Книга 45

 

 

1841  03.01.2016 Из разговорите ни с В.У. от Скопие. Тя е духовна приятелка от предишния ми Фейсбук, който изтрих и с това загубих куп безценни диалози с много хора - не съобразих какво губим. И друг път съм се отписвал пак по същата причина - ниско самочувствие; опасения, че нямаме право да въздействаме на хората, след като сме още много далече от съвършенството и затова може несъзнателно да прокараме и неистини. Много хора от фейсбука обаче реагираха доста емоционално в защита на това присъсвие и настояха то да се възстанови, понеже всеки ден чакали тия публикации... Една от тях е споменатата свръхинтелигентна и високодуховна млада македонка. Тя обясни, че е преорала целия световен мистицизъм и окултизъм, грамадно количество автори и школи, но като попаднала на сайта с осиянията, решила че това я задоволява по особен начин. За разлика от почти всички познати българи с изключение на двама-трима, тя била изчела всичките 39 книги, сложени в сайта ни  "Необятното говори" до определен минал момент, въпреки че българският език й е труден. Продължава да чете и книгите от 40 до 44., които са сложени в toyonus.com и скоро ще се вкарат и в новия сайт на Необятното. Ето, хрнологично, част от диалозите ни:

 

03.01.2016 Г. 16:18 от В.У. Благодарам Григорий. Честита Нова година, здравје, радост се нај се најдобро.  Приметив дека ве немаше на Фејсбук деновиве. Драго ми е што сте тука повторно - да ја ширите вашата енергија на Facebook. Поздрав!

 

03.01.2016 Г. 17:36 до В.У. Блокирах си фейсбука по причини, които мога да обясня по-късно - поради трудно обяснимо ниско самочувствие... Обаче осъзнах, че не съм бил прав и затова днес пак го активирах. Обичам Македония с целото си сърце! Не само защото съм 75% македонец...

 

03.01.2016 Г. 19:00 от В.У. Драго ми е што пак го активиравте профилот.  Во врска со вашиот коментар за осијанието за Дрвото на Животот - браво, верувам дека добро сте го разработиле тоа осијание. Убава тема за контемплација. Интересна е идејата за ВРБАТА како ДРВО на Животот – среде река, која е симбол на животот, БОР -  Дрво на Знанието... (Сум читала за други врсти дрва кои според други мистици симболизираат Дрво на Живот, но не сметам дека се контрадикторни  – туку други перспективи на  КНИГАТА на ЖИВОТОТ).

   Ја почитувам свесноста на бугарите за екологијата – за љубовта кон дрвата, (имам слушнато дека повеќето бугари имаат засадено дрво (а), барем еднаш во животот). Дрвата се најсуштесвените симболи за просперитетен живот. Многу ми се допадна тој дел од Необјатното Говори. Прекрасен е и делот за ЗВЕЗДИТЕ (осијанијата за зведите ме привлекоа да ги читам и другите делови од Необјатното Говори). Најубав ми е делот за цвеќињата (цветјата) – кокичето, невенот, карамфилот... Да не должам многу. Ако дозволите утре би ви пратила порака т.е. информација за еден човек кој е се попопуларен во светот, го носи вашето име, и е од Русија- Григориј Грабовои. Бил и при Баба Ванга (има видео клип). Често пати си помислувам на думите во Необјатното Говори и на Петар Д'нов за второто Христово Пришествие, за  Русија и нејзината улога  ...јас повторно  се занесов со пишување...утре ќе појаснам ако дозволите... Поздрав!

 

03.01.2016 Г. 19:16 до В.У. Ще чакам с нетърпение всичко, което идва като импулс във Вашето сърце!

04.01.2016 Г. 2:03 от В.У. Знам дека Петар Д’нов има зборувано за улогата на Русија (и улогата на сите Словени) за шестата раса. Но не знам што тој говори за Второто Појавување на Исус Христос. Исто така знам дека во Необјатното Говори повеќе пати е споменато ‘ДЕТЕТО КОЕ Е ВЕЌЕ РОДЕНО ВО РУСИЈА’!?! Григориј Грабовој[1] е роден во 1963. Понекогаш се прашувам – дали можеби ‘ДЕТЕТО’, кое го спомнува Елма во Необјатното Говори, е Григориј Грабовој?!? Не сум негов следбеник а за среќа веројатно тој и не бара да има следбеници. Неговите учења се хумани, поготово неговото нагласување дека личниот раст се остварува кога човек тежнее и за колективниот раст на целото човештво и пошироко за сите битија. Нема сомнение дека тој има исклучителен, генијален ум и НАД-УМ. Сепак малку ме растажува фактот, што човекот кој го претставува Христос, земал многу пари од мајките од Беслан за да ги воскресне нивните деца (веројатно се сеќавате на таа трагедија). За тој инцидент Грабовој е осуден на затворска казна,  но пред неколку години е ослободен т.е. е на условна слобода.[1] Грабовой Григорий Петрович (род. 14 ноября 1963, пос. Кировский, Казахская ССР) - создатель «Учения о всеобщем спасении и гармоничном развитии», основатель «партии ДРУГГ», объявивший себя «Иисусом Христом во Втором пришествии». Утверждал, что умеет воскрешать людей, телепортироваться, вылечивать СПИД и рак любой стадии, а также диагностировать неполадки в электронном оборудовании на расстоянии. Можно бесконечно перечислять награды, регалии: награжден правительственными наградами ряда стран за оказание помощи по предвидению катастроф мирового масштаба. Все проявления его феноменальных возможностей - ясновидение, телепортация, телекинез и другие - подтверждены печатями сотен различных учреждений, заверены нотариусами, представителями ЮНЕСКО и ООН. В то же время Грабовой и его деятельность подвергается критике со стороны членов комиссии РАН по борьбе с лженаукой. Был приговорен к лишению свободы по статье 159 УК РФ «мошенничество». Выпущен на свободу в 2010 году.

 

04.01.2016 Г. 2:03  до В.У. Много ми е приятно и интересно всичко, за което ми разправяте!  Разбирам всичко, което ми пишете. За Григорий Г. съм чувал и чел некои работи. Обаче ние чакаме следващата изява на Мировия Учител след 2026 г. в Кавказ, ако Той реши да спази точно думите Си от 1926 г. (понеже намесата на Отец може да измени прогнози даже на Мировата Душа и Сина). Наистина, във Века на Водолея, който е започнал точно през 1926 г., Христос започва да се проявява в множеството чрез хиляди хора и това е прекрасно, но това са медиумични пробиви на гласа и присъствието Му, а не негови лични или негова лична инкарнация. В някои случаи гласът Му е чист и автентичен, обаче има и много психопати, горделивци и мошеници, за което Той е предупредил още в Евангелието. Иисус има свой вечен лик, а никой от претендентите или самозаблудените досега не го притежава. Ние знаем, че Мировият Учител има едно и също Учение в различни варианти и един и същ образ през всички времена и че известните му съвършени въплъщения като Богочеловек са Рама, Кришна, Хермес Трисмегист, Зороастър, Иисус Христос, Боян Мага и т.н. Тази информация със съответни портрети съм дал към осиянието "Аватар и ятак", което сигурно сте чела. В историята на Духа има и немалко исусоподобни холизатори като азърбайджанеца  Насими, но те са Негови ученици, не е сам Той. Обикновено Той идва като Човек през 2000 години, но понякога и през 1000 и по-често. Една Негова удивителна проекция е през 19 век във Франция - Учителят на Седир, познат с името Теофан. Изчел съм автобиографичния разказ от Седир за него в: http://www.toyonus.com/01-Bulgarian/10.Audioteka %20%22Prekrasni%20chudaci%22_%D0%9CD0%A03/AP4.06-Sedir%20-%20Edin%20Nepoznat.mp3 и там съм разказал за един реален контакт с Учителя Теофан, когато веднъж се изви буря в планината Рила. В Киев през 1992 г. се запознах се със сибирския претендент за „единствена реинкарнация” на Исус от 2000 години насам – Висарион. Той ми предложи да бъда негов преводач и разпространител на учението му в България, но аз му казах, че вече си имам Учител. Учението му е много силно и на места звучи съвсем трогателно и автентично, обаче претенциите за въплъщение на Христос не се покриват с образа Му. Не ни харесва и становището му за Жената - че не била създание на Бога, а порождение на "Твореца на Вселената", което не можело да има пряк контакт с Бога и да бъде Негово въплъщение, а трябвало само да ни ражда деца и да ни украсява живота... Позната православна и католическа и на други инфернални религии патриархална огромна грешка. Христос е говорил друго за Жената; богомилите - също. По-късно преведох две от книгите на Владимир Мегре за Анастасия; сигурен съм, че направих и пряк контакт с нея и тя се прояви с една удивителна материализация, затова знам, че съществува, а не е негова измислица. Обаче отказах на издателството да превеждам книгите му след 8.1, защото си имам друга работа и понеже не харесах две "нейни" (ако са нейни) тези: 1.Че Кирил и Методий били предатели на славянския род и проводници на тъмните сили; 2.Че сливането на мъжа и жената било допустимо само за създаване на деца, и че само по себе си  не е източник на здраве, щастие и пряка връзка с Бога.

Всички сме възхитени и от Ошо, докато не започна да говори пълни глупости в последните си години на земята и отвратителни цинизми по адрес на Христос и Майката Божия. Обаче знаем, че това не е той, а една крупна намеса на психотронно и медикаментозно въздействие върху него в Америка.

 

04.01.2016. 2:03 от В.У. БЛАГОДАРАМ! Многу благодарам што ми одговоривте. Лека ноќ, Григориј.

 

04.01.2016  2:23 до В.У. Ако е вярно и доказано, че Григорий Грабовой е взимал пари, това го елиминира автоматично от претенциите за Христово въплъщение, пък и лицето му не е Исусово. Обаче враговете на една висша изява са много силни през всички векове и намират хиляди начини да дискредитират всяка божествена изява, така че истината може да се види само в Акашовите записи. Ние сме силно впечатлени и от учението на Сведенборг, и от спящия пророк в Америка Едгар Кейси, и от изумителната книга Урантия, и от "Роза мира" на Даниил Андреев - все крупни прояви на Небето и още много други, обаче всичко това са медиумизми и холизации, а не пряковъплъщение на Христос в човешка форма. Силно впечатлени сме днес от книгите, дейността и лицето на съвременния  руски духовен човек и лечител Валерий Синельников. Лично на мен ми се иска именно той да е продължителят на Божиите Въплъще-ния, понеже е исусоподобен, но каква е истината, бъдещето ще покаже.

            Във всеки случай, аз се готвя да отида в руски Кавказ, ако ще съм все още на Земята до 2026 г. и ако Учителят наистина ни се разкрие тогава официално - ако не е променил решението Си. Преди 3 години отидох в руското консулство с молба за руско гражданство, но ми отказаха - трябвало човек да живее 5 години там. Бих могъл чрез брак, имам "кандидатки" в Русия, даже твърде млади, готови да заживеем в Кавказ, обаче аз съм на 74 години и не искам да постъпвам по този начин.

 

   04.01.2016 17:46 от В.У. Здраво Григориј, Уште еднаш да ви се заблагодарам за опширниот одговор. 2026 не е далеку, а ни Кавказ не е далеку – имате искрено тежнение, така да, сами ќе се наредат работите. Да, личностите што ги споменавте се медиуми – и не велат дека се директна реинкарнација Исус, (само не сум сигурна за Валерий Синельников, не знам дали тој е оној духовен учител кој живее на Сибир со своите ученици, но ќе проверам).

     Во "Роза мира", меѓу другите мистични информации за прв пат прочитав и за духот и и душата на народите и нациите. Потоа за истите работи читав и во Необјатното Говори. Тие текстови се многу, многу интерсни и често контемплирам на некои од думите од тие осијанија. Но не ми е намерата да пишувам на тема народи и  нации.  Темата народи и Необјатното Говори ги спомнав заради еден кус но впечатлив дел од осијанијата, кој ми остана во сеќавање иако некако матно (не си помнам на зборовите туку само на мојата импресија од прочитаното и на тоа како јас лично го разбрав). Имено, беа споменати Светителите Кирил и Методија, но на едно место беше кажано дека сепак тие не биле потполно успешни во обидот да ги пренесат сите старо словенски гласовни нијанси во букви (слова).

      Слична изјава имам сретнато и кај Анастасија на Мегре. Лично не гледам ништо страшно во тие изјави. На земјава нема совршенство како што ние си го иделизираме, па можно е и да е тоа вистина за Светителите. Тоа не им ја смалува нивната мисија, ниту нивната големина, ниту нивната светост. И ако моѓеби словенските народи изгубиле дел од својот дух заради ‘несовршената’ азбука со тек на време добиле други придобивки на друго ниво. Сите букви (не само кирилицата) се светлинско-геометриски симболи од многу високо ниво, но има и повисоки нивои кон кои шовештвото еволуира (колку би сакала брзео да дојде времето кога луѓето ќе комуницираат само телепатски...) Сепак, не знаев дека Анастасиа кажала  дека Словенските Светители се припадници на темните сили. Можеби мојов следен коментар ќе го сметате за неумесен и навредлив, но сепак на кратко ќе коментирам. Ова се времиња на масовен прилив од информации од сите страни на небото. Секој има слобода и лично право да си ги одбере информациите, - (со други зборови кажано ‘скаската’) - која одговара на неговата реалност, на неговите аспирации, на патот што го одбрал - на неговата вибрација. Има една гледна точка, според која сите патишта се еднакво валидни Во целиот наплив на различни информации веројатно побитна е нашата реакција на информацијата, отколку самата информација. Да не ме разберете погрешно. Убаво е да се има светол идеал во срцето и понекогаш да се брани тој идеал кога е ‘нападнат’. Но, лично не ме вознемирува ни таа изјава на Анастасиа – тоа е изјава од некое гледиште, можеби има и своја релативна вистина во изјавата, а секогаш постојат и други секогаш и секогаш повисоки гледи-шта (перспективи), каде што силите кои на едно рамниште изгледале темни извршиле најстветла улога.... мислам дека на Бога не му требаат бранители...  Парадоксално, но... Во Универзумот има и закон на парадокс. Пак ќе се вратам на констатацијата, дека лекцијата е како ние реагираме на информациите.

      Леле, леле - јас се изнаприкажав, се изнамудрував – не сум од оние жени, кои многу зборуваат... Прилично сум изолирана и немам многу комуницикација со луѓето во мојата околина, но понекогаш на човека му треба и комуникација и размена на мисли и идеи – така да повторно ви благодарам на оваа размена на Фејсбук-пораки. Инаку дури и Фејсбук не го користам за лична (обично плитка) комуникација со моите Фејсбук пријатели од виртуелниот свет.  Главно постирам духовни пораки и читам текстови од разни духовни патишта. Можеби сте приметиле, редовно објавувам и пораки од Петар Д’нов кои ги одбирам од неговите публикувани лекции или од Фејсбук- групата на Петар Д'нов, и ги преведувам на англиски. Неколку преводи не ми беа лесни и долго барав соодветни думи во бугарски речници (словореди). Драго ми е што повеќе мои Фејсбук-пријатели ширум светот за прв пат дознаа за Беинса Дуно од тие пораки. Учителот во многуте лекции има и многу практични совети, кои некогаш некому можат да му бидат од помош. Поздрав. Григориј, имајте убава вечер!

 

23 януари 2016 г. в 02:09  до В.У. Драга В., сърдечно благодаря за винаги свръхинтелигентните ви и свръхинтересни коментари.

 

23 февруари 2016 г. в 23:23  от В.У. Здраво Григориј, Можете ли да ме упатите каде да го најдам текстот со лекциите за “пеколната, човечката и ангелската персона” а и за божествената персонализација (со сите фази). Сакам да прочитам нешто повеќе на таа тема од Беинса Дуно, - од Dane Rudhyar имам читано (лично познавам и негов следбеник и директен ученик кој го промовира неговото дело во астрологијата и Теозофијата. Поздрав!

 

24 февруари 2016 г. в 08:19 до В.У. Светло Същество! Това, което написах, е синтез на неща, които съм чел в беседите на Учителя Дънов, но в момента не мога да посоча конкретни беседи. Ще се постарая да открия отделни негови мисли и може да ги обсъждаме.

СЪДЪРЖАНИЕ
/

 


...Продължава във Facebook.