Книга 9

27.ХІ.122(1986)г.
София


КАРМИЧНИ И ПСИХИЧЕСКИ ПРИЧИНИ
ЗА ДИАБЕТА И ЛЕВКЕМИЯТА

ЖЛО / НН-СТАРШИ и НН-МЛАДШИ


14,20 ч.

Преди всичко, да очертая основните причини за това тежко заболяване. То се дължи на невъзможността на някои родови духове да приемат истина, извън своята собствена. Най-често, диабетът поразява самите тези духове. Но предаването на родовата карма поразява и поколението. Спорът, забележката, проявената неотстъпчивост блокира инсулиновата продукция или я разстройва значително. Реши ли някой насила да морú ближния със собствената си истина, пък дори и от най-възвишени и благородни съображения, няма да мине много време - най-много 5-6 прераждания - и захарната болест ще го научи на ум и разум. Тъкмо затова на диабетиците най-често страдат очите: отнемал си чужда истина - отнема ти се органът на истината сега. Това, което наричате задстомашна жлеза, не е обаче свързано с основното духовно предназначение на стомаха или симпатичната система на съществата. Нейната функция е строго разграничена, понеже отговаря именно за отделянето на онази субстанция, която регулира самолюбието, мнението за правотата на своята истина. Пребори ли се човек с негативизма по отношение на користните или подлите прояви около себе си, наполовина е излекувал диабета си. Но това не е достатъчно - трябва да се пребори и с негативизма си по отношение на истините, различни от неговите.
Когато се говори за малки деца или бебета, поразени от захарна болест, най-често това са ония, които преди няколко живота пламенно, но безмилостно са гонели и онеправдавали истините на чуждите плодове на живота. Тежка е съдбата на такива деца! Родът не може да се спаси - много самолюбие се е натрупало в него, - ако най-мощният негативист не се роди на кръста на диабета. Обиждал ли е един род, потъпквал ли е сърцата и умовете на околните, оспорвал ли е нетолерантно мненията, различни от неговите, то непременно най-силният - не винаги най-виновният - ще подложи гръб да носи съдбата му. Понякога преките родители нямат нищо общо с този порок, нито, най-често, деди и прадеди. Правилото е написано обаче в книгата на кармата и то гласи: отрицанието на чуждата истина, независимо от това права ли е или неправа, руши природното и космичното равновесие, поради което виновните се подлагат на мъчения, изправящи нарушеното равновесие. С кръвта, всички сили на живота осияват Божествено Битието - Тот сам присъства на планети като вашата, бидейки сам кръвта на биологическите същества от вашия вид. Следователно, заболяванията на кръвта са причинени от съпротивата срещу Тот-Началото - не само в себе си, но и у другите (Не винаги отрицаването – понякога диабетът идва от агресивно пропагандиране и разпространяване на нещо, в което болният е повярвал, дори и то да е истинно – б.п.)
 Левкемията, например, е регулатор на космичното равновесие, когато някой се стреми към обсебване на чуждо либидо - разбира се, причината пак не е всякога в настоящето превъплъщение. Но захарното ниво на кръвта не значи обсебване, а посягане. Посягането не значи още обсебване - може да си абсолютно безкористен по отношение на чуждата собственост - психическа, астрална, умствена или материална. Посягането обаче върху чуждата истина, с цел даже най-благородна, нарушава равновесието на сладостта в Битието.
 Сладостта на Битието - това е постигната хармония между различните истини, на което Бог дава името “Абсолютна Истина”. С лъжата не бива да се борите, като я насилвате, понеже буренът се размножава много по-интензивно, когато го скубете и пръскате с химикали. Може да го унищожите физически само привидно; но бурен, порок, грях, унищожен физически, се размножава психически.
Значи, необходимо е да имаш постоянно неприятности с кръвната захар, за да разбереш колко важно нещо е сладостта на Битието, т.е. толерантността към чуждата истина и неистина, и към лъжата даже.
 Да, има Христови воини - архангели, херувими, илухими, алохими, - които са назначени, за да носят правда чрез “огън и жупел” - правда чрез нанасяне на обиди, оскърбления; чрез критикуване, осъждане, подигравки, освиркване, осакатяване даже; чрез болести, войни, катастрофи и пр. Ако това ти е службата в Битието и ти я изпълняваш съвестно, познава се по това, че няма този сатанински яд в сърцето ти, нито озлоблението на лицето, нито пъкленото задоволство на болните от астрален диабет, които приемат само подобното и отхвърлят неподобното.
Случаят с нашия общ приятел се корени не в самия него, а в прадядо му от осмо коляно, Орландски дук, "щастливо" ловувал на много места по именията си в средновековна Франция. Това не е беда - ловът се изкупва много лесно: като се вкарат насила ловците в животни, които трябва да умрат по същия начин. Орландският дук обаче беше ловец на хора - предаваше на властите отшелници от катарските и албигойски общини. Никола тогава му помагаше, но не от порочност на духа, а поради всадените му официални предразсъдъци. Оттогава в рода на Нанкови започнаха да се въплъщават някои френски пра-богомили, най-мощният от които бе самият Никола Нанков старши. Просветата, Христовата мъдрост, гностицизмът, познаването на Христа, когато Той е лично на Земята - ето неговите основни истини, за които той си подари живота неведнъж.
На младия Николай казвам: с малко ти се размина този път, понеже от миналото ти остава още следа, не е изсъхнала. Това, че тези мъченици, албигойците и катарите, дойдоха в род на копои, не се дължи само на славното им познание за помагане на враговете, но и на тяхната карма: те не приеха правилно Словото на Бояна - не рачиха да откъснат прозата на религията от поезията на истинския живот.
Николай обаче отдавна се осъзна и не Ме преследва вече. Проучвай Словото на Бога през вековете и особено беседите Ми, които оставих на българите. Рискувай и се насочи към музикален инструмент, когато не върви с очите. Музиката не само ще те лекува, но и ще те преориентира професионално. Носú много светли дрехи - най-много светлосиньо, но и бяло - и избягвай тъмните, особено черни и кафяви. Охлаби тревогите си и се предай на радостта, че служиш за регулатор на космичното равновесие. Понеже твоята вина е минимална, приеми, че си мъченик и герой на Новото, слязъл отчасти доброволно, да спасява род и племе. Най-мъчното има отражение в най-лесното; най-лесното - в най-мъчното. Най-мъчното е да се оздравее напълно, но най-лесното е в ръцете ти: окрилян от благодарността за всичко, остави се в ръцете на милостта Божия. Каквото и да става, Законът си знае работата.
Сок от целина, отвара от лескови листа - половин литър с по 10-15 листа се вари 5 минути. Пие се три пъти на ден.
Ако силите на духа ти позволяват – опитай се да не мислиш нищо лошо за никого.
Рязко подобрение на състоянието ти - ако спасиш научното наследство на дядо ти; приеми и опит за осигуряване на Новия път с някакво копирно или печатащо устройство - приеми задачата сам да конструираш такова.
Познай кой ти говори, щом като след месец и половина силите ти ще се възстановят и принципно ще заработят в твоя полза. Накарай съдбата да наблегне лоста откъм опаката страна - т.е. не очаквай повече тежки страдания, ако се посветиш на грижа за Словото и на Музиката. Предпочети не солов, но колективен музикален живот. Солирането не е за твоя случай – солирането, именно, на една истина, води до захарно неравновесие.
Препоръчвам особено много слушане на полифонични творби - най-вече Бах, - но и постигане на съвършенство в изпълнението на такива творби в  колектив. Създай го сам, но не се отказвай нито от музиката, нито от работата за разпространение на Словото. В случай, че Ме разбереш и послушаш незабавно, обещавам нещо, което трудно се обещава на поразени от захарна болест.
Приехте, носете, прилагай.
Амоú, Номоú, Паралоú!
Има смисъл да повтаряш тази формула при всяко начинание в областите, които определих за тебе и при поемане на посочените природни лекарства.
Но не забравяй никога: най-голямото благословение е болката. По-добро лекарство от нея няма. Тя лекува миналото, оправя настоящето и постила с небесно благословение магистралата на бъдещето.
За китарата: не само, че е добре, но и прекрасно; но нека се посвети на всички класически произведения за китара, с изключение на тия на Паганини. Потърси или направи аранжировка на Бах. Паганини препоръчвам на циклофреници, на астеници, при упорити екземи и паразитни болести, при костно-ставни оплаквания, също при заразни болести. Само за диабет не го препоръчвам. Просто няма смисъл - даже е опасен.
За "Орландовци" - цял роман...
Обсебването на сърцето и обсебването на либидото са различни неща. С ревността въпросът не е толкова прост. При сърдечните обсебвания, либидото може да не играе никаква роля - или поне не е решаваща. При либидните обсебвания обаче непременно става дума за полов партньор, с когото са преплетени нисшите чакри на астралното тяло. При полово общуване с такъв партньор получаваш най-силно преживяване, но и най-страшно се измъчваш при неговата липса или изневяра. Има обаче левкемии по кармично русло, поради което не може да се открие причината в настоящото прераждане. Половото обсебване никога не означава любов, нито нужда от хармония, нужда от служене на любимия. Напротив, то представлява нахвърляне върху плячката, както това правят хищниците. Половото общуване обаче не е единствената форма на този вид астрално хищничество. В семейството или извън него, половото общуване непременно се изявява като афективно пререкание, ако не става по познатия начин. Нуждата от кавги, следене и скандали, побоища и пр. е нужда от адска полова връзка на психично равнище. Ако половият партньор - или онзи, който причинява афективни избухвания на нервите по какъвто и да е начин - липсва, появява се левкемия; но причината не е само тази. Няма ли творческо удовлетворение, но без нуждата от специално признание, пак левкемията е готова. Необходимостта от публика, където ръкоплясканията са наградата, няма много разлика от първата картина, която нахвърлях.
Препоръчвам при това заболяване работа над себе си в някаква творческа област, но без никакви перспективи и никакво желание за обсебване на славата.
При наличие на полов партньор, независимо от това по какъв начин отприщвате насъбралата се енергия, постарайте се да превключите на нежни отношения с него и с другите и да ядете по-малко месо, яйца, продукти от животински произход. Препоръчвам и написвам собственоръчно най-добрата рецепта: преварената гореща вода. Тя разтваря афектите и пожеланията най-лесно от всичко. Но левкемиците, за съжаление, независимо от това, поразени ли са на физическото поле, са при всички случаи астрални левкемици - ще се нагълта с най-ледената вода, ще яде по едно пакетче масло на ден, ще си изпържи 5 или 8 яйца, ще соли и подлютва яденето, при все че може да го боли язвата... Астралният левкемик е фатално зависим от един-единствен полов обект, пък дори и да няма полов живот с него. Без него той е “свършен” - няма с кого да обменя обиди, крясъци, съревнования...
Билколечение: ускорен курс на билкови чайове без захар, но в никакъв случай черен или други силни чайове, Препоръчва се кафе, но с мярка. И носú абсолютно син цвят в мисълта си; противопоставяй го на тъмночервения всеки път, когато ти причернее пред очите от яд или при силно пожелание. Понякога левкемия се лекува моментално, ако привличането се смени, прескочи на друг обект; обаче това е недостъпно за класическия левкемик, понеже той се е сплел с яки астрални коренища с онзи, който е неговата "половина" на тази земя и затова разплитане не е възможно, освен само чрез нечовешко страдание.
Препоръчвам обаче нещо най-ефикасно: братски живот. Левкемия съм лекувал през вековете, не само на Икло (Земята), като включа болните на пределно напрежение в служене на нещастни, бедни и изоставени. Преумората от безкористно служене - няма по-ефикасна противоотрова срещу половата фиксация! Обаче половата фиксация е тъй страшно егоистична, че обикновено предпочитат проваляне, разлагане или престъпност - от отчаяние.
Оставете левкемика на воля - няма по-добро средство за него от уроците на живота. Да поддържаш такъв с илюзии, със сладки приказки и прогнози, кога щял да се върне при него желаният, е преливане от пусто в празно и е само отлагане на развръзката. Няма нищо по-отвратително от прилепчивостта на астралния левкемик към изповедника си, пиейки жадно надежда от него, но не приемайки нищо друго, освен вариации на тема "той" или "тя"...
Накрая - обща формула на душевното лекарство против рака на кръвта:
"Аз няма с никого да се обвързвам. Най-близък ми е всеки; Отсъствието на желания (човек) ме прави извор на любов и добро за нямащите".
 Тил, Тилóн, Тоноúн!

СЪДЪРЖАНИЕ
/

 


...Продължава във Facebook.