Книга 44

 

 

     1783  20.06.2015 Уникалната хранителна с-ма на д-р Арнолд Ерет 08:07 Още една фундаментална книга за здравето и храненето, не по-малко ценна от тази на Атерхов, даже по-научна и доказателствена. Трябва да допълним (а не да ревизираме) познанията и практиката ни във връзка с "ангелската супа” – Ерет намира вреда и в картофите. Тук ще разберем и защо авторите на такива революционни системи си отиват много рано от земята - и кой им "помага" за това. Ето извадка: "Книга Эрета «Система Безслизевой диеты» была настолько разрушающей основы официальной медицины, что Арнольд Эрет погиб всего лишь через 2 недели в США при невыясненных обстоятельствах после её выпуска".

Най-интересното за нас в системата му е не само че в неговия санаториум се лекуват всички болести, но и на жените им спирал мензисът и започнали да раждат безболезнено. Основният му извод е, че целта на храносмилането е в крайна сметка всичко да се превърне в глюкоза – организмът имал нужда само от нея. За нас потвърждение е, че на болните на системи преливат именно глюкоза, не друго – това не е ли и доказатество? Нека лекарите и сестрите кажат колко време човек може да живее само на глюкоза, за да видим дали наистина не се нуждаем от белтъчини и масти и от всички храни, които създават слуз – основата на всички болести. Особеното при неговата диета е, че освен плодове, трябва да ядем и зеленолистни зеленчуци и че есктремното суровоядство не е за всички – трябвало и да си правим супички, и зелечуци на пара.

 

       1785 20.06.2015 Разбирането на една приятелка за храненето. 14:37 от Б.Н. По принцип, всичко е безценно, когато го спазваме. Каквото и усилие да положи човек за себе си, все ще го ползва.Обаче още стои в главата ми разговора ни за най-изявените хора от братството, които са си отишли с много болести и инвалидност. Те са спазвали всичко, но нещо ги е подкопало. Разказах ти и за абсолютното и стриктно следване на системата за соколечение и хранене с жива храна - уви, починал е авторът от рак на червата.

     Венно е ял кашкавал в края на живота си...Ти замисли ли се как на този човек така му е липсвало мъничко удоволствие - да достави на тялото храна, която са желали клетките от години? Оказва се, че 10, 20, 30 години строг режим не са изличили жаждата за някои предпочитания. Уж клетките за 7 години се сменят и се заличава информацията от предишната "вредна" храна. Как се живее така в такова противоречие? И чак като усетил Венно, че ще си заминава - тогава вече нямало значение какво яде, все е пътник за оня свят, - решава, отпуска му края и си хапва... Предполагам, едва тогава се е почувствал човек.

      Книгата, която ми изпрати не противоречи на всички останали за правилното хранене. Обаче ние сме свидетели на хора всеядни, които доживяват до преклонна старост без тежки заболявания. Пък и попийват и пушат. Учителят казва, че не сме дошли на тази земя да се удоволстваме. Всичко това има някакъв смисъл, който ми убягва. Аз преяждам - не съм здрава; една от колежките ми пък обратно  -  храни се по малко - не е здрава. Имам шефка, която може и да не яде, слаба е като щека - болнава е. Да ти кажа, няма здрави и не съм виждала. Ето нещо от Учителя:

 

     "Да бъде човек здрав, това значи да има права, трезва мисъл. Ако духът на човека не е здрав, мощен, и тялото не може да бъде здраво. Духът в човека е онова, което включва ВСИЧКО в себе си. Духът на съвременните хора не е тъй мощен поради честото раздвояване на съзнанието им. Каквото и да правят, те не могат да избегнат това раздвояване. Засега то е неизбежен закон. Раздвояването на съзнанието отговаря на съществуването на ден и нощ в природата. Каквото и да правите, съзнанието ви всякога ще се движи между полюсите ден и нощ, светлина и тъмнина. Като минава през тези процеси, съзнанието на човека постепенно се буди. Дòйде ли човек до пълно пробуждане на съзнанието си, ние казваме, че той е възкръснал. Възкресението подразбира придобиване на безсмъртие.“ (Из: „Четирите посвещения в живота“)

 

        Дори и върху тези думи на Учителя съм се замисляла. На кого не е бил мощен духът от тези големи хора, за които спомена? Забележи и Ванчето - яде като коте, вече не знам какво може да яде. Дух упорит и силен, вървя до последно - миналата година и до Мусала на тази възраст! Мозъкът й, уви, е разкашкан, по нейни думи - залита, пада..

Дойдоха ми в ума случаите с някои светци. Живели са изолирани по пещери и в колибки в гората, хранели са се само с плодове, корени, мед и ядки. Вероятно са били неимоверно здрави, но се е случвало да ги пребият зли хора /св.Серафим Саровски/. Последният до края на живота си е бил с гърбица от побоя, вероятно е страдал много. Какво се оказва - че добиваш абсолютното здраве, но по неведоми причини ти го отнемат. А защо?

       Бих посочила пример от моето обкръжение, които идейно не са свързани с Братството. Шефката ми има непреломим дух, но тялото й отказа тази седмица - от преработване и преумора, вече залиташе и падаше, биеше си инжекции, за да стои на крака и да си изпълнява работата. Такъв мощен дух не съм виждала - да пълзиш, да вървиш със сетни сили, но да направиш и невъзможното! Понякога се чудим що за птица е, човек ли или извънземно  - брадичката й стърчи на 4 пръста напред... Няма назад при нея, няма болест или болка, която да я спре. Сега не шпори душата си толкова, че тялото я предаде, въпреки че го командваше до последно със силата на волята си.

       Нейната дъщеря обърна на веганство за почти година - ефект нулев, напълня двойно и сега е неспасяема с килограмите. Нещо тотално се обърка в нея. Като си все недохранен, като мъчиш тялото с храни, които не те засищат, всичко става едно голямо мъчение, чак се чудиш защо ти е това.

       Един руснак /Лазарев/ не одобрява залитането по личното здраве - обяснява защо се случват тежки неща с хора, прекалено обръщащи внимание на здравето си.

       Твоите приятели са имали мощен и здрав дух, трезва и права мисъл. Явно, и при тях е имало раздвояване, както и при всички нас. Възможно ли е точно тази да е причината за нашите здравословни проблеми? - Ето ти въпроси, въпроси...

       И накрая бих завършила с тръните на ап.Павел, които сигурно са били болести до края на живота му, за да го избавят от тщеславие, гордост и превъзнасяне. Самочувствието на здравия човек е различно от това на болния, но само последният, според мен, ще придобие последното посвещение по Учителя - смирението  /видях, че е последното от една беседа/.

        Накрая бих казала, че без Бога е невъзможно да постигнем каквото желаем. Сигурно Той би поправил апетита ни към неправилните храни, без да страда тялото ни и да се раздвояваме. Но и Негова работа е да ни държи така във вечна вътрешна борба, ако това е единствения начин за добиване на смирение.

       Прощавай, ако изложеното не е в съгласие с твоето мислене. Все пак, ти опитвай всичко в този живот - нали целта е да сме съвършени, както нашия Отец? Желая ти го от сърце!  

 

       1786  21.06.2015 Аз винаги ги сверявам с Учителя. 11:31, до Б.Н. Благодаря ти за абсолютно верния и подробен отговор! Като изучавам подобни книги и концепции, аз винаги ги сверявам с Учителя, а Той не е екстремист. Помниш - на Катя Грива, когато станала фанатична суровоядка, е казал "Рекох - манджи, манджи...". Пък и има цели божества на болестите - допускат ги, внедряват ни ги наистина с някаква много по-висока цел от формалното здраве. Не че не трябва да се стремим към него, но не бива да рухваме, ако ни се даде болест и старост по причини, които в момента не можем да разберем. В Учителя има всичко - не само толерантността, но и суровоядството и пр. Значи - разните съвети са за различни хора и случаи или поне за периодично пречистване. 


СЪДЪРЖАНИЕ
/

 


...Продължава във Facebook.