Книга 8

25.02.122(1986)г.
София-Изгрев
ЩЕ ТРЪГНЕ НАОПАКИ –
ЗНАЧИ, НАПРАВО!
ЖЛО / К, ЕМ
Физическото поле не предлага повече условия да са заедно, нейният капитал изтече. Мъчно Ми е за нея, но с това нещата не се променят. Ученик е това, което очертах преди малко. Не искам да критикувам К., казах че това не са пороци при нея, а следствие от това, което се нарича "съпротива срещу света". Тя се съпротивлява със сляпа сила срещу всичко, с което се сблъсква - като зверче, ранено и затворено в тъмно пространство. Коя ръка няма да захапе?
Преди седем столетия - монашество на Сатурн; после с Е. се прехвърлиха на един астероид - той да го изследва; а тя - понеже не искаше да вижда никого. Обаче те са свързани от вековете, той винаги е бил неин рицар; и понеже е така и сега - не може да я остави. Рицарството е основно златно бреме в кармата му.
Сега нещата ще тръгнат наопаки, от което следва - "направо". Сега пак не искам да се обвързвам с точно прогнозиране, понеже много ценя свободата на Моя помощник и най-фин инструмент на Икло. Ако някой от обич и милост остава при някого, кой е този, който ще го посъветва да се махне - точно Аз ли? Но обич и милост би трябвало да имате и към тези, които обичате извън брака и рода; и към своята собствена, многострадална душа. Пък на кое място да сложим обичта и милостта към Божието Дело?
Хайде сега да направим едни сложни везни - ти нали си майстор по тънките работи - и да видим, да измерим: кой от тия четири вида обич и милост ще натежи?
Та с каквато мярка мерите, с такава ще ви се отмери...
Не че казвам непременно "напусни я". Напротив: божествените везни уравновесяват всички интереси. Но ако някой се качи, та се друса на този деликатен апарат, за да натежи всичко на негова страна, тогава как ще решите въпроса?

СЪДЪРЖАНИЕ
/