Книга 3

10.VI.120(1984)г.
София – Изгрев
 
 

ИГЛОТЕРАПИЯ – ИЛИ МИЛВАНЕ?

 
 
      Иглотерапията е отражение на китайската същност, която, по начало, е под влиянието на Телец, а не на Везни, както считат някои. А Телец се занимава с паралелизма между инг и янг. Не случайно, именно Китай откри иглотерапията - той е страната на инг и янг. Който има отношение с Китай, той може да лекува с иглотерапия - но не към официалния, а към духовния Китай.     
Проявата на духовния Китай е нежността като отклик. Но от иглотерапията днес е останало само острата й страна - отклик, но провокиран насила. Откликът на съответните точки трябва и може да се възбужда не с иглоубождане, а с паси - при това, пасите наистина може да възбуждат и околните точки, но при всички случаи оставят жизнената си сила и в търсената. При иглоубождането не очаквайте абсолютно стабилни резултати, по следните две причини:
          Ако се събужда само една точка, но не и околните й, помага се само на болното място, но не и на органите, които са в инг-янгова връзка с него. По този начин се създава силно огнище на възбуда, което наистина дава резултат, но се получава и ефектът на черното хало, каквото сте виждали на екрана на телевизора около силни светлини; или, обяснено с друг образ, падналият камък във водата предизвиква вълни, които се стремят да го покрият.
          Опитът на иглоубождането, безспорно, е дал и дава лечебни резултати, но с това - както става и при филипинските, и при всички други подобни лечители - не се премахва психическата причина за болестта. Проследете внимателно лекуваните с иглоубождане - нещо, което тази система не прави и не иска да прави. Ще видите, че те се разболяват от друга болест, дори и да не се оплакват от първата до края на живота си. Природата не може да бъде излъгана по никакъв начин! Затова иглоубождането може да се препоръча, както и всички други природолечителни методи, само като средство за потушаване на острите състояния и за въвеждане на болния в преддверието на идеотерапията. От Истината произтича всяко здраве! Затова, по-интересно би било за вас да проучите, с Моя помощ, коя болест на кое отклонение отговаря.
           Сега ще ви кажа нещо, което никой не знае.
          Наистина, паралелните точки са голяма тайна на духовната медицина, но тя още не е практикувана от вашето човечество. Най-общият оживяващ фактор е Слънцето. В духовен аспект, това е животът за Цялото. Ако някой се отказва от живота за Цялото и избира живота за себе си или за близките си, то непременно ще пострада главният мозък. Това не е много далече от логиката. Обаче именно точките, чрез които обикновено иглолечителят “лекува” съответните мозъчни поражения, показват на истинския, духовния лечител истините, които не желае да приеме болният. Например, болка в предния мозъчен дял носи онзи, който оставя Бога в името на човечеството; в теменния дял - онзи, който оставя човечеството в името на Бога, а в тилния дял - онзи, който оставя човечеството и Бога в свое име. Но това спада към общата идео-медицина. А в присъствието на китайската система, това добива крайно практичен смисъл, защото точката, отговаряща на болния орган, показва мотивацията - т.е. нещото, заради което именно изоставят човечеството или Бога.
          Понеже всеки квадратен микрон от кожата отговаря на психическа мотивация, то духовният лекар може точно да определи коя извратена потребност на кое заболяване отговаря. Значи, трябва да се разграничава поведение от мотив. Не само в психиатрията, но и в обикновената медицина, това е напълно валидно. В този смисъл, “духовна иглотерапия” означава да се познае точното психическо или идейно извращение, което е мотивът на поведение, обикновено съвършено различно от този мотив. По тази причина, дори и най-напредналата официална, природна или духовна медицина, ако лекува само поразения орган, няма да има трайни резултати. Вие ще бъдете отново впечатлени от информацията, която бих ви дал, ако разберете, например, че на ходилото се намират всички точки, които отговарят на методите на Доброто; на ухото - на методите на Мъдростта; на окото - на методите на Истината; на устата - на методите на Любовта; на носа - на методите на Правдата; на дланта - на методите на работата и общуването.
           Сега, като знаете това, вие ще можете, според хороскопа на човека, по доминиращите планети и техните аспекти, да определите точките в посочените органи, които отговарят на определени нарушения в потребностите, вкусовете, мислите, идеите или навиците на човека. Третирайки тези точки, най-вече чрез идеотерапия (после ще ви кажа механизма),  вие ще можете да постигнете фундаментални резултати. Не обаче преди личната доза страдания, която трябва да преживее всеки индивид, за да бъде подготвен да възприеме новата идея - точно тази голяма грешка допуска недуховната медицина.
И така, не е сега моментът, но при желание можем по атласите на иглотерапията, по техните карти, да определим с вас точното идейно-психологическо значение на всяка от основните линии, на всяка от точките; после ще ви съобщя идео- и психопрофилактичните формули, съответни на всяка линия и точка и съответно на терапевтичните им варианти. После ще разгранича, по най-точен начин, коя точка с коя природна стихия, в каква доза и при какъв аспект, трябва да се третира.
          Така например, някои точки - както тези в очите - носят фундаментално освежаване на психиката и организма само при попадане на изгревни фотони в тях. Други точки, като например ходилата, се задействат с огромен ефект само при ходене бос и третиране с гореща вода, и то до коленете - не е необходимо иглоубождане. Това всичко ви е дадено, но вие не го ползвате. Не ви ли прави впечатление, че очите са представители на Стрелеца - огнен знак, - поради което изискват огнени агенти за възбуждане на точките им - фотони на изгряващото Слънце; а ходилата са под влияние на Риби - воден знак,-  поради което топлата вода може да възбуди благотворно техните точки. Премислете в този дух кои са синтетичните земни органи - фокуси на точки, - и тях третирайте с докосвания, милвания и лечебни глини; а въздушните могат да се лекуват с добра и нежна дума, с музикотерапия, звукотерапия, аромотерапия,  както и с въздушни бани.
 Не е необходимо непременно иглоубождане по изкуствен път. Природата е предвидила мухи и комари за тази цел. Като органи на Световния Дух, те отдалеч виждат помръкналите ви енергийни точки и безпогрешно впиват хоботчетата си точно там, където трябва да се отнеме излишна енергия или да се придаде недостигаща. При това, те знаят и точната необходима дълбочина на убождането. Но хората се дразнят и убиват своите "медицински сестри", като по този начин се лишават от природното иглоубождане и навъртат карма за убийство...
          Мисълта ви е насочена вече към това и в беседите. Учил съм ви да отбелязвате точно къде е кацнала муха на лицето или тялото ви или къде ви е ухапал комар; или къде сте се покапали, когато ядете; или къде сте се ударили. На това място точно стои неразрешена или неправилна идея, върху която трябва да мислите, за да се излекувате.      Природата е най-добрият диагностик и тя ви дава живи методи, чрез които да проумявате къде куца вашия мироглед, вашата етика, вашето ниво на еволюция – просто трябва да съставим окончателно атласа на добродетелите и отклоненията от тях, според картите - анатомични и иглотерапевтични, - за да не търсите всичко това още много години из беседите. На китайските и останалите иглотерапевти кажете: кристалчетата, които вие разнасяте по индуктивен път, не са нищо друго, освен сигнатури на вида егоизъм, който трябва да се втечни и разнесе от течението на любовта и доброто; а точката, чрез която му се въздейства, означава вида добро, което човек трябва да направи и  прави, за да се разтопи паралелният на това добро, но със знак "минус", егоизъм. Имам предвид класическия паралелизъм между две точки в организма - паралелни, т.е. свързани. Тайната не е в механизма, а в идейните съответствия. Но новото - това е третата точка! За това - друг път.
          Сега мога само да кажа, че двете свързани точки, по принцип, са крайните точки на  хорда в окръжността, но още нямат отношение към центъра. Третата е центърът, поради което най-дълбоката иглотерапия се нарича "радиална", т.е. намиране централната точка, която свързва двете точки. Само че това е за окултни ученици и посветени, готови да отдадат живота си за общото благо! Централните точки ще откриете само в хипофизата и органите над нея, но идеите и методите, които ги възбуждат, са предмет на особен урок.
 Наистина, има опасност за някои висши тела при практикуване на китайската система. Някои посветени китайци знаят това и препоръчват рефлексотерапията твърде отговорно и специализирано, както стои въпросът и с хатха- и раджа-йога.
 Но сега - да приключим с тази тема.
 

СЪДЪРЖАНИЕ
/

 


...Продължава във Facebook.