Книга 43

 

 

       1654  06.12.2014 Търсене на автор за предговор 06.12.2014 08:52 Здравейте, г-н Х. Пиша Ви с благодарност за интелигентната Ви и благородна дейност, в частност, за чудесното издание "Всеки дом". Бих искал да се запозная с Вашия живот и творчество, засега съм прочел само интервюто Ви с Божидар Палюшев и съм впечатлен. От много години изучавам книгите му и съм горд, че имаме такива българи като него и д-р Стоян Съргойчев, например, но сега търся възможности за контакт с него и много се надявам на Вас - не намирам негови координати. Ако имате негов имейл,  моля Ви направо да му препратите това мое писмо.

     Конкретно, ето за какво го търся. На младини ние може да сме се познавали, обаче аз преживях сериозен срив на паметта, нещо като частична амнезия, поради изпитанията във връзка с арестите и разпитите 20 години в VІ отдел на Държавна сигурност. Държаха ме и зад решетки, като "идеологически диверсант".  После имах поражения и от работата като изолировчик по покривите поради бензина, който беше разтворител. Ето защо не си спомням за прякото ни познанство с Божидар, ако е имало такова, както и с други хора. Но той ме споменава в една от книгите си като първия българин, който в ония години е обърнал  внимание на будните умове по посока на идеалистическата и езотеричната физика. До него трябва да е стигнало писанието ми "Дантевият "Рай" и модерната физика", което навремето вдигна доста шум сред мислещите и... немислещите и зломислещите хора, затова си имах неприятности и заради него.

     Та сега, вече като съм на 73, това мое студентско съчинение и други мои неща в областта на литературната фантастика са вече пред печат, с корица и илюстрации от Кеазим Исинов. Най-много бих искал да напише предговор към книгата ми именно Божидар Палюшев, дори и да е само от 1-2 страници - на такъв гениален ум времето със сигурност е много скъпоценно.

       Не смея да Ви изпратя веднага файл с книгата ми "Фан-тастични видения", понеже не е коректно да се прикачват още от първия път неща без съгласието на получателя. Ако разрешите, със следващ имейл ще Ви я изпратя. А може да я видите и в сайта ми http://toyonus.com

       В случай, че има причини г-н Палюшев да не може да се заеме с това, ще Ви помоля да хвърлите погед на книгата ми и да ме посъветвате кой в България би могъл да напише няколко думи като предисловие или послеслов за нея, за да не бавя изданието. Някога работих в Съюза на писателите, в изд. Народна култура, в БАН и в комитета на Людмила, знам как се оформя и заплаща хонорар за рецензенти и пр., та ако е необходимо, мога и да заплатя за такъв предговор.

       Г-н Х., изпитвам интуитивно доверие и към Вас, възприех ви като един от честните и светли българи, така че и вие, ако напишете поне анотация за книгата ми, ще Ви бъда много благодарен. Ако не, можете ли да ми предложите друг инте-лигентен човек? Познавах повечето будни учени и писатели през 1975 г., бяхме приятели и с Любен Дилов баща, той би се откликнал, би го направил и Павел Вежинов, с когото също се познавах, но сегашните широко скроени умове у нас не ги познавам лично, освен няколко души. С уважение: (...)

СЪДЪРЖАНИЕ
/

 


...Продължава във Facebook.