Книга 26


27.VІ.132(1996)г.
с. Марикостиново

ТРИТЕ МЕДИЦИНИ


Баните в Марикостиново
Статуята е от друго място, но това не пречи... Снимките по-долу са точно от тогава и от този район - Рупите, р.Струма и пр.


6,40ч.
Отново събуждане от музика - птичите песни отвън пак са се превърнали в истинска симфония. Вероятно подсъзнанието, мозъкът и цялото тяло се отблагодаряват по този начин: дадена им е пълна почивка. Нещо повече - почивка от чувството за дълг. Правиш само това, което искаш да правиш; щом не искаш нещо - не го правиш. Съзнание, че имаш право на такова абсолютно безгрижие.
Неделя - първо нелегално влизане в изворите с уникалната вълшебна кал, заедно с К. и Др. Сини и оранжево-червени водни кончета. Опасни дупки с вряла изворна вода на мехури – заобикаляме ги. Блаженство над всякакви очаквания! Но въздействието на водите в началото на "Рáка" наистина е с присъствие на Същества повече от всякога. В Банята - ПФК. Сводът на баните, както и в черквите, извиква неизменно силите на Двойката - на Милостивата Лечителка и Майка на всички. Но най-много това важи за “свода небесен”... След това - ЛФК и първа редовна процедура с кал. После - цял ден изучаване на растения по "Флора на Пирин" и "Флора на Витоша". Понеделникът изтича.

Вторник - повече лежане след острото, силно въздействие; и отново преживяване на вчерашния ден: един неповторим Еньовден. Със съседите по стаи - бай Димитър и Стоян от с. Константин, Еленско - отидохме пеш до с. Ген. Тодоров - "на врачка". Не Ванга, а друга - Стефка. Позна имената на роднини и близки без грешка. За Елма тя каза: "Чист Дух, няма защо да се опасяваш, продължавай". После - на Рупите, при новата черква на баба Ванга. Топнахме се и в тамошните вулканични гьолчета. Природата е по-жива от всякога! Връщаме се по луна; жаби и щурци до Бога! Лежим в тревите. Бай Димитър пита няма ли разумен живот по звездите – разправям им разни работи… На Стоян му втръсна и го критикува: "Хайде, стига си повтарял като папагал, че това било най-щастливия ден, откакто си тук; пък и че уж не помниш такъв ден - хайде де… Аз съм все по балканите - едно и също". - "И аз съм израснал на село, но такъв ден не съм имал" – продължава да твърди бай Димитър.
"Ты не чужайся никого" - изниква ми стих от Тагор от руския превод - "с людьми ты здесь живёшь!" Простите хора от народа са като деца. Ядохме донасита черници до гарата. В тъмното си говорихме с едни цигани-катунари, майстори на хамути…
Тези дни се очертава немалка задача: изучаване на всички растения, животни, минерали, звезди и пр. - истинска систематика и истински, космични имена, а също и художествени имена за включване в ред стихотворения, басни и пиески, опери и мюзикъли за деца. Народните и научните названия са повечето грозни и случайни - поетът има право да наименува, може да мине за лично творчество. Ще има не само художествено и възпитателно, но и познавателно значение; ще помог-

не дори на студентите, а в детските градини и училищата ще има с какво да се занимават… За целта обаче трябва да се преоре фолклорът, митологията, литературата, символогията - всички речници на символите. За всяко цвете, мине-рал, птица и пр. първо изчерпателна база данни - и после новото, т.е. архетипното. Народният гений и отделни творци не малко са постигали, но Елма, Който е създал всичко, може да даде познание за всичко - вкл. за лечебни свойства. И Седир е съставял подобни книги, повече в астрологично-магичен аспект. Необходимо е да се броят всички тичинки, венчелистчета, да се мерят конвергентни и други ъгли, да се съставят цветни формули и диаграми и пр. - където вече това не е дадено. Задача не за един човек и за един живот - но трябва да се почне.
 - Върви бери! Върви бери - обажда се едно птиче. Други огласят гората: "Чико Пиорúло! Чико Пиорúло!" - "Пиорùо - мùо!" "Пиорúо мùо!" - "Наливай оливия! Наливай óлио, óлио, óлио!"

11,15ч.
- Оставú тези планове - не само че е излишно, но е и опасно. Няма да дам систематична наука за ползата от растенията, минералите и пр., понеже никой днес не е готов. Ще се явят професори, лекари, врачове - пак да правят отвари, компреси, и какво ли още не за пари. И безплатното лекуване не е наука, 
щом късате цветята, стривате камъните, убивате животните.
Нямате перспективи и с имената на елфите, ангелите и самите природни същности. Това, което съм дал досега, е само за забавачката - да видите, че действа. Само че нормалното и пълно откликване става само след узнаването на собственото монадно име - лично от Мен, от Светия Дух или от Мировата Душа. Природните духове носят в паметта си и вашите монадни имена или пък правят сверка при всеки отделен случай. Като кажете кой пита, ако е вярно, само тогава ще ви отговорят правилно. Ако видят, че сте аматьор или лъжец, мошеник, който търси пари и слава, те ще ви пратят за зелен хайвер. Природата прави и "зелен хайвер", но и той не се пипа - може само да се облъчвате на него…
Общата медицина на Светия Дух почива върху правилното опазване на Индивидуалния Жизнен Ра
диус. Медицината на Мировата Душа тежи на мястото си, ако знаете точно за кого да се грижите и с кого да се обменяте. А Моята обща медицина прави баланс между първата и втората - по време, място и съотношение.
Значи, ако знаеш кога, къде и как да си сам, теб те пази и закриля Сам Светият Дух. Ако знаеш кога, къде, как и с кого да си, Природата няма да те подведе никога! Щом знаеш и можеш да балансираш първото с второто, сам Духът на Живота влиза в теб и не можеш да бъдеш болен и нещастен никога.
Щом се наруши с нещо този усет или тази съвършена програма, Разумната Природа може да те доведе до някоя билка или до някой свещен камък, кристал; до някой планински връх или някоя река, свят извор - сам, с друг или със сродна група; понякога - с несродна или крайно дисхармонична.
Общата Програма на Школата вече ви се изяснява малко по малко. Щом и вие стигнете до нивото на някои ученици, които тичат след гуруто си по няколкостотин километра на ден, ще попаднете на онези, които познават тази програма. Програмисти, директори, учители, възпитатели, депутати и министри – нека тичат поне по сто километра на ден или да лежат в калта с някого, ако искат да се разреши Новото Училище, Новият Университет. Който не е стажувал при Словото, Делото и Живота поне 7 години, не може да му се издаде майсторско свидетелство. Калфите издържат до 2 години, а некадърните – пишещите се за чираци - искат да "печелят" или да правят впечатление още от самото начало. Налапват се с информация - и после разболяват хиляди хора. По тази причина, един Учител, адепт, ученик на Бялата Ложа никога не чете систематични научни 
лекции. Не прàви "генерални програми" и не иска да реформира обществото. Той се крие старателно - на показ излиза от немай-къде. Но даже и тогава неговите беседи и лекции са суров материал, плодове направо от дървото. Който е свикнал с манджи и консерви, не ги харесва.
С това отговарям и на твоя проблем. Вече никога не пиши и не обявявай програми. Това, което се загатне в Словото - доста е. Отделни елементи, приети от обществото - не е лошо. Но да диктуваш програмата на хора, които не са минали през Стажа, па били и най-талантливите, най-големите идеалисти – пазú се. Нека всеки сам открива как е построена Програмата, ако следва Гуруто или майсторите Му по петите.
Който не търси Словото на първо място, не му давайте познания!
Който не се включва плътно в Делото, не го въвеждайте в Школата!
Който не иска да живее с вас, а си живее с други - волю или неволю, - в никакъв случай не го пускайте в Космоса, понеже и там ще се осере...
Общ братски живот не значи непременно селище, обща къща. А значи, ако ти си в Неапол, а той в Оклахома, нощем да сте заедно сред звездите, а денем да работите от тъмно до тъмно, та да спечелите пари да си гостувате. Пък окаже ли се, че някой е твой, а не "техен", той няма да си отиде. Който не припада пред вратата ти, ако се опита да си тръгне, значи нещо друго го привлича по-силно. От такива ние нямаме нужда, пък и те нямат нужда от нас. Те са само любопитни: ние сме за тях само изложба или зоологическа градина... За такива - разбъркайте изложбата и пуснете животните на свобода! Словото, Делото и Животът при нас са Джунгла! И най-малкият опит да ни срешат или асфалтират, ще срещне нашите кобри и лъвове!
Дай на някой парче злато и го виж какво ще прави. Щом дигне къща и отвори сергия - плюнú и си отмини. Ако отвори говорилня или почне да печата - пак си вдигни парцалките - и се връщай.

Жол – жолáн - жолúн!

Честта си пазете!

СЪДЪРЖАНИЕ
/

 


...Продължава във Facebook.