Книга 4


10.X.120(1984)г.
София-Изгрев

ЗА ДУХОВНИЯ АЛПИНИЗЪМ

Определените от Небето за последен подвиг, слушайте Ме!
Робството ви се свършва, страданията престават! Животът пристига с най-сладките си гласове и мощни притоци от радост, за да отвори нова, Божествена страница на тази планета. Не трябва да оставяте пътя на мъченичеството и търпението до последната минута! Крепко стиснете зъби и преодолейте върховете на опасното изкачване, което сте предприели. Решението ви да останете на отвесната зимна стена не е от днес и от вчера - вие правите това от много векове, откакто сте Мои ученици. Но да си дадете еднократно живота на кладата или гилотината - това не е нищо, в сравнение с носенето на алпийския товар на гърба върху отвесната стена цял живот! Представете си, че с този подвиг вие спасявате цялото човечество. Подвигът на духовния алпинист не може да се сравни с нищо! Всички вие, които сте идвали с Мен на Земята, и особено на Балканите и в Русия, подписахте тържествена декларация с кръвта на вашето сърце, че предпочитате страданието пред изявата. Стремежът към свобода е свещен стремеж, но той е отминал етап в еволюцията ви. Живеещите "свободно", днес не могат да направят нищо - от Моя и ултракосмична гледна точка. Когато Новото се ражда, трябват родилни мъки - така е засега на тази земя. Плодът винаги е по-голям от рамките на стария живот; ако искате малък плод, то е друг въпрос. Под "малък" и "голям" разбирам нещо не пространствено, разбира се.  
Сега - малко пентаграмика. Мъченикът е девето посвещение, геният - четвърто. Можете да избирате: ако искате да бъдете гении - давам ви свобода моментално! Това не е проблем нито за Мене, нито за вас, но преценете сами: ако някои от вас вече са били не само гении, но и светии, пророци, апостоли, мъдреци и мистици, пред кого трябва да се показват? Вие знаете ли колко плаща един гений поради това, че името му е проглушило вселената? Изискването на пъкъла за популярност на твореца не е изискване на ултравселената. Молитвата е категорична: царството, силата и славата са на Отца! Не Микеланджело, не Леонардо, но и самият Бах все още нямат пълна свобода в космоса. Носенето на славата не е лесно нещо, особено ако твоята слава е станала причина да се споменава по-рядко името на Отца Ми. Това не е мракобесие, нито е инквизиция, а най-елементарен психологически факт в Трите Вселени.
Неизбежно е името да освобождава твореца, но това важи само за пъклените цивилизации. Нямате ли по-висок ранг в пътя на посвещенията, не се плашете от известността - тя ще ви създаде условия да бъдете относително свободни и да творите. Ако това се получава естествено, няма защо да се напъвате да потъвате отново в неизвестност - значи, това ви е посвещението. Обаче можете ли да избегнете известността и пак да творите, непременно пред вас ще се явят представители на ултравселената, които няма да пожалят сили за вашето истинско, а не артистично безсмъртие.
Затова ви казвам: и като творци, и като пророци, и като апостоли, мярката за божествено поведение е неизвестността. Принцовете на вселената и титаните на супервселената нямат друг шанс, освен славата и властта. Запазвайки тези източници на енергия за себе си, те ги отнемат от други - и така си затварят вратите към ултравселената.
Не мислете, че тези, които сега творят както и каквото си искат и получават морална и материална компенсация за това, имат голямо бъдеще. Рядкост са известните или признатите, можещи да плуват свободно из ултравселената. Те не са от обикновеното течение на еволюцията и имат специално разрешение от Отца Ми да се подписват под творбите си, с пълна гаранция от Него, че това няма да ги деформира.
Оставете засега още малко работите на Братството в Мои ръце. Не се стремете да дойдат във вашите, понеже още ви е малък опитът. Зад всички изпитания, които ви давам, седя Аз - не Ме ли познавате? И Моите работници от неприятните ви сфери и служби си вършат, както винаги, много добре работата: по-важно нещо сега от вашето поведение няма. Не триста тома, не сто симфонии, не хиляда картини, но, ако щете, и сто "Бели Братства" да създадете - при идеални природни и социални условия, - това няма да струва повече от ваши две или три думи сега, при екстремални изпитания. Не американци, не немци, не французи, ами и божества се провалят при вашите ограничения!
Минералното човечество няма по-добри условия за развитие от сегашните - и особено в случаите, когато сте на огън. На Мен нищо не Ми коства да ви пусна в по-добри външни условия, но тогава ще останете недопечени. Божественото, при сегашните условия, се пробужда само при противоречия и проблеми.
Сега обаче отново твърдя, че това няма да продължава още дълго. За някои от вас настъпват благоприятни времена и повече няма да има нужда да бъдат лишени от всичко. Пред вас се отваря наистина  нова  епоха  - живот за  всички.  Утрото е

много близко, не се отчайвайте! Намирате се под самия връх - с пръстите си вече сте се хванали за най-горната козирка. Много ви моля да не отпускате хватката си в последния миг преди победата! Целесъобразно и прецизно изчислено ви водя във вашето катерене нагоре - всяко невнимание и оглеждане може да ви коства живота! Нещо по-лошо - живота на хората, с които сте свързани.
Нямам какво повече да ви казвам - търпете, работете и се надявайте! Рано или късно ще бъдете свободни - това е неизбежно; но тогава ще има да търсите тия страдания със свещ!
Целта Ми е да не оставите нито един ваш недоброжелател в ада на омразата. Не ви давам още свобода, само защото не можете още да обичате враговете си. Достатъчно е да обикнеш врага си искрено, по детски, непринудено - и победата няма да закъснее.

СЪДЪРЖАНИЕ
/

 


...Продължава във Facebook.