Книга 43

 

 

1565  31.07.2014 Истината за Любовта 20:53:00 до П.Л.: Класически образец на драмата, която е разкъсвала всички нас. Имам десетки, да не кажа стотици приятелки и някои приятели, които са били или все още са в същото положение. Неразвързваем възел, фундаментален проблем! Въпросът за нас е къде е истината по въпроса - Истината за Любовта. Ако сме от тия, които обичат и търсят Истината, това е важно като въздуха. Даже по-важно от въздуха, понеже дишането без любов спира: ако не веднага, то постепенно и всички умираме само от това и точно поради това. Не съм го измислил аз. Учителят казва: "Аз не съм видял нито един случай в историята на вселената някой да е престанал да обича - и да не е умрял". На други места дава варианти - да е престанал да се откликва на любовта. И то със всичка сила. През просото е лесно, но става с контрибуции. А на озаптените вкъщи от чувството за дълг към егоисти също не е лесно, и контрибуциите при тях също са налице. Хората си представят, че вътрешната ни мъка поради липсата на свобода и любов няма да удари върху децата ни. Да - ама не: удря, и то как! Не само Словото, Мъдростта и ясновидците констатират това - вижда го и съвременната наука и статистика. Детето е бушон с най-тънка жичка. Отсъствието на любящ родител я прегаря, но присъствието на омъчнен родител, ако ще да се грижи за него като някой халиф от приказките за 1001 нощ, я прегаря двойно и тройно. Даже в първия случай (при отсъствие на бащата) може да не удари върху децата, ако майката знае какво да прави и как да им говори.

            Има ли истинско решение?!

            Тук могат да се развият многотомни трактати и да се цитират хиляди игрални филми, епикризи, смъртни актове и съдебни дела. Затова е невъзможно да сумираме темата в няколко изречения. Проблемът стои, откакто човечеството е почнало да умира. Да! Умира от липса на любов, а не от липса на изобилие.          

Рискувам да прикрепя тук откъс от гениалната пиеса на Гьоте "Стела". Като мислител, пострадавш, гений и розенкройцер, т.е. "заразен" от богомилството, и той търси изход от трагедиите и самоубийствата по тези причини - самоубийството не е само с нож или отрова. Липсата на любов - на "изобилен и пълен живот" (това не е само манджата...) капе с отровни капки час по час в сърцето ни и бавно или бързо ни убива. За сметка на нас, за сметка на любимите, за сметка на децата ни! Това вече психолози и психиатри са го разбрали кристално ясно, още повече са го разбрали поетите и писателите, но религиозните и махленските моралисти мрат прави и не се предават. Суратите и здравните им книжки са грозен портрет на идеологията им, на напъните им да удържат Старата земя и Старото небе от окончателно рухване. 

            С това не искам да правя пропаганда на слободията, с която разни прослойки и народи се опитват да се спасят от гробищата. Какво е казал Христос на тая тема, какво крият от писанията на другите велики Учители, какво премълчават и от беседите на нашия Учител, въпреки че го имаме черно на бяло?

            Повечето хора практикуват двойните и тройни игри, сложното балансиране като в цирка. Но и от това може да се полудее, понеже тук има лъжа, голямо напрежение, изпилени нерви и - най-вече - омесване на астралните двойници, за което предупреждава езотериката. Тогава?

            Още чичко Фройд откри и предупреди, като го превърна и в успешна психиатрична и лечебна практика, че против лудостта, припадъците или куршума в челото единственият ефективен предпазител е Истината. Човек първо да знае Истината по принцип, после - да я признае пред себе си, а най-после - пред Бога и пред ближния. Напускането на "семейството" в най-крайните случаи не е само препоръчително, но и спасително. Оставането в него от чувство за дълг е едно грамадно недоразумение, което се плаща с психиката и здравето на децата, с цялото им бъдеще. Само една тайна въздишка или плач на угнетения родител вкъщи, дори и да се е скрил в клозета, за да не го видят, взривява тонове психически тротил в душите им! Това не минава безнаказано. И как сме спасили децата си, ако рухнем от инфаркт или инсулт пред очите им? Световната статистика говори, че свободната майка има много по-здрави и щастливи деца, ако не обвинява таткото и не се тръшка; ако им обясни, че това е нормално и даже хубаво. Не че те нямат жизнена и обективна нужда от по-често мъжко присъствие, но това може да се оформи и с друг човек, даже задължително с повече от един. Няма нищо безнравствено, ако това не е разврат, а има само един голям плюс: децата се имунизират по този начин срещу монофиксацията в един образ. Може и в един, ако си е на мястото, но колко случаи са това?

            В цялата вселена се живее по съвсем друг начин, не както е постановила черната ложа на земята, за да ни пие кръвчицата. 

            И още една тайна: главната. Понякога небето не ни дава любимия човек и да се скъсаме, ако с него ще се съберем пак на една територия и ще бъдем плътно заедно през всичкото време. Ако не ни посещават гости и ние не ходим често на гости. Не само ясновидците, но вече даже и трансценденталното видео и фотография констатират образуването на Домашен Дракон при постоянното вечерно и нощно присъствие на едни и същи физиономии около нас, с изключение на децата. За Небето периодичните или окончателните раздели на родителите са душеспасителни и животоспасителни, ако двамата са от различни еволюции и с преобладаващи биоритмични несъвместимости. Въпросът е родителят да не направи драма от раздялата, за да не увреди децата си. 

            Като разбере и приеме човек истината за себе си - че повече не може да живее без любов и че изявената, проявена и осъществена божествена любов е единственото решение, - той трябва да действа незабавно.

             Но случаите са различни, понякога съвсем противопо-ложни. В някои жената трябва да остане при мъжа си алкохолик и да го търпи до края на живота, Небето знае защо. То знае, че ако го напусне, тя пак ще си намери някого да са плътно залепени. Даже и да е добър човек и да е по любов, пак ще образуват Домашен Дракон - едно чудовище от тавана като октопод с кървави вени и артерии, което ни смуче живота. Уви, така е и когато живеем с родителите си. Който казва, че Христос и Учителят забраняват да се разделяме, значи той не познава Словото, не знае Истината. Слагам тук не за пръв път само един цитат от десетките на тая тема:

 

     ЖЕНА, НАПУСКАНЕ НА МЪЖА СИ (И ОБРАТНО) 1 1922.11.26н лмс ЖИГ48`142-143 Казвам: всеки мъж трябва да напусне жена си и всяка жена трябва да напусне мъжа си! Ще кажете: "Ето, хванахме го сега. Виж, какви работи говори!" - Пак повтарям: мъжът трябва да напусне жена си, а жената трябва да напусне мъжа си. Ако спра дотук, ще кажете: "Какво учение е това?..." /.../ И тъй, всеки, който е изгубил Божията Любов, е мъртъв, и жена му трябва да го напусне. Всяка жена, която е изгубила Божията Любов, е мъртва, и мъжът й трябва да я напусне. В това се заключава спасението на човека! Закон е: всеки мъж, който изгуби Божията Любов, е мъртъв и жена му трябва да го напусне. Същото се отнася и до жената. /.../ Само Любовта развързва човека и го освобождава. Единствената сила, която освобождава човека, е Великата Истина. Дето е Истината, там е и Любовта. Вън от Любовта, никакво развързване не става. /.../ Жената казва: "Искам да се освободя от мъжа си!" - Само един начин има за това - да приемеш Божията Любов. Това значи да пожертвуваш всичко за Любовта. И мъжът може само по този начин да се освободи от жена си. При това положение, мъжът може да напусне жена си, да излезе от дома си, но да ù даде своето благословение, да ù създаде всички условия за добър живот. Това значи мъж с характер, със силна воля!

       Коментар: Към тази мисъл Учителят добавя, че разводът не е лесно нещо и стига до обясненията, цитирани по-горе: само Божествената Любов и Великата Истина ни дават правото да се освободим истински. Ако след развод или раздяла човек пак си направи кармично гнездо и повтори същия модел, макар и с илюзията, че върши нещо ново, това е същото егоистично бъркане в кацата с мед, само че човекът отсреща е друг. За повечето хора обаче е напълно в реда на нещата и морално да си имат "другар в живота", с когото да си "споделят" и да са "щастливи". Не че няма и такова нещо, но истинското щастие и здраве по двама е едно голямо изключение и се дава много рядко – като награда за извършени добрини и подвизи в миналото; или при двойки, които служат на Бога истински, посветени са на Словото и Делото и живеят за всички. В останалите случаи е по-добре да страдаме, да търпим и да служим на зависимите от нас и дори на егоистите, понеже това по ни приближава към Бога, отколкото една нова сценка, в която пак търсим илюзорна свобода, "уреждане в живота" и само удоволствия. Проблемът е в това, че за да се стигне до Великата Истина и Божествената Любов, в която всеки живее за всички без "любов с обект", са необходими много страдания, разочарования и прераждания, докато проверим вкусовете и теориите си и ни омръзне да остаряваме и умираме. Това не значи калугерство и аскетизъм, не значи "чистота" в смисъла, в който я пропагандират по-ограничените духовно хора, а значи живот с всичка сила на всеки един център в нас, създаден от Бога. Половите клетки са създадени от Него, а не от "дявола". Учителят постоянно говори за това. Той казва: "Чистота и девственост, целомъдрие, съвест и морал – това означава изпълнение Волята на Бога". А за всеки човек, за всяка двойка или група от сродни души тази Воля е различна. Никой няма право да налага правила и канони, цитирайки само едни цитати и не знаейки или криейки противоположните. Ето още един пример какво е Учителят, за разлика от много други проповедници и от някои некомпетентни последователи:

 

ЛЮБОВ 1, ПОЛОВА 1 34.03.18н стз ПНС98`049-050 Не е лошо, че един мъж е женкар /.../ - той е "богат" човек, иска да вложи "капитала" си... Само жените могат да купят "стоката" му. Защо да го обвиняваме този човек? – Сила има - "продава" я... Ще намери една жена, която е "мъжкарка" - и тя има "стока", ще си разменят "стоките"... /.../ Понеже този орган на любовта, който произвежда тази любов, е толкова силно развит, /.../, трябва да има една жена, на която /съответните/ органи в мозъка са силно развити – трябва да намери една жена "мъжкарка" - и тя веднага ще асимилира тази енергия. Ще стане една обмяна на силите. В него ще стане едно повдигане. /.../ Според този закон, ако този орган в неговия малък мозък е силно развит и дойде една жена, на която органите са слабо развити, казвам: "Този мъж не е за тебе, понеже ти не си за него. Ще му намериш една жена "мъжкарка" – обмяната да става правилно". Или, другояче казано, при големия извор тръ-бите трябва да бъдат големи, а при малкия – малки. Природата никога няма да измени своите действия /.../, а ние, като не разбираме, влизаме в стълкновение със законите на природата, на Бога. Човек иска да прояви любовта си, а някой го ограничава."

 

СЪДЪРЖАНИЕ
/