Книга 40

 

       141(2005).10.07 Кадри, субтитри и гласови обяснения от любителското филмче "Една Бахова разходка на Витоша". По молба на приятелите, и то трябва да намери място тук, защото не се изключва в "страничната" ни аматьорска дейност на места да пробива гласът на Елма. Кой е танцувал, Кой е обичал, Кой е говорил - това един ден ще видим ясно през воалите на материята и ще се убедим, че Бог е навсякъде и че всяко красиво, истинно и прекрасно същество не е това, което виждаме, а е сам Той в едно от безбройните Си физически въплъщения.

 

            След кратко въведение от пътуването към с. Железница и една любима пътека нагоре, започват образите на божествени хора и подвижните надписи в пълната версия на този филм:

       Текат надписи: "Това филмче е аматьорско, любителско - както всички други филмчета и неща, които правим. За нас "любител" значи човек, който работи безкористно и с любов и самият той раздава любов на всички същества с душа, без да очаква нищо в замяна. А филмчетата са част от нашата самодейност, в която вземат участие и възрастни, и най-малки деца. С идеи, целувки, снимки и рисунки; с режисура, музика и пр. Често - с евтини видеокамерки и телефончета. Ние съчетаваме тези усилия от много безименни творци в самодейните филмчета от нашите гостувания, екскурзии и пътешествия. Самодейността ни съдържа всички удивителни предимства на народното творчество: колективност, анонимност, безсребърничество, неконтролирано от никого предаване от човек на човек и свободно усъвршенстване на всяко преживяване и творение. Очарователна наивност, почти пълна липса на професионални умения и на техника, липса на нагон за презентации, продаване, тиражиране и авторски права. „Всички права - на всички! - Това е нашият девиз и нашата "запазена марка". Така творят всички безсмъртни същества в цялата Свободна Вселена, всички творци и сътрудници с монада - искра Божия. Сцените и образите, които представяме в нашите аматьорски филмчета, съдържат голямо количество асуùн - есенцията на абсолютната красота в Битието и на хората с душа. Именно защото са анонимни, защото не се продават и не търсят авторски права. Те са и лечебни - някои хора съобщават, че са се излекували от нелечими болести чрез нашите творения, дори и най-семплите. На други изведнъж е потръгвало в живота – даже и материално. Можем да разкажем за много такива случаи, да ви запознаем със съответните хора. Светските бестселъри, с малки изключения, не могат да се хванат по богатство на асуин и на „малкото пръстче" на една случайна снимка или буквичка от някое невинно дете, взело участие в такава самодейност. Колкото до тиража, съдете сами: едно от нашите филмчета в интернет са го отворили повече от 17 хиляди души; повече от 50 хиляди са видели 4 превода на руски от всичките 1280 илюстрирани текста, които сме вкарали в други сайтове; над 200 хиляди са влизали досега в нашите интернет-страници. Кога ще имаме пари, за да издадем всичко това официално?...  Така че - слава на любовта и любителството, които не търсят своето право и нямат нужда нито от официална известност и признание, нито от награди, пари и печалби! Нека сме аматьори - това е бъдещето на човечеството и вечното настояще на Новата Земя и Новото Небе, на цялата Свободна вселена. Там всички се отблагодаряват на добрия човек и на твореца, като го канят на гости и го развеждат безплатно из вълшебните царства на своето сърце и на звездите, които обитават. Те дават всичко от себе си незабавно и без замисляне. И тъкмо поради това, получават всичко даром

       

       Титрите продължават: „При някои хора зрението е двойно - едновременно вътрешно и външно. Така е при влюбените, поетите и мечтателите. Те гледат небето и вътре в себе си и там постоянно се явяват образи на любими същества. Първо на бебета, на познати деца, момичета и божествени млади жени, като най-прекрасните и съвършени въплъщения на Бога на небето и на земята. Те остават в сънищата ни завинаги. А ако някоя се осмели да зачене от небесен човек, а не от смъртен, ще роди деца за чудо и приказ! Тук е цитиран известен сонет от Шекспир: 

 

О, виж в стъклото, младостта си виж!

На друг не отдадеш ли тази младост,

дълбоко тоя свят ще огорчиш

и ще лишиш една жена от радост.

Чие девиче тяло няма с плам

във своите прегръдки да те вземе?

Или си влюбен в себе си дотам,

че даже любовта за теб е бреме?...

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

     Подвижният текст продължава: "Но само боговете и ангелите в мъжко тяло на земята могат да създават такива прекрасни деца - деца с монада. Женските ангели ги разпознават безпогрешно и им пристават незабавно и без замисляне.

 

 

       Замислянето в пропадналата вселена е програмирано от тъмните сили, за да не се откликваме на хората с искра Божия. Но, слава Богу, почти половината човеци на Земята са с душа, с искра от Бога, затова трябва да се търсим денонощно и да живеем с истинските хора. Те дават любов и свобода безусловно, не ни поучават и назидават, не ни критикуват по никакъв начин, не търсят своето благо и право и не ни искат само за себе си. Любовта е напълно сляпа за злото и недостатъците.

 

            В сантименталния и лиричен дух на филмчето, на фона на епизодите по-нататък текат думите на още няколко стихотворения.

 

            Втората част на филмчето "Една Бахова разходка из Витоша" завършва със следните издигащи се надписи:

 

            "И така, ние имаме безкрайното и безгранично щастие да бъдем гледани директно от Бога през очите на най-дивните Му и съвършени въплъщения на небето и на земята. Това са децата и младите хора, в които все още живеят ангели - още не са изгонени. Но погледът на бременната и кърмещата, когато храни рожбата си със собственото си свещено мляко, не разчита на бащата по никой начин и не съобщава името му, не е сравним с нищо. Той лекува нелечими болести, предотвратява природни бедствия, спира войни и епидемии и възвисява духа ни в най-високия свят. Неизразимо с човешки думи Божествено тайнство: погледът на съществото с душа, през който извира неспряна и неустоима Божествена любов! Всички ние дишаме и сме живи изключително поради миговете, когато сме гледали или сме били гледани така. Щом някой не е способен да ни гледа по този начин повече от няколко минути или секунди, ние тръгваме по света да търсим тия погледи и да ги раздаваме, защото те са въздухът, в който може да се диша. Духът и душата дишат само свобода и любов, а те са огън – разпространяват се на всички страни като вихър и без замисляне.

 

 

       Трета и последна част на това любителско филмче, в която ще видите какво сънуват даже денем някои хора. И затова, като ходят, те гледат малко отнесено и често се спъват... Това са прословутите интроверти. Те не са ококорени във витрините и лъскавите примамки на света. Казал е поетът:

 

Сам вътре в себе си живей,

че свят безкраен в тебе грей

от мисли, чуства,    бленове -

тях външен студ ще ги скове.

Като на звездните лъчи

любувай им се - и мълчи.

               Фьодор Иванович Тютчев

                (1803-1973)

 

Съществото с душа може да ни погледне за миг и да отмести очите си, може да ни е зърнало само с периферното си зрение и да не смее да ни погледне, ала винаги се усмихва. Душата е щастлива от Разпознаването! Подобията на хора и ангели не се усмихват, освен с корист, а спящите души не се усмихват на непознати.

   Има нещо повече от любовта към себе си и към близките, към сродната душа. Затова се събираме из планините и на паневритмия, понеже там има грамадна възможност да не се разминем с душите, които са ни определени. Но даже и там има хора, които с десетки години не са ни се усмихнали нито веднъж. Други ни се усмихват от първия поглед - проговорила е душата им, пропуснали са през себе си Бога, но после забравят. Намесва се умът, намесва се принизеният вкус, намесват се "съображенията". Такива хора има да преминават през една дълга програма за проверка на теориите и предпочитанията. Знаем я като «ПКВ» - Програма за корекция на вкуса…

 

Разпознаването е първият белег за въплътен ангел или човек с душа. Те разпознават своите си и се усмихват.

 

 

       Ако човек събере всички погледи на душевно разпознаване, които е получил през живота си, те ще са най-силната панацея. Разпознаването е с любов и усмивка, защото в него е Бог.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

       На земята има и архангели, в които Разпознаването е безотказно. При срещата на сродните души от Вечността настъпва миг на Голямата Тишина. Голямата Тишина разпознава мигновено и затваря очите на хора и ангели, защото преживяването е огромно. Колкото цялата вселена!

 

 

       Започнахме с Тютчев. Нека сега завършим пак с него и с жените, които е обичал и са го обичали.. Един мъдрец казва, че за да се върне един ангел на небето, той трябва неипременно да се влюби. При някои това не става само веднъж в живота. На Небето и в Школата не приемат самотници - приемат само двойки и по сродни групи, осияни от гореща и беззаветна любов. Ето какво още е написал на тази тема поетът:

 

           ПРЕДОПРЕДЕЛЕНИЕ

 

Любовь, любовь - гласит преданье -

Союз души с душой родной -

Их съединенье, сочетанье,

И роковое их слиянье….

                                   ........................................

 

            Тук няма да цитирам цялото стихотворение до края, за-щото не е оптимистично. Важно е положителното в началото.

 

Това са децата на Тютчев.

 

 

...и вътре в себе си, така че на земята понякога се спъва... Затова пък е тъй вълшебно и красиво! И ни обичат най-невинните и прекрасни същества - съществата с душа.

СЪДЪРЖАНИЕ
/