Книга 43

 

 

       1587  16.08.2014 Името Хипократ. Жан Анри Дюнан – прероден Хипократ. 10:28:10 - писмо до д-р Г.Л.:Здравей! Защо не и младей, пей, лудей?... Като ми отговориш, празник е за мене! Тия дни търсих етимологията на името Хипократ, за да намеря скрити значения на Хипократовата клетва. "Крат" значи управление, власт - оттам излизат думи като аристокрация, демокрация, теокрация и пр. - зависи кой управлява. Подобен е и коренът "арх". А "хипо" значи "под", антоним на "хипер" - "над". Обаче "хипо" значи и "кон" - хипопотам значи речен кон, а хиподрум - ясно какво. Така че Хипократ е или "подвластен", или "конска власт" (власт над конете)... И двете имат резон, ако си поразтегнем малко логиката... Но това Някой прави постоянно в беседите Си, даже и да не е коректен винаги етимологически – има това право, със сугестивна и словотворческа цел. Така че, да си подвластен може да значи много неща. Най-високото - подвластен на Бога.  Друго - да си под амбициите и претенциите за власт (което значи да си над тях...). Може и да е робско чувство или талантът на служителя, обаче сам Христос е слуга, а не само Небесен Цар - измива краката на учениците си. Да си под властта на разумния е благодат -"Мъдър да те бие, прост да те не милва"...

Обаче какво е един лекар, ако не божествен служител и слуга? Хората на сатанинската власт вечно се делят и се взаимоунищожават, разболяват и убиват и клиентите на сатанинските навици и продукти. Тогава се явяват Лечителите, които казват: "Аз съм на ничия страна - обслужвам и едните, и другите - и добрите, и лошите ("Любете враговете си"). Точно това направи и прероденият Хипократ днес - Жан-Анри Дюнан, бащата на Червения кръст.

 

Медицината е под Нептун и Рибите или в ХІІ дом астро-логически, но понеже цялото винаги съдържа и частта, противоположността си, от VІ дом добрият лекар взима познанията, лечебните методи и средства, както и високия професионализъм в служенето на хората. Върхът там е мануал-ната профилактика и терапия, понеже ръката - и най-вече пръстите и дланта - са органът на Бога в VІ дом или Девата: там са всички методи и лекарства. Всеки микрон и ангстрьом от пръстите и дланта излъчва специфично лекарство за усилване на съответната добродетел и съответно за изцеление на органа или мястото, където се е явила болест поради липсата на тази конкретна добродетел и услилването на греха и злото, които са нейни антиподи. В бъдеще лекарят ще знае точно под какъв ъгъл (квантовата, кабалистичната аспектология) да насочи определена точка от даден свой пръст или дланта си, за да облъчи като с лазер болното място. Но това се получава естествено при галенето. Милването е тотален и универсален метод, много по-мощен и от масажа, и от всякакви пунктури и пресури, тъй като няма начин да не се включи търсената точка и необходимия лъч, когато милваш под всички ъгли (обмилване на тялото). Но по линия на поговорката за мъдрия и простия, понякога ударът на мъдрия изгонва дяволите т.е. болестта много по-ефективно, докато милувките на "простия" може да ги докара... И при обмилването, и при шамарчето има резултат, понеже еманацията идва не от инструмента, лекарството или технологията (те само помагат и насочват), но от Любовта и Милосърдието, а също и от идейния свят. Тогава в болния първо ще се яви импулсът да престане да греши и какво точно да започне да поправя в себе си, в разбиранията си, в поривите, вкусовете навиците и мотивите си. Точно това е душевната профилактика и хигиена, психокатарзисът и сублимацията. Така че лекарят само помага на болния да се осъзнае и да възстанови божествения си стремеж към чистотата и съвършенството, към изпълнение на волята Божия - реанимиране на божественото ДНК. Това автоматично води до изцеление, понякога моментално. Затова един рак може да изчезне мигновено, ако някой раздаде цялото си богатство или упоритото си самомнение, когато престане да се тревожи за близките си и се откъсне от домашния дракон, който пие живота на еднокъщниците.

 

СЪДЪРЖАНИЕ
/