Книга 41

 

Писмо до Р.Т. Пак за Р. и Карузо и

за носталгията им по Бога  и др.

 

150.02.24 17:28:21 писмо до Р.Т.: Когато съм споделил с прияте- лите (или Някой над нас е казал), че твоето пеене е "носталгия по Бога", нямал съм и помен от понятие, че това се казва и за Енрико Карузо. Едва днес потърсих и намерих ето какво в интернет: "Гласът на Карузо е невероятно мощен, кадифен и с такава изумителна носталгия, че някои хора го наричат "гласът - сълза":

http://www.npr.org/templates/story/story.php?storyId=126833090

 Явно и други са в час - ето и една музикална поредица:

Music › Miscellaneous › Nostalgia › Enrico Caruso ›

 

150(2014).02.26 10:57:42 писмо до Р.Т.: Добро и светло предпро-летно утро! Изпращам ти изображение на блока с твоите ко-ронни (царски) беседи от Учителя и твоята Първа Коронна или Царска беседа "Време и сила". За мен ще бъде голямо удо-волствие да направя всичко това за теб! Благодарността ни към теб е безкрайна и това е най-малкото, което може да се направи - не съм само аз, хиляди хора те обичат и са трогнати и даже лекувани от пеенето ти...

           Коронните (царските) лични беседи са най-важни, тъй като те са по Слънцето на беседата и на човека със Слънце на същото място в зодиака (или възможно най-близко). Затова те би трябвало да дават указания за искрата ни Божия, монадата ни, духа ни, индивидуалността ни - т.е. за методите, по които можем да постигнем единство на съзнанието, интеграция на всички части на същността ни; сведения за нещата, които ни дават живот и чрез които ние даряваме живот на другите, но и за пречките в това отношение, които трябва да преодолеем. Ако открием такива сведения в коронните си беседи, които считаме за валидни за нас, можем да си направим списък и да работим в живота си по него - какво да използваме в плюс и какво още имаме да изработваме в себе си и да коригираме в живота си. Дори и само Царските си беседи да обработим така, това ще е достатъчно, тъй като те са израз на Слънцето, на Цялото, което решава проблемите на всички свои части.

 Но все пак е желателно да проучим и душевните си беседи (по Луната), умствените (кортикалните - по Меркурий), сърдечните (кордиалните - по Венера), и т.н. Така в тях можем да открием сведения и съвети за специфичните таланти на душата, ума и сърцето си и т.н., както и методи за тяхното усъвършенстване и коригиране.

 

150.02.26 12:59:20 до Г.С.: Не, на 28-и ти е последният ден от режима, въпреки че при тебе стават повече от 10 дни. Дълбо­ката причина да се започва в сряда и да завършва в петък (ко­гато в дадена година е възможно), е че първо трябва да ста­нем Човеци, а благата и блаженствата на живота ще дойдат накрая. Сряда (Меркурий) има за цел преди всичко да направи човека Човек, т.е. да прави вярно своите избори в живота по високия идеал, да общува и да се обменя само с хора от равна и по-висока еволюция. Когато прави това с хора, същества и вещества от по-ниска еволюция, то е само ако те са с монада (дух, душа, искра Божия) и ако не прекратява общуването си с равни и по-напреднали от себе си, за да има какво да дава на по-долните. Това е социалната цел и добродетел на Мерку­рий, а идеалната е разпознаването и изучаването на Словото Божие от най-последното му идване на земята и работата за него. Така че започването на житния режим в сряда има за цел именно тия две неща. Ако човек я постигне и я преследва в живота си съзнателно, тогава на 10-ия ден, в петък, както и през цялата година след това има шанс да преживее и подари незабравими радости и блаженства. Обмяната ни с души с искра Божия е нещо неописуемо, то няма нищо общо с това, което се преживява с обикновени хора. Затова Учителят казва, че препоръчва щастието като основен дар и метод на живота, затова и е създал песента "Аз в живота ще благувам" и други подобни на нея.

И други приятели ме питаха може ли да се започне по-рано от 19-и тази година. Може, мнозина го направиха, това също дава добри резултати. 17-и беше в понеделник, което означава започване с Луната, ясновселената, Мировата Душа. Пречистването е гарантирано, усилването гласа на душата - също. Но ако човек знаеше една тайна, започване в Лунен ден би имало оптимален резултат, ако е в тандем със сродна душа - даже в едно жилище, в една стая. Единствената ни Сродна душа слиза много рядко на земята, но тя търси хора, относително подобни на нея, за да общува чрез тях с нас, да се обменяме. Тези хора са преди всичко чисти - трезвеници, вегетарианци, вегани и пр; но чисти и по мисъл и чувства и поведение. Безкрайно деликатни и нежни са с нас и копнеят да ни служат, да се жертват за нас, да правят това, което именно на нас ни е необходимо, и то по начините, по които на нас ни е необходимо, а не както те си представят. В такъв случай, житният режим може да започне и в понеделник и тогава блаженствата ще са не по-малко силни и приятни от тия при петък накрая. Нещо повече - те ще са не духовни, а божествени блаженства, понеже Божественото започва с щастие и завършва с щастие. Т.е. то никога не завършва, но Венерините радости и блаженства в петък са на­чалото на нескончаеми божествени радости през цялата година. Ако режимът се започне във вторник, има други изиск­вания, но за това почти няма готови хора на земята.

Та ангелската супа почни в събота. А аз за себе си ре­шавам да продължа с подмладителен и оздравителен житен режим безсрочно по принципа на дните от седмицата. Лимеца ще го редувам в трите добри астрологически часа: понедел­ник до обяд, разделно, с киви, шамфъстък или други зелени плодове и черупкови; а следобед - със зелен зехтин или някаква друг чиста лунна мазнина с лунни микроелементи (сребро), с авокадо и пресни зелени зеленчуци. Във вторника са червените неща, люти, железосъдържащи и пр; в сряда - жълтите, кафявите, кореноплодните и пр. - и т.н.

 

150.02.26 13:04:26 до Г.С.: Радостта е радиална - идва от обичта към всички. Обаче към всички същества с душа - нещо много важно! Гордостта е хордиална - идва от хордите в окръжността: симпатии и антипатии... Да „патим” от тия, които предпочитаме; и от тия, които са ни противни... 

 

150.02.27 12:12:00 до Я.Д. Бях ти писал, че се възхищавам от връзките, които правиш - аз не помня текстовете и затова мога да свързвам само такива неща, които помня. Ето един пример: всички до един, вкл. и аз и К. сме били забравили осиянието за клюквата и вече 20 години по цял свят правим упражнението за Сириус, без да включим звездата Прис, за която трябва да се пие сок от клюква 13 дни преди съвпада на слънцето с Уран; тази година - от 20 март в 1 ч. Трябваше да ни го каже Е., за да ни подсети! Надявам се вече да съм ти писал за това. Ако не - ето как са опитите тази година (поне за звездите, които помним, а може в осиянията да е казано и за опити  с други звезди):

ОПИТ С АХЕРНАР - грозде (ако няма - стафиди):

От 1 март 2014 10 ч.сутр. до 5 март в добър час до преди залез

ОПИТ СЪС ЗВЕЗДАТА ПРИС ОТ СЪЗВЕЗДИЕТО РАК :

От 20 март 2014г. 13 ч. до 2 април 13 ч., като от 20 до 24 март се пие през целия ден, а от 25 март до 2 април - само следобед в добрите часове.

ОПИТ СЪС СИРИУС - малинов сок:

От 25 март 2014 13 ч. до 2 април 13 ч.

 

СЪДЪРЖАНИЕ
/