https://www.facebook.com/GrigoriyVatan/videos/2147574928832423/

 

 02.07.2018 г.  04,12 ч.

Рано тази сутрин след 3 ч. с едно Божествено Същество в диалога си стигнахме до... "си бемол мажор". Потърсхме в интернет нещо на тази тема - и попаднахме на това. Поука: които не могат без месо, Природата вече ги ликвидира и ги изпраща в адски светове. Ето какво твърди тайнственият Вадим Зеланд: "Трансерфинг — это целостное, холистическое учение, которое включает в себя не только метафизические методы, но и управление реальностью, работу над своей энергетикой. Для хорошей энергетики надо питаться натуральными продуктами. Искусственные продукты помещают вас на диапазон низших вибраций. Гамбургеры плюс алкоголь, курение…"

 

 

02.07.2018 г. 04,43 ч.

 

УЧИТЕЛЯТ ГО Е КАЗАЛ МНОГО ПРЕДИ ВАДИМ ЗЕЛАНД: "Първоначално Бог е казал на човека да се храни с плодове. /.../ ЕДНО е важно: първата храна на човека е плодната. Останалите храни – месо, риба, - това са резултат на човешки тълкувания и човешки морал." (9 декември 1934, "Абсолютна и относителна реалност")

 

Вадим Зеланд е квантов физик. Той е създал теорията на транссърфинга – една система, която днес има милиони последователи в цял свят! Книгите на Вадим Зеланд са преведени на десетки езици, включително и на български, и всеки който има интерес може да си ги закупи и да научи повече за транссърфинга.

 

02.07.2018 г. 06,46 ч.

 

УЧТЕЛЯТ: "Христос възкръсна, за да даде свободен билет на хората всеки да пътува дето иска. Така, именно, хората ще се освободят от връзките на лъжливите философски системи. Да бъдеш свободен да любиш - ТОВА е Новото Учение! Любов, Мъдрост и Истина, в широк смисъл на думата - ТОВА е Учението, което днес проповядвам на хората!" (1919.04.20н.кгв.ДВГ.С46:124)

 

https://www.facebook.com/GrigoriyVatan/videos/2147726045483978/

 

 02.07.2018 г. 08,09 ч.

 

ПОРЕДНАТА НИ ЕКСКУРЗИЯ В СЪБОТА И НЕДЕЛЯ: Стара планина, 28-29 април 2018. Втори път през втора лунна седмица: ПО РЕКИ НАДОЛУ: Енинска и Мъглижка. Музика към това филмче: Dee Yan-Key. Слава Богу, в света има и творци с душа, които пускат творчеството си безплатно и без защита на авторските права. Затова те ще се раждат вече само на Новата Земя и в Новата Вселена.

 

 

02.07.2018 г. 16,07 ч.

 

УЧИТЕЛЯТ: "Сегашните хора почитат умрелите герои, а гонят живите. Докато е жив някой герой, всички го гонят, вестниците пишат за него, хулят го. Щом умре, турят му паметник и започват да го славят..."

(1919.04.27н.ксм.ДВГ.С46:126)

Проект за гигантска статуя на Васл Левски с височина 133 метра; тук - на фона на статуята на Христа в морето край Сан Фрутозо, Италия, изваяна от Гуидо Галети и потопена през 1953 г.

ЕВТУШЕНКО:

Отде, откога тая мода се гаври: за живите - ями; за мъртвите - лаври?! За мъртвите пият, та чак се напиват, и живи пророци до днеска избиват. И произнасят се за историята нежни речи за тях в крематориумите... Кое Маяковски - великия, зрелия - накара го смъртно да се простреля? Какъв глас и външност! Каква безнадеждност! Да бяха му дали трошинчица нежност... Живите вечно от скръб ги съсипват. С нежности само мъртвеца обсипват.

 

 

02.07.2018 г. 17,08 ч.

 

УЧИТЕЛЯТ: "Животът ни на земята не е нищо друго, освен съзнателен процес на познаване на Бога и Христа. Да познаваш Бога, това значи да използваш всички добри мисли, чувства и желания, вложени в Битието. Това значи всички живи същества да бъдат в съгласие помежду си. Няма да обяснявам защо всички хора не се разбират. Ще дойде ден, когато всичко живо ще разбере закона на Любовта. Тогава всички хора ще си подадат взаимно ръка." (1919.04.27н.ксм.ДВГ.С46:127-128)

 

ЗАЩО ПОВЕЧЕТО ХОРА ОТБЛЪСКВАТ или не искат да използват ВСИЧКИ добри мисли, чувства и желания, вложени в Битето? Кои са тези мисли, чувства и желания? Защо се мъчат да ги заместват с мисли, чувства и желания, които НЕ СА вложени в Битието? Щом като всички същества днес не са в съгласие помежду си, значи някои от тях са полуживи, други - полумъртви, даже и когато се мърдат по улиците, екраните и сергиите и летят с големи скорости из въздуха и по пътищата. Кой е законът на Любовта, какво изисква той? Жив ли е този, който не ни протяга ръка или не иска да поеме сърдечно нашата?

 

 

 

02.07.2018 г. 19,26 ч.

 

НЕ ВСЕКИ ЗНАЕ, че веднага след "скришната стаичка" ВЪТРЕ В НАС, идва необходимостта да имаме и ВЪНШНА скришна стаичка, до която ДА НЯМА ДОСТЪП АБСОЛЮТНО НИКОЙ, ОСВЕН БОГ. Това е изискването, критерият някой да е Ученик от Специалния клас на Учителя и от класовете над него. Не е възможно, щом като някой работи, да не си подсигури такава стаичка за периодично уединяване. Ако не може, ползва фургон, бъчва, палатка; ако няма палатка - влиза в кашон или се моли под дъждобрана си... Ако няма и това, слага дланите си като покрив над главата си, но при всички случаи трябва да бъде абсолютно сам. Нали така започват няколко упражнения - като Обливането? Общите молитви са съвсем друго нещо.

УЧИТЕЛЯТ: „А ти, когато се молиш, влез в скришната си стаичка; и като си затвориш вратата, помоли се Отцу твоему, Който е в тайно. И Отец ти, Който вижда в тайно, ще ти въздаде наяве.”... „Влез в скришната си стаичка.” - Това значи: "Влез в мястото на самоопределянето". Тая стаичка подразбира мястото, дето се организират човешките мисли и чувства. /.../ Влез в скришната си стаичка". – Коя е тая стаичка?– Тя е единственото неопетнено място в човешкия свят. Тя е най-чистото място, дето човешко око не е проникнало, нито човешко желание се е проявило, нито човешка воля е действала. Човешката душа влиза в това девствено място и оттам отправя молбата си към своя Отец. Казвате: "Не можем ли да се молим в църква, вкъщи някъде или на улицата?"– Не можеш: ще се молиш само в скришната си стаичка! Не можеш да се молиш нито в църква, нито вкъщи, нито на улицата. Скришната стаичка е вътре в тебе. Бог е определил това място със закон, който има отношение към бъдещето, което е светло и велико. /.../ Когато говори за молитвата, Христос казва, че трябва да се съблечеш от всички човешки вярвания и постановления, да оставиш всичко настрана и да влезеш в скришната си стаичка – в своята девствена душа. Там ще разбереш дълбокия смисъл на нещата: защо живееш и защо трябва да се молиш. От това място ще разрешаваш най-великите въпроси." (1919.04.27н.ксм.ДВГ.С46:128-129)

 

 

03.07.2018 г. 12,42 ч.

 

ПО БЕСЕДАТА „КОГАТО СЕ МОЛИШ”: Бог събира, надписва, класифицира и пази абсолютно всички капки, литри и реки от кръв, които е проляло човечеството – без никакво изключение. Не само човешката, но и животинската. За всяка капка трява да се плати! Дори и за тази кръв, която проливаме вътре в себе си и в другите, когато спукваме милирди капиляри поради афект, злоба, отчаяние, обида, скръб и пр. Когато и най-нежната и красива жена отхапва рибка или пилешка кълка, в постранството става нещо страшно, а самата тя замирисва смъртоносно, ангелите бягат на големи разстояния. ПРЕДИ ГОДИНИ, много по-рано от узнаването на това обяснение от Учителя, бе дошъл един фантастичен разказ точно на тази тема. Всеки си има някъде из космоса планета от кръвта, пролята от него. Тя постепенно набъбва или се смалява, в зависимост от поведеннието ни. Тя е свързана с тънка нишка през четвъртото измерение със всяко същество и си има точен брояч. Ако не убиваме лично животните и рибите, които ядем, плащаме кармично много повече от касапите, тъй като без клиенти, убийците на животни ще са много по-малко. Имаше съобщение за дете, което заклало братчето си, понеже взело пример от баща им, когато колел агнетата пред очите им. Лично познавахме един много религиозен чужденец, който бе дошъл в България да развива частно говедовъдство, с цел да си прави месо в буркани за бизнес, както и за да оцелее семейството му при евентуална война. Казваше, че кара децата си да се молят с него и майка им духът на животното да прости клането, преди да му пререже гърлото пред тях – трябвало да гледат, за да се учат... Узнахме и за случай на полудяване на един баща. Наскоро било умряло детето му, а когато почнал да коли свинята, чул как тя извикала: „Татко, недей!”

ЕТО ПОДРОБНО ОТ БЕСЕДАТА:

 

„Войната се дължи на факта, че в хората се събира излишна кръв, която трябва да се пролее. От другия свят идат същества да вземат излишната кръв на човека. Всяка частица от човешката кръв отговаря на нещо вън от него. Всеки предмет, който човек владее отвън, отговаря на известно количество кръв в него. Тая кръв контролира и пази предмета. Постигането на нашите желания се определя от количеството на нашата кръв, т.е. от нашата вътрешна сила. Всеки, който притежава повече кръв, отколкото му трябва, е изложен на катастрофа. За да изтече тая кръв, или ще му пукнат някъде главата, или ще го изпратят на бойното поле” (1919.04.27н.ксм.ДВГ.С46:130)

 

 

03.07.2018 г. 18,08 ч.

 

ПАК ИЗНЕНАДА. Какви са тия ангели, какви са тия херувими?... Между другото, за Сатана се казва, че е бил херувим. Падналите херувими могат да бъдат много зли. Друг е въпросът, че като Сатанаил – Син Божий и брат на Христа, – той само играе роля.

„Ако обиденият, изневереният мъж каже, че ще отмъсти на своя съперник, неговата закана е силна като молитвата. Той се заканва - и успява. И ангелите, и херувимите му помагат да си отмъсти. Но ако мъжът е готов да прости и да прояви доброто, тоя момент е по-силен от отмъщението. Цялото небе и Бог му идват на помощ.” (1919.04.27н.ксм.ДВГ.С46:133)

 

ПАДНАЛИТЕ ХЕРУВИМИ и дори едни паднали богове – илухимите – са бесни, когато цялата власт, целият живот, цялата енергия на жертвите им не принадлежи единствено и изцяло на тях. Те изискват единство на съзнанието, но насочено 1000% само към тях. Измъчват влюбените в тях по най-различни начини, въртят ги на шиш, понеже това им доставя удоволствие. От ревност, те изтезават, убиват, подпалват войни, взривяват планети и вселени. Сега няма да коментираме в кои зодиакални знаци се отразява това – те не прощават цял живот, злопаметни са като змиите, дори през много прераждания. Най-страшната форма на херувимната злоба е идеологическата. Тя диктува абсолютна ненавист към всичко, което не е тяхната собствена вяра или религия, създава инквизициии. Много от тях са с остри носове, влизат в битка моментално, борят се до смърт.  Защо ги държи Бог? – Защото повечето са извънредно способни, привлекателни и красиви; мнозина - даже най-висши ангели - се влюбват в тях до полуда и са им верни до смърт. Фиксацията им е фатална, за заместване на любовта им с друг обект не може да става и дума, любовите им са тежкотонажни, дългобойни с десетилетия. Бог ги оставя на последствията, за да осъзнаят кого харесват, какви са различията между божествената любов и красота - и адската.

 

 

03.07.2018 г. 19,54 ч.

 

ОПРЕДЕЛЕНИЕ ЗА ЖИВ И УМРЯЛ: БЕИНСА ДУНО „Бог прощава на живите, а не на умрелите. Смешно е да се молиш за умрял кон, който мирише... Молѝ се за живи хора!. Да се молиш за умрели хора, това е заблуждение, което няма нищо общо с християнството. Който върши добро, е жив; който върши престъпления, е умрял. /.../ В България трябва да дойде партията на живите хора, а партията на умрелите Господ да я помете! Колкото по-скоро стане това, толкова по-добре. Не взимайте това помитане в лош смисъл. Както жената мете къщата и я чисти, така ще се измете и партията на умрелите хора, т.е. партията на смъртта. След това се запитайте: „Живи ли да бъдем - или умрели?... – Живи! – За умрелите ли да се молим - или за живите?” – За живите!”

 

(1919.04.27н.ксм.ДВГ.С46:133-134)

 

https://www.facebook.com/bulgarisme/videos/1710206565724118/UzpfSTEwMDAwNzM5ODEwNTQ5NDoyMTQ5NTAxNjk4NjM5NzQ2/

  

03.07.2018 г. 21,21 ч.

 

Гордост, гордост за България и за човечеството! Кога ще разберем, че всяко едно от тия момичета, всеки човек с дух и душа е сам Бог на земята в едно от безбройните Си тела? Защо ние опропастяваме телата Му от определена възраст нататък.

 

https://www.facebook.com/GrigoriyVatan/videos/2149794571943792/

 

04.07.2018 г. 05,09 ч.

 

Добре че това филмче е без физиономията на говорещия... Мнозина не се усещат, че макар и да провеждат мъдростта и истината поносимо, с физиономията си ги понижават значително...

 

 

04.07.2018 г. 16,37 ч.

 

УЧИТЕЛЯТ: "Определено говоря, че трябва да се молим. – „Значи, трябва да бъдем религиозни...” – Не е нужно да бъдем религиозни./.../ Казвам: да си духовен, не значи да си религиозен. Под “духовен” разбирам силен човек." (1919.04.27н.ксм.ДВГ.С46:135)

МИКЕЛАНДЖЕЛО схваща тази идея за мощта на Христа и го представя могъщ и физически. Вижте кой е най-беззащитният, който се е подслонил под ръката Му и има най-голяма нужда силата Му! Има ли нещо по-важно от Жената?

 

ПАК ДИАЛЕКТИКА. Много пъти Учителят говори в полза на религията; казва, че тя е най-финото чувство, локализирано най-горе в мозъка, което повдига и изтънява фонтанелата. Но в много случаи изтъква минусите на зле разбраната и практикувана религия, както в случая. Re-lrgare значи "отново свързавне" - най-висшата цел и постижение на истинската религия: да се свържем отново с Бога. Обаче имитаторите на религиозност налагат да има посредници между Бога и човешката душа, заблуждават хората, правят от религията власт, бич, сергия и начин за препитание. По-безкористните не я експлоатират, но стават безсилни в света, безсилни и вътрешно. И да си мислят, че като се молят често, са много силни "в Духа", те се заблуждават. Молитвата не е само думи, а активно добродействие и подвизаване В СВЕТА, БЛАГОТВОРНО ПРОМЕНЯНЕ НА СВЕТА, за което се иска много сила.

 

 

 

04.07.2018 г. 13,25 ч.

 

БОГ ИЗПЪЛНЯВА ВСИЧКИ СИЛНИ И БЛАГОРОДНИ ЖЕЛАНИЯ, КОИТО СА С ВИСОК ВКУС И ИДЕАЛ. ЗНАЧИ, БОГ НЕ ОТХВЪРЛЯ ЖЕЛАНИЯТА. Само небожествените учения са против тях.

УЧИТЕЛЯТ: "Христос казва: „Отец твой, Който вижда в тайно, ще ти въздаде наяве.” - Значи, всичко, което желаеш, Отец ти ще ти го даде. Така ще се реализира силното желание на момата и на момъка. Някоя мома, например, започва да мечтае за женитба и определя какъв да бъде възлюбеният й - рус, със сини очи, добре облечен, умен, добър, с добра обхода. Не се минава много време - тоя момък идва при момата, предлага й своята любов. Той е уверен, че тя ще му отговори, защото вътрешно чувства, че отгоре е определен за нея."

(1919.04.27н.ксм.ДВГ.С46:134-135)

АКО ХОРАТА С ДУША определят и визуализират от съвсем млади какъв искат да бъде бащата на децата им или каква да е майката, ако отстояват това в живота си с години, много скърби и недоразумения по причина на ниския вкус и критерий и на "сляпата неделя" няма да се случат.

 

https://www.facebook.com/GrigoriyVatan/videos/2150124098577506

  

04.07.2018 г. 14,12 ч.

 

Особено ако се раздаваме като фонтана-гъбка...

УЧИТЕЛЯТ: "Казваш: „Искам пари назаем”. – Колко искаш? Определи точно колко искаш. – „Искам жито, ечемик, царевица...” – И това ще бъде, но определи точно по колко крини искаш. – „Искам 15 крини жито, 3 крини царевица, една крина боб, три крини леща”. – Каквото искаш, ще ти се даде. Ето, вземи всичко това и го използвай за своето благо, както и за благото на окръжаващите."

(1919.04.27н.ксм.ДВГ.С46:134-135)

ТОВА Е ОПИТАНО И СЕ ОПИТВА ЕЖЕДНЕВНО, СИГУРНО, ПОСТОЯННО! Бог е жив, Бог чува всичко, молитвата има грамадна сила! Отгворът често е незабавен и молбата се изпълнява точно. Особено ако се раздаваме като фонтана-гъбка. Бог обича конкретните молби, но ги изпълнява, ако ще дадем нещо и на другите. Какво е това "нещо", колко ще дадем и кои точно са тия "други" - ЕТО цялото разковниче! МОЛИТВИ САМО ЗА СЕБЕ СИ или за обекта, в когото сме вторачени, обикновено не се изпълняват. Може да се изпълнят, ако "обектът" ни е определен от Бога. В редки случаи, при силно желание, Бог изпълнява и молби с по-нисък идеал, но с цел да научим някой урок. Включва така наречената ПКВ - "Прогама за корекция на вкуса". В разширен вид - ПКВС (Програма за корекция на вкуса и съображенията).

 

 

04.07.2018 г. 17,36 ч.

 

АКО Е ВЯРНО ЗАПИСАНО ОТ СТЕНОГРАФА И НАБРАНО ОТ ПЕЧАТАРЯ, УЧИТЕЛЯТ В ТОЗИ СИ ЖИВОТ РАБОТИ ВЪРХУ БЪЛГАРИТЕ ОТ 15-ГОДИШЕН!

Долната малка снимка от трите е от една статия на английски: "Най-популярният идол в света" - парите.

УЧИТЕЛЯТ: "Вече 40 години работя между българите и само едно чувам: „Пари, пари”! - Ето, вече имат пари. Едно време българите бяха идолопоклонници, а днес са иконопоклонници – кланят се на парата като на икона. Те не трябва да бъдат нито идолопоклонници, нито иконопоклонници! Това не е молитва. Българите трябва да се молят само на Бога и само на Него да се кланят! Българите трябваше да се молят само за жито, за царевица, за плодове. Днес има богати хора, но те още са иконопоклонници. Много от сегашните хора продават икони. Ние знаем какви са техните икони... Не се позволява на културните хора да се кланят на идоли и на икони! Да ги турят за украшения - може, но да влагат надеждата си в тях, това е престъпно. Жената, като види парите на мъжа си, не трябва да ги пожелае, но да каже: „Това е иконопоклонство!” Служѝ си с парите, без да им се кланяш! Парите могат да изчезнат. Какво ще правиш тогава? Ще кажеш, че не можеш да живееш /без пари/. - Това е иконопоклонство!" (1919.04.27н.ксм.ДВГ.С46:135)

Трябва да се прегледат всички биографични данни, за да се види има ли нещо особено, което да е направил 15-годишният Петър Дънов за българите. Инак са известни няколко случки с него дори от съвсем малък, ето една от тях:

"Когато за първи път завеждат малкия Петър на нивата в един слънчев, горещ ден по време на жътва, той се качва на една купа от снопи и извиква: „Селяни, прибирайте снопите, защото иде страшна буря!". Всички много се изненадали, тъй като на небето нямало облаци и времето с нищо не предвещавало буря. Хората не му обръщат внимание и не събират класовете да ги вържат на снопи и после на кръстци един върху друг, за да не ги удари градушката. Майка му Добра обаче решава да го послуша. Тя се притеснява, че той едва е проговорил и може да се разсърди, ако не го послушат, и отново да спре да говори. Нейните работници подреждат снопите и се приготвят за тръгване. Наистина, не минава и час от предупреждението: небето почернява, задухва силен вятър и започва такава буря, която помита и развихря всичко."

 

 

04.07.2018 г. 18,38 ч.

 

КОГАТО ПРИКЛЮЧИ ФЕОДАЛИЗМЪТ (днес всеки дом е феодална крепост):

УЧИТЕЛЯТ: "Всички ваши къщи са и мои! Ако един ден отида в пространството, ще посещавам всички къщи като свои: дето искам, там ще вляза; каквото пожелая, ще го взема /.../ - "Какво ще правя там?" – Ще се запознаеш с човешките души, ще започнеш да ги разбираш и да се разговаряш с тях. И тогава, като срещнеш един човек, ще го познаеш и ще кажеш: „ЕТО човекът, когото търся!”." (1919.04.27н.ксм.ДВГ.С46:137)

НЕ ЧЕ ЩЕ ВЗИМАМЕ НЕЩО НАСИЛА ИЛИ С ПРИСВОЯВАНЕ. Всеки дом в Свбодната Вселена има денонощно отворени стаи за пътници, за гости. Предвидени са храни и блага, които всеки може да ползва или да си вземе без проблем, те постоянно се попълват. Никой не взима повече от това, което му трябва.

 

 

04.07.2018 г. 19,38 ч.

 

ЕТО ОТ КОЯ БЕСЕДА БИЛО ТОВА ВЕЛИКО ОПРЕДЕЛЕНИЕ! И наистина, расата, цветът на кожата, биологическата и социалната националност в случая няма абсолютно никакво значение:

УЧИТЕЛЯТ: "Какво означава думата „българин”? - Тя е от древен произход. Коренът й се крие в дълбоката древност. Под „българин” разбирам човек, който търси Учителя си, намира Го и започва да учи. От гледището на божествената филология, ТОВА е значението на думата „българин". Като българин, намерѝ своя велик Учител и кажи: „Велики Учителю на светлината, ти ще бъдеш между нас и ще ни управляваш!” Значи, българин е всеки човек, който търси и намира своя велик Учител, за да приложи Неговото Учение и да покаже на своя народ и на своя ближен как трябва да се живее. – „Българин ли съм?” – Ако ме разбираш, българин си; ако не ме разбираш, не си българин." (1919.04.27н."Когато се молиш".ДВГ.С46:139)

ОРЛИ, ЛЪВОВЕ, ОРЪЖИЯ, корони, кръстове, дворци, църкви, сърпове, чукове и пр. некротехника в много национални и селищни гербове - това са задължителни магични знаци на Черната ложа, чрез които тя управлява изкъсо съответните народи, за да ги вкара в пропастта.

 

 

05.07.2018 г. 14,52 ч.

 

УЧИТЕЛЯТ: "Днес хората са тъй опорочили живота си, че аз не виждам никаква разлика между духовните и светските. Когато дойдат да защитят „идеите” си, и единият, и другият си държат къщите, взимат наемите си..." (4.05.1919н.изс.СИЖ3.ГИК1920:75)

ТУК ПРЕДИ ВРЕМЕ БЯХА ПУБЛИКУВАНИ изказвания на Учителя на тази тема: потърсете поста "УТВЪРЖДЕНИЯ, ОТРИЦАНИЯ И ОБОБЩЕНИЯ ОТ УЧИТЕЛЯ ЗА НАЕМИТЕ" от 17 януари 2018 г..

 

 

 

05.07.2018 г. 16,05 ч.

 

УЧИТЕЛЯТ: "Когато някой каже, че вярва в Бога, то значи, че вярва в СЕБЕ СИ и се счита за божество. Всички съвременни хора са „божества“... Тъй че и едните, и другите, който казват, че вярват или не вярват в Бога, то значи, че едните са поне "доблестни" да заявяват, че вярват в себе си като в божества, а другите крият това. Светът днес е пълен само с божества, с христосовци, богородици, свети ивановци, св.николовци... Светът страда от тях." (4.05.1919н.изс.СИЖ3.ГИК1920:77)

ЗА СТОТЕН ПЪТ - един от главните симптоми на гордостта и простотията. Възвеличаващият себе си обявява единствената или най-голямата истинност на това, което говори и върши; ако е религиозен, само той е на "ти" с Бога и Учителя, друг няма. Обикновено говори лоши работи за другите таланти. Ако признава, че има и други, те непременно са СЛЕД него в състезанието. Друг симптом - никога не лансира "конкуренти".

 

 

 

05.07.2018 г. 16,17 ч.

 

УЧИТЕЛЯТ: „Няма го още истинският Господ! Къде е той?” - ЕТО къде е: в онзи момент, когато в душата си възлюбиш ВСИЧКИ хора, този Господ ти е изпратил един лъч. Когато всички противоречия изчезнат от твоя ум, когато съзнаеш своята длъжност и си готов да се пожертваш, истинският Господ е проговорил в теб: ти и Той сте едно и също в тоя момент." (4.05.1919н.изс.СИЖ3.ГИК1920:77)

 

 

05.07.2018 г. 16,30 ч.

 

УЧИТЕЛЯТ: „Христос казва: „Аз дойдох с тоя Господ, Който живее в мен. Дойдох с Него, чрез Него, за да дам виделина на всички, за да повярват“. - Кои? – Ония, малките, чистите души. Колко велико нещо е да бъде човек чист в света! Върху тази чистота почиват всички идеи, всичкото щастие, здраве и цялото блаженство на човечеството! Ако човек е чист, няма да ходи в тъмнина, ще има ясна представа за живота и ще може да го нарежда тъй, както би трябвало."

(4.05.1919н.изс.СИЖ3.ГИК1920:77)

 

 

05.07.2018 г. 17,00 ч.

 

УЧИТЕЛЯТ: „От еднородното не може да се роди разнообразие. Ако в боите нямаше разнородност, от тяхното еднообразие не би могло да се роди нищо. Що е разнообразие? – Това са всички необходими форми, в които битието, животът, трябва да се прояви. Животът не може да се прояви само в една форма, а се проявява в ред безконечни форми. Когато тия форми се съчетаят и дадат израз на една по-велика форма, казвам, че животът е еднороден, т.е. всички форми имат еднакъв стремеж към проявлението на една по-висша форма. Но по отношение на тази велика форма, която е еднородна, това не значи, че тя е сама. С нея има още такива форми, които се съединяват и образуват други светове. Като изучаваме природата, виждаме, че съществува този велик закон за еднородство и на разнообразие."

(4.05.1919н.изс.СИЖ3.ГИК1920:79-80)

 

 

05.07.2018 г. 17,34 ч.

 

ОТНОВО ТЕМАТА В ПОЛЗА НА ЩАСТИЕТО - разпознавателен белег на божествените учения:

УЧИТЕЛЯТ: „Коя е новата наука? – Да живеем всички в светлина, да бъдем всички щастливи и да не разваляме нито своето щастие, нито щастието на другите." (4.05.1919н.изс.СИЖ3.ГИК1920:81)

 

 

05.07.2018 г. 17,54 ч.

 

УЧИТЕЛЯТ: „С един пример ще ви изясня положението, в което се намирате. Един индуски бог, като се наситил на хубавия си живот на небето, пожелал да му се позволи да слезе на земята, да си "поживее". Позволили му, той си избрал формата на свиня и затова се въплътил в едно младо прасенце. Започнал да живее като всички прасета, ровил се из нечистотиите, излежавал се на сянка и тлъстеел. По едно време се оженил, родили му се дечица около 10–15, живеел си мирно и щастливо. Почакали го на небето година, две, три, десет - той не се връща... Повикали го оттам, но той не искал да се върне. „Мене ми е тук много добре...“ - казвал. Решили да му вземат прасенцата, та да го принудят да се върне, но и при това нещастие пак не искал да се върне. Взели после и жена му, но пак не успели - той започнал да си търси друга жена... Решили най-после да поразят него самия и затова му изпратили тежка болест, която го върнала на небето. Като се събудил на небето, започнал да се смее на живота си, който бил прекарал на земята. Много съвременни хора имат опитността на този бог, но не знаят какво са били по-рано." (4.05.1919н.изс.СИЖ3.ГИК1920:82)

 

 

05.07.2018 г. 13,39 ч.

 

„Онзи „Христос”, „Мойсей” или „Мохамед”, които са причина за деление на хората, не са служители Божии. Когато човек е изпратен да донесе някоя велика божествена идея, той няма право да пробва хората и да търси своето благо." (4.05.1919н.изс.СИЖ3. ГИК1920:83)

ЗАЛЕЯТ ЛИ ГИ С ПОМИЯТА НА ЛЪЖАТА, ВЛАСТТА И БОГАТСТВАТА, Интервентите от ада обръщат Светите Образи надолу с главата и ги превръщат в егрегори. Шкартото на човечеството вярва в ТЯХ и започва да ги подхранва и да им подражава.

БЕСЕДАТА ПРОДЪЛЖАВА: "Аз досега не съм срещал човек в света, който вярва напълно в своя Учител. Тези хора, които казват, че вярват в Христа или в кого и да е другиго, не говорят самата истина. Да вярвам в Христа не значи да се изправя в църквата и да стоя благовейно, но да бъда в такова разположение, в такова състояние, каквото е имал Христос в душата си. Не ви говоря за религията - сити сме вече на религии. Ние трябва да живеем в Божествената Любов, в Божествената Обич, в Божествения Дух!"

 

 

05.07.2018 г.  21,11 ч.

 

УЧИТЕЛЯТ: „В мене има любов, което е движение отгоре надолу. Разбирам какво е обич, т.е. движение на човешката душа отдолу нагоре; разбирам какво е и Божественият Дух - т.е., Сила, която държи всичко в хармония." (4.05.1919н.изс.СИЖ3.ГИК1920:84)

 

 

06.07.2018 г.  07,14 ч.

 

ХРИСТОС В МНОЖЕСТВОТО. "Аз не ви говоря за историческия Христос, но за Този, ЖИВИЯ Христос, Който е във вас и между вас. Избийте тоя клин от ума си да мислите, че Христос е вън от вас! Този Христос е ДУХЪТ, и когато Го разберете, ще Го видите във ВСЕКИ човек. Докато търсите Христа само в един човек, никога няма да го намерите." (1919.05.04н.изс.СИЖ3.ГИК1920:85)

ТОЗИ ВЪПРОС КАСАЕ ТЕМАТА ЗА УНИВЕРСАЛИЗАЦИЯТА НА СЪЗНАНИЕТО, която търси и намира Бога в МНОЖЕСТВОТО. Не само Бога, но и Христос, Любовта, Мъдростта, Истината, Словото. Индивидуалистите, които все още инволюират, са с главата надолу. Не случайно ги представят с обърнатия пентаграм с образа на един козел в него - дявола.  В по-"леките" случаи хората се фиксират във всяка една от тия категории, като въплътена в конкретен човек извън тях, който минава за "единствен". Има и РЕАЛНА единственост, но когато става дума за ИСТИНСКАТА индивидуализация, ИСТИНСКАТА персонификация на Бога, Христа, Словото - и т.н. Казано е: "В начало бе Словото, и Словото бе у Бога, и Словото бе Бог." Още нещо: "И Словото стана ПЛЪТ" - т.е. ЧОВЕК. От гледна точка на божествената индивидуализация и персонификация, То се въплъщава в Богочеловек - най-съвършения Човек в даден свят за дадена епоха: Рама, Кришна, Хермес Трисмегист, Иисус, Зороастър, Боян Мага - и т.н.

Обаче и тук има диалектика: от гледна точка на универсализацята, на Нещото в МНОЖЕСТВОТО, и Бог, и Христос, и Словото Божие живеят ВЪВ ВСЕКИ ЧОВЕК, създаден от Бога. Звездното небе е абсолютно равностойно по значимост на слънцето през деня. От универсална гледна точка, нашето слънце е даже една нищожна космическа прашинка посред безброя от слънца: "Не си единствен. Я виж колко много такива има по небето като теб! И даже много по големи..."

Обаче в "тежките" случаи на възгордели се, увредени божества, ангели и хора, при които индивидуализацията се е изродила в индивидуализъм, всеки от тях сравнява себе си с образа на слънцето през деня - счита се за "най-най" от всички или дори за "единствен". Последното е най-тежкият случай - космическа хистерия, шизофрения, старческа психоза и характеропатия, взети накуп. Лошото е, когато такъв бъде взет за нормален и започне да въздейства.

 

 

06.07.2018 г.  08,16 ч.

 

И ДВАТА ВИДА ГЛИСТИ, за които става дума, се хранят и размножават по един и същ начин - никаква разлика. И в двата вида има червеи и вътре в тях - по няколко килограма. Само дето едните се борят да станат тлъсти като другите. Като вземат властта, почти всички успяват.

УЧИТЕЛЯТ БЕИНСА ДУНО. "И тъй, да се върнем към Бога и да живеем без религията на омразата, завистта и користолюбието! С това не искам да кажа, че трябва да се изхвърли религията; нека си съществува и класовата борба, защото и тя е тъй потребна, както са потребни онези глисти, които разработват почвата. Земеделецът казва: „Изорах нивата...“. – Не, не си я изорал ти, а тези глисти, които живеят дълбоко в земята. Тъй и в класовата борба пролетариите и буржоата са глистите, които са работили ред години и са окислили почвата. След това ще дойдат ангелите със своите рала, ще посеят тази почва и ще кажат: „Достатъчно сте работили, ние ви благодарим, защото ще имате за хиляди години какво да ядете и пиете и ще бъдете всички братя“./.../ Християните казват, че при тия блажени времена ще бъдат в рая; турците казват, че ще имат цели планини с пилаф - и т.н. Каква идилия е то – пилаф без купон! " (1919.05.04н.изс.СИЖ3.ГИК1920:86)

 

ТОЛКОВА ДЕСЕТИЛЕТИЯ "ЖИВЯХМЕ" СРЕД ТИЯ ГЛИСТИ, и днес "живеем", но едва сега разбираме тяхната роля.

 

 

https://www.facebook.com/GrigoriyVatan/videos/2152087255047857/

 

 06.07.2018 г. 12,00 ч.

 

ТОВА Е ПЪЛНИЯТ РАЗМЕР НА ЕДНО МОЕ ВИДЕО, КОЕТО КАЧИХ ТУК НАСКОРО В СЪКРАТЕН ВАРИАНТ. Не исках да го слагам цялото – в него има доста критика и песимизъм по отношение на долнопробната масова „култура” на Интервентите. Който иска, може да го изгледа. Допълнението започва малко след 22-ата минута, цялото филмче е около 51 мин.

 

 

06.07.2018 г. 13,03 ч.

 

ЗА ТИЯ ПРИКАЗКИ, ПРЕЗ МИНАЛИТЕ ВЕКОВЕ ЧОВЕК ОТИВА НА КЛАДАТА БЕЗ НИКАКЪВ ПРОБЛЕМ. И доскоро отиваше, но не на кладата, а в Белене, ако кажеше нещо подобно за Партията...

УЧИТЕЛЯТ БЕИНСА ДУНО. "Сега, като се върнете вкъщи, ще почнете да философствате: „Може ли човек да живее без религия?...“ - Когато Господ създаде света, нямаше религия. Религията се яви в света, когато дойдѐ дяволът. По-напред хората живееха в любов, и всяко учение, което не се ръководеше от любовта, не се признаваше за божествено." (1919.05.04н.изс.СИЖ3.ГИК1920:86)

 

КОЛАЖЪТ изобразява два факта: 1.Че истината за свободните човечества в космоса и в цялата божествена вселена все пак се наблюдава и от художниците-ясновидци, затова те изобразяват хората такива, каквито ги виждат навсякъде: чисто голи. 2.Че егрегорите на църквата и подобните инфернални вери, които крият тази истина и преследват съблечените със строги санкции и даже със смърт, не са тъй симпатични. Авторът на трите картинки долу не си е дал името, освен ''AMRDW'', но е кръстил произведението си: "Деноминация". Авторът на горната картина е американският живописец Бил Мартин (род.през 1943г.) и й е дал назването "Възнесение".

 

 

 

09.07.2018 г.  08,33 ч.

 

УЧИТЕЛЯТ Б.ДУНО: "Най-напред, когато Господ създал човека, Той направил окото, а ПОСЛЕ самия него. На туй око, казва Христос, съответства човешкото сърце. Между духовното око и сърцето има тясна връзка. Ако някой се интересува да знае защо страдаме, бих отговорил, че страданията са резултат на това, че ние сме в противоречие с духовното око."

(1919.05.11.снт.СИЖ3.ГИК1920:90)

 

ВРАЖЕСКИТЕ УЧЕНИЯ ВИНАГИ ПРЕНЕБРЕГВАТ СЪРЦЕТО и го изкарват грешно, а ето че то е в тясна връзка с духовното ни око, създадено от Бога в самото начало; даже се казва, че СЪОТВЕТСТВА на него. Не случайно в сърцето се крие монадата, искрата ни Божия. Това се проявява и във връзката между душите чрез погледа, и при съзерцаването на слънчевия изгрев, и в ирисовата дигностика, и при сърдечна трансплантация.

 

 

 

09.07.2018 г.  10,38 ч.

 

УЧИТЕЛЯТ Б.ДУНО: "Свойството на човешкия дух да се мени, но да не се изменя. Когато дойдем обаче до онова вътрешно състояние, когато се изменяме ВЪТРЕШНО, тогава изгубваме своята индивидуалност, изгубваме това, което сме спечелили. Това аз наричам "закон на падението." (1919.05.11.снт.СИЖ3.ГИК1920:90)

КОЛКО МНОГО ХОРА ПОЗНАВАМЕ, колко пъти и самите ние сме ставали изменници на духа и душата си! Заради някой смъртен, заради нещо астрално или материално, заради така наречената "сигурност" или евтини вкусове и приключния не веднъж сме предавали достойнството на божествения си дух. Хората изгубват изключтелността си, устоя на своята индивидуалност. Златото им не е повече злато, желязото им не е повече желязо.

А други, които си мислят че имат дух и че проявяват "характер", са напълно лишени от еволюционната, пластична съставка на духа - не искат, не могат са бъдат ковки. Трошливи са като стоманата. Имат калций, нямат остеин, изпълват се със шупли. Падението им е готово, духовната им остеопороза започва да предизвиква сериозни счупвания.

 

ЕТО защо Малкият Кришна и приятелите му ценят тъй много маслото; ето защо резумните девици са съхранили маслото в своите светилници. Коя машина ще издържи дълго без смазочно масло? Пластичността е вярност на себе си в доста широки граници, изпълнена с услужливост, милосърдие, блага обхода и мила доброта. Може да се приспособява много красиво, без да губи и атом от себе си. Но без огън, много азове си остават все същите.

 

 

 

09.07.2018 г. 12,25 ч.

 

УЧИТЕЛЯТ Б.ДУНО: "Какво е това повдигане на човечеството през тези 2,000 години? – То се равнява на една петдесет милионна част от милиметъра. ТАКЪВ е резултатът на усилената дейност на цялото човечество! Като знаете това, изчислете колко е вашият ефектив в това общо развитие. Повдигнете това число на десета степен и така ще намерите коефициента на вашето съзнание, на вашата култура и развитие." (1919.05.11.снт.СИЖ3.ГИК1920:93)

КОЛКОТО И УСИЛЕНА ДА Е ДЕЙНОСТТА НА ЧОВЕЧЕСТВОТО, колко милиграма милосърдие и жертва за другия е останала в стопилката? Колко хора разпознават Словото Божие, което не е спирало никога? Кой престана да търси СВОЯТА изява и СВОЕТО право? Чия любов не отпадна? Има ли някой, отдал живота си и душата си за приятелите си - за ИСТИНСКИТЕ приятели? А някой, който да е обикнал различния и врага си?

 

 

09.07.2018 г.  13,16 ч.

 

ЕДИН РУСКИ ГРАФИК е кръстил този своя работа "Съмнение". Когато е агресивно, то хвърля и камъни.

УЧИТЕЛЯТ Б.ДУНО: "Друг някой критикува със своя малък мозък всичко, което Бог е създал: казва, че не е добре направено това-онова, а туй, което неговата малка "земя" е направила, е добро... Знаете ли колко голяма в дължина и в широчина е „земята” на българина? – В дължина е най-много 21 сантиметра, а в широчина – 16 сантиметра. Е, и с тази величина на своя ум българинът иска да преустрои целия обществен строй и да говори за всичките велики тайни!..."

(1919.05.11.снт.СИЖ3.ГИК1920:94)

НЯКОЙ Е КАЗАЛ МНОГО ОТДАВНА: "Не съдете, за да не бъдете съдени". А ние, с тия черепи и най-дебелата фонтанела в света, сме се заели с най-трудното: да бъдем наместници на Съдията и Прокурора в този свят. Излючително лесно ни е първо да изстреляме негативни думи, отрицателна оценка. Добрият в Пиесата е Адвокатът, Защитникът на всяка душа пред Съда на Бога. Ако сме с Христова наследственост, с Христова монада, и за дявола ще кажем нещо в негова защита. Да не повтаряме пак рефрена за благата дума на устата, милия поглед на очите и нежното чувство проявено, за да бъде всяко зло разтопено. Но понеже знаем донякъде някои основни мерки във френологията, отдавна виждаме връзката между особеностите на българската глава и неозаптимия й ламтеж да бъде авторитет, ментор, прокурор и съдия.

 

 

10.07.2018 г. 16,51 ч.

 

УЧИТЕЛЯТ: /КРЪВТА - ТОВА СА ЖЕЛАНИЯТА, ТЯ Е И БОЖЕСТВЕНИЯТ ЖИВОТ/. Това се казва в прав текст на редове 21 и 33 в беседата "Светило на тялото" от 11 май 1919 г. ВЕЧЕ НАВЛИЗАМЕ В НОВАТА ЗЕМЯ И НОВОТО НЕБЕ - някои хора в този преходен период виждат света горе-долу като на тези картинки, а от стария свят плуват в пространственото само откъслечни детайли от земните райове, където те все още живеят. Скоро се стопяват и те. Простите родители и още по-простите лекари лекуват такива деца от "ейдетизъм"... Тази тема е възлова в беседите на Учителя Беинса Дуно, затова и ние я разглеждаме често. Разграничаваме се от ученията на духовете, които отричат желанията и говорят лошо за тях, за разлика от ученията на Духа. От Словото знаем, че има адски, животински, човешки, ангелски и божествени желания, както и съответни видове любов. Ако трябва да се пазим от някой вид желания или любов, то те са само адските. За всички останали над адските, включително и за животинските, Учителят казва, че трябва да ги имаме "в комплект" и да ги проявяваме "със всичка сила". Разбира се, трябва да се знае кое е божественото в животинските, човешките и ангелските желания и да разчитаме на тях, съответно, 25%, 50% и 75%. В божествените влизат всички видове без адските, затова те дават младост и безсмъртие 100%, понеже там не е изхвърлен нито един цвят от Божествената Дъга.

 

 

11.07.2018 г. 17,20 ч.

 

БЕИНСА ДУНО: "Когато Господ иска да направи хората добри, Той ги поставя на голямо разстояние. Ако ме пита някой: „На какво разстояние трябва да са мъжът и жената един от друг?“, ще отговоря: "На 25 билиона мили!" Числото 25 е образувано от 2 и 5, сборът на които дава 7. Числото 7 е съвършено, то подразбира закона на хармонията, но съвременните хора със своето учение до известна степен са развалили всички прегради, които Бог е поставил между едно и друго същество. Защо? – Жената иска да обсеби мъжа, да го владее. Че как ще може да го обсеби, когато той е далеч от нея на 25 билиона мили? Днес хората търсят начини как да си влияят един на друг. – ДА, МОЖЕ ДА ВЛИЯЕШ, НО НИКОГА НЕ МОЖЕШ ДА ВЛАДЕЕШ! Всеки, който се опитва в това, той може да завладее само себе си. Желанието за владение се вижда и в някои религиозни общества. Едно ново течение иска да завладее друго, да го претопи в себе си. Един народ иска да завладее друг. Хората умират все от тази лакомия - да имат много. Онзи, който иска много, не разбира Божествените закони." (1919.05.11.снт.СИЖ3.ГИК1920:95)

И ТАКА, ПОСТОЯННАТА БЛИЗОСТ Е ОТ АСТРАЛНА, МАТЕРИАЛНА ИЛИ ВЛАСТНИЧЕСКА ЛАКОМИЯ, от желанието да имаш някого постоянно под ръка, за да го ползваш изключително и само за себе си, докато го изхабиш. Мнозина се борят на живот и смърт да задържàт източника на експлоатация и засмукване в рамките на пипалата си, в мрежата си. Съвременната социология говори за микрогрупи, мезогрупи и макрогрупи, а психологията обяснява, че и до ден днешен членовете им са споени не само от взаимни интереси, от властническата драма и от страха, но и от феномена на садо-мазохизма. Садистът си доставя удоволствие като тормози, мазохистът - като бъде тормозен. Много роби и робини днес пък си представят, че като си стоят в прегръдките на октопода, децата им ще са спокойни и подсигурени. Нищо подобно: децата им при всички случаи са бушонът, който ще изгърми или ще се търколи по наклонена плоскост. Изключения почти няма, изтезанията в тясно пространство и при постоянно присъствие са синоним на инквизиция. Но тук е казано ясно, че това е главната причина за смъртта. В далечно бъдеще хората ще разберат, че трябва да живеят надалече и да се виждат само веднъж месечно за 3-4 дни, максимум за седмица, ако хармонията не се наруши.

 

 

11.07.2018 г. 17,38 ч.

 

БЕИНСА ДУНО: "У българите, например, е обработено отпред на мозъка едно пространство само от 6–7 сантиметра - и те мислят, че са носители на велика култура... Питам ви: какво може да построиш на такова малко пространство от 6 сантиметра височина и 12 сантиметра широчина? Следователно, всички ние живеем в закона на илюзиите - мислим, че всичко знаем." (1919.05.11.снт.СИЖ3.ГИК1920:95-96)

 

И НАИСТИНА, КАТО ДОЙДАТ ЧУЖДЕНЦИ И ОСОБЕНО ДЕЦА И АНГЕЛИ МЕЖДУ НАС, ТЕ СА САЩИСАНИ, УЖАСЕНИ. Всеки тук иска да наложи "ЕДИНСТВЕНО правата истина - неговата собствена" (израз на Учителя, когато ни дава ключ да разпознаваме агентите на черната ложа в "братството"). Получава се хорово надвикване в буквалния смисъл на думата, има овладяване на аудиторията с часове; има грубости, назидания, забележки и поучения; има огорчения, кръвни обиди, шамари, юмручен бой. Виждали сме и други темпераментни народи, където се сбиват в парламента, но за попадналите за пръв път на Рила или в някое наше "братско" събрание това е шок за цял живот и някои не идват повече никога. А че това е ТЕХЕН изпит, то е друг въпрос. Школата на Питагор тук протича естествено, понеже горделивците, характеропатите и пр. диагнози у нас са в изобилие.

 

 

11.07.2018 г. 18,32 ч.

 

ЗА ЕСТЕСТВОТО НА КОКОШКИТЕ СЪДИМ ПО ТОВА СЛЕД КОЙ ПЕТЕЛ ВЪРВЯТ, КОЙ ПЕТЕЛ СЛУШАТ...

БЕИНСА ДУНО: "Като говоря за любов, не разбирам вашата, човешката любов. Вашата любов е като тази между петлите и кокошките. Хвърлят малко жито или царевица на кокошките и петлите, те всички се събират заедно да ядат, но остане ли едно–две зрънца, веднага петелът разгонва кокошките и изяжда сам последното зрънце. До ПОСЛЕДНОТО зрънце беше тяхната любов... Всички общества, били те религиозни или светски, живеят, къткат се като кокошки и петли, живеят "в мир и любов", но дойде ли последното зрънце, казват: „Хайде сега настрана!“ Петелът изкукуригва и казва: „Кокошки, настрана от мене, вие трябва да знаете да пеете като мене!“ (1919.05.11.снт.СИЖ3.ГИК1920:96)

ТАКИВА ПЕТЛИ ИМАТ НЕ САМО МНОГО ФЕНОВЕ И КЛИЕНТИ, но се борят и с другите петли. Ако не се борят, мълчат за тях или ги осъждат. ПЪРВОТО ЗРЪНЦЕ, ВСИЧКИ ЗРЪНЦА ИЛИ ПОСЛЕДНОТО ЗРЪНЦЕ, това най-често е изявата - да сме център на внимание и възхищение.

 

 

11.07.2018 г. 19,32 ч.

 

БЕИНСА ДУНО: "Преди всичко ти трябва да бъдеш ЧОВЕК - да живееш тъй, както Бог те учил едно време: да не чакаш никакво благо от никого, да се уповаваш на БОГА и на своята душа, а ПОСЛЕ на ближните си. Когато Христос казва, че ако окото ти е чисто, цялото ти тяло ще бъде светло, Той разбира, че ако окото ти е чисто, ще видиш най-напред Бога, после своята душа, а НАЙ-ПОСЛЕ - своите ближни. Ако окото ти не е чисто, ще започнеш по обратен процес: ще видиш най-напред ближните си, после себе си, а най-после Бога, а с това ще обърнеш света с главата надолу.“ (1919.05.11.снт.СИЖ3.ГИК1920:96)

АБСОЛЮТНО ФУНДАМЕНТАЛНО ИЗЯСНЕНИЕ, което ние всички сме нарушавали с десетилетия и затова ходим по лекари и болници. Един важен човек за нас държеше на стената си 4 снимки в следната последователност: УЧИТЕЛЯТ, БРАТСТВОТО, ЖЕНА МУ - И НАКРАЯ САМ ТОЙ. След години направи една промяна: сложи себе си на трето място. Има и вариант да се сложиш на второ място след Бога, ако на тази земя няма и помен от братство и сродна душа, които да се интересуват от твоята мисия и да й сътрудничат. Познаваме много хора - почти всички дистанционни фенове на Словото, - които са сложили в сърцето на първо място портрета на този, с когото "живеят". Други са най-милостиви към котките, кучетата, гълъбите и пр.; към майка си, баща си, към някой страдащ човек или към повече - самарянство без край. За работа за Бога, за Братството и за собствената си душа и мисия те нямат нито понятие, нито сили и време. Не разбират, че така провалят и собствената си еволюция, и еволюцията на тия, за които се грижат или с които се съобразяват в 100% от времето си. Не знаят, че дори и ЕДНО денонощие месечно или годишно или през целия им живот, прекарано с Божи хора, поне една мисъл от Словото месечно или годишно да препишат красиво и изпратят или да я преведат, ще помогне много повече и на кучетата, и на котките, и на болните им близки, и на самите тях - ще приближи свободата и щастието им. Но ако направят това, за да нахранят пак небожествените си приоритети или без да се преборят с лошите си вкусове и навици, законът няма да сработи.

 

 

11.07.2018 г. 21,09 ч.

 

БЕИНСА ДУНО: "И ние пеем, пеем за Бога, но когато дойде въпрос да се замислим и за ближните, веднага предпочитаме себе си.“ (1919.05.11.снт.СИЖ3.ГИК1920:97)

ФРАГМЕНТ ОТ am1875-1971.Charles Keck_Ernest W. Haass Memorial, 1927

 

 

 

11.07.2018 г. 22,04 ч.

 

БЕИНСА ДУНО: "За тази работа, върху която сега работя, са ми потребни най-малко 10 милиона години; и на вас по толкова - и работата ще се свърши...“

(1919.05.11.снт.СИЖ3.ГИК1920:97)

ПОТРЕБНИ СА НА УЧИТЕЛЯ, ЧРЕЗ КОЙТО РАБОТИ ВСЕМОЩНИЯТ И ВСЕМЪДЪР БОГ. А ние си мислим, че като проповядваме и правим опити за приятелство и братство, имаме някакви успехи...

Илюстрацията е съчетание на една уникална фотография на приятеля И.С. от една наша скорошна екскурзия с шедьовъра на американеца Бендъжмин Уест (1738-1820) - "Бардът", - който често употребяваме за изображение на самия Бог. От известните ни художници, само Микеланджело е постигнал образ на Бога с такова въздействие.

 

 

12.07.2018 г. 10,51 ч.

 

БЕИНСА ДУНО: "В бъдеще храната ще може да се възприема от цялото тяло, от порите му, без да се дъвче." (1919.05.11.снт.СИЖ3.ГИК1920:99)

ТОВА Е ДАЛЕЧНО БЪДЕЩЕ, засега трябва да дъвчем много дълго, даже и водата... А това далечно бъдеще е настояще за хората и ангелите, които предпочитат Истината и Свободата. Ето едно описание на начина им на хранене и за други неща, които еснафското съзнание няма как да разбере и приеме. В "скандалните" книги на Беа Нади на български език има още много такива "провокации". Там и ангарите (ангелите), и теорите (боговете) и делените (двойките сродни души) се стремят със всичка сила към най-върховния начин на сливане с Бога - сливането на душите и телата в брачната любов. Така говори и Емануил Сведенборг. В някои случаи, по-мощният от двама делени отлага задълго слвиването със сродната си половина, за да могат да си свършат работата в даден свят. В противен случай привличането е тъй мощно, че сливането става веднага, те стават едно същество и с това се връщат в Бога. За Небето нашите представи за съвест и морал нямат абсолютно никакво значение, то се интересува дали предаваме божествена наследственост, дали раждаме същества с искра Божия. Небето е устроило така високите светове, че когато взаимно искаме да сме с някого, той се явява при нас незабавно, а когато искаме да сме сами, изчезва даже и най-любимият. И никой не се огорчава от това.

Бея Нади, ИЗ "ПРИКАЗКИ ЗА БОГОВЕТЕ", "Хелиопол", 1996:

"Аниор седна и обви коленете си с ръце. Чувстваше се ужасно самотен и осиротял. Плачеше по ангарски начин. Рамоси клекна пред него и се опита да го успокои. - Не знаех, че толкова много се обичате. Още не се бяхте докоснали, а ти вече целия се разпадаше от трептенията в центъра си на съгласуване. Има само два начина да се справиш с това - продължи той: - или веднага да се преместите в зоната на любовта и да изживеете това чувство заедно, докато се изтощи енергията на центъра на съгласуване, или с центъра на волята да подтискаш центъра на съгласуването. Последното е много трудно, но понякога се налага, за да не пречат силните ни чувства на работата ни. Сатара точно това направи сега, ти също се опита. Но още действаш несъзнателно и не владееш добре това тяло. Затова изкара излишната си енергия в този отвратителен облак. Аниор постепенно се успокои. Изведнъж в него избикна някакво друго, силно желание. Объркан, той попита Рамоси: - А сега какво става с мен? - Гладен си - засмя се той, - загубил си много енергия. Хайде да се преместим в зоната на храненето. Ти май още днес ще разбереш всичко за нашия свят...

***

 

 

12.07.2018 г. 13,04 ч.

 

КОГАТО НА РИЛА ИДВАТ ЗА ПРЪВ ПЪТ ЯСНОВИДЦИ ОТ ЗАПАД, ОТ ИНДИЯ, ОТ РУСИЯ, повечето споделят, че почти всички българи от духовните ни среди светят само около главата или най-много до кръста. "Долната част на тялото ви - казват те - е тъмна". Като чуят и проповедите и мнението ни за желанията и за сърцето, те си обясняват защо е така. Рубенс такъв-онакъв, Рубенс рисувал тлъсти, обаче колцина като него представиха Христа такъв, каквито са всички нормални хора на небето?

БЕИНСА ДУНО: "Христос казва: „Ако ЦЯЛОТО ти тяло е светло“. Това значи: ако използваш разумно ВСИЧКИ възможности, които са вложени в тебе, ти ще станеш Син Човеческии и ще бъдеш в пълна хармония със Сина Божий. За да растат и да се развиват нашите мисли и желания, трябва това око да изпраща своята топлина и светлина върху мислите и желанията ни и с това да ги полива и наглежда. Не мислете, че сърцето е един орган, който изпълнява определена функция. - Сърцето е общество от най-разумни клетки, които извършват най-възвишената работа - те извършват работата на душата." (1919.05.11.снт.СИЖ3.ГИК1920:99-100)

Обикновено папските и и другите подобни блюдолизци рисуват цветя и клонки по местата, от които слабоумните се ужасяват; в случая самият Рубенс може да е метнал скромен парцал върху минимална част от тялото на Бога, но е сторил това, за да не го изяде църквата и да не го пречукат някъде търговците на парцали.

"Искам да ме разберете добре. Защо художниците не рисуват Христа с мантия, но го рисуват гол на кръста? Има голота, която е грозна. Има голота, която е красива." (Из "Връзване и развързване", 29.XI.1942 г.)

"Как представят Христа възкръснал? Има ли дрехи? - Всичките народи ще ги наредите възкръснали, голи ще ги наредите - да проявят Любовта!" (Из "Както ме е Отец въздигнал", 28 април 1940 г.)

"И в странство вече Новото Учение е влязло. Там има нудисти, които искат да демонстрират, че може и на Земята да се живее както в онзи свят. Но те са малцина и ги държат надалеч, затворени на един остров като някои прокажени." (Из "По новия начин. Коприненият конец", 15.XII.1935 г.)

 

 

12.07.2018 г. 16,39 ч.

 

УЧИТЕЛЯТ: "За да заработи умът на хората, те трябва да се поставят в труд - в едно безизходно положение." (1919.05.18н.гре.СИЖ3.ГИК1920:105)

НЕ Е ВАЖНО ДАЛИ ЩЕ ГО ИЗКАЧИШ - ВАЖНОТО Е ДА НЕ ГО ПУСКАШ ИЛИ ДА ПОВТАРЯШ ЕДНО И СЪЩО НЕЩО ЦЯЛ ЖИВОТ ОТНОВО И ОТНОВО.

БАЗАЛНА ТЕМА В СЛОВОТО - и специално в Учението на Учителя Беинса Дуно. На изток е известна като "карма йога" - преизпъление на човешките задължения. Много пъти сме се занимавали с нея, но въпросът е да я приложим в живота си. Той казва: "Който не работи или не учи в света, не е мой ученик". И най-великият гуру, посветен, мистик, гений, мъдрец, апостол, светец, учен или артист, ако не представи на небето пълен трудов стаж в човешка система, където се работи по чужди правила в задължителен трудов ритъм, в колектив и с точно работно време, и установен трудов стаж, го връщат на земята. Изключенията са извънредно редки и с лично разрешение от Бога. И да се случи това заради някаква важна мисия, Бог пак връща такъв човек на земята, за да изработи търпението - мюонното си тяло. Всеки, който се проявява в света по СВОЙ план или когато и както му скимне - "по вдъхновение", - може да развие всичките си други тела, но не и умственото. Става дума за този дял от мозъка, който се развива изключително и само с труд в колектив, а не такъв, който си определяш сам ти или ръководиш други. Да бъдеш част от система и да изпълняваш перфектно задълженията си в работно сцепление с другите елементи - това развива ума като воля, смирение, търпение, съвест и социално съзнание. За горделивия е изключено да бъде част от друга система, освен собствената - ако въобще върви по система. Редовният труд без прекъсвания освен почивните дни и отпуските, заедно с всички унижения, напрежения, противоречия и конфликти, изгражда така нареченото "мюонно" тяло в човека, дори и да е бездуховен, "елементарен", месоядец и т.н. Природата е определила да изградим основно това тяло в перода от 28 до 56-годишна възраст, но досега обществото ни принуждава да се трудим и преди, и след това, което не е правилно. Въпреки това, по-дългият И НЕПРЕКЪСНАТ трудов стаж изработва още по-добре мюонното ни тяло; но има и небесен закон да не се претоварваме в извънработно време нито по материални, нито по субективни причини. Саможертвата за близките се зачита, но разрушава други висши тела, не им дава да се развиват. Най-доброто е любим труд според основния ни талант, но когато това е невъзможно и човек се поддаде на разчитане, зависимости, мързел, "вдъхновения", хазарт или други хитри "фатки" и "чалъми" без строг трудов режим, той неизбежно се превръща в характеропат, социопат. Мнозина не работят в света, а продават тялото и душата си в легалните форми на проституцията, една от които е "семейството".  Само душевноболните имат извинение, но и те понякога имат подобрения, когато се подложат на трудолечение.  Някой може да е постигнал завидна лична свобода, слава, престиж и добро материално положение чрез комбинативния си ум или талантите си, но горе му искат трудова книжка с непрекъснат трудов стаж. Звучи странно, но и да не я представи, екпертите там за секунди го проследяват и изчисляват.  Ако някой не разбира това и цял живот е на гърба на близките си или се изхвърля в неуспешни или успешни "удари" без никаква система, повтаряемост и продължителност в десетилетията, Небето го натоварва с тежки болести, понеже главното на тази земя е ДА ПОЕМЕМ ОТГОВОРНОСТ ИЛИ ДА ПОЕМЕМ СТРАДАНИЕТО. ДА ИЗРАБОТИМ ДИНАМИЧЕН СТЕРЕОТИП. Ние всички имаме карми и трябва да ги изплатим до посредния "йор" (единица мярка за изплащане на карма - думата е дадена на 12.07.2018, 16 ч.), но не всички знаят, че посредством трудовия режим в човешки колектгив и дългогодишно съвършено изпълняване на семейните задължения те могат да се изплащат много по-леко, отколкото чрез драстичните мерки на Природата. То е като в затворите: работиш - намаляват ти присъдата.

 

ПО ТЕМАТА ЗА ТРУДА, И С КАКВО ТОЙ Е ПО-ДОБЪР ОТ МЪЧЕНИЕТО И РАБОТАТА - ОТНОВО:  

http://neobyatnotogovori.com/?idpub=620&book=18

 

 

12.07.2018 г. 19,12 ч.

 

КАРТИНИ ОТ ЕДНА ИЗЛОЖБА...

УЧИТЕЛЯТ: "Според мене, в света няма женени хора, а има само впрегнати. Затова аз не говоря за женените, а за впрегнатите..." (1919.05.18н.гре.СИЖ3.ГИК1920:106)

 

 

12.07.2018 г. 19,33 ч.

 

УЧИТЕЛЯТ: "Ако сте чувствителен, като се отоплявате с каменни въглища, ще преживеете всичките перипетии, през които те са минали. Когато се отоплявате с дъбови дърва, ще преживеете перипетиите, които са минали дъбовете - ще ги почувствате като живи същества. /.../ Затова в бъдеще трябва да се намерят учени хора, за да впрегнат слънчевата енергия. Трябва да си доставяме туй гориво от слънцето! Когато дойдем до това положение да използваме слънчевата топлина и енергия, ние ще бъдем такива културни хора, каквито човечеството очаква." (1919.05.18н.гре.СИЖ3.ГИК1920:107)

Въпреки това, даже много духовни хора и до днес използват камини и печки на дърва и въглища. Знаят, че за такова нещо се плаща и със здраве, и кармически, но си правят оглушки.

 

 

12.07.2018 г.  21,24 ч.

 

УЧИТЕЛЯТ: "Господ, Когото аз познавам и за Когото ви говоря, не е Господ на гредите - на собствеността, - и не е за хора, които спорят за собствеността. В собствеността няма никакъв Господ! И хората, които се делят на католици, протестанти, мохамедани и т.н., нямат никакъв Господ!"

 

 

13.07.2018 г.  22,29 ч.

 

ДОКОЛКО СЛЕДВАЩОТО ИЗКАЗВАНЕ НА УЧИТЕЛЯ Е ОБРЪЩЕНИЕ КЪМ ЖЕНИТЕ КАТО ПОЛ, не е наша работа да преценяваме. Наистина, познаваме много жени, за които „гредата” - материалната и астралната собственост, т.е. сигурноста и „уреждането в живота” - е генерален мотив, но нима и мъжете от ниска проба не са такива? Затова, нека прочетем следващия призив от Учителя като призив към човешкото сърце, а не непременно към жените:

БЕИНСА ДУНО: „Всички жени, които носят културата, могат да извадят своята греда, както и тази на своите дъщери и синове, още когато са в утробата им. Ако бях проповядвал Мойсеевия закон, най-напред бих наказал жените: тям се пада най-голямото наказание. Понеже не проповядвам Мойсеевия закон, а Христовия, то казвам на жените: „Понеже ВИЕ сте лекарите, ДОСТА вече сте служили на вашите стари любовници в райската градина! Откажете се от тях и служете на Господа!“. Вече 8,000 години /200 милиона земни – б.р./ откак жените служат на този „хубавец” от райската градина - и нищо добро не свършиха. Затова им се налага да се откажат от него. Ще ми възразите: „Не ни нападай, ние сме чисти!...“ – Да, едно време бяхте чисти, но днес не сте това, както ви знаех. Тази греда – собствеността – влезе в окото ви: заживяхте със закона за собствеността; дойде при вас в райската градина вашият „приятел” и ви каза: „Излезте от тази райска градина, стига сте стояли тук като градинари - ЗАВЛАДЕЙТЕ земята, тя е за ВАС! Що сте глупави да стоите в тази градина? Вие ще станете равни на Бога!“. - И излязоха жените от рая… Мойсей е описал в една дълга и интересна история излизането на жените от рая. Като прочетете целия Стар завет, ще видите как Господ постоянно се обръща към израилевата девица, която нарича с различни имена - постоянно я съветва да се върне в правия път, към баща си.”

(1919.05.18н.гре.СИЖ3.ГИК1920:109-110)

НЕ ВИНАГИ ГРЕХОПАДНАЛОТО СЪРЦЕ има ясен материалистичен план – „гредата” избират и много безкористни идеалисти. Те търсят освобождение от менгемето, в което се намират, но понеже са още зелени, понеже са екстроверти, неизменно си представят, че СВОБОДАТА ЩЕ ИМ ДОЙДЕ НЯКЪДЕ ОТВЪН, НЯКЪДЕ НАВЪН, ЧРЕЗ НЯКАКЪВ ЧОВЕК ИЛИ НЯКАКВА ДРУГА ПРИМАМКА. Ниският вкус, критерий и идеал ги кара да скачат върху първия „шанс”, който им се мерне; но дори и да е върху десетия или стотния, ако са по-„разумни”, шаблонът е един: ИЗБИРАТ НЕЩО СМЪРТНО, НЯКОЙ СМЪРТЕН. Абсолютно винаги Бог разполага около нас десетки, стотици, хиляди възможности за щастие, хиляди шансове да постъпим според по-високия, най-виокия идеал. И да не са десет или сто, непременно има ДВЕ НЕЩА, между които да избираме. При всички случаи грехпаданалото сърце избира нещото или човека от по-ниска еволюция - това е ГЕНЕРАЛЕН симптом. Включена е фантазията: този род сърца си представят, че избраният обект има потенциала да изпълни мечтите им. Ако мечтите им са материални, видът и нивото на обекта не са решаващи; ако тръпката е астрална, материалната обезпеченост на обекта не е водеща. Но отново при всички случаи се избира това, което би трябвало да задоволи ПО-НИСКИТЕ валенции на тялото, на астрала, на ПРЕДСТАВИТЕ им за живот.  Следва стандартният сценарий: надежди, очаквания, въздишки, изисквания, разочарования, обвинения, депресии, истерии, сърцебиене, крах. Бързо надебеляване или изкльощавяване; възрастови и здравни деформации в кратко време. Деформациите идват и от чувството за дълг, понеже при този вид сърца има САМО ЕДНО ТАКОВА - към СМЪРТНИЯ обект. Дълг към Бога, към собствения дух, собствената душа, приятелите, народа, човечеството – до това не се стига въобще; или ако някой ИМА такива понятия, до реализацията им не се стига въобще. Словото казва, че това е ГЛАВНАТА причина за смъртта. Хората се самоубиват преди 120-годишна възраст не винаги драстично, а от еснафски живот, душевни липси, от робство, от мъка. От кривата представа за приоритетите. Ако не е съпругът или болният родител, непременно - „ ДЕЦАТА НАД ВСИЧКО!”. Не че трябва да ги изоставим, това би било антибожествено и нечовешко. Но тичащите към смъртта не си дават нито месец, нито седмица, нито ден, нито даже час или минута излизане на простор. Не съобразяват, че ако пият периодично от извора, ще се справят със задълженията си много по-добре. Ще са по-здрави, ще живеят по дълго - така ще бъдат полезни на близките си много повече време. Щом като близките и предпочитанията са им приоритет, а не Високият Вкус и Идеал, Волята на Бога, Работата за човечеството и Бога, ТО ПОНЕ ЗА БЛИЗКИТЕ СИ ДА БЪДАТ ПО-ДЪЛГО ВРЕМЕ ЗДРАВИ И ПРАВИ. Уви, психиката и животът им са като в центрофуга: те са прилепнали към стената на навика и чувството за дълг тъй плътно, че не разбират защо се изцеждат. Абсолютно винаги НЕЩО ПО-БЛИЗКО, НЕЩО ДРУГО, НЕЩО НЕОТЛОЖНО е по-важно от деня или часа за Бога. Ако не ден в седмицата, то поне веднъж в месеца. Поне веднъж в годината. ПОНЕ ЕДНО ДЕНОНОЩИЕ извън центрофугата през целия си човешки живот! При тая бясна инерция, това за тях е невъзможно, но докато не са изцедени окончателно и не останат само коричка по стените й, Бог знае как да намали оборотите и постепенно да я спре. Как да откърти остатъка живот от стената с дупките и да го реанимира.  Но за тази цел се иска само едно: ЖЕЛАНИЕ НА СЛУЖИМ НА БОЖЕСТВЕНОТО, ЖЕЛАНИЕ ДА СЕ ЖИВЕЕ БОЖЕСТВЕНО, ДА РАБОТИМ ЗА БОЖЕСТВЕНОТО. Иска се поне веднъж в живота осъзнаване и гореща молитва: „Господи, сбърках някъде, вързан съм жестоко, вървя към пропастта, моля Те - спаси ме!”. Няма начин Бог да не чуе такъв вик! Въпросът е, като спре пералнята, да не се прилепяме още по-плътно към стената й, да не отблъскваме Ръката Му. Той праща Своите шансове и спасения ЧРЕЗ ХОРА. Други се хвърлят 100, 1000% в самоизява на таланта си или на безспорната си гениалност. Те често са на върха на успехите и славата си – и това е С ПОКРИТИЕ, ЗАСЛУЖЕНО. Обикновено това е и мисията им в дадено прераждане. Но дори и да не ги движи тщеславието, те са жертва на съвестта си, на договорите, на обстоятелствата, на артистичния циклон по сцените, който ги върти. Чудят се защо и те боледуват, и те остаряват, и те често са нещастни, и те умират. Считат, че това е неизбежно, „в реда на нещата”. Като отидат горе, разбират, че талантът е само четвъртата степен в еволюцията на човека, че над таланта и гения е светецът; над светеца – пророкът; над пророка – апостолът; над апостола – мъдрецът; над мъдреца – мистикът; над мистика – Синът Божий, Дъщерята Божия. Че над тия десет степени има още три, дълбоко в глъбините на Бога. Затова, именно, се казва, че числото на Христос е 13.

 

СЪДЪРЖАНИЕ
/

 


...Продължава във Facebook.