Книга 8

1.04.122(1986)г.
София-Изгрев

НЕ КЕРВАНА С ШАРО,
А ШАРО С КЕРВАНА…
ЖЛО / НИХристос иска да разрешиш правилно проблема с М. Оставам на тебе тази задача. Христос има безгранично търпение, понеже не мисли за Себе Си, а за волята на Отца Си. Но Христос може да бъде и диамантена стена пред наглостта, нахалството и насилието.
 Сега на тебе оставям да намериш златната среда между тези две Христови качества. Какво се казва в Писанието: "Ония, които са ни топли, ни студени, ще ги изплюя". Внимавайте да не попаднете в тази категория, защото тия първи ще бъдат изринати от Земята, а това значи, като общувате с някого, да бъдете изцяло топъл, изцяло предан, изцяло разположен, напълно съсредоточен умствено и сърдечно в неговия проблем; изпълняващ неговите желания по начина, по който той има нужда. Но когато се касае за натрапник, нахалник, насилник, вампир, замразете се като Северния полюс и не повишавайте температурата, докато не изгоните интервента. Милост тука няма, понеже, запалите ли огън, той първо вас ще опече и изяде...
А какъв е изходът при смесените случаи? - Аз отдавна поясних: разпределение на времето. Не иска ли някой по вашата програма - прав му път; ала допуснете ли го във времето за общуване с него - напълнете му душата много повече, отколкото той очаква, та байгън да му стане отгоре... Той да не издържи на любовното ви изобилие, а не вие - на неговия характер... Това значи единство на съзнанието, това значи концентрация, това значи изпълнение на волята Божия: каквото правиш, прави го с пълна отдаденост и никога не съжалявай за това. Ако ти си ватманът, който спира по разписание, нека се качват на тебе, нека слизат колкото искат - това ти е работното време. Ама да спираш там, дето на някой му скимнало; или да те вика да го возиш по нощùте, в почивните ти дни и часове, никак не е правилно. Не керванът ще се съобразява с Шаро, а Шаро с кервана. Не опиташ ли да сториш всичко това - ама твърдо, неотстъпно, с велика любов и велико самообладание, - Аз няма никога повече да ти давам преки съвети. Това да ти бъде последното оплакване по повод на сестра ти!

СЪДЪРЖАНИЕ
/

 


...Продължава във Facebook.