Книга 44

 

 

1743 29.03.2015 Мощта на светите обители, с.Плоска могила. Закъснял отговор на въпрос от 4.VІІІ.150 г. от В.В.: "Та кажи ми побратиме, защо съработниците Божии живеят тъй мизерно, в нищета; защо на земята тяхната душа страда? Ако Той не се погрижи и смили, кой ще го заболи за съработниците? - Отговарям ти с огромно закъснение, понеже до тази сутрин и на мен този въпрос не ми беше напълно ясен, винаги съм си го задавал. По едно време се отговори обаче, че тази съдба на някои хора не е защото самите те са "мърлячи" - акашовите филми показват, че когато такъв попадне дори в центъра на ада или на някое градско сметище, той започва да блика като извор и да шета денонощно, докато не стане и там райска градина. Обаче светиите и адептите не могат да насмогнат на всички бунища - чистят ги последователно, колкото успеят в един живот. Затова, да живеят на чисто и луксозно място наготово за тях е абсурд - ще изневерят на Бога. Същото важеше и за Апостола - той каза, че няма да стане цар, когато дойде свободата, а ще иде в някоя друга поробена страна, за да се бори срещу тиранията. Готов е да го обесят 1000 пъти! Същото важи и за Христа, когато най-главни апостоли Го видяха да се връща в Рим, докато те бягаха - искаше да го разпнат отново. За това разказва и писателят Еса де Кейрош.

 

       Божият човек е готов да живее нелегално в помиялник или клозет, именно с тази цел (междувпрочем, наистина съм спал и в клозет три пъти в живота си, а четвъртия път клозетната чиния се изливаше отгоре и тръгваше по пода през липсващата врата към леглата ни в съвременна културна Елада - и в Атина, и в селата на Пелопонес...). В такива случаи човек започва чистене лично, самичък, от самата нула. Но когато отношенията са клозет, това е много по-трудно, дори и да сме в жилище-кувьоз, в родилен дом или операционна, които се дезинфекцират по 100 пъти на ден. Само една гневна, ехидна, наставническа или несправедлива реплика - и лайното е на масата, в чинията, в лъжицата, в устата...

            Това, което се доизясни тази сутрин, е че всякакви нови строителства на домове и братства и всякакви ремонти са преливане от пусто в празно, ако не се поддържат в перфектно състояние КЛАСИЧЕСКИТЕ ИСТОРИЧЕСКИ МЕСТА, КЪДЕТО Е ЖИВЯЛ ИЛИ ВЛИЗАЛ ВЕЛИК УЧИТЕЛ, КЪДЕТО СА ПРЕБИВАВАЛИ С ГОДИНИ ИЛИ САМО ЗА СЕКУНДИ СВЕТИ ХОРА, АПОСТОЛИ, ПРОРОЦИ, ИСТИНСКИ УЧЕНИЦИ НА БОГА, САМОТНИ МАЙКИ, БОЖЕСТВЕНИ ЛЮБИМИ ИЛИ АДЕПТИ. По пътищата им (затова са необходими и точни маршрути по най-подробните им биографии) и по местата, където са живели и гостували, има плътни изолации от пропастите от ада и сияйни коридори към божествения свят. Да са къщи и обители-музеи е вече остаряла концепция - те трябва да са братски домове с най-интензивно приемане на гости закратко - по списък и по жребий. Разбира се - безплатно. Кладенци към пъкъла в тях няма, домашни дракони няма. Има вертикални стълбове от светлина и виделина и постоянно разширяващи се сфери на божествения свят. Там се лекуват всички болести, възкръсват мъртъвци, стават подмладявания и възнесения, зачеват се видими и невидими същества с монада.

 


СЪДЪРЖАНИЕ
/

 


...Продължава във Facebook.