята Божия, докато за падналия, за предателя херувим или илухим това е абсолютно невъзможно.

 

 

30.05.2018 г. 17,44 ч.

 

УЧИТЕЛЯТ: "Първо ще СТОПЛИТЕ човѣка, ще го облѣчете и нахраните, а СЛЕДЪ това ще го въведете въ по-високъ свѣтъ. Той ще върви отъ надеждата къмъ любовьта, т.е. отъ физическия свѣтъ къмъ божествения. Затова казваме, че какъвто е животътъ на човѣка на земята, на физическия свѣтъ, такъвъ ще бѫде и на небето, въ божествения свѣтъ." (1918.12.18.неи.ДАМ.С42:422)

ХОРАТА С ДУХ И ДУША И С ТОПЛО СЪРЦЕ - т.е. хората, създадени от БОГА, - непременно първо ще ви спасят, приютят и приласкаят. Няма да ви отбягват с намръщено лице, няма първо да ви дават съвети и да ви проповядват или да ви ПРОДАВАТ знанията си. Така и вечният Том Бомбадил, свидетел на самото Сътворение и съучастник на Бога в него, заживял щастливо със сродната си душа Златоронка, спаси четиримата хобити от корените на Върбалан и ги настани във вълшебната си къща. Очаквайте тук аудиоверсията на разказа за Къщата на Том Бомбадил - един шедьовър от съвременния мъдрец, посветен и гений Джон Роналд Руел Толкин.

Върбалани има много по света - те засмукват душите ни и ги изпиват. Ако сме много търдоглави, трябва да се сме се потрошавали безброй пъти и да сме вече на ръба, за да приемем най-после поканата на Вечно Живите и да престанем да издъхваме по къщи за изтезания и по човешките болници.

Във Фейсбука тук вече съм пускал нещо за Том Бомбадил и Златоронка - може да го намерите под заглавие "ОТНОВО ПРИ ЗЛАТОРОНКА И ТОМ БОМБАДИЛ", то е от 16 ноември 2016 г..

А ЕТО И ОЩЕ ЕДНА ТАЙНА ЗА ИМЕТО "АРДА" - във връзка с филмчето за река Арда, което бе публикувано тук наскоро: "Том Бомбадил е загадъчна фигура, която е живяла от незапомнени времена в историята на Арда. Живеейки в глъбините на Старата гора, той е притежавал изумителна сила по земите около своето жилище". Ето още сведения за тази Арда на английски език - който иска да го преведе: 

http://tolkiengateway.net/wiki/Arda

 

30.05.2018 г. 20,55 ч.

 

УЧИТЕЛЯТ: "Искате ли да привлѣчете Божия Духъ въ кѫщата си, създайте Му условия, които да Го привлѣкатъ. Ако вратитѣ и прозорцитѣ на кѫщата ви сѫ малки, Той ще мине и замине покрай васъ, безъ да ви посети." (1918.12.18.неи.ДАМ.С42:422)

Разбира се, тук се говори за други врати и прозорци - широкия ум и благородното, топло сърце, - но и земната ни къща има значение.

 

 

https://www.facebook.com/GrigoriyVatan/videos/2120181201571796/

 30.05.2018 г. 21,09 ч.

 Аудиотека "Прекрасни чудаци", Из "Властелина на пръстените" от Толкин, глава "Къщата на Том Бомбадил". Записът не е професионален, но се разбира.

 

30.05.2018 г. 21,48 ч.

 УЧИТЕЛЯТ: "Нѣкой казва за себе си, че е грѣшникъ, но въпрѣки това продължава да служи на порока си. - Щомъ съзнавашъ, че имашъ известенъ порокъ, хвани го съ щипцитѣ и го хвърли вънъ! Той е твое незаконно дете. ТИ си го родилъ - ТИ имашъ право да го хвърлишъ навънъ. Каже ли нѣкой, че не може да се освободи отъ грѣха и отъ порока си, той се самозаблуждава. Както си грѣшилъ, така можешъ и да се освободишъ отъ грѣха." (1918.12.18.неи.ДАМ.С42:423)

Друг път Учитеят казва, че "дяволски нокът се изтръгва изведнъж". В крайна сметка, защо да живеем грозни, рухващи, деформирани, миризливи? Защо хората, ангелите и щастието да ни заобикалят? - Има милион пъти по-герични подвизи, които са извършвани от хора с много по-малки претенции и по-елементарни идеали от нашите. ПОДВИГ, ПОДВИГ, ПОДВИГ, ПОДВИГ! ВОЛЯ, ВОЛЯ, ВОЛЯ, ВОЛЯ! Да не излагаме Господа, да красим света, да разнасяме благоухание!

31.05.2018 г. 20,38 ч.

 

УЧИТЕЛЯТ: "Ученицитѣ запитаха Христа: „Има ли право мѫжъ да напуща жена си?” - Отговорътъ на Христа може да се предаде съ следнитѣ думи: "Мѫжътъ може да напусне жена си, ако тя не го обича". - Ако мѫжътъ нѣма вѣра въ жена си, и тя не може да му вѣрва; ако мѫжътъ нѣма надежда въ жена си, и тя не може да има надежда въ него." (1918.12.29.неи.ДАМ.С42:424)

В СЕРИОЗНАТА СВЕТОВНА НАУКА ИМА АКАДЕМИЧНИ ИЗСЛЕДВАНИЯ на извънканоничните източници за Стария и Новия завет, доказващи, че каноничните писания са неверен фабрикат. Знаем за много апокрифни книги, които са разкрити, и за такива, които все ще се пазят ревностно от определени среди и много хора са си плащали с живота при опитите си да ги обнародват. Но пробиви има. Проф. Мортън Смит от Колумбийския университет още през 1958 г. твърди, че е открил източник за Тайното, Мистичното евангелие от христовия апостол Марко. Той съобщава за него през 1960 г. но го публикува едва през 1973. Защо с такова закъснение?... И на него ли са попречили? А през 1990 оригиналният манускрипт мистериозно изчезва... Как става това?... И до днес се водят спорове дали Мортън Смит е представил фалшификат или не. Кое е вярно - БОГ ще съди, за нас са интересни няколко изречения от въпросния древен текст от втори век относно ап. Марко. Съвсем явно - гностически (Из "Послание на Климент Александрийски до Теодор"):

"Така че той [Марко] състави и едно по-духовно евангелие за ползване от усъвършенстващите се. И въпреки че даже и в него не разкри забраненото и не предаде тайното учение Господне, все пак към записаните деяния добави и други, както и някои изречения, чието тълкуване, той вярвал, че е посветил на слушателите в светилището на истината, скрито зад седем завеси. Понеже не всекиму може да се каже цялата истина. Затова и мъдростта Божия възвести някога чрез Соломон: "Отговаряй на глупеца според глупостта му" - показвайки с това, че светлината на истината трябва да бъде скрита от очите на умствено слепите. Ние сме деца на светлината, озарени свише от изгрева на слънцето, т.е. от Духа Господен. А където е Духът Господен, там е и Свободата, защото за чистите всичко е чисто."

Климент Александрийски не е изменник на Христа като папщината и ортодокса и затова не е съкратил Учението Му за прераждането отпреди 2000 години. Звярът - Врагът на истината - е тъй силен, че е премахнал книгите и главите за прераждането дори на самия Седенборг още преди отпечатването на "оригиналните" му трудове.

Кой "смота" и Кумранските записи? Кой слага ръка над писанията на истината? Обаче, и без да черпи от тях, един Миров Учител има способността и правото да черпи направо от Филмите на историята - Акашовите записи. Затова само Той има думата за верните слова и събития и вярното им тълкуване. Ето защо, и за конкретни случай с конвенционалния текст в Десета глава от евангелието на ап. Марко, където е записано, че Христос нарича напускането на съпруга и повторната женитба за друг "прелюбодейство", учените имат съмнения. Още семитските, ислямските и мойсеевите закони веднага са били преработвани и в това отношение от Черната ложа и са изисквали кръвта на "прелюбодееца" - убиването му с камъни; този "закон" може да е прикачен изкуствено и към оригиналните думи на Христос, което ражда впоследствие жесток геноцид от страна на църквата и публичния морал през вековете.  Но ако се окаже, че Исус наистина е изрекъл тия думи за "прелюбодейството", в цитираната беседа от Учителя това пак има съвършено друго обяснение. Ако Бог е определил на една жена един-единствен божествен мъж - този, с когото са излезли от Него при Сътворението, - този мъж представлява истинският й дом, а тя е неговата вечна ученичка. В този смисъл, тя не трябва да излиза от този дом и да се жени за друг, по-обикновен, защото същото е и отмятането на ученика от пътя на Божественото, от Учението, от Учителя. Абсолютната свобода на божествените любими и на ученика на Бога да излизат периодично навън, за да правият добро, не ги затваря в дома им плътно, но те се завръщат винаги в него, понеже ТАМ е източникът на живота им. Забраната за напускнето и за развода, тъй строга в религиите и племенния морал, се споделя от Учителя само в един план: ако пак се съберем с някой да живеем егоистично и да не даваме нищо за народа и човечеството, ако пак отбягваме пътя на Ятото и Ученичеството, по-добре е да си стоим при кармичните бизки и да се учим там на сможертви, труд, примирение и търпение. Нещо повече: ако на новото място няма такива страдания и съпрузите са в хармония, но живеят по стария начин не за Цялото, те ще пропаднат още повече, понеже еснафските и даже културните удоволствия и уреждането на един затворен егоистичен живот са много по-лоши от тегленето на кармичния товар.

ЕТО ОЩЕ ВАЖНИ ИЗКАЗВАНИЯ НА УЧИТЕЛЯ ОТ ЦИТИРАНАТА БЕСЕДА ("НЕИЗВЕСТНОТО"):

"Мѫжътъ представя главния мозъкъ въ човѣка, чрезъ който е свързанъ съ външния свѣтъ. Жената представя стомашния мозъкъ, чрезъ който е свързана съ вѫтрешния, съ божествения свѣтъ. Стомашниятъ мозъкъ има отношение къмъ цѣлата вселена, ЗАТОВА ЖЕНАТА Е ПО-БЛИЗО ДО БОЖЕСТВЕНИЯ СВѢТЪ ОТЪ МѪЖА. Това, което човѣкъ възприема чрезъ стомашния мозъкъ или чрезъ симпатичната нервна система, е по-вѣрно отъ това, което възприема чрезъ главния мозъкъ." (1918.12.29.неи.ДАМ.С42:424)

"Странно е защо подъ „женитба” сегашнитѣ хора разбиратъ само ЕДНО отношение - бракъ между мѫжъ и жена. Въ първоначалния езикъ подъ „женитба” се разбира любовь, проявена на физическия свѣтъ." (1918.12.29.неи.ДАМ.С42:425)

"/Любвта е като майка/ - тя е нѣжна, деликатна, отзивчива. Който не я слуша, той остава самъ, тя се отдалечава отъ него." (1918.12.29.неи.ДАМ.С42:426)

"Ако следвате едно учение безъ любовь и не го прилагате, вие сте слуга и робъ на това учение." (1918.12.29.неи.ДАМ.С42:426)

"Сегашнитѣ хора, свѣтски и религиозни, мѫчно успѣватъ въ живота си, защото се раздвоявать. Тѣ не слушатъ своя вѫтрешенъ гласъ, но се влияятъ отъ различни авторитети." (1918.12.29.неи.ДАМ.С42:427)

http://neobyatnotogovori.com/?idpub=1132&book=32

 

 

СЪДЪРЖАНИЕ
/

 


...Продължава във Facebook.