Книга 27


1.ІІІ.133(1997)
Бургас - Изгрев

ПОСЛЕДНАТА ТРЪБА
21.00ч.

Днес сутринта се обади от София "Дервишът с вълшебното огледало" и зададе три въпроса: 1. Могат ли вече да му се дадат обещаните от Елма упражнения за цигулка, тъй като това му бе някога обещано, но се е чакало да премине процес на декристализация на нещо старо в него, за да започне нова кристализация? Не е ли дошъл вече този момент? 2.Какво точно представлява тази нова кристализация? 3.Ако трябва вече да се усамотява, как да съчетае това с уроците по цигулка?

В текста се говори за цигулари. Илюстрациите тук са снимки от екрана на телевизора малко по-късно от датата на това осияние - един дивен ангел на земята, който и до днес разнася славата на България.

В разговора, той изрази крайното си нежелание да живее повече на тази Земя поради много тежките състояния, които преживява, деликатното си здраве и липсата на енергия и импулс за интензивно самоусъвършенстване. В личните му послания се казва, че той е един извънредно рядък случай: липсва му етерно тяло. Затова правилата за другите хора, дори и изключително мъдри и дадени от Учителя, може би не важат за него, както и той предполага. И наистина, в някои осияния досега са му давани много тънки и специфични за него конкретни съвети и програми. От една страна, вече много години той твърди, че следвайки ги, единствено те са го спасили и закрепили досега; но от друга страна не може да се справи с хроничното изтощение и обезсмисляне на живота, липса на енергия. В разговора по телефона стана дума за препоръката на Учителя ученикът да излиза на планината дори и да лази, и бяха припомнени думите на Венно, един от най-добрите ученици на Учителя, че дори и той не би оцелял, ако бе останал да живее в голям град. Тогава какво остава за нас.

21ч.15м.
- Главната програма "страдание" и трудно понасяне на живота на Земята си остава като признак на най-вътрешна клетка от тялото на Христа. Но знанията за напредване в Пътя и усилията за изкачване на стъпалата не трябва да престават, освен когато почивката е неизбежна.
По първия въпрос. Първо упражнение - не само за теб, но на теб за пръв път се дава в историята на

лъковите изкуства и грифовата техника. Гъвкави китки и не само китки се изработват много бързо и качествено, ако се отпуснете напълно на гръб на твърдо - на земята, все пак върху килим или одеала, в първата третина на всеки Нептунов час - разбира се, не по-късно от последния астрологически час преди 10 часá вечерта. Нептун отхлабва връзките в материята и затова тогава могат да се поправят много телесни изкривявания и да се формират нови умения и навици. Например, питате за гърбиците. Изгърбените трябва да лежат през всеки Нептунов час - ежедневно - не само върху пода, но върху нещо изпъкнало и пак твърдо на пода. Общо взето, и най-твърдите тъкани - костите - се размекват в Нептунов час в известна степен. Обратно, в Сатурнов те са най-твърди и най-трошливи. Затова, тогава стари и слабокостни не бива да ходят по неравни пътища и особено при поледици. (1/10 част време от тази първа третина, накрая, вместо почивка се прави подготовка за изпълнение на упражнението от втората третина – б.х.).


Втора част на упражнението: китките се упражняват по всички правила на цигулковата методика, но под водата - водата трябва да е топла, почти гореща. Същото важи е за пръстовите упражнения и за лакетните, и за раменните. Това се прави през втората третина на Нептуновия час, като се подсигурява приток на гореща вода - да не изстива. После, в една десета част на края на тази третина, се почива пак, след като човек се преоблече в ново и чисто бельо; а в студено време може да се сложат и бели ръкавици. (В пояснението по-горе не бе уточнено, че се прави почивка в края на всяка третина от астрологическия час, като почивката е равна на 1/10 част от третината б.х.).
Третата част на Нептуновия час е под влиянието на Скорпиона. Докато в Лунния деканат, упражненията под вода са били плавни и бавни; в Скорпионовия трябва да са много бързи и интензивни, отривисти. Необходимо е да се подсигури пáра, в чиято среда или струя да се правят тези свободни упражнения. Това е също най-идеалното време за сауна. Цигуларите могат и в сауната да правят това трето упражнение. На други планети, в други светове, се пеят специални песни и упражненията в третия деканат на Нептуна са по двойки и по групи, тъй като така се преливат енергии и други крайно необходими съставки. Ако нямате възможност за пáра или сауна, трябва да се изпотите по някакъв начин.


 Това са само три подготвителни упражнения за бъдещите майстори на щрайха, но тази наука не спира дотук. Музикантите не знаят, че ако се качват по планините и слизат редовно, ежедневно, по-лесно ще вземат изкачванията и слизанията в музикалното си изпълнение, а певците ще увеличат диапазона си. Посрещането на слънчевия изгрев, поне 1 час и 20 минути преди изгрева, осветява не само мозъка и тялото на музиканта, но и инструмента, на който свири. Осветеният инструмент с азúново присъствие много по-лесно издърпва двойника на изпълнителя в себе си. ("азин" е названието на изгревната йерархия на Слънцето - б.х.) Обратно, вечерните концерти са максимално лишени от изгревна енергия и не дават толкова природен, колкото духовен резултат.


Нови правила за всички инструменталисти и в частност за цигулките ще се дават изобилно в по-нататъшните ни контакти, стига да има желаещи. Например, космите на лъка не трябва да са взети от животно, а изкуствените не трябва да са получени чрез унищожаване на растения. Скоро цигуларите, струнните инструменталисти, ще свирят с лъчеви лъкове, както свирят ангелите. Наистина, една цигулка може да остарее изкуствено под рентгенови лъчи пред очите ви, вместо да се чака десетки и стотици години. Но ако това се прави само в Уранови часове, ефектът ще бъде още по-голям. При това, гостуването на сродни души също облагородява звука на инструмента, самата му структура. Който се откликва на хора от шестата раса, може да вложи по два и повече двойника в една цигулка, и тогава именно вие ще чуете цял оркестър. Преди всичко, това важи за гласа.


Споменах за качване и слизане по планините. Който не прави това редовно, поне не трябва да ползва асансьори в жилищните блокове. Ако коляното не се подгъва определено число пъти през деня, не може да работи диамантеният престол на човека, а това означава пълно размекване на волята, означава стигане до психическа и физическа пихтия. Клякането на място не дава същите резултати - то е двутактово и управлява прехода от духовния в божествения свят и обратно. За да се събуди диамантовата чакра, коленните жлези трябва да се смазват редовно и постоянно чрез слизане и изкачване - и то интензивно. Разбира се, в една кооперация резултатите ще бъдат от 300 да няколкостотин хиляди пъти по-малки, отколкото в планината. Обаче, ако се оставите да ходите по равно, ползвайки асансьори, вас ви очакват най-неприятни и разнообразни заболявания. В краен случай, често слизайте от тротоара и се качвайте.
Новата кристализация при К. е започнала, но това става само когато ходи по планините, посреща изгрева и посещава паневритмията. Проспиването на изгрева създава ракови кристали, които натрупват пикочна киселина и мъртва тъкан в организма. Оттам следва леността, умората, главоболието и нещастната физиономия. Щастливият човек владее стратегията на високия идеал и никога не остава в кочини. (Тук се пропусна нещо за пагубното влияние на парното - б.х.) Отлагането на природата заради удобствата на цивилизацията се плаща извънредно скъпо!


Относно третия въпрос. Усамотяването и при теб трябва да се осигурява засега само чрез ходене, ако още не можеш да решиш въпроса за живот извън града. Цигулката продължава да бъде най-важното нещо за тебе сега, след Словото и правилата на Школата. Правила, които се изпълняват с напъване, а не с радост и лекота, не дават много добри резултати, а понякога се стига и до обратни. Обаче това не значи, че човек не трябва да тренира волята си. Нормалната силна воля пренебрегва мързела, навиците, правилата и заблужденията на хората, и постига целта си в името на подвига, на спасението. Ето защо, истински ученик е този, който и от центъра на Москва или Ню Йорк стига пеш всяка сутрин до възможно най-чистото и високо място, откъдето да посрещне слънчевия изгрев. (Много важно допълнение: другаде Елма изяснява, че до периферията на града непременно се взима превозно средство, а пеш се ходи вече в полето, по хълма, по планината - б.х.)


При това, ученикът се връща навреме, за да изпълни задълженията си в света. По този начин се подсигурява необходимото ежедневно ходене. А усамотеният отшелник в планините трябва по същия начин да ходи - ако трябва, и по половин денонощие ежедневно, - за да се среща с хората и да им помага. Следователно, отшелник на повече от 6 часа път пеш в едната посока не се приема от Небето, освен в особени и редки случаи с по-закъсали в еволюцията, които обичат себе си повече от Бога, от хората. Наистина, и ти имаш право на по-продължителни почивки като някои в планините и на море, но тогава преподавателят ти трябва да ти даде упражнения за това време или… да станеш от-шелник заедно с преподавател по цигулка. Това също не се изключва, като възможност...


Когато казвам много пъти, че събитията са предстоящи, това не значи да ги очаквате утре или вдруги ден. Нашите мерки са по-други, но в сравнение с изминалия период, това, което идва сега, наистина е на прага. Използвам случая да отправя предупреждение още веднъж да си търсите земи и къщички сред природата, тъй като повечето градове са обречени. Ако се обедините повече приятели и продадете имотите си, можете да купите заедно повече земя и да сложите веднага там сглобяеми къщички. Наистина, феодалният модел е минало, но това не значи да не се правят опити за братски селища. Можете да купите цели села без жители. Небето вижда кой какви имоти, ценности и пари има, и е сигурно, че можете да направите това, и то незабавно. В противен случай всяка зима ще измирате все повече и повече от внезапни болести или ще боледувате до пълно изтощение, а домовете ви ще се пълнят със скъпи лекарства.
Сестрите и братята, които нямат преки наследници, но оставят от немарливост имотите си в ръцете на вторични роднини, се съдят на Небето много строго. След 56-годишна възраст, а понякога и по-рано, Пазачът на Прага горе ви иска копие от акт за дарение на имотите ви на най-невинните и предани по-млади приятели, посветили се на Словото, Делото и Живота. Те, от своя страна, подписват нотариално заверена декларация, че нямат право да предават тези имоти на свои преки или непреки наследници. Така - още малко преди да настъпи Промяната - процедирате юридически, а после ще има толкова много свободна земя и свободни жилища, че ще се чудите къде да отидете по-напред. Пенсионер, който в момента живее в нещо по-голямо от малка гарсониера и не е разделил жилището на повече жилища или оползотворил излишното за обща земя, не може да бъде приет в Специалния клас на Учителя. Това е едно от условията за приемане в Специалния клас. Същото важи за всички възрастни - за наследниците, които имат повече имоти от 5 декара или едно малко жилище.
Сега казвам: нежеланието да се действа незабавно (а можете - поне 10 хиляди души в България, виждам, че можете, от четящите Беседите на Учителя), ще има много печални последици. Досега съветвах всеки да се спасява както може, но сега настоявам ясно: обединете усилията си!

Ол, Олúм, Олаóн!

Ясно тръби последната тръба за избраните!

21ч.47м.


По-нататък, възникналите въпроси и размисли и отговорите на Елма протекоха приблизително така:
 А какво отличава ученика от Евродоровия клас? Днес разбрахме, че засега, на Земята, ученикът от Младежкия (Специалния) клас дарява всичко над една малка гарсониера или къщичка и земите си над 5 декара на подходящи хора при определени условия (или ги предоставя за ползване, като дарението влиза в сила юридически, когато дарителят си замине в другия свят). Това обаче - след като е подсигурил децата си според Божествения и човешкия закон, ако има деца. Ученикът на Орфей, Евридика и Родопа обаче раздава (отдава на конкретни хора от Братството) всичките си имоти и живее при всякакви условия - ако трябва, и в рудника, - за да се бори за благоденствието на другите по реда на Божествените привилегии. Много общества са имали подобни изисквания - и йезуити, и богомили, и пр., но разликата е голяма.
В момента Нещото прекъсва тези допълнителни обяснения, тъй като се нарушава правилото да не се изясняват устно или писмено изискванията за влизане в различните класове, както и частната забрана приемащият осиянията да пише повече и да организира други, освен себе си. Особено по време на продължителен пълен пост или режим с по няколко сурови и твърди житни зрънца на ден в слънчев час, писането и контактуването с мислещи за себе си и за "своите" си, както и за материални неща, било крайно опасно занимание.

СЪДЪРЖАНИЕ
/