16.09.2018 г. 16,49 ч.

 

ПРИКАЗКА ЗА ЕДИН ЗАЕК, за неговите последни приключения и за това, защо и как се е случило да прочете "Зимна приказка" от великия английски поет, мъдрец и драматург Уилям Шекспир.

УЧИТЕЛЯТ БЕИНСА ДУНО: "Вие знаете ЕДИН Шекспир, но не само един Шекспир - МНОГО Шекспировци, Байроновци, Волтеровци, Пушкиновци и други има! Пушкин е едно КОЛЕКТИВНО име, това са ГРУПА от духове - те са десет, петнадесет, двадесет, до СТО ХИЛЯДИ на едно място! Това е все "Пушкин". Тъй щото, когато казват „Пушкин“, знайте, че това са много лица, а не само един човек. И ХРИСТОС е сбор от милиони същества на Земята. Та като казваме „Христос“, ние разбираме сбор от много разумни същества, които имат ЕДИН стремеж. Не само една душа, един дух, едно сърце, но всичкото това е В ЕДИНСТВО. Като влезеш в тях, желанието на едно същество от това общество е желание на всички. И желанието на всички е желание на едногото. Каквото всички желаят, един го изпълнява. И каквото един желае, всички го изпълняват." (16.VI.1940, "Становище на живота")

УЧИТЕЛЯТ БЕИНСА ДУНО: "Обикновените хора си служат най-много с четири хиляди думи, а писателите – с около пет, шест, седем до осем хиляди думи. Милтон си служил с 8–10 хиляди думи, Шекспир – с 16 хиляди. Даже англичаните, като четат Шекспир, си служат с речник – не знаят всички думи..." (17 септември 1941, "Четирите положения")

ЕТО И ЕДНА СЪВРЕМЕННА СПРАВКА: „Във всичките си съчинения Шекспир използва 31,534 различни думи. 14,376 думи се появяват само веднъж, а 846 е използвал повече от 100 пъти. Чрез съвременни статистически техники е възможно да се изчисли колко думи общо е знаел Шекспир, но не ги е използвал всички Така излиза, че освен тия 31 534 думи, които Шекспир знае и използва, имало е и приблизително 35 000 думи, които е знаел, но не е използвал. По този начин можем да твърдим, че Шекспир е знаел приблизително 66,534 думи.”

И ТАКА, ЕДИН ДЕН ЗАЮ БАЮ посетил една ДРУГА поляна от гората, в която се бил родил и живеел. Той имал навика да ходи по различни поляни, защото в родната му поляна зайците не го разбирали много добре.

И тъй, като изскочил на една нова поляна, пълна със зайци, Заю видял само 2-3 познати физиономии от предишните си скитания. Много странно: една от тях го погледнала и подшушнала нещо на останалите. Тогава всички се обърнали към него и го погледнали така, както му се било случвало и по други поляни в родната му гора: стотици зайци, които той въобще никога не е виждал, нито те са го виждали лично някога, винаги се обръщали към него и го гледали с погледи, още по-некрасиви от погледите на евангелските и православните зайци. Да, религията е много разпространена и сред заешкото съсловие, а заедно с нея – и злобата й. Навсякъде той виждал чисто окултни погледи, насочени към него и към приятелите му, които го обичали. Никога не могъл да си обясни защо става така и по какъв начин работи заешкото окултно радио с тъй осведомени говорители. Но на тази, последната поляна той узнал и за нещо друго, много по-ужасно от окултните думички и погледи: казали му, че една окултна зайка поискала съвсем братски 20 моркова за себе си, задето била сготвила общата братска чорба. Това изумило Заю до такава степен, че замалко да припадне, а после хукнал сам през гората накъдето очите му видят. Бил ужасѐн тия зайци да не го нападнат, защото му се видели по-страшни даже от лисиците, вълците и чакалите! Не че всички готвят братски супи за по 20 моркова братски хонорар, но той се чудел как се съгласяват да дават такъв на изпадналите зайци. Заю бил ходил по много други гори и планини, но такова чудовищно нещо не бил видял никога - даже и сред годзилите!

Като се върнал на поляната си, където имал сносна дупка и няколко верни приятели, той дълго лежал и даже плакал, без да знае защо. Не можел да прави нищо друго, въпреки че обикновено събирал моркови за другите по 26 часа в денонощието. Не бил чел книги от години, защото събирал само моркови. Изведнъж обаче му хрумнало да измъкне от заешката си библиотека която книга му падне – и попаднал на един том с произведения на великия Шекспир. Да, Шекпир е преведен сносно даже на заешки език! Това бил преводът от един приятел на Заю от Съюза на Заешките Писатели.

Като отворил тома, от него изпаднало едно листче. Погледнал – напечатано: показвало къде има грешки по вина на преводача, редактора или печатаря. Заю Баю все още не можел да вижда добре поради сълзите и мъката, че Главният Заек май недоглежда някои работи и че може да е забравил и него. Защо го праща по такива поляни? В този момент той бил забравил за всички случаи и особено за случаоя съвсем наскоро, когато Главният Заек му бил доказал на дело, че не е чак толкова одъртял и изкуфял.

Заю имал навик да нанася в книгите веднага корекциите на печатните грешки, когато е приложено такова листче, а не то да изпада стотици пъти от книгата всеки път, когато някой мързелив заек я отвори. Започнал да прави това и този път и отмятал с чавка отляво върху листчето поправения ред. Какво било удивлението му, когато се повторило нещо, което не му се било случвало цели 30 години и повече: НЯКОЙ ОТВАРЯЛ ТОМА НА ЩЕКСПИР СЪВЪРШЕНО ТОЧНО НА СТРАНИЦИТЕ, КОИТО БИЛИ ОТБЕЛЯЗАНИ В ЛИСТЧЕТО! Повече от 15 пъти! Даже поставил и една отметка на листчето най-накрая, преди самият Заю Баю да го направи. Така тъжният заек още веднъж разбрал, че Главният Заек не е заспал дълбоко върху някой облак или не Го хранят на системи в някой старчески дом...

ЕДВА ТОГАВА ТОЙ СЕ ЗАЕЛ ДА ЧЕТЕ „ЗИМНА ПРИКАЗКА” Защо не някоя друга?

Ами защото там той бил изумен не-по малко от случилото се с отварянията на дебелия том на точните страници. Узнал, че има ДОСТОЙНИ НАРОДИ, в които не е мъртво понятието ДОБЛЕСТ. Разбрал защо Учителят на зайците и другите животни хвали толкова много тия достойни народи, въпреки че често ги обработва и с едрото ренде. Представете си: ВСИЧКИ БЛИЗКИ И ВСИЧКИ ПРИДВОРНИ ОКОЛО ЕДИН ЛУД И ЖЕСКОК КРАЛ му казали мнението си в очите, когато той убил жена си и децата си (най-малкото като по чудо се спасило). Те били готови да им отсекат и главите, но да не ги наведат пред краля! То поначало тоя Шекспир избива героите си като мухи, но този път кралят НЕ ОТСЯКЪЛ главите на тия, които му опонирали.

Зяю веднага се сетил и за един знаменит заешки филм от още една велика държава, в който куп най-висши велможи станали един след друг в защита на една красива зайка със свободно поведение, която заешката инквизиция била осъдила на смърт и искала да я прати на кладата. Те до един били готови също да идат на кладата в името на Любовта и Истината; свалил обвинението даже и най-тлъстият заешки кардинал, въпреки че бил прокурорът й. Още по-главният от него, дошъл от Ватикана на вълците, вдигнал ръце и оставил свободната зайка на разполпожение на достойния заешки град.

Нещо повече: злият крал от „Зимна приказка” на Шекспир повярвал в добрите думи на Оракула, че жена му е невинна - И СЕ ПОКАЯЛ. Каял се горчиво до края на живота си! Толкова невероятно, че звучи като приказка даже и при нравите на тия сурови народи.

ВЪЗМОЖНИ ЛИ СА ТАКИВА НЕЩА? Може ли да се случи в гората на тоя Заю толкова много зайци да се обединят в защита на някой оплют и оклеветен? Може ли да се случи някой прост или някой амбициозен заек да се покае до такава степен, че да престане да вярва в измислици относно някого, когото не познава лично, да престане да ги разпространява? Да престане да продава и да се продава? Да престане да мрази?

 

 

https://www.facebook.com/GrigoriyVatan/videos/2223235801266335/

16.09.2018 г. 12,45 ч.

 

Един любителски филм за паневритмията от 1977 г. Качва се целият, защото преди тук бе качен на 3 части, като втората по някаква причина се губи. Той фигурира и в youtube, и в toyonus.com. НЕОБХОДИМО Е РАЗЯСНЕНИЕ, че някои от упражнененията в него не се изпълняват правилно. Например, 7, 9 и 10 би трябвало да започват с ляв крак, както е по оригиналната музика, дадена от Учителя, но тук са с десен. Причината е, че филмът бе сниман на части със старите пружинни кинокамери и всяко упражнение е снимано поотделно, при което даже инициаторът за това филмче Венно не забеляза тази грешка. Може и той, и ние да сме били заблудени от "синдрома на десния крак" - има такава статия, която справедливо критикува този "синдром". Заблудата идва от частичното разбиране и цитиране на едни положение, дадено от Учителя, винаги да се тръгва с десен крак - особено сутрин, когато ставаме от сън и тръгваме. Някои са прехвърлили това правило и върху паневритмията. Даже класици ученици и музиканти са имали това неразбиране, поради което или са удължавали някои ноти, или подскачат комично при игра, за да се падне всяко начало на упражнение на десен крак. Не знаят за изказванията на Учителя, че левият крак е кракът на чистенето от излишните, отработените токове, а също и кракът на любовта и доброто ЧРЕЗ САМОЖЕРТВА, докато десният е кракът на доброто, което се прави С МЪДРОСТ. Левият ни свързва с Епохата на Рибите, която все още ни влияе и ИМА какво да доизработваме чрез нея, а десният - с епохата на Водолея, в която става доминанта УЧЕНИЧЕСТВОТО

 

 

17.09.2018 г. 20,07 ч.

 

УЧИТЕЛЯТ ЗА МАТЕМАТИКАТА И ПАРАМАТЕМАТИКАТА. Шансове да сътворим и споделим безброй психологически есета по математическите термини (НО НЕ ТУК, а с прикачени файлове!).

МАТЕМАТИКА, ЧАСТ И ЦЯЛО 1936.01.19н. Всичко, което чух.ВВН.АСК93:329 „Сега в съвременната математика казват, че частта не може да бъде по-голяма от цялото. Обаче има една математика, която казва, че частта може да бъде по-голяма от цялото при дадени условия. При някои условия нали частта може да произведе цялото, както една семка може да произведе цялото дърво?”

„В сегашната математика частта не може да бъде по-голяма от цялото. В параматематиката частта може да бъде по-голяма.” (10.I.1936, „Реализирана мисъл”)

„Тая материя е шуплеста. Тия вълни са минали през стените. /.../ Тази материя има отворени дупки, през които /нещо/ може да се провре. Материята не е така плътна, както вие мислите. /.../ - То е в областта на параматематиката." (20.XII.1935, „Разнообразието”)

„В бъдеще ще имаме не математика, но параматематика. Не логика, но паралогика.” (15.XII.1935, „Да се не изгуби нищо”)

ЕДНА МАЛКА ЕКСКУРЗИЯ ИЗ МАТЕМАТИКАТА И ЖИТЕЙСКАТА МАТЕМАТИКА. Наскоро тук бе употребен изразът „матрици и излизане от матрици”, но има още много математически термини и техни житейски съответствия, от които не се излиза много лесно или от които можем да се поучим. Например – освобождаване от комплекси, включително и жилищни... Но първо – стихотворението „Уравнение”:

Шумоли в битието едно уравнение - досега още никой не го е решил: натежават отляво безкрайни вселени, а отдясно - безкрайни редици души. Само с просто събиране ние най често към Големия Отговор търсиме път - и разместваме жажди, и ги заместваме, и натрупва се грешката, тоест, грехът. Умножение следва почти неизбежно: сгромолясват се клони, отрупани с плод, появява се нула пред нечия нежност - и с разделяне свършва погрешният ход. С хирургически хлад денонощно изваждат от това уравнение цели слънца и - ограбена - вие исконната жажда, и погребват се мъртвородени сърца! Все расте любовта до стохилядна степен, но, уви, степенуване няма в света: пред оста на духа - звездородния трепет - все делими и мними неща се тълпят... Съкращават се истини, хора, народи! Съкращават вселени над дробна черта! Ала в своето собствено царство подводно съкратил ли е някой студа и стръвта? Коренуване сложно опитват мнозина и оплитат във корени цели звезди… Изпод корена трудно навън се излиза, но без корен и троскот не ще се роди. И в зловещи неравенства бой се разпалва на реални числа със числа-духове, На сърца рационални - със ирационални, на свободни сърца – със сърца-векове… Ала ето, изгрява грамадна надежда: съществуват и други, "комплексни”сърца: милиарди любими кръвта им разнежват, под крилото им спят милиарди деца! Но и те не познават голямата тайна на вълната, която целува брега и не смеят до знака за вечна безкрайност да напишат и знак за мига… Ала онзи в когото животът не спира за вика на звездите е вечно готов: в безпогрешно решение той интегрира вероятния взрив с неизбежна любов, неразделност до смърт - с неуморно разделяне и промѐнливи множества - с вечен любим... Любовта също има своите гении: те спояват жарта със съня светлосин, максималната жертва - със минимум робство, абсолютния плам - с относителен хлад; идеалния трепет - с реалните родства, безграничната нежност - с граничната жад. 1978

Горното стихотворение се разпространи най-много в средите на математиците, понеже видяха, че вътре са представени в поетичен и философски вид основни математически термини и житейски проблеми...

СЪВЕСТТА И ТАЛАНТЪТ на някои духовни хора се ограничават само с цитати. Те съставят цели сборници от цитати, а при разговор цитират точно до запетайките. Имаме приятел, който помни и споменава наизуст даже датата и заглавието на беседата и страницаята на тома, от който цитира Учителя. Обаче в Специалния клас и по-горните Учителят се е радвал като дете, когато са изпълнявали заръките Му и упражненията да се пишат свободни теми, резюмета, компилации, анотации, конспекти, есета, реферати, изследвания, стихове, поеми, разкази, романи, трактати и пр. по теми от беседите или в духа на Учението. Или когато някой сам импровизира да изнася устно беседи.

Накаря тук има един списък с математически термини, всеки от които може да стане тема за философско и психологическо есе и какво ли още не. Опитайте!

Ето един възможен пример с въпроси, на които можете да отговорите (думите с главни букви са математически термини):

Коя е АБСОЛЮТНАТА ГРЕШКА, която правим, когато искаме един процес да е вечно и АБСОЛЮТНО НЕПРЕКЪСНАТ? Какво да правим, ако имаме БЕЗКРАЕН АФИНИТЕТ към БЕЗКРАЙНО МНОЖЕСТВО? Може ли да ни спре някоя БЛОКОВА МАТРИЦА? Кой може да унищожи ВЕРИЖНОТО ПРАВИЛО при търсенето на ВЕРОЯТНОСТНИ ПРОСТРАНСТВА? Кой е ГЛОБАЛНИЯТ ЕКСТРЕМУМ И ГЛОБАЛНИЯТ МАКСИМУМ от души, които да обичаме и които да се обичат – само 60 милиарда ли, или и той е БЕЗКРАЙНО МНОЖЕСТВО? Какви възторзи и какви сривове предизвиква ДВОИЧНАТА СИСТЕМА в микрогрупите? Може ли от нея да се освободи един ДЕТЕРМИНИРАН КРАЕН АВТОМАТ? Възможно ли е такъв автомат да оперира КОМБИНАТОРНО или с БЕЗКРАЕН БРОЙ РЕШЕНИЯ, подлежи ли на ИНТЕГРИРАНЕ? Кое е ДОПУСТИМОТО ЧИСЛО денонощия, за да не се взриви едно ДУАЛНО ПРОСТРАНСТВО? Има ли хора с нулева ЕВОЛВЕНТА и какво да правим с тях? Възможно ли е ЗАМЕСТВАНЕ при ЗАТВОРЕНО МНОЖЕСТВО? Какъв е видът, каква е миризмата на тщеславните и функционерите, които искат винаги да са ИЗПЪКНАЛА ФУНКЦИЯ? Може ли една сърдечна НУЛА да бъде ЗНАЧЕЩА ЦИФРА? Няма ли да стане права КАРДИОИДАТА до летален резултат, ако сърцето се е свило до плътна КОМПАКТНОСТ и е добило непробиваеми КОМПЛЕКСИ при мисълта за КОМПЛЕКСНИ ЧИСЛА? Не води ли КАНОНИЧНИЯТ КОЕФИЦИЕНТ до същата летална КРАЙНА ТОЧКА? Коя е КРИТИЧНАТА ТОЧКА при ЛИНЕЙНО ПРОГРАМИРАНЕ на сърцето да търси винаги ЛОКАЛЕН ЕКСТРЕМУМ с тотална монофиксация и липсващ алгоритъм за ИНТЕГРИРАНЕ ПО ЧАСТИ? Дали МАРКОВСКАТА ВЕРИГА при Марко Тотев не идва от МИНИМУМ МНОГООБРАЗИЕ? А познавате ли някой НЕДЕТЕРМИНИРАН КРАЕН АВТОМАТ с НЕИЗРОДЕНА психика, ако цял живот не желае да бъде детерминиран от нещо сериозно и се шляе по функционарства, благотворителности, сметки, тръпки, приумици, пътища, лекции, гурувци, ашрами и пр.? Познава ли някой някъде НЕОТРИЦАТЕЛЕН българин? Или някого с НЕРАЗЛОЖИМ стремеж към благост и съвършенство и с НЕПРЕКЪСНАТА ФУНКЦИЯ на ОБЕДИНЕНИЕ? Кой може да даде ОПРЕДЕЛЕНИЕ и да представи ДЕСКРИПТИВНО как изглеждат и от какво боледуват ОГРАНИЧЕНИТЕ ОТДОЛУ и ОГРАНИЧЕНИТЕ ОТГОРЕ? И тия, които винаги търсят и разработват ОЧАКВАНИ СТОЙНОСТИ? Какъв е ПЕРИОДЪТ НА ВИБРАЦИЯ при ДЕТЕРМИНИРАНИТЕ КРАЙНИ АВТОМАТИ, в които няма нито един алгоритъм за НЕПОДРЕДЕНА ДВОЙКА и НЕПОДРЕДЕНО МНОЖЕСТВО? Какво е поведението на ПОДОБНИТЕ МАТРИЦИ? А на ПРАЗНИТЕ МНОЖЕСТВА по църкви, „братства”, парламенти, презентации, симпозиуми, ашрами, площади и гласувания? Познавате ли физиогномичната типология на майсторите на ПРИМИТИВНАТА ФУНКЦИЯ в областта на ПРИСВОЯВАНЕТО? Познавате ли АБСОЛЮТНО СХОДЯЩИ СЕ души, духове, умове и сърца, при което всеки си остава все пак АВТОНОМЕН? Защо ДОПИРАТЕЛНИТЕ не вършат абсолютно никаква работа, ако не сме срещнали своя ДОПЪЛВАЩ ЪГЪЛ? Защо ВЕКТОРНИТЕ ПРОСТРАНСТАВА на зелените души винаги са или хазартни и хаотични, или – обратно - със строго програмирана материална или астрална ОРИЕНТАЦИЯ? Защо елементарните психики са винаги ФУНКЦИИ, но тия с апарат за ПРЕСМЯТАНЕ винаги реализират ПОВЕДЕНИЕ НА ФУНКЦИЯ С ПЕРСПЕКТИВА? Защо при МНОЖЕСТВО от тях ПРЕОРИЕИНТАЦИЯТА към нови ПРЕСЕЧНИ ТОЧКИ винаги е с ОЧАКВАНА СТОЙНОСТ? Не съобразяват ли ЛИНЕЙНИТЕ психики със стремеж към ПРЕСЕЧНИ ТОЧКИ с неуспоредни или несъвпадащи ЛИНЕЙНИ психики, че така винаги има РАЗМИНАВАНЕ ЗАВИНАГИ - или ПЕРИОДИЧНА ПРЕСЕЧНОСТ, ако е рекъл Бог? Защо ПЛОСКИТЕ психики не могат да се повдигнат в третото измерение или в по-горно, за да добият ОБЕМНИ мисли и чувства, стереопсихология, тесарактов манталитет? Защо зрелите души и сърца винаги решават блестящо най-сложните задачи на ДИСКРЕТНИТЕ ПРОСТРАНСТВА с алгоритъма на ПЕРИОДИЧНАТА ПРЕКЪСНАТА ФУНКЦИЯ и непрекъснатата любов?

ЕТО ЕДИН ПО-ПЪЛЕН СПИСЪК НА МАТЕМАТИЧЕСКИ ТЕРМИНИ, ОТ КОИТО СА ВЗЕТИ ПО ГОРЕ ДУМИТЕ С ГЛАВНИ БУКВИ.

Абсолютна грешка, абсолютна стойност, абсолютно непрекъснат, абсолютно сходящ, автономен, аксиома, алгебрично многообразие, алгебрично затворен, аномалия, апроксимация, аргумент, аргумент на функция, асоциативен закон, афинитет, безкраен, безкрайно множество, блокова матрица, вариация, вектор, верижно правило, вероятност, вероятностно пространство, вибрация, височина, връх, възел, вътрешна точка, глобален екстремум, глобален максимум, глобален минимум, горна граница, граница, граф, група, двоична система, двоично дърво, деление, детерминанта, десетична бройна с-ма, детерминиран краен автомат, дефиниция, диагонал, диагонална матрица, диада, диаметър, дискретен, дискретна математика, дискриминанта, дистрибутивен закон, диференциране, долна граница, долна сума, допирателна, допустимо число, допълващ ъгъл, дуален базис, дуално пространство, дъга, дължина, дърво, еволвента, еднозначен, експонента, екстраполация, екстремум, ексцентричен, елемент, емпиричен, ефективен, заместване, затворено множество, златно сечение, знаменател, значеща цифра, идеал, идентичен, изваждане, изолиран, изолирана точка, изоморфен, изотропен, изпъкнала оптимизация, изпъкнала функция, имагинерен, импликация, индукционна стъпка, индукция, интегриране, интегриране по части, интервал, ирационолен;

Истина (семантична теория за истина е, когато 'P' е вярно, само ако P е вярно, или когато абстрактната идея съответства на нейния реален обект (кантианска епистемология). Абсолютната истина (метафизика) е източникът на всичко, от което всичко произлиза, тя съдържа в себе си възприемаемите качества и характеристики или когато едно заключение е направено вярно (логика). А има още и относителна истина, обективна истина, субективна истина. Субективната истина е винаги пречупена през погледа на човек. В ОПРЕДЕЛЕНИ СЛУЧАИ СУБЕКТИВНАТА ИСТИНА МОЖЕ ДА СЕ ДОБЛИЖАВА И ДОРИ ДА СЪВПАДА С ОБЕКТИВНАТА.

Истина в математиката. Има два основни подхода към истината в математиката. Те са теория на моделите и теория на доказателствата. Исторически погледнато, с развитието през деветнадесети век на Булевата алгебра, математическите модели на логиката започват да третират истината, представена като Т или 1, като произволна константа. Неистината е произволна константа, която може да бъде представена като F или 0. Тези символи могат да бъдат манипулирани в съответствие с набор от аксиоми и правила, често давани под формата на таблица с булеви изрази. В началото на ХХ век, в математиката за истинни се приемат тия положения, които са доказуеми във формална аксиоматична система. Това разбиране отпада с развитието на положения и изявления, които са истинни, но не могат да бъдат доказани в рамките на системата. В края на ХХ век се достига до изграждане на специфични Диофантови уравнения, за които не се знае дали имат решение; или дори и да имат, не е ясно дали са краен или безкраен брой решения. По принцип, континуум- хипотезата не може да бъде доказана или опровергана с използване на стандартните аксиоми на теорията на множествата. По мнението на някои, след това е също толкова разумно да се вземе континуум-хипотезата или нейното отрицание като НОВА АКСИОМА.

...Каноничен, кардиоида, кардиналитет, квадрат, коефициент, кобминаторика, комбинация, компактност, комплексни числа, комплекситет, константа, континуум, координати, краен, крайна точка, крива, критерий, критичен, критична точка, линейна комбинация, линейна зависимост, линейна независимост, линейно програмиране, локален екстремум, локален минимум, локален максимум, лъжа, максимален идеал, Марковска верига, минимум, многообразие, множество, монòм, мономорфизъм, мощност, мярка, недетерминиран, недетерминиран краен автомат, неизброим, неизродена, необходим, неотрицателен, непрекъснат, непрекъсната функция, непрекъснатост, неравенство, неразложим, нестабилност, ниво, низ, норма, нула, нулева редица, обединение, обем, област, образ, обратна матрица, обратна функция, ограничен, ограничен отгоре, ограничен отдолу, определение, орбита, ориентация, ос, остатък, остър ъгъл, относителна грешка, отношение, отражение, отрицание, отрицателно дефинитен, очаквана стойност, параметър, периметър, период, период на вибрация, периодичен, периодична функция, пермутация, перспектива, площ, поведение на функция, повърхност, подобни матрици, подредена двойка, подредено множество, поле, положителен, положително дефинитен, полуснепрекъснат, полуотворен, полуправа, пораждаща система, пораждаща функция, празно множество, предикат, пренареждане, преориентация, пресечна точка, приближение, примитивна функция, присвояване, програма, проекция, произведение, производна, произволен, променлива, пропорционален, противоречие, пръстен, първообраз, път...

 

ВСИЧКО ТОВА БЯХА ИЗБРАНИ ТЕРМИНИ ОТ МАТЕМАТИКАТА, която се интересува от сигурности и доказателства, въпреки че в нея има и някои несигурни апарати за описване на несигурностите. От тия неща се интересуват предимно смъртните, докато безсмъртните се занимават с ТАТЕТÀТИКАТА, в която няма нищо сигурно и затова щастията и абсурдите при нея извират както от вечен всекосмичен вулкан...

 

 

 

18.09.2018 г. 17,01 ч.

 

УЧИТЕЛЯТ.БЕИНСÀ ДУНÒ: „Благо, в което ние не участваме, то е ЛЪЖА в света. Що е Истината? - Благо, в което УЧАСТВАМЕ, е Истина. Благо е това, в което ВСИЧКИ участват! Благо, в което хората не участват, е измама. А що е лъжа? - Благо, в което не можеш да участваш.” (12 декември 1930, „Отвън и отвътре. Светлината и мисълта”)

ЕДНО ТОТАЛНО ОПРЕДЕЛЕНИЕ! Който го разбере и го приложи, възкръсва моментално и не се връща повече никога, освен за да помага, ако иска. Възкръсва, защото престава да лъже – да граби и ползва блага само за себе си, за своите си. Разбира се, зависи какво значи „БЛАГО” - кои блага са създадени ОТ БОГА.

 

 

https://www.facebook.com/matias.beber.3/videos/10212910973473954/UzpfSTEwMDAwNzM5ODEwNTQ5NDoyMjI0NTgzNTYxMTMxNTU5/

  

18.09.2018 г. 13,29 ч.

Добре е да си имаме досиета "Хора с душа"... Над 7 милиона преглеждания на този клип!

 

 

https://www.facebook.com/GrigoriyVatan/videos/2224383764484872/

 

18.09.2018 г. 09,09 ч.

 

Слагам тук отново едно аматьорско филмче, което направих наскоро специално за Руското общество във Виена по молба на една приятелка, живееща там. Образите на момичетата в това филмче са само на рускини, част от които съм снимал, когато сме били заедно. Понеже главната тема на настоящия профил във Фейсбука е Учението на Учителя Беинса Дуно, връзката с това филмче са многократните Му призиви да се запознаем със всички добри хора по земята и във вселената, неуморно да разширяваме кръга на хората, с които сме се обичали някога, обичаме и ще обичаме.

 

 

19.09.2018 г. 09,39 ч.

 

ЩЕ СЕ ОБЪРНЕ НАГОРЕ ЗДРАВ И ЧИТАВ НА ПЕТ САНТИМЕТРА НАД ПИСТАТА!

ИЗКАЗВАНИЯ НА УЧИТЕЛЯ БЕИНСÀ ДУНО ЗА ЛЪЖАТА И ЗА ЩАСТИЕТО - „ЩАСТИЕТО Е НЕЩО БОЖЕСТВЕНО” (продължение 5):

„Ако имате една стомна, която е на стотина места пукната и запушите малките дупки, а голямата оставите, какво може да се задържи в стомната? Ние, съвременните хора, запушваме МАЛКИТЕ дупки и мислим, че прогресираме, но като вдигнеш стомната, тази вода изтича, хубавото и красивото излиза навън през ГОЛЯМАТА дупка. Най-първо трябва да се запуши ГОЛЯМАТА дупка. Тази голяма дупка е БЕЗЛЮБИЕТО на хората - ТЯ трябва да се запуши. Тази голяма дупка е ГЛУПОСТТА. Трябва да се запуши тази дупка! Голямата дупка е ЛЪЖАТА. /.../ Няма по-голяма смрад от лъжата! Тя е ОНАЗИ психическа кал, в която /тънем/ от хиляди години. Тя е СМРАД! Нашата воня, която имат клозетите, е нищо, /в сравнение с нея/. То е /нещо/ ужасно.” (3.III.1940, „Става истина”)

„Аз крайно се отвращавам от лъжата! Всичко съм постигнал, само с лъжата не съм се примирил. Като я срещна, настръхвам към нея /.../ Тя иска да ѝ се усмихна, да я погледна... Казвам й: „Махни се, не искам да те гледам!“ – „Много си жесток, защото и аз правя добро. Мъча се да направя добро... Много си несправедлив към мен! Другите правят по-големи престъпления, спрямо тях си снизходителен, а пък аз правя толкова добрини на света, и благодарение на мене мнозина хора не страдат...” – Не, има нещо в света, което не мога да обичам. Това Е ЛЪЖАТА. Невъзможно е да обичаш лъжата - по никой начин не можеш да я обичаш! (19.XI.1933, „Истинската добродетел”)

СРАМОТА е за нас да лъжем! В очите ме лъжат, говорят неща, които ме отвращават. И такова безобразие от лъжи аз не съм виждал! Всички трябва да говорим ИСТИНАТА, разбирате ли? И няма по-отвратително нещо от това един религиозен, духовен човек да говори лъжа и после да се извинява, че бил нервозен човек. Аз искам да ви кажа: трябва коренно да се измените и да станете нови хора, хора на истината - без лъжа, без никаква лъжа! Не да казвате: „Малко бяла лъжа...“ - Не! Без никаква лъжа! (18 юни 1922, „Ако пребъдете в Мене”)

„Благо, в което ние не участваме, то е ЛЪЖА в света. Що е Истината? - Благо, в което УЧАСТВАМЕ, е Истина. Благо е това, в което ВСИЧКИ участват! Благо, в което хората не участват, е измама. А що е лъжа? - Благо, в което не можеш да участваш.” (12 декември 1930, „Отвън и отвътре. Светлината и мисълта”)

„Щастието нещо физическо ли е? – Не е физическо, то е БОЖЕСТВЕНО. Ако двама души могат да се любят и в душите им няма абсолютно никаква лъжа, тия двама МОГАТ ДА БЪДАТ ЩАСТЛИВИ. Ако тези двамата могат да любят други двама, в душите на които да няма абсолютно никаква лъжа, никакво користолюбие, тези четирима души МОГАТ ДА БЪДАТ ЩАСТЛИВИ.”(30 април 1922, „Ще се стопи”)

„Казано е в Писанието: „Истината освобождава, а лъжата ограничава. Истината носи живот, а лъжата носи смърт“. Казано е: „Не лъжи!“ – „Защо да не лъжа?“ – За да не умреш, да не изгубиш всичките блага на живота. – „Защо трябва да обичам истината?“ – За да живееш, ДА БЪДЕШ ЩАСТЛИВ, да придобиеш всички добродетели.”(13 март 1938, „Да слушат)

„Всичките болести, от които ние страдаме, са все бели лъжи, за които ни бият. След като бият един човек, трябва да го лекуват. Глава те боли, корем те боли, ръка те боли - всичките те се дължат на тия несъобразности и отклонения от божествения път на нещата.” (4 май 194, „В Него бе животът”)

„Та казвам: в много учения, пазете се от много лъжа.” (11 октомври 1942,”От любов и обич”)

„Господи, грешни сме...“.- ЛИЦЕМЕРИЕ е това! Това не е молитва, не мислете, че Господ може да се лъже съ такова лицемерие! – Когато азъ вдигам ръцете си къмъ Бога, моята каса трябва да бъде изпразнена, моята глава да бъде чиста, най-възвишени и светли мисли да има в ума ми, в сърцето ми. Сърцето ми трябва да бъде чисто отъ всички лоши желания и волята ми да бѫде диамантена - да съм готов да служа на онзи възвишен, велик идеал. Само тогава може да вдигна ръцете си, а другото е лицемерие. - „Ще коленичимъ, ще се молимъ...” - Не сте коленичили, защото азъ виждамъ, че вашите каси не сѫ отворени!” (11.03.1923, „Видяхме Господа”) [Един от символите на касата в беседите на Учителя е човешкото сърце – б.с.]

„Който лъже малко, ще лъже и много. НИКАК не трябва да се лъже!” (26 февруари 1922, „Царство Божие”) „Не можем ние да бъдем благоприятни на Бога без любов. Тази лъжа трябва да изчезне! Като се приближаваме при Бога, всеки наш акт трябва да бъде пълен с любов. „(2 юни 1940 , „Четири неща”)

„Според мене, човек е онзи, който никога не може да извърши една неправда. Според мене, човек е онзи, който никога не може да извърши едно безлюбовно дело, който никога не може да каже една лъжа.”( 26 януари 1936, „Ти кой си?”)

„Никой никого да не лъже, за да не лъжат и него.” (7 март 1937, „Обмяна в Божественото”)

„Поставен си като търговец, за да те изпита Господ дали ще лъжеш хората. Търговията - това е място на лъжата. Ти ще кажеш: „Няма да лъжа!“ – Ама против твоя интерес е... - Нищо, ЧЕСТНО ще продаваш стоките си. Ти си ученик, но си поставен търговец, за да придобиеш честността - ТЯ не ти достигала. (12 март 1923, „Влияние на планетите”)

„Всяка лъжа, каквато и да е тя, хвърля отпечатък върху лицето на човека. Ние постоянно се лъжем. Стане нещо - и ние се излъгваме и криво тълкуваме нещата. ТОЗИ те лъже, ОНЗИ те лъже; и ТИ от своя страна лъжеш, докато най-после остарееш от тревоги.” (30 януари, 1938, „Новата любов”)

„/Има хора с добре развит център на съвестта/ Тези хора не могат да лъжат. Ако някога си послужат с лъжа, те веднага се извиняват и открито казват, че са излъгали. Ако съвестта на човека не е развита, а интелектът му е добре развит, той лесно може ДА ИЗВЪРТА фактите. Такива хора могат да бъдат добри дипломати, политици и т.н. Ако такъв човек е религиозен, той ще се моли по 10 пъти на ден, но където му падне, ще излъже или ще пооткрадне. Щом се пробуди божественото съзнание в него, той веднага е готов да изповяда прегрешенията си. Обаче, ако божественото съзнание в него заспи, той пак навлиза в стария живот и започва да послъгва и да пооткрадва.” (9 май 1928, „Създаване на нови органи”)

„Да допуснем, че някой идва тук, пък има слабост да пие вино. Казва: „Имаш ли вино?“ – „Нямам вино.“ Като скривам от него, това лъжа ли е? (25.Х.1942 г, „Възлюблени”) [КОМЕНТАР: Ето едно от редките изключения, когато можем да кажем нещо, което не е вярно, и Небето да не ни го вмени като лъжа. Ако последствията ще бъдат лоши, духовният човек понякога включва втората част от завета на Христа: хитри, т.е. умни като змиите. Може да звучи като „бяла лъжа”, но е нещо друго. Значи, не е достатъчно да сме незлобливи като гълъбите и наивно, героично или автоматично истинни при всички случаи. И наистина, въпреки че Учителят над 99 на сто е и против бялата лъжа, много рядко говори за нейната допустимост, като едно голямо изключение. Например: „Ако не можете да кажете истината както трябва, за предпочитане е да кажете бяла лъжа, отколкото черна.”( 28 юли 1940, „На сватба”) Тук може пак се повтори пак едно подобно голямо изключение в беседите: „Който не ви обича, може да го лъжете”– б.п.]

„Най-лъжливите хора са най - ”благочестиви” в този свят. Ония хора, които най-много лъжат, най-много говорят за истината. (28 май 1922 , „Неговата заповед”) [КОМЕНТАР: Тук не става дума за истински благочестивите в очите на Бога, а за лицемерно, измамно или тщеславно „благочестивите” със синдрома на Тартюф. Те имат ясно изразени френологични, тембърни и физогномични белези за онзи, който разбира, а ясновидците виждат лъжливостта им направо в аурата им - .б.с.]

„Един ден ще държа беседа, в която ще докажа математически защо светът не може да се оправи с лъжа. Ще докажа как се е създала лъжата като величина.” ( 17 април 1921, „Огнената пещ”)

„Бъдете служители на АБСОЛЮТНАТА Истина, в която няма СЯНКА от лъжа и измама. Това не значи /винаги/ да говорите истината пред хората, но да я изповядвате /първо/ в себе си, в своята душа. Хоризонтът на вашата душа да бъде ясен, чист, без никакви облаци. Само така умът и сърцето ви ще бъдат свободни и вие ще мислите и ще чувствате право. Ще живеете братски, без никаква лъжа и измама. Всичко може да се прости на човека, но лъжата – никога. Тя нито се извинява, нито се оправдава. Ще кажете, че бялата лъжа не може да се избегне. Ние пък казваме, че лъжата се преследва във всички форми, във всички цветове – и бялата, и черната. Великият божествен морал АБСОЛЮТНО изключва лъжата.” (7 юли 1922, „Основни закони”)

„Грубостта се проявява по най-късите линии - /така се сблъскват хора с положително електичество в себе си/. Ако се съберат на едно място двама души с отрицателно електричество в себе си, те пак ще се отблъснат, вследствие на което между тях ще се яви известно недоволство, съмнение, страх. Те ще се страхуват един от друг. Следователно, когато се срещнат двама души с положително електричество в себе си, те ще станат толкова активни, че ще се бият, ще се дуелират помежду си. Ако пък се съберат на едно място двама души с отрицателно електричество в себе си, те няма да се бият, няма да се дуелират, от страх за живота си, но между тях ще се яви лицемерие, измама. Единият от тях ще гледа по околен път, чрез измама, ТАКА да обвърже другия, че да му отмъсти. Тъй щото, който иска да се дуелира с някого, той трябва да знае, че и в двамата електричеството е положително. Обаче когато се срещнете с някой човек и във вас се роди страх, съмнение, лицемерие, ще знаете, че и в двамата електричеството е отрицателно. Ако се срещнете с човек, в когото електричеството е противоположно на вашето, вие ще се обичате.” (10 май 1922, „Закон за енергиите”)

„Връзката между Учителя и ученика не е връзка мимолетна или връзка, която СЕГА се образува - тя е връзка на хиляди години. После, ученикът не трябва да се разколебава от несполуките, които може да го сполетят още в началото. Светът, в който Учителят живее, е абсолютен, не търпи никакво невежество. Тези сили, тази атмосфера, в която Учителят живее, е жива, и всеки, който влезе там неподготвен и се опита да каже някоя измама, го очаква смърт, нищо повече! Сега когато казвам, че го очаква смърт, туй е тъй естествено, както когато извадите риба от нейната естествена среда - от водата. Какво ще стане? – Ще се задуши във въздуха. Значи във вас трябва да има ПОСЛУШАНИЕ И ВНИМАНИЕ, трябва да се образуват тия нови чувства и способности, в които може да реагира новата среда. Щом влезете в атмосферата, в която Учителят живее и сте неподготвени, непременно ви очаква смърт. Ще разберете, че туй отношение е естествено. Може да се чудите защо трябва да умрете. - То е все едно да попитате защо рибата трябва да умре... – Защото тя не може да диша. Попитайте съвременните електротехници колко са внимателни с електричеството - електричеството поврежда хората. Ако барнеш някъде, ще получиш ТАКЪВ силен удар! Няма да те пита.” (14.VI.1922, „Какво се изисква от ученика”) [БЕЛЕЖКА НА СЪСТАВИТЕЛЯ: Много хора нямат понятие за опасностите при общуване с хората на Духа. Те си мислят, че там извират само познания и блага. Нищо подобно. Около Ниагара има свежест и красота, но има и смъртна опасност. Единственото задължение на Ниагара е да предупреди любителите на необикновени преживявания и гледки за това, да им разясни правилата за ходене близо до нея, да ги снабди с непромокаеми дрехи – и пр. То е същото, ако някой се осмели да влезе в новия модел на някой суперсамолет при някой летец-изпитател. Ако не се завърже стегнато и не е готов за виражите и лупингите с възлизане на пет сантиметра от земята, на неподготвения може да му се пукне сърцето. НЕЩО ПОВЕЧЕ – ако след такъв риск любопитният се върне  в аурата на хора от по-ниска еволюция и се обменя с тях, то по време на рисковия полет може да възникват ТАКИВА психохимични реакции, които да го доведат до ужас, до смърт. Във всички тия случаи отговорен е САМО ПИЛОТЪТ- той трябва да знае кого пуска до себе си. За полети между звездите е още по-опасно. Ето защо, също както при военна мобилизация, кандидатите за космоса трябва да се откъснат от всичко друго и да бъдат на обучение седмици, месеци, години, прераждания наред. То е същото като ПРИСТАВАНЕТО: за тебе вече няма нищо друго, освен Любимия. Просто не харесваш вече нищо друго, не можеш да дишаш повече в никаква друга аура. Щом можеш да дишаш в други аури, трябва да приемеш и меда, и жилото им].

 

 

20.09.2018 г. 20,56 ч.

 

ВСЕ ЕДНО че никога не сме чели Евангелието и беседите от Учителя! И 100 пъти да сме ги изчели от кора до кора, пак знаем свойто си: КРАДЕМ от духа и душата си, КРАДЕМ от времето на Бога. Дали ще бъдем верни на Бога точно в събота или в някой друг ден – хем има, хем няма значение. Обаче не познаваме нито един човек, който да е бил верен на Божественото в себе си точно 52 дни в годината. Ни повече, ни по-малко. И затова изглеждаме, както изглеждаме....

УЧИТЕЛЯТ БЕИНСÀ ДУНÒ: „Мойсей, който е дал закона за почивката, е бил много по-умен – казал е: „Шест дена работѝ за себе си, за жена си, за децата си, за приятелите си, а седмият ден е на Господа Бога твоего“. Тази почивка е необходима за тебе, за да влезеш вътре в себе си и да прецениш опитността, която си имал през деня на седмицата. Ще кажеш на жена си и на децата си: „Оставете ме свободен, днес да послужа на Господа!“. Ама децата се биели, жената била неразположена - оставете ги, не ги прекомерно съжалявайте. Ако жалите вашите близки и приятели в този ден, вие ще излезете вън от божествената хармония и ще изгубите един велик момент от живота си.”

(1918.11.16н.Двамата свидетели.СИЖ3.ДП1929:261)

 

 

20.09.2018 г. 20,10 ч.

 

КАРТИНКАТА С МНОГОТО ВАЛЕНЦИИ, излизащи от родените от Бога, е неактуална еволюционно по единствения пункт, че в началото на Епохата на Водолея и ерата на Шестата раса вече няма нито един истински Учител, нито един ученик с истинско ясновидство, който да седи в лотос. Майтрея стана от лотос още в края на XIX век и започна да ходи. Молитвено-медитативната духовна епоха мина на ВТОРО място, но това не значи да не се молим усърдно и интензивно. Днес на първо място е нещо друго. Кундалини вече НЯМА, събужда се ВИХРУН.

ЕТО НАГЛЕДНО - ЕТО „ТЕХНОЛОГИЯТА” НА ЖЕСТОКОСТТА И ЕГОИЗМА, разяснена с конкретни примери от Учителя. И с разковничета за изход от последствията:

УЧИТЕЛЯТ БЕИНСА ДУНО: „Дòйде някой път при търговеца беден човек, който проси – това значи, че Господ иска от човека да посвети известно време и Нему. Нека му даде нещо, нека му каже блага дума. Но често той му казва: „Махни се – имам работа!“. Господ тогава пише в своя тефтер, че еди-кой не е посветил даденото време Нему. Търговецът постъпи така 3–4 пъти; и виждаш – дошла криза, изгубил 100–200,000 лева. ВЗЕМА му ги Господ, защото не е изпълнил закона. Със земеделеца, който не изпълнява закона, какво става? - Сее 2–3 години, но нивата не ражда, защото е отказал да посвети един малък момент на Бога.”

(1918.11.16н.Двамата свидетели.СИЖ3.ДП1929:260-261)

ТАМ Е РАБОТАТА, че божествените нужди на човека в орбитата на Земята са точно 60 милиарда, и то всички различни, строго специфични. НЯМА такова нещо „правене на добро само по стотина стандартни, общоизвестни и общоприети калъпа. Обикновено и най-безкористните хуманисти и благодетели и до днес правят добро според ТЕХНИТЕ СОБСТВЕНИ ИЛИ КОНВЕНЦИОНАЛНИТЕ представи за добро. А душата отсреща има нужда от нещо съвършено друго, обаче не смее да си го каже; в много случаи самата тя не разбира кое ще задоволи жаждата й и се опитва да се спасява по ТИПОВИТЕ начини.

Ако сме родени от БОГА и живеем на планетата Земя или в духовната й сфера, всеки от нас има 60 милиарда валенции към останалите души в тази сфера, родени от Бога. Душата ни открива безпогрешно по дадена валенция какво точно липсва на съответното същество, и ако ИМЕННО НИЕ сме човекът, който може да насити тази валенция, ПРÀВИМ ГО. В универсалните личности, чиято монада е разцъфнала в полиада, колкото може повече или всички тия 60 милиарда валенции са ОСЪЗНАТИ, ИЗПИТАНИ МНОГОКРАТНО, РАБОТЕЩИ. Затова НЯМА ненаситена валенция на някого, която те да не могат да наситят - „БЕЗ ЗАМИСЛЯНЕ И НЕЗАБАВНО”. Те знаят, че всички ние сме ЕДНО – едно ГОЛЯМО същество, ЕДИН организъм. Ето защо дори и ЕДНА ненаситена валенция на някоя от клетките му е ненаситена и в самите нас, и във всеки друг от 60-те милиарда. Въпросът е в това, че могат да помогнат само ОСЪЗНАТИТЕ личности, при които тази валенция е ОТРАБОТЕНА.

А в случаите, когато самите ние сме жадни и никой не идва да утоли жаждата ни, това е по лична заповед на БОГА: отказали сме да МУ ПОСЛУЖИМ, когато се е правил на жаден вътре в някое лишено същество. Особено типична е непълноценността ни, когато сме искали дадена наша валенция да бъде наситена от строго определено от нас същество по строго определен от нас начин, а за това Бог си няма и понятие. Тоест, има си, защото вижда и знае всичко, НО НЕ СПИРА ПОСЛЕДСТВИЯТА: чрез жаждата и страданието трябва да осъзнаем пещерния си егоизъм - ЕГОИЗМА НА МОНОФИКСАЦИЯТА. Именно по тази причина един ден един Българин и Небългарин спрял да говори по време на една своя беседа, погледнал жално присъстващите и казал: „Гледам ви и ви се чудя: вода газите – жадни ходите”.

 

 

20.09.2018 г. 17,37 ч.

 

УЧИТЕЛЯТ БЕИНСА ДУНО: „Трябва да се посвети известно време на Бога. А какво правите вие? - Отивате и си гледате търговията или работите. И какво се случва? - Изгубите 10 пъти повече време.” (1918.11.16н.Двамата свидетели.СИЖ3.ДП1929:257-258)

ВСИЧКО ОПИРА ДО ВЪПРОСА КАКВО ЗНАЧИ „ВРЕМЕ ЗА БОГА”, „РАБОТА ЗА БОГА”, „ЖИВОТ ЗА БОГА”. Има ли Бог нужда от нещо, от някаква наша работа за Него? – Всеки ще се сети за отговора на този въпрос. Проблемът е, че НИЕ имаме нужда да работим „за Бога” – ДА ИЗЛИЗАМЕ ЗАМАЛКО НАД ВОДАТА, ЗА ДА СИ ВЗЕМЕМ ДЪХ. Никой никому няма право да казва какво е работа за Бога – всяко същество има строго специфична задача, която не може да изпълни никой друг. Само в самота ли се работи „за Бога”? Само с молитви ли? В живота „за Бога”, в работата „за Бога” има подобни и паралелни пътища, при които за известно време вървим близо един до друг с някого или с повече от един човек. Ако спазим периода на тази близост, когато сме в хармония, и не искаме да го продължим преко волята на Закона, волята на Природата, ние можем да преживеем всичко най-хубаво в живота, да имаме ВСИЧКО. Това се нарича ЩАСТИЕ!

Разбира се, има и НАПРЕЖЕНИЯ в опитите за тандеми, но те не бива да стават причина веднага да се разделяме. Напреженията са учебни, помагат ни да се съобразяваме с другия, да отстъпваме, да служим, да се жертваме, да узнаваме нови неща, да еволюираме. Раздялата е задължителна, само ако другият не еволюира.

 

 

20.09.2018 г. 14,51 ч.

 

Един известен наш художник и един още по-известен скулптор, които цял живот живяха в София под носа на планината Витоша и с които бяхме приятели, един ден казаха в един глас: „Глупости, Витоша! Никога не съм се качвал там и никога няма да се кача. Аз съм сериозен човек, как ще си губя времето - имам РАБОТА! Какво има на Витоша? (Презрително): КАМЪНИ...”

УЧИТЕЛЯТ БЕИНСА ДУНО: „Вие питате какво е вашето предназначение. - Софиянците трябва по 4–5 пъти да възлизат на Витоша лятно време, да посетят ВСИЧКИ водопади, да възлязат и на Мусала, и на Белмекен! /.../ ЕКСКУРЗИИ, ЕКСКУРЗИИ нагоре, по планината! А тези екскурзии са стимул, който ще развие ума и сърцето на човека. Трябва НЕПРЕМЕННО да се изкачвате на високи места. Като казвам „изкачване нависоко по планините“, употребявам един СИМВОЛ. Който иска да развие своя ум, трябва непременно да се изкачва на високо място. Който иска да развие своето сърце, трябва да слиза към ниски места. И едното, и другото е геройство.”

(1918.11.16н.Двамата свидетели.СИЖ3.ДП1929:257-258)

ПЕСЕН ОТ УЧИТЕЛЯ:

Скитах се по гори и планини. Един Незнаен ме придружаваше. Качвахме и слизахме планински светли върхове и ходейки, Той винаги с мен бе.

Там горе видях аз Неговата Светлина, що ме озари. И каза Той: Помни, че трябва горе да си, слезни и знай, на ВСИЧКИ полезен бъди.

Там горе видях аз Неговата Светлина,

що ме озари. И каза Той: Помни, че трябва горе да си, слезни и знай, на ВСИЧКИ полезен бъди.

Дадена в 1933 г.

.....

Из "Цветарка" - Христо Смирненски:

Тази вечер Витоша е тъй загадъчна и нежна – като теменужен остров в лунносребърни води, и над смътния й гребен, сякаш в болка безнадеждна, се разтапят в тънка пара бледи есенни звезди..."

Една прелестна малка госпожица, с която напоследък правим заедно колажите и тя овладява Фотошопа удивително бързо, и този път даде една блестяща идея: - Да сложим един бял ангел най-отгоре! - Добре, но защо? - Защото аз виждам най-много ангели по планините. В градовете почти няма, има само в полята и градините. Но там са други, цветни. Горе са бѐли.

 

 

 

20.09.2018 г. 14,06 ч.

 

ОТНОВО ЗА ХОРАТА С ДУХ И ДУША, създадени от БОГА, които знаят, че умът и сърцето са СЪЩО Негови творения и благоухаят НЕИЗРАЗИМО прекрасно. Че те са ПЪРВОТО богатство, ПЪРВАТА грижа и ПЪРВОТО положение в живота ни, без което не можем да стигнем до ВТОРОТО положение – вярата в духа и душата, а накрая и до ТРЕТОТО поред положение – вярата в Бога и Сина. КАРТИНАТА: Когато богиня Сърце хареса бог Мъдрост и Ум и се отвори ЗА НЕГО изцяло, а той поиска да живее с нея и за нея, ТОГАВА...

 

УЧИТЕЛЯТ БЕИНСА ДУНО: „Трябва да проучите вашето сърце и ум. Те са двама професори, които ви учат. Сърцето е отличен професор; ТО е онази богиня, за която ви говорих; ТО е вярата, ТО е Любовта! /.../ Богинята, която е слязла от небето, не прави престъпления. Също и сърцето - вашата вяра, тази богиня, която е слязла отгоре - не върши престъпления. Следователно, казвам на всички ви: ВЯРВАЙТЕ в сърцето си, ВЯРВАЙТЕ в ума си! Тогава ще дойдете във второто положение – ще повярвате и в душата и духа си, а след това в Бога и в Неговия Син. Само така вие ще придобиете истинска философия за разбиране великия закон на природата.” (1918.11.16н.Двамата свидетели.СИЖ3.ДП1929:257)

 

 

20.09.2018 г. 08,27 ч.

 

УЧИТЕЛЯТ БЕИНСА ДУНО: "Ако вашето сърце спре за половин час, то ще почне да мирише; тъй и умът, ако спре да работи, ще се вмирише." (1918.11.16н.Двамата свидетели.СИЖ3.ДП1929:255)

ХОРАТА И АНГЕЛИТЕ с развито обоняние усещат как мирише сърцето ни и когато не обичаме, как се вмирисва умът ни, когато се плъзга по повърхностите на света, а не се гмурка в дълбочините на Словото, не възлиза във висините на Истината. Както повечето хора, ние често плъзгаме очите си по безброй картинки, пейзажи, физиономии, пътища, витрини и пр.; сърцето ни е спряло да се влюбва - погрозняваме и остаряваме. Как да излезем от всичко това? На какво са символ панаирът, въртележките, захарните пръчки, захарният памук, захарните петлета? Не забравяме ли, че духът и душата ни имат очи и броячи, отчитащи всички дни, минути и секунди, когато умът и сърцето ни се плъзгат по панаирите на света? За какво ще дадем отчет пред Бога, когато се върнем горе? Да. Едва днес правя връзка между "Панаирът на суетата" и една извънредно дълбока мисъл на същия автор, който явно се е вълнувал съдбовно от противоположността на Венерино-Лунните шарении и дълбоките Сатурнови сонди към Същността. Кога ще се спрем най-после? Ето какво казва същият Уилям Текери - една незабравима Сатурнова мисъл, която висеше с десетилетия с големи букви на стената ми, без да съм знаел доскоро от кого е: "Посей постъпка - ще пожънеш навик; посей навик - ще пожънеш характер; посей характер - ще пожънеш съдба". Висеше без особени резултати в живота ми дълги години и едно любимо стихотворение от Пастернак - също тотален шперц към Същността:

Во всем мне хочется дойти До самой сути. В работе, в поисках пути, В сердечной смуте.

До сущности протекших дней, До их причины, До оснований, до корней, До сердцевины.

А откровението на Чайката? - Почти всички нейни почитатели, познати и приятели, въпреки че ги гъделичка езотериката, все още плъзгат сетивата си по света и обичат захарните петлета. "Живеят" с виртуалните чатове в ефира и мазолите си от седене пред екрана - най-крупната победа на инферното днес, колкото и да е розов памукът й. Правейки невъзможни реалните ни срещи като Човеци, те ни заковават в илюзиите, оставят сърцата и душите ни пред празни ясли и правят въздишките ни дълбоки до петите. Много хора нито за миг не са повярвали, че ЛЕТЕНЕТО ИЗ ВСЕМИРА БЕЗ ПЪТУВАНЕ НЕ Е ПРЕКЪСВАЛО НИКОГА. Даже и когато не са пред мониторите, те пак тероризират подгърбието си върху седалките на моторизираните каруци, не подозирайки, че седящата поза и съмнителните съжители са жива смърт за младостта, сърцето, душата. Ако някой бе повярвал, че ЧАЙКИТЕ ЖИВЕЯТ И ПЪТУВАТ РЕАЛНО ВЪВ ВСЕЛЕНАТА И ДО ДНЕС, той би бил ПРИ ТЯХ, а не при "своите" си.

- ЗНАЧИ ТОВА СА НЕБЕСАТА - мислеше си той и се усмихваше на себе си. Не беше много почтително да анализираш небесата в момента, когато се издигаш нагоре, за да навлезеш в тях. Докато се отдалечаваше от Земята, вече над облаците и в неизменна фигура с двете лъчезарни чайки, той забеляза, че и собственото му тяло започва да блести както техните. Наистина, същият онзи млад Джонатан-Чайката, който винаги бе живял зад златистите му очи, и сега си беше там, но погледнато отвън, формата му се бе променила. Все така усещаше тялото си като тяло на чайка, но то вече летеше много по-добре, както старото никога не бе успявало. Виж ти - помисли си той, - с наполовина по-малко усилия достигам двойно по-голяма скорост, двойно по-добри постижения, отколкото в най-добрите ми дни на Земята! Сега перата му сияеха ослепително бели, а крилата му бяха гладки и съвършени като слитъци полирано сребро. Той с наслаждение започна да ги проучва, да изпитва силата на тези нови крила. Когато достигна четиристотин километра в час, усети, че наближава предела на своята максимална скорост. При четиристотин и четиридесет реши, че по-бързо не би могъл да лети и дори изпита разочарование. Значи възможностите на новото му тяло имаха граници. И въпреки че доста бе надминал предишния си рекорд за скорост, все пак някаква граница съществуваше и бяха нужни огромни усилия, за да я преодолее. На небето, помисли си той, не би трябвало да има граници. Облаците се разтвориха, неговите придружители извикаха: "Щастливо кацане, Джонатан!" — и изчезнаха в разредения въздух. Той летеше над някакво море към скалист бряг. Няколко чайки тренираха на скалите движения за полет. Далеч на север, съвсем на хоризонта, летяха още няколко. Нови гледки, нови мисли, нови въпроси. Защо ли имаше толкова малко чайки? На небето би трябвало да има безброй ята чайки! И защо така внезапно се почувствах толкова уморен? Би трябвало чайките на Небето никога да не се изморяват или да заспиват. Къде беше чувал това? Спомените от неговия живот на Земята изчезваха. Земята бе мястото, където бе научил много, наистина, но сега подробностите избледняваха - имаше там нещо като борба за прехрана и той беше като че ли Прокуден. Десетината чайки от брега безмълвно дойдоха да го посрещнат. Той почувства само, че е добре дошъл и че си е у дома. За него това беше голям ден - ден, чийто изгрев вече не си спомняше. Той изви, насочвайки се към брега, размаха криле, за да спре във въздуха на два пръста над земята, после леко кацна на пясъка. Другите чайки също кацнаха, но без изобщо и перце да изпърха. Както се полюшваха във вятъра с изопнати блестящи крила, просто някак променяха наклона на перата си и спираха в мига, в който крачката им докоснеха земята. Това беше красиво изпълнение, но Джонатан бе твърде изморен, за да се опита да го направи. Застанал там, на брега, без изобщо да бе промълвил и дума, той заспа. През следващите дни Джонатан разбра, че на това място има да научи също толкова много за летенето, колкото и в предишния си живот. Но имаше и разлика. Той беше сред чайки, които мислеха като него. За всяка от тях най-важното нещо в живота беше да търси и постига съвършенство в онова, което най-много обича да прави - да лети. Те до една бяха великолепни птици, и часове наред всеки ден се упражняваха и изпробваха нови и нови фигури от висшия пилотаж. Задълго Джонатан забрави света, от който бе дошъл - онова място, където Ятото живееше със здраво стиснати за радостта от пòлета очи и с криле, които използваше само като средство да намира храна и да се бори за нея. Но понякога, макар само за миг, той си спомняше. Спомни си за това една сутрин, когато заедно със своя инструктор почиваше на брега, след като бе упражнявал бързи странични превъртания с прибрани крила. - Къде са другите, Съливан? - попита той безмълвно, вече свикнал с лесната и удобна телепатия, която тези чайки използваха, вместо обичайните крясъци и грачене. - Защо тук няма повече чайки? Там, откъдето идвам, имаше... - ... хиляди и хиляди чайки, знам... - Съливан поклати глава: - Единствения отговор, който мога да дам, Джонатан, е, че птици като теб се срещат една на милион. Повечето от нас достигат дотук много по-бавно. Ние преминаваме от един свят в друг, който е почти същият, и веднага забравяме откъде сме дошли, не ни интересува към какво сме се стремили, живеем само за мига. Можеш ли да си представиш колко живота е трябвало да изживеем, преди изобщо да ни хрумне, че съществува и нещо повече от яденето, боричкането или властта в Ятото? Хиляда живота, Джон, десет хиляди! А след това още сто живота, докато започнем да научаваме, че има такова нещо като съвършенството; а след това - други сто, докато проумеем идеята, че нашето предназначение в живота е да открием това съвършенство и да го предадем по-нататък. Същите правила ни ръководят и сега, естествено: ние избираме следващия си свят чрез това, което сме научили в ТОЗИ. Не научим ли нищо, то и следващият свят ще е същият като сегашния - с все същите граници и все същите оловни тежести, които трябва да преодоляваме. Той разпери криле и се обърна с лице към вятъра. - Но ти, Джон - каза той, - ти научи наведнъж толкова много, че не трябваше да преминаваш през хиляда живота, за да стигнеш до този. Само за миг те отново бяха във въздуха и продължиха упражненията. Трудно беше да направят това превъртане във фигура, защото половината време Джонатан трябваше да лети по гръб и да съобразява обратната извивка на крилете си, така че постоянно да бъде в унисон с движенията на своя инструктор. — Хайде да опитаме пак, Джонатан - казваше отново и отново Съливан. - Да опитаме пак. Докато най-сетне рече: - Добре! И те започнаха да упражняват външен лупинг.

Една вечер чайките, които не владееха изкуството на нощния полет, стояха заедно на пясъчния бряг и мислеха. Джонатан събра цялата си смелост и се приближи до Старейшината, за когото мълвата говореше, че скоро щял да напусне този свят. - Чанг - заговори той малко притеснен. Старата чайка го погледна ласкаво. - Какво има, синко? Вместо да изнемощее от възрастта, Старейшината беше станал още по-силен - можеше да надлети всяка чайка от Ятото и владееше фигури, които другите тепърва се готвеха да учат. - Чанг, този свят изобщо не е небето, нали? Старейшината се усмихна в лунната светлина. - Ти отново се учиш, Джонатан — отвърна той. - Добре, какво ще стане оттук нататък? Къде отиваме? Има ли изобщо такова място като небето? - Не, Джонатан, няма такова място. Небето не е място, нито време. Небето - това е да бъдеш съвършен. - Той замълча за миг. - Ти летиш много бързо, нали? - Аз... аз изпитвам наслаждение от скоростта - отвърна Джонатан изненадан, но горд, че Старейшината е забелязал. — Ти ще започнеш да докосваш небето, Джонатан, в мига, в който се докоснеш до съвършената скорост. И това не означава да летиш с хиляди километри в час или с милиони, или със скоростта на светлината. Защото всяко число е граница, а съвършенството няма граници. Съвършената скорост, сине мой, означава, че си ТАМ. Без никакво предупреждение Чанг изчезна и пак се появи до самата вода, на петнадесетина метра по-нататък. И всичко стана само в един миг. След това отново изчезна и в същата милисекунда застана до рамото на Джонатан. - Това е просто за развлечение... - каза той. Джонатан беше изумен. Той забрави да пита повече за небето. - Как правиш това?! Какво е като усещане? Колко далеч можеш да отидеш по този начин? - Можеш да отидеш до всяко място и до всяко време, които си избереш - каза Старейшината. - Аз съм бил навсякъде и във всяко време, за което ми е хрумвало. Той погледна към морето. - Странно нещо. Чайките, които пренебрегват съвършенството заради пътуването, не стигат кой знае къде, при това стигат много бавно. А тези, които не обръщат толкова внимание на пътуването в името на съвършенството, стигат навсякъде, и то мигновено. Запомни, Джонатан: небето не е нито място, нито време, защото мястото и времето са нещо толкова безсмислено... Небето е... - Можеш ли да ме научиш да летя така? - Джонатан-Чайката тръпнеше от желание да овладее нещо друго, непознато. - Разбира се, щом искаш. — Искам. Кога можем да започнем? - Още сега, ако искаш. - Искам да се науча да летя по този начин - каза Джонатан и някаква особена светлина засия в очите му. - Кажи ми какво трябва да правя! Чанг заговори бавно, като гледаше внимателно по-младата чайка. - За да летиш бързо като мисълта докъдето и да било - каза той, - трябва да започнеш със съзнанието, че вече си пристигнал... Според Чанг разковничето бе в това Джонатан да престане да се възприема като пленник на едно ограничено тяло с размах на крилете един метър и предварително програмирани възможности. Важното беше да осъзнае, че неговата истинска природа, съвършена като ненаписано число, живее едновременно навсякьде в пространството и времето. Джонатан тренираше упорито всеки ден отпреди изгрев слънце до кьсна среднощ, но въпреки всичките си усилия не се придвижваше и на перце от мястото си. - Забрави вярата! - повтаряше Чанг отново и отново. - За да полетиш, ти трябваше не Вяра, а да проумееш какво е Летенето. И сега е същото. Хайде, опитай пак... Докато един ден, както стоеше на брега със затворени очи и се концентрираше, в един проблясък на мисълта Джонатан проумя какво всъщност му е казвал Чанг. — Ами да, наистина! Аз съм една съвършена, безгранична чайка! - Той просто бе разтърсен от радост. - Добре! - каза Чанг и в гласа му прозвучаха победни нотки. Джонатан отвори очи. Стоеше сам със Старейшината на един съвсем различен бряг - дърветата стигаха до самата вода, двойка жълти слънца обикаляха небето. - Ти най-после схвана идеята - каза Чанг, - но трябва да поработиш още върху способността да се контролираш... Джонатан беше изумен. - Къде се намираме? На Старейшината обаче изобщо не му беше направила впечатление необичайната гледка и той небрежно отвърна: — Явно на някаква планета със зелено небе и двойна звезда за слънце... Джонатан изпищя от възторг — първият звук, който издаваше, откакто бе напуснал Земята. - ПОЛУЧИ СЕ! - Разбира се, че се получи, Джон - каза Чанг. - Винаги се получава, когато знаеш какво правиш.

 

 

21.09.2018 г. 13,40 ч.

 

РАЗЛИКАТА МЕЖДУ ЛУЦИФЕРИЧЕСКИТЕ УЧЕНИЯ И БОЖЕСТВЕНОТО:

УЧИТЕЛЯТ БЕИНСÀ ДУНÒ: „Не ви казвам да станете песимисти, но бъдете герои. Работете между всички и казвайте на всички, ЧЕ Е ДОШЛО ВЕЧЕ ВРЕМЕ ДА ЖИВЕЕМ ЧОВЕШКИ ЖИВОТ НА ЗЕМЯТА!” (1918.11.16н.Двамата свидетели.СИЖ3.ДП1929:264)

 

 

21.09.2018 г. 13,14 ч.

 

УЧИТЕЛЯТ БЕИНСÀ ДУНÒ: „Братя и сестри, знаете ли колко сте се заблудили вие? Едно време, когато вие излязохте от Небето, какво ми казахте, знаете ли? Какви хубави идеали, каква велика програма, с какви задачи излязохте оттам! Вие бяхте красиви и мощни както аз ви зная, а сега, като ви гледам, съжалявам ви! И ако можех да плача, бих ви оплакал. Бих плакал не за вашите страдания, а за вашите заблуждения - че НЕ ЗНАЕТЕ КАК ДА БЪДЕТЕ ЩАСТЛИВИ НА ЗЕМЯТА И НЕ ИСКАТЕ ДА РАЗБЕРЕТЕ КЪДЕ ВИ Е ЩАСТИЕТО. Животът в сегашните му условия е робство, голям затвор! Не си правете никакви илюзии, разберете положението и излезте от него! А вие, коuто сте в затвора, мислите как да го реформирате, та затворниците да живеят „добре”... А пък аз ви казвам: „ИЗЛЕЗТЕ от този затвор!” (1918.11.16н.Двамата свидетели. СИЖ3.ДП1929:263)

 

 

21.09.2018 г. 11,55 ч.

 

В ЕДНА ЕПОХА НА НАСИЛСТВЕНАТА И ДЕКРЕТНА УНИФИКАЦИЯ, която се налага и в духовните среди, дали някой чува Един Глас, който се оказва глас в пустиня?

УЧИТЕЛЯТ БЕИНСÀ ДУНÒ: „Всеки ще работи това, което му е дадено. НЯМА ДА РАБОТИТЕ ЕДНО И СЪЩО НЕЩО, понеже службите са разнообразни - всеки ще работи според СВОЕТО разбиране. Аз виждам това, което другите не виждат. Никой да не насилва другиго! Така, ако приятелят на някого не върви по правия път, нека насочи своя ум към него. Именно по този божествен път ще му прати помощта си - и животът му ще се измени.”

(1918.11.16н.Двамата свидетели.СИЖ3.ДП1929:262)

БИТКАТА ПРИ АМБИЦИОЗНИТЕ И ГРУБИ ПСИХИКИ Е ВСЕКИ ДА НАЛОЖИ ОСТРО СВОЯТА ЛИЧНА ПРЕДСТАВА ЗА ИСТИНАТА, КОЯТО НАРИЧА „ИСТИНА”; ПРИ ТОВА - „ЕДИНСТВЕНАТА ИСТИНА”. Няма защо да се цитира пак от коя ложа са тия психики, но е добре да си припомним съвета на Небето за нежно и деликатно, ненасилсвено и НЕВИДИМО въздействие върху различните от нас. Не чрез надвикване и спорове, а с мисъл, молитвено. Да осъзнаем естеството на добрата обхода, на нуждата да търсим МОСТОВЕ. Само така ще привлечем ДУХА във всеки един от нас поотделно, както и сред нас по групи.

Има огромна разлика между натрапена, декретна унификация - и доброволен консенсус ЗА КОНКРЕТЕН МОМЕНТ И КОНКРЕТЕН МЕТОД. Така например, ПРАВИЛНО ИЗПЪЛНЕНИЕ НА ПАНЕВРИТМИЯТА и на всеки друг комплекс от общи действия НЕ Е УНИФИЦИРАНЕТО НА ФÒРМАТА (УНИФОРМАТА) ЗА ВЕЧНИ ВЕРМЕНА, а ПОСТИГНАТАТА ХАРМОНИЯ МЕЖДУ УЧАСТНИЦИТЕ ПО РЕГЛАМЕНТ ЗА ЕДИН ДЕН. Това черната ложа не може да приеме никога, понеже се стреми с нокти и зъби за вечна власт, вечна експлоатация на човешката наивност и човешките ресурси, безкрайни манипулации за продължаване на мандатите. Стреми се към налагане на матрици не заради постигането на „братско единство”, както претендира, а за изолиране на различията, дори и когато те имат основание в Словото Божие и ПРАКТИКАТА НА УЧИТЕЛЯ И БРАТСВОТО ДЕСЕТКИ ГОДИНИ НАРЕД. Ето, Учителят говори черно на бяло за РЪКОВОДИТЕЛИ ПО ЖРЕБИЙ ЗА ЕДИН ДЕН, обаче изпълнено ли е това някога някъде?

Когато говорим за човеци с дух и душа, трябва да се сещаме за успешните опити в духа на УЧИТЕЛЯ, а не по методите на черната ложа с гласувания, окръжни, наредби, устави, заповеди, конкурси, заплати, хонорари, наеми, банки, завещания, продажби, търговски марки и пр. УЧИТЕЛЯТ Е ДАЛ И Е ПРАКТИКУВАЛ ДЕСЕТКИ МЕТОДИ НА БЯЛАТА ЛОЖА, съвършено различни от стандартните и ефективни в несравнима степен. Някои от тях са прилагани с успех и днес - и резултатите са били забележителни. Например, при обосновани различия в изходните текстове, един ден се игреае паневритмия по ЕДИНИЯ начин, а другия ден – по ДРУГИЯ. Това сме правили предимно в чужбина, понеже с културните народи се работи лесно. Важното е да има доброволен, доброжелателен и хармоничен консенсус между участниците. Всичко останало е поддържане на кръстосан огъгн, от който определени сили имат огромна енергийна изгода.

 

 

 

21.09.2018 г. 08,19 ч.

 

ОТНОВО, ОТНОВО И ОТНОВО В ПОЛЗА НА УМА, СЪРЦЕТО И ЖИВОТА. САМО ТЕ са НЕОБХОДИМОТО - трябва да се обърнем САМО КЪМ ТЯХ:

УЧИТЕЛЯТ БЕИНСÀ ДУНÒ: „Необходимото за нас е да познаем нашия ум и нашето сърце - ТЕ СА БОЖЕСТВЕНИ. Търсете САМО НЕОБХОДИМОТО в света: ТЪРСЕТЕ ГО В МИСЪЛТА, В СЪРЦЕТО, В ЖИВОТА - то не остава във вас никакъв излишък, от който всякога остават нечистотии в човека. САМО АКО СЕ ОБЪРНЕТЕ КЪМ УМА И СЪРЦЕТО, вие ще можете да реформирате вашия живот и обществото,”

(1918.11.16н.Двамата свидетели.СИЖ3.ДП1929:261)

ДА ОСЪЗНАЕМ ЕТИМОЛОГИЯТА НА ДУМАТА „НЕОБХОДИМО: НЕ-ОБХОДИМО - нещо, което не може, не трябва да се заобиколи. Обратно – обходата, добрата обхода - е поведение, при което МОЖЕМ И ТРЯБВА да заобиколим опасността от конфликт, грубото или егоистичното в себе си, налагането на волята си над друг: да се държим нежно, деликатно, отстъпчиво.

Що се отнася до УМА, СЪРЦЕТО И ЖИВОТА, в тази беседа и в някои други Учителят набляга на тях ОСОБЕНО настоятелно, изтъквайки ги като ПРИОРИТЕТ. Даже нещо повече: като ЕДИНСТВЕНА, ДОСТАТЪЧНА необходимост („САМО ако се обърнете към ума и сърцето”). В Неговата диалектика има странни противоречия и обрати, които трябва да осъзнаваме, разбираме и обсъждаме. В повечето случаи Той препоръчва тръгването от горе на долу: ПЪРВО БОГА, СИНА, ДУХА И ДУШАТА, а ПОСЛЕ всичко останало. „Всичко останало” в определени случаи даже може да се елиминира въобще, доколкото Бог, Христос, духът и душата съдържат ВСИЧКО в себе си. Нещо повече: нееднократно Той предупреждава за ОПАСНОСТИТЕ от ума и сърцето след Грехопадението. Темата е обемна и сериозна, тук не е мястото да се разпростираме.

Има два аспекта, като ключове за обяснение и разграничаване. Първо, същесвуват ДВЕ категории същества: инволюиращи и еволюиращи. „Инволюция” не винаги е процес с минус пред скобата: не винаги означава ОТМИНАЛ етап в развитието на душите, когато общо сме слизали само надолу, потъвали сме в материята. Знаем, че за много души този етап е отминал още преди 2000 години и оттогава те възлизат нагоре – ЕВОЛЮИРАТ. Обаче има божества и ангели, както и човешки души, които не са минали през Грехопадението и слизането им в материята не е кармично, а ПОЗНАВАТЕЛНО, обличане във все по-плътни и по-плътни тела. Те имат съвършени всички висши духовни тела (атмическо, будическо и каузално), но никога не са имали ум (нисш манас), сърце (астрал) и физическо тяло (етерно и веществено). Те тепърва имат да се ориентират в тия материални светове и за изработват качествата и добродетелите им. ИМЕННО ЗА ТИЯ ДУХОВЕ И ДУШИ е в сила разчитането на това, в което са СИЛНИ: духа, душата и разума, ЗАЩОТО ГИ ИМАТ. За ТЯХ важи слизането от горе на долу.

За нас обаче, ако сме от тия, създадени от „глина", макар и СЪЩО създадени от Бога, важи точно обратният процес: възлизането от най-грубата материя, изхождането ОТ ПЛЪТТА, СЪРЦЕТО И УМА. ТОВА са платформите, на които можем да разчитаме, ЗАЩОТО ГИ ИМАМЕ. Но и да не сме от „грехопадналите, то, ако сме създадени от „кал", за нас важат именно тия думи на Учителя, на които Той набляга в цитираната беседа и в други подобни: ЧЕ ПЪРВАТА ИЛИ ДАЖЕ ЕДИНСТВЕНАТА НЕОБХОДИМОСТ НА ТОЗИ ЕТАП Е ДА СЕ ОБЪРНЕМ КЪМ УМА, СЪРЦЕТО И ЖИВОТА. Доколкото не сме ги замърсили, доколкото сме ги съхранили в автентичния им вид, както ги е създал и ни ги е подарил БОГ, ние МОЖЕМ да разчитаме на тях. Обаче, доколкото сме съпричастни на греха и грехопадението и все още участваме в тях (отдаваме телата, ума и сърцата си на „дявола”- на непълноценни хора и егоисти и на нисшите същества, - дотолкова и за нас важи призивът на Бога „Сине Мой (дъще Моя), дай Ми сърцето си”. Значи, ако сме ги опазили чисти или вече сме ги пречистили чрез подвизаване и страдание, ние МОЖЕМ ДА РАЗЧИТАМЕ НА ТЯХ – на ума, сърцето и тялото си, на живота. В ТОЗИ ИМ ЧИСТ ИЛИ ПРЕЧИСТЕН ВИД, именно те са НЕОБХОДИМОТО в живота, което не оставя сажди, фира, излишъци. За да няма нечисти, гниещи остатъци, ФИТИЛЪТ И ГОРИВОТО НИ ТРЯБВА ДА СА СПОСОБНИ НА ИНТЕНЗИВНО, ПЪЛНО ГОРЕНЕ („БОЖИЯТА ЛЮБОВ НОСИ ИЗОБИЛНИЯ И ПЪЛЕН ЖИВОТ”)

ВТОРИЯТ АСПЕКТ, КОЙТО БЕ СПОМЕНАТ, касае една висша езотерична област, изучаваща новите процеси, които се извършват сега в определени души и избрани етноси. Не става дума за био-етноси, а за НЕБЕСНИТЕ народи. Тук може да сме от която и да е биологическа раса, на небето и вътрешно сме от ДРУГИ раси. Неразбиращите Словото обвиняват Учителя в „расизъм”. „Бяла раса” и „славянство” въобще не значат това, което е прието биологически, антропологически. В небесната Бяла Раса и представителите й в космоса и на Земята астралното тяло вече се е свързало с будическото, а менталното – с причинното. Ето защо, когато Учителят говори за ум, сърце и живот, които нямат вредни и излишни остатъци, защото при тях горенето е пълно, Той има предвид ИМЕННО ТИЯ СЛУЧАИ: Старата Ева се е свързала с Новата Ева; Старият Адам се е свързал с Новия Адам. Просветляването на ума от разума - на нисшия манас от каузала – в „бялата раса”създава вече УМ, СВЕТЪЛ КАТО СЛЪНЦЕТО. Това става възможно, само когато умът се интересува от СЛОВОТО БОЖИЕ, ОТ МЪДРОСТТА. От своя страна, сърцето, вече просветлено и стоплено от душата (астрал, поникнат от будическото тяло), престава да търси своето право, да живее само за себе си и за близките си по тръпка - и става ЧИСТО КАТО КРИСТАЛ. Като се случи това, то дава мощен тласък на душата и тя става ОБШИРНА КАТО ВСЕЛЕНАТА: започва да обича всичко и всички. Случи ли се в „бялата раса” (съществата с бяла аура) и последното – проникването на физическото тяло от ДУХА, т.е на плътта - от атмоса, Новият Човек добива ДУХ, МОЩЕН КАТО БОГА И ЕДНО С БОГА. В религиите и мистицизма отколе се говори за БОГОРАВЕНСТВО – това не е манията на грехопадналия дух, на титаните. Сатана Е предложил именно това на „Ева”, но преждевременно. Да се стремим към мощ, преди да сме станали добри и добри към всички – това е самоубийство.

Що се отнася до понятията „славянин”, „русин”, „украинец”, „белорусин”, „българин” и пр., това също не е на биологическа основа. Това са видове ангелски йерархии и божествени класове, които населяват цялата вселена. В Небето има точни определения какви са качествата и добродетелите на всеки небесен етнос. Според Учителя, „славянин” или „словянин” е всеки, който разппознава Словото Божие и работи за него – всеки, който слави Бога. Българин – всеки, който намира своя Учител, разпознава го и започва да учи. Всички духовни седмачета и осмачета с голямо самомнетие, които стават преждевременно авторитети, проповедници, лидери, функционери, „учители” и пр., нямат нищо общо с БЪЛГАРИТЕ. Всеки българин на небето и на земята се разпознава по това, че даже и да е водач на флотилии от вселени и глава на йерархия, защото е способен, НИКОГА НЕ ПРЕСТАВА ДА Е ПРАХ В НОЗЕТЕ НА УЧИТЕЛЯ И ДА СЕДИ НА ПОСЛЕДНИЯ ЧИН, КОГАТО УЧИТЕЛЯТ ГОВОРИ. Тъкмо поради това в истинския небесен и земен Българин, независимо от цвета на кожатна му на земята и пр., започва да се образува КРИСТАЛНАТА СТРУНА НА АЗА, ОКОЛО КОЯТО СЕ ЗАВЪРТА ВИХРУН – НОВОТО ПРЕВЪПЛЪЩЕНИЕ НА КУНДАЛИНИ. Даже не на Кундалини, понеже тя беше Енергията преди няколко хиляди години. Оттогава тя преживя възкресения, мутации, които я превърнаха от езическа в старозаветна, от старозаветна – в новозаветна; от новозаветна – в „праведническа” (еретическа); от „правидническа” – в Енергията на УЧЕНИКА. Всички тия нови форми на бившата Кундалини и бившите езически чакри, точки и меридиани, на старозаветните сефироти, си имат космически имена през вековете.

Самият ВИХРУН също не е последната форма на Божествената Енергия. Той увенчава ПЕТАТА раса на интелекта и общуването, в която сме ние (Сардийската „църква”, т.е епоха, със средище Сердика, София, а не тази в Мала Азия, към която си мислят, че се се обръща конкретно „Духът на Църквите”). В Сардийската „църква”, според Апокалипсиса, ще останат чисти „САМО НЯКОЛКО ДУШИ С БЕЛИ ДРЕХИ” – от ИСТИНСКАТА бяла раса, ИСТИНСКОТО Бяло Братство, които ще останат верни на Учителя и Словото – ще го запазят в оригинал, няма да го преиначат, няма да се правят на авторитети и учители. Рудолф Щайнер вижда „Сардийската църква” в нашия район, а Влад Пашов го уточнява.

Предстои ВИХРУН да възкръсне, да мутира в още две форми през Шестата и Седмата подраси на Петата Коренна Раса на земното човечество. Те ще имат съответните названия на ватански и в конкретните народи на Кавказката раса: КОНКРЕТНО кавказката след няколко години в Русия и Кавказ (Филаделфийската „църква”); и АМЕРИКАНСКАТА кавказка раса през Седмата епоха на душите с монада и полиада (Лаодикийската „църква”).

Като минем в ШЕСТАТА КОРЕННА РАСА СЛЕД ТОВА (Новата Земя), ще имаме наченки на ХОЛАДА,. Едва тогава боговете, хората и ангелите ще заживеят за ЦЯЛОТО по-истински. След много хиляди години, когато преминем в СЕДМАТА КОРЕННА РАСА НА СЪВЪРШЕНСТВОТО (Новата Вселена), животът ни за ЦЯЛОТО И В ЦЯЛОТО ще стане най-пълен, най-истински, защото всеки ще живее за всички и за всеки от всички по волята Божия, без това да е в противоречие с личната му еволюция и личната му воля. Тогава холадата ни ще се превърне в ХОЛИАДА - ще станем ЕДНО С БОГА И МОЩНИ КАТО БОГА. Да търсим Необходимото В ЖИВОТА, означава да имаме ИЗОБИЛЕН И ПЪЛЕН ЖИВОТ, а това е възможно само и единствено чрез БОЖИЯТА, т.е. БОЖЕСТВЕНАТА Любов – любовта към всички и между всички.

Именно затова е тъй мощна формулата НЯМА ЛЮБОВ КАТО БОЖИЯТА ЛЮБОВ, която Учителят ОТМЕНИ НАКРАЯ. Той видя, че отговорът „САМО БОЖИЯТА ЛЮБОВ Е ЛЮБОВ” при нас се е превърнала на празен религиозен ритуал, в пусти думи. Всеки, като я произнесе с любезна усмивка и светнали очи, моментално ни обръща гръб и повече не се интересува как живеем и от какво имаме нужда, умираме ли от глад, имаме ли керемида над главата. Отива да чете лекции пред феновете си, отива си „вкъщи” - при „своите си”.

 

 

23.09.2018 г. 20,43 ч.

 

ЕДНА ОТ ЧЕСТИТЕ ТЕНДЕНЦИИ В НАСТОЯЩИЯ ПРОФИЛ е да се представят и коментират мисли от беседите за освобождението от емоционалното и ситуационното робство. ОБАЧЕ НИКОГА НЕ ТРЯБВА ДА ЗАБРАВЯМЕ, че тия робства обикновено са кармични и че бягството от затвора се наказва от кармата строго. Всеки, който подкокороса някого да избяга, но беглецът си намери нов капан за нови амбиции, удоволствия или мъки, СПОДЕЛЯ С НЕГО КАРМИЧНИТЕ ПОСЛЕДСТВИЯ!

УЧИТЕЛЯТ БЕИНСÀ ДУНÒ: „И отиде, та пристана едному от гражданите на онази страна.“ – Кой е този „гражданин”? – ПРИРОДНИЯТ УМ ИЛИ НИСШИЯТ МАНАС – ГОСПОДАРЯТ на тази страна. Който слуша съветите на този „гражданин”, всякога свършва зле. Като влезе в семейство, дето мъжът и жената живеят добре, „гражданинът” започва да им влияе със съветите си - и в скоро време те се разделят. Той говори първо на мъжа: „Защо си тръгнал по ума на жена си? Не виждаш ли до какво положение си дошъл? Никакво достойнство нямаш, загубил си всякакво честолюбие!” Мъжът започва да се налага на жена си, иска само неговата дума да се чува. После „гражданинът” се обръща към жената: „Чудно нещо, защо търпиш този грубиянин? И ти си Божие създание, имаш право на свобода; ти трябва да му докажеш, че не си играчка в ръцете му!” Жената започва да се противи на мъжа си. И двамата са недоволни един от друг, всеки търси своето право, всеки иска своя дял. Вземат дела си - и всеки тръгва по широкия свят. Така се създава новата „свобода”, т.е. „еманципиране на мъжа и на жената”. Мъжът счита, че си ИМА свобода, а жената СЕГА си я извоюва. Към кого е насочена свободата? Мъжът иска да се „еманципира” по отношение на жената, а жената – по отношение на мъжа. Всъщност, това не е онази свобода, към която се стреми душата – ВЪТРЕШНАТА, РАЗУМНА, СЪЗНАТЕЛНА СВОБОДА. Какво постига човек, ако слуша съветите на този „гражданин”? – Отива да пасе свинете на своя господар... Това е култура на израждането, на нисшето в живота.” (1919.11.30н. И отиде, та пристана.ВУЖ.С1944:149-150)

ПРОДЪЛЖЕНИЕ НА КОМЕНТАРА: При всички призиви на Словото да се освобождаваме от робствата и да освобождаваме и другите, ако можем, ТО ВИНАГИ НИ НАПОМНЯ, че това става само с лична заповед от Бога и като едно голямо изключение. Бог ни опрощава и най-тежката карма, ако след освобождаването ни ние ще работим вече ЗАВИНАГИ според НЕГОВИТЕ закони и няма да се заробим и да заробваме повече НИКОГА.

Във всички останали случаи традиционните социални групи и стереотипи са едно изключително благоприятно поле за изплащане на карми, за развиване на качества и добродетели, за коригиране на вкусовете ни. Ако човек е съзнателен и има добро сърце, той ще използва "робството" си с огромна любов и търпение, няма да спи по 23 часа в денонощието, ако се наложи, за да прави околните щастливи - НА ПЪРВО МЯСТО ДЕЦАТА.

Казано е, че имаме право да напуснем някого, само ако той не еволюира, но това не важи за децата ни. Ние сме длъжни на децата си, каквито и да са те, до 28-годишната възраст на всяко от тях; а после - ако можем.

И - заедно с това, - ако човек е ученик на БОГА, и при най-тежкото робство ЕЖЕДНЕВНО отделя поне половин час за Него, което не съвпада с жертвите му за близките и обществото, с представите му за лично творчество. Как се служи на Бога истински - това е безкрайна наука, която се изучава само в Божествена Школа. Индивидуалистите, своеглавите, ако са духовни, също правят усилия в тази насока, но те питат само себе си, а не по-напредналите в еволюцията.

Колкото сме по-саможертвени и съзнателни в изплащането на задълженията си, ако същевременно не изпускаме нито един ден да направим нещо и за Бога, Той постепенно облекчава положението ни, освобождава ни все повече и повече време, докато един ден ни освободи съвсем. Това става, именно когато вече твърдо решим да живеем и работим ЗА НЕГО. Това значи да можем да живеем сами, но периодично да летим и гнездим вече в НЕГОВИТЕ ята, а не както си въобразяваме или както ни падне.

 

 

24.09.2018 г. 22,19 ч.

 

УЧИТЕЛЯТ БЕИНСÀ ДУНÒ: „Старата форма на мъжа и на жената умря – НОВ свят ще се създаде. Нов мъж и нова жена идат в света - носители на Новата Култура!” (1919.11.30н.И отиде,та пристана.ВУЖ.С1944:165)

 

ПРИ ЗАПОЗНАВАНЕТО НА НОВИЯ АДАМ С НОВАТА ЕВА, ангелите, които са ги сътворили, в продължение на няколко минути все още поддържат с мисълта си илюзията, че всички в този момент са със земни дрехи, за да може Преходът да стане плавно. След това всички приемат формата, в която ги е сътворил Бог и в която живеят всички безсмъртни същества във вселената.

 

 

24.09.2018 г. 20,50 ч.

 

УЧИТЕЛЯТ БЕИНСÀ ДУНÒ: „Истински човек е този, който носи страданията с любов. За него може да се каже, че колкото по-големи страдания е изживял, толкова по-красив, по-енергичен и по-добър е станал.” (1919.11.30н.И отиде,та пристана.ВУЖ.С1944:164)

 

 

https://www.facebook.com/GrigoriyVatan/videos/2228527317403850/

  

24.09.2018 г. 19,43 ч.

УЧИТЕЛЯТ БЕИНСÀ ДУНÒ: „Спрете ли се само за момент в пътя си, вие се натъквате на катастрофа. Божественият живот се отличава с това, че там всичко е в постоянно движение. Там не се позволява никакво спиране. Щом влезеш в този живот, непременно ще вървиш напред.”

(1919.11.30н.И отиде, та пристана.ВУЖ.С1944:162)

 

 

24.09.2018 г. 19,13 ч.

 

КАКВО ЗНАЧИ, ВСЪЩНОСТ, „СВИНАР”? – Човек, който угажда на ХОРАТА, а не на БОГА.

УЧИТЕЛЯТ БЕИНСÀ ДУНÒ: „Който се върне в стария път, остарява преждевременно и губи силата, богатството и здравето си. Най-после, той се принуждава да стане свинар: „Какво да се прави? Трябва да се угажда на хората...” – Това е КРИВО разбиране! Не е позволено на ученика да угажда на хората! Ако е въпрос да се угоди на някого, само на БОГА ще угаждате. /.../” (1919.11.30н.И отиде,та пристана.ВУЖ.С1944:160-161)

 

 

24.09.2018 г. 19,06 ч.

 

ПРАВОТО ДА ВОДИМ И ДА ПРОСВЕЩАВАМЕ. КОЙ ИМА СЪРЦЕТО НА ДАНКО?

УЧИТЕЛЯТ БЕИНСÀ ДУНÒ: „Кой е посочил правия път на своя ближен? /.../? - Малцина са направили това. – Кой може да го направи? – Онзи, който става от ден на ден по-красив, лицето му – по-светло, сърцето – по-широко, а духът и душата – готови да работят за благото на цялото човечество.” /.../

 (1919.11.30н.И отиде, та пристана.ВУЖ.С1944:160)

ВСЪЩНОСТ, такъв става само този, който разпознава Словото Божие и работи за него безкористно. Само този, който работи за Делото, т.е. за Майките. Ако някой казва, че има нещо по-важно в света на Делото, той лъже. Само този, който живее за цялото човечество.

 

 

24.09.2018 г. 18,33 ч.

 

КАЗВАНО СТОТИЦИ ПЪТИ, ДА ГО ПРОЧЕТЕМ ОЩЕ ВЕДНЪЖ:

УЧИТЕЛЯТ БЕИНСÀ ДУНÒ: „Всеки трябва да бъде господар на своя ум, на своето сърце и на своята воля – да не позволява на хората да разполагат с тях. Божественият закон гласи всеки САМ да разполага със себе си, да не се дава под наем /.../” 1919.11.30н.И отиде, та пристана. ВУЖ.С1944:159)

КАКЪВ ПО-ВЕЛИЧЕСТВЕН ПРИМЕР ОТ БОЖЕСТВЕНИЯ ЧОВЕК СВЯТОГОР?

 

 

 

24.09.2018 г. 15,37 ч.

 

ЗВУЧИ ИЗКЛЮЧИТЕЛНО ПРОСТО, НО ЗА ПРОСТИЯ ТОВА Е ИЗКЛЮЧИТЕЛНО СЛОЖНО ИЛИ ДАЖЕ НЕВЪЗМОЖНО в цяло едно прераждане:

"Ако не можете да се споразумеете с ЕДИН от съдружниците, ще се споразумеете с ДРУГ. Все ще се намери поне един разумен от тях, който ще ви помогне." (1919.11.30н.И отиде,та пристана.ВУЖ.С1944:156)

КАРТИНАТА - от Joel Kirk Richards, роден през 1976 г.

ЗА НЕБЕТО Е АБСОЛЮТНО БЕЗРАЗЛИЧНО ЧРЕЗ КОГО ЩЕ ДОЙДЕ НА ЗЕМЯТА ЕДНА АНГЕЛСКА ДУША, ако около нас има безброй ангелски души. Е, ЩЕ ИМА разлика в наследстевността, но детето ще бъде с искра от БОГА.

Водородните психики залагат само на една карта, при това нямат понятие за тесте. Те играят само с една карта и затова генерират понятието "единствена истина" - тяхната собствена. За прогресии те нямат абсолютно никакво понятие, но и да имаха, щяха да го унищожат веднага. Обаче, ако това бе "истина" и мнението им беше вярно, сега нямаше да има кой да чете тия редове: вселената щеше да е колабирала още в първия миг на съществуването си...

Но в друго нещо водородните психики са наистина ЕДИНСТВЕНИ: няма по-мощна енергия в Битието от тяхната! Просто са объркали понятията... Ако тяхната представа за Любовта бе единствено вярна и истинна, те щяха да бъдат безброй водородни бомби и виновни за самоубийството на вселената.

Ако не беше Бог, вселената наистина щеше да се е самоубила още в първия миг, както се самоубиват водородните психики по двойки на много места из затънтените райони на Космоса. Бог обаче не иска да убие Майка си и затова я принуждава във всички звезди да се превръща неуморно в хелий.

УЧИТЕЛЯТ: "Любовта носи живот. Щом обичаш, Бог те благославя. Щом не обичаш, Бог взема живота ти. Непослушанието носи смърт. Вие се месите защо този или онзи да обича... - Не се месете в божествените работи! Аз бих желал всичките хора в света да влезете в закона на Любовта. Законът на Любовта е ШИРОК закон на разбиране. Най-първо, той започва да действува чрез двама. Тия двама души ще имат други двама - ще станат четирима. Тия четирима ще имат други четирима - ще станат осмина. И осмината ще имат други осмина. Така Любовта ще се разпростре между всичките хора. Оставете Любовта да се прояви през всичките свои възможности!" (21 май 1939, "Който знае и който не знае")

ЛЮБОВНИТЕ ПРОГРЕСИИ СА БЕЗБРОЙ, но ако вземем за основа само тази, за която споменава много пъти Учителят, тогава ще "подскачаме" от хелия на берилия; от берилия - на кислорода; от кислорода - на сярата; от сярата - на германия; от германия - на гадолиния, който има 64 любими сродни души. Като открият и елементи с двойно повече любими от неговите и т.н. - ще имаме една бледа представа за безкрайните прогресии, за Величието на Любовта и Бога.

А какво вършат протият, деутерият и тритият в Любовното Битие?... Ами антиводородът?

 

 

24.09.2018 г. 12,44 ч.

 

ПОЗНАВАМЕ ХОРА С ДУХОВНИ ПРЕТЕНЦИИ ДАЖЕ ОТ „БРАТСТВОТО”, КОИТО ОТРИЧАТ ИЗЦЯЛО ТЕАТЪРА, ОПЕРАТА, КИНОТО и т.н. Те не са разбрали някои критични изказвания на Учителя за отделни извращения - заради „бълхата” изгарят юргана. Г.Томалевски ни обърна внимание на един много важен негов завет: да пресеем цялата човешка култура, да извлечем Божественото от нея и да го сложим в основите на Новата Култура.

УЧИТЕЛЯТ БЕИНСÀ ДУНÒ: „Като отиде на театър, /разумният човек/ не спира вниманието си върху обикновените характери, които се движат в нисходяща посока, но се спира върху моралните типове с велики подвизи и прояви. Той знае, че ниските прояви се отпечатват в ума на човека по-силно от възвишените, затова ги избягва. Защо ще се спирате върху нереални, недействителни неща? Обикновените неща в живота са преходни и недействителни, а необикновените и великите са постоянни и устойчиви. Обикновените работи са ЧОВЕШКИ изобретения, а необикновените – БОЖЕСТВЕНИ. ”(1919.11.30н.И отиде,та пристана.ВУЖ.С1944:155)

Някои приятели от десетилетия работят в тази насока, един от резултатите е библиотека „Прекрасни чудаци” в toyonus.com. На желаещите може да се изпрати и препоръчителен списък на филми, сътворени от Бялата Ложа на Земята. Относно подборките ни на шедьоври с божестнвена музика също имаме резултати, но това вече е твърде субективно - не всеки би ползвал чужди представи, всеки си има свои подборки и предпочитания. Тия, които сме само любители без специално музикално образование, предпочитаме предкласиката, класиката и романтизма и сме доста невежи в областта на модернизма. Обаче вътрешната ни съпротива срещу дисхармониите и дисонансите има и свои обективни основания: Много растения загиват под тяхното въздействие, у нас също се унищожават завинаги хиляди неврони и клетки, ако ги слушаме. Едно наблюдение: без никакво изключение, когато гледаме и слушаме на живо оркестрите по сцените и музикалните програми в интернет, виждамче с очите си как щастливо танцуват телата на музикантите и какви лица имат, когато изпълняват класика, и как се вдървяват и приемат израз на мъка и крайно отвращение, когато им се налага да изпълняват произведения на предателите на човечеството. Няма и следа от щастие по лицата им, съсредоточени са само за да не сбъркат, за да не бъдат изгонени от оркестъра. Обаче те приличат на мъченици в инквизицията или на някои, на които им бъркат там, където не искат... Що се отнася до извращенията на тъмните сили днес в операта и театъра, виждаме режисьори с голямо его и име, които превръщат в гротеска всичко възвишено и свято, обличат героите в съвременни костюми и военни дрехи и ги карат да дрънкат оръжие, изкарват даже танкове, автомобили и мотоциклети в класическите музикални шедьоври и представят светиците като проститутки.

ЕТО ЗАЩО НИЕ ТРЯБВА ДА ИМ СЕ СЪПРОТИВИМ МОЩНО С ПРОИЗВЕДЕНИЯТА НА БЯЛАТА И ВСЕМИРНАТА ЛОЖА, за да не доведат планетата ни до унищожение. Художественият образ, думите и звукът стигат до самата ДНК на човека и в природта и са в състояние да я увредят или реставрират генерално. Точно заради това Кубрат бе кръстил съзнтелно мисията си „ДНК” - Движение за Нова Култура.

 

 

 

24.09.2018 г. 10,11 ч.

 

УЧИТЕЛЯТ БЕИНСÀ ДУНÒ: „За разумния човек и ОБИКНОВЕНИЯТ живот носи новото и великото. Той ЗНАЕ какво търси и насочва погледа си към РАСТЯЩИТЕ величини.”(1919.11.30н. И отиде,та пристана.ВУЖ.С1944: 155)

ТОВА Е ЕДНО ВАЖНО РАЗКОВНИЧЕ, което може да обърне целия ни живот към спасителен бряг и да накара душата ни да пее. Когато сме здраво вързани от обикновения живот и нямаме никакви шансове да се освободим скоро, особено ако залог са децата ни или безпомощни близки, В НАШИТЕ РЪЦЕ Е МОЩТА ДА НАПРАВИМ ОБИКНОВЕНИЯ ЖИВОТ НЕОБИКНОВЕН! Не със стиснати зъби, въздишки и омърлушени физиономии ще изпълняваме задълженията си, а ще се трудим за другите на пълни обороти и с огромно щастие. Каквито и да са, ще ги поддържаме съвършено и ще усмихнем сърцата и душите им, ще ги накараме да повярвят, че ИМА Бог. Ако са невярващи – че ИМАТ близки, ИМА човещина, ИМА добро на този свят. Всеки, който е така роден или от даден момент почне да постъпва по този начин, ежедневно се уверява, че цялото Небе ни помага в тая свята дейност - и чудесата започват да валят като из ведро. За много хора ДРУГ ИЗХОД НЯМА. Кармата, съдбата, която те са възприемали като „палач”, в един прекрасен миг престава да ги държи изкъсо и отива да усложнява живота на хората там, където има омърлушени, неблагодарни, недоволни.

И ДРУГА ТАЙНА: В много случаи, напълно примиреният роб на жесток господар, ако е успял да претърпи всичките му несправедливости, извиква Съдбата да даде урок на самия господар. Сега на свой ред той ще се прероди като нещастник, прокажен, изтезаван, инвалид, за да научи урока си.

 

 

24.09.2018 г. 09,14 ч.

 

90% ОТ ЕКСТРОВЕРТИТЕ, които търсят спасението си НАВЪН, се деформират и отчайват много бързо. Обаче изход ИМА: славна работа ЗА БОЖЕСТВЕНОТО и ПЕРИОДИЧНИ ВРЪЩАНИЯ В БАЩИНИЯ ДОМ. Който не иска да се връща така само на Небето, трябва да осъзнае кои са Бащините ни домове НА ЗЕМЯТА.

УЧИТЕЛЯТ БЕИНСÀ ДУНÒ: „Когато /изразходи до край/ своята вътрешна енергия, човек дохожда до пълно разочарование от живота, но ако отправи надеждата и упованието си към БОГА, той излиза на спасителен бряг. Не повдигне ли ума и сърцето си към БОГА, той изпада в положението на младия син, който казал на баща си: „Татко, искам дела си, за да отида в далечна страна.”

(1919.11.30н. И отиде, та пристана.ВУЖ.С1944:154)

„Някой път вие се молите за някои работи и молитвата ви не е чута. В света съществува един ЗАКОН: някой път някои работи с един човек НЕ СТАВАТ. Тогава ще се съберете ДВАМА души, за да се изпълни закона. Може и ТРИМА души. Казано е: „Дето са двама или трима души събрани, Аз съм ТАМ!“ Един в света е САМО БОГ. Ти, ако искаш като един човек твоята молитва да е послушана, НЯМА ДА Е ПОСЛУШАНА. Понеже това е прерогатив САМО НА БОГА. Един е САМО БОГ, а пък ти си МНОЖЕСТВО. Следователно, за да бъдеш верен на земята, на множеството, ще повикаш двама или трима, за да покажете, че вие - множеството - сте едно с Бога. Ако ти искаш да останеш да се молиш сам и не вземаш другите да ти помагат, /Бог НЯМА да те чуе/” (5 септември 1934, „Изпитът на ученика”)

КОМЕНТАР: В беседите има още много изказвания на Учителя в този дух, но има и такива, че за някои хора и видове ученици САМОТАТА Е НЕЩО ПОВЕЧЕ ОТ ВЪЗДУХА. За такива психики всякакви опити за плътен съвместен живот са нежелателни, даже могат да бъдат и катастрофални. Но ако става дума за УЧЕНИК НА БОГА, а не за своеглав индивидуалист, той се стреми ДА ТЪРСИ ИСТИНАТА И ПО ТОЗИ ВЪПРОС и да прави опити да я реализира. Ако сме успели да се докоснем до истината по този въпрос, ние ще се вслушаме в думите на Божественото, че ПЕРИОДИЧНИ опити за живот по двама и трима и живот в братски комуни СА НЕ САМО КРАЙНО ЖЕЛАТЕЛНИ, НО И ДУШЕСПАСИТЕЛНИ, ЖИВОТОСПАСИТЕЛНИ.

 

 

24.09.2018 г. 07,53 ч.

 

КАКВО ЗНАЧИ ДА СМЕ ПЕРФЕКТНИ В ЗАДЪЛЖЕНИЯТА СИ КЪМ СВЕТА, но да сме УМРЕЛИ за света? Кой е Бащиният ни Дом на небето и на земята? Защо все бягаме по чужди домове? Дали не сме СВОЕГЛАВИ още? Какво значи „живот”? Имаме ли още свински навици?

УЧИТЕЛЯТ БЕИНСÀ ДУНÒ: „Най-после /блудният син/ УМИРА за света и се връща в бащиния си дом, т.е. в света на Любовта. Страшно е положението на свинаря! Свинята е крайно индивидуализирано същество. Тя обича „живота”, силно е свързана със земята.” (1919.11.30н. И отиде, та пристана.ВУЖ.С1944:154)

 

 

24.09.2018 г. 07,34 ч.

 

УЧИТЕЛЯТ БЕИНСÀ ДУНÒ: „Не е лошо да се набръчка лицето, но така, че всяка бръчка да е на мястото си - да показва какво е научил човек." (1919.11.30н. И отиде, та пристана.ВУЖ.С1944:153)

 

 

24.09.2018 г. 07,28 ч.

 

УЧИТЕЛЯТ БЕИНСÀ ДУНÒ: „Казват за някого, че откак е влязъл в религиозния живот, започнал да оглупява. - Това е невъзможно – да влезеш в религиозния живот - и да оглупееш. Ако носиш само НАДПИСА на този живот, а живееш и се движиш по пътя на намаляващите се величини, не само че ще оглупееш, но ще изгубиш всичкото си богатство. Обаче живееш ли без надписи, а следваш пътя на УВЕЛИЧАВАЩИТЕ СЕ величини, ще растеш и ще се развиваш правилно не само физически, но и духовно. КОЙТО ВЪРВИ В ОБРАТНА ПОСОКА НА ЛЮБОВТА, ПОСТЕПЕННО ГУБИ ЗДРАВЕТО И СИЛИТЕ СИ.” (1919.11.30н. И отиде, та пристана.ВУЖ.С1944:153)

 

 

24.09.2018 г. 07,22 ч.

 

ОТНОВО ФУНДАМЕНТАЛНА БЕСЕДА! ТОТАЛНО ОПРЕДЕЛЕНИЕ НА „НИСШИ ЖЕЛАНИЯ”: ДВИЖЕНИЕ В ОБРАТНА ПОСОКА НА ЛЮБОВТА. Торпила, унищожаваща живота:

УЧИТЕЛЯТ БЕИНСÀ ДУНÒ: „НОВО учение е нужно на хората – учение за вечния живот, учение за Любовта! Новото учение изключва нисшите желания. То не се занимава с величини, които се намаляват и се движат в ОБРАТНА посока на Любовта. Който се занимава с такива величини, слиза в гъстата материя, дето сърцето, умът и волята се изопачават. Такъв човек не се поддава на никакво възпитание. Ето защо, истинският ученик трябва да си дава отчет в кой път се движи – в пътя на величини, които растат и се увеличават, или в пътя на величини, които се намаляват. Как познавате, че човек се движи в пътя на увеличаващите се величини? - Първият признак е, че във физическо отношение той е здрав, бодър, с енергия за живот и работа.” (1919.11.30н. И отиде, та пристана.ВУЖ.С1944:153)

 

 

24.09.2018 г. 07,02 ч.

 

ДВА ВИДА ПРЕДАТЕЛСТВО: УЧИТЕЛЯТ БЕИНСÀ ДУНÒ: „Колко любов е нужна на човека? – Колкото може да върти неговото колело. Всяка воденица има нужда от ТОЛКОВА вода, колкото да се движи колелото й. Пусне ли се повече вода, колелото ще отхвръкне настрана. Когато някой иска много любов, трябва да знае, че любовта ще отвлече колелото на неговия живот. Много християни са готови да се жертват за Христа, за доброто на човечеството, НО САМО НА ДУМИ.”

 (1919.11.30н.И отиде, та пристана.ВУЖ.С1944:152)

ПОВЕЧЕ ИЛИ ПО-МАЛКО ВОДА – за всекиго дебитът е строго специфичен. Обаче страхът или лакомията в нас ИЗМЕНЯТ определеното ни от Бога и тогава започваме да живеем за Цялото САМО НА ДУМИ, т.е. - ДА НЕ ЖИВЕЕМ.

 

БЕСЕДАТА ПРОДЪЛЖАВА: "Щом дойдат изпитанията, те бягат назад и намират, че тази работа не е за тях. Те отиват в някоя чужда страна. Тогава и който бяга, и който го гони, отиват на едно и също място. – Къде отиват? – На онзи свят - да пасат свинете на господаря си... Значи, и блудницата, и блудния син умират. /.../ И двамата плащат с живота си. Който обсебва здравето, силата или богатството на човека, тъй необходими за живота му, той слиза заедно с него в бездната. Това е старото учение на живота, което всички са опитали."

 

 

24.09.2018 г. 05,32 ч.

 

ВЪВ ВСЯКО ПОНЯТИЕ НА СИМВОЛОГИЯТА би трябвало първо да търсим положителното. Обаче, като осъзнаем и отрицателното, не би ли трябвало да потърсим не се ли отнася то в някаква степен и към нас? Необходимо ли е тук за изреждаме негативните черти на свинята и на свинарството – или всеки може лесно да се сети кога и къде ги е проявявал?

УЧИТЕЛЯТ БЕИНСÀ ДУНÒ: „Всеки човек минава през ТАКЪВ период на живота си, когато пожелава да напусне бащиния си дом, да отиде в далечна страна и да намери този „гражданин”, който ще го изпрати на полето да пасе свине. Изкуство ли е свинарството? - Не само че не е изкуство, но не е нито наука, нито занаят. /.../ Да се удоволства човек, това значи да се движи по пътя на величини, които се намаляват. – Как се познава кога човек се движи по пътя на тези величини? – По РЕЗУЛТАТА на неговия живот. Ако е земеделец, нивите му постепенно намаляват; ако е богат човек, парите му постепенно изчезват; ако е жена, постепенно погрознява, лицето й се набръчква. След това тя отива при „гражданина”, дето минава в последния етап на живота – „свинарството”. Най-после човек УМИРА за злото и заблужденията, за да се върне при Баща си и да започне НОВ ЖИВОТ. /.../ Следователно, започнеш ли да погрозняваш, не чакай времето да станеш "свинар", нито да те погребат и опяват, но започни да мислиш право, докато разрешиш въпроса си РАЗУМНО.” (1919.11.30н. И отиде, та пристана.ВУЖ.С1944:151)

 

БАЩА НИ само един АБСТРАКТЕН Бог ли е, Който иска от нас функционерства, хобита, изяви, песнички и молитви? Или един СОЦИАЛЕН Бог, размножил се в безброй души и тела, за да види дали Го обичаме и се обичаме? И как, с кого общуваме, с кого искаме да живеем и се опитваме да живеем? Или се скриваме в миша дупка и не искаме да общуваме с Бога в размножения Му вид? Или служим на лъжите и самолъжите, поради което всичко в живота ни накрая рухва и ние се отчайваме?

 

 

24.09.2018 г. 05,08 ч.

 

УЧИТЕЛЯТ БЕИНСÀ ДУНÒ: „Съвременните хора не виждат връзката между външния и вътрешния си живот, както и между мислите, чувствата и постъпките си. Освен това, те не обръщат внимание на ПОСОКАТА на своите мисли, чувства и постъпки, както и на ОРБИТАТА на тяхното движение, поради което претърпяват неуспех в живота си.” (1919.11.30н.И отиде, та пристана.ВУЖ.С1944:151)

И НАИСТИНА, всеки може да опита как се изменя външният му живот, когато решително промени целите си, мотивите, вкусовете, понятията и съображенията си. Няма ли да стане животът ни вълшебен, ако мислите, чувствата и постъпките ни престанат най-после да да ни разкъсват като орел, рак и щука? Но и да сме избрали вече само една посока в живота си, съобразяваме ли КОЯ Е ТЯ И ДО КАКВО ЩЕ НИ ДОВЕДЕ? ОКОЛО КАКВО, ОКОЛО КОГО СЕ ВЪРТИМ ДЕСЕТИЛЕТИЯ НАРЕД? Какво, наистина, означава ВИСОК ИДЕАЛ? Защо беседите "Новата Ева" и "Високият идеал" са най-търсени и най-много превеждани на други езици?

 

 

25.09.2018 г. 11,39 ч.

 

ОБЯСНЕНИЕ В ПРАВ ТЕКСТ : : УЧИТЕЛЯТ БЕИНСÀ ДУНÒ: „Законът за кармата не признава никакво право, никаква култура, никакво щастие, никаква любов! – Кой прилага тоя закон? – ВИЕ го прилагате всеки ден, НО И ВЪРХУ ВАС ГО ПРИЛАГАТ...” (1919.12.07н.Ще живее.ДВГ.С1946:177)

ЗНАЧИ, НА ПЪРВО МЯСТО ИМЕННО НИЕ не сме признали нечие право; ИМЕННО НИЕ не сме признали или сме отблъснали нечия култура, различна от нашата; ИМЕННО НИЕ сме унищожили шанса за нечие щастие или за нашето собствено щастие; ИМЕННО НИЕ сме извили врата на нечия любов или на любовта вътре в себе си – или сме се направили на разсеяни.

ТУК ОБАЧЕ СЕ КАЗВА, ЧЕ ТОВА ГО ПРАВИМ ВСЕКИ ДЕН! Нека някой каже, че не го прави всеки ден. ФАКТЪТ, ЧЕ ВСЕКИ ДЕН С ДЕСЕТИЛЕТИЯ ПРОДЪЛЖАВАМЕ да се въртим по инерция където не трябва и както не трябва, вместо да приемаме подаръците на Живота, говори категорично за това, че сме съучастници.

 

 

25.09.2018 г. 09,38 ч.

 

УРОЦИ... Познаваме ДЕСЕТКИ такива; не се знае и нашата вода доколко е чиста...

 

УЧИТЕЛЯТ БЕИНСÀ ДУНÒ: „Някой добър човек носи мътна вода в шишето си. Казвам му: „Водата ти е мътна, излей я!” – „Аз съм добър човек...” – „Добър си, но водата ти е мътна...” – „Ти ме обиждаш!...” – „Няма защо да се обиждаш. Твоята доброта е ЕДНО нещо, а мътната вода – ДРУГО нещо”. Тия неща не се съгласуват. Някой човек е лош, но водата му е чиста. - „Вагабонт е той!” – Възможно е, но водата му е чиста. Не всякога добрият човек носи чиста вода, нито лошият - нечиста. – „Как е възможно честен човек да продава лоша стока?” – ВСИЧКО е възможно.” (1919.12.07н.Ще живее.ДВГ.С1946:177) 

 

 

 

https://www.facebook.com/GrigoriyVatan/videos/2229411970648718/

 

 26.09.2018 г. 14,22 ч.

 

УЧИТЕЛЯТ БЕИНСÀ ДУНÒ: „На оня, който има карма, не се позволява да рита.”(1919.12.07н.Ще живее.ДВГ.С1946:187)

КРАТКО И ЯСНО. Могат да се представят още стотици изказвания на тази тема в беседите, но в горния кратък синтез е заложена ядката на всички обяснения за ПРИМИРЕНИЕТО. То е ВТОРИЯ най-ефективен метод за изплащане на кармата. ПЪРВИЯТ е Любовта, но хората ще дораснат до него след стотици хиляди години, ако не стане някакво чудо. В случая този закон важи и за болестите, затворите, инвалидността, нещастията, страданията, брака и пр. Връзват ни както се връзват буйно лудите, за да не направим повече бели, ако сме свободни. За да изплащаме кармите си. Да развиваме добродетели, които не могат да се развият по никой друг начин. СВОБОДА ИЛИ ОСВОБОЖДАВАНЕ ОТ КАРМА се дава само на тия, които повече никога няма да повторят грешките си и ще творят и живеят безкористно за всички. САМО НА СЪЩЕСТВАТА С ВИСОК ВКУС И ИДЕАЛ, КОИТО РАЗПОЗНАВАТ БОГА, ИСТИНАТА, СЛОВОТО И БРАТЯТА И СЕСТРИТЕ СИ ОТ ВЕЧНОСТТА.

 

 

26.09.2018 г. 12,14 ч.

 

УЧИТЕЛЯТ БЕИНСÀ ДУНÒ: „Какво представя дихармата? - Тя е закон на благоденствие, при който човек живее в благоприятни условия, в пълна хармония. Дихармата подразбира живот на безсмъртие. Тя е живот на Любовта, на Мъдростта, на Истината, на Правдата и на Свободата. Българите наричат дихармата „дарба”. Много естествено - като почнеш да обичаш, това е ДАРБА. Като мислиш право, това е дарба. Като си истинолюбив и говориш истината, това е ДАРБА. За да придобием една от тия дарби, трябва да пуснем Живия Бог в себе си. – „Ще си помислим по тоя въпрос...”– Няма защо вие да мислите. Пуснете Бога в себе си, ТОЙ да мисли за вас.”(1919.12.07н.Ще живее.ДВГ.С1946:187)

Етимологичен речник на българския език:

ДИХАРМА букв. 1. нося, държа

 

 

26.09.2018 г. 09,12 ч.

 

УЧИТЕЛЯТ БЕИНСÀ ДУНÒ: „Мислиш ли, че ако заколиш едно агне, не носиш отговорност? Какво ще отговориш ако ти кажа, че агнето е дете на някой архангел? - Ще кажеш, че това е глупаво... - Кой от двамата е глупавият, не зная. Когато ви заставят да отговаряте за постъпката си, ТОГАВА ще разберете кой говори глупости. Бащата на агнето ще иска отчет за неговия живот! Днес може да премълчава, но един ден ще отговаряте за всичките си постъпки. Бог се застъпва за всяка неправда. Той е Баща на всички – няма по-силен от Него. Ако някой ви напада несправедливо, то, преди още да се застъпи вашият баща, БОГ ще се застъпи.”(1919.12.07н.Ще живее.ДВГ.С1946:186-187)

ЕДНА ПОДРОБНОСТ: светкавичната намеса на Бога в такива случаи важи само за тези, които се откликват СВЕТКАВИЧНО на Любовта и СВЕТКАТВИЧНО разпознават Истината, СВЕТКАВИЧНО вършат добро. В останалите случаи Бог отлага намесата си пропорционално на нашите забавяния.

 

 

26.09.2018 г. 08,42 ч.

 

ЗА МНОЗИНА СЛОВОСЪЧЕТАНИЕТО „ЖИВИЯТ ГОСПОД” звучи абстрактно. Те никога не могат да си представят, че Той една ОБЕКТИВНА ИСТИНА В ЧОВЕШКО ТЯЛО и в телата на всички Птици от Ятото Му, който Го разпознават, летят с Него и гнездят около Него през всички векове и вечности. Всички останали разчитат на смъртни неща и хора - бягат към смъртта, както огънят пояжда хартията.

УЧИТЕЛЯТ БЕИНСÀ ДУНÒ: „Време е вече да се върнем към Живия Господ, Който ВСЕКИ ДЕН ни говори. С Него можем и ние да говорим и да се разбираме. Живият Бог е достъпен за всички. Неговата мисъл осветява ума на всички хора, облагородява сърцата им и повдига техния дух. След всеки разговор с Бога, човек е готов да работи и да се жертва. /А ти/, дойдеш ли до „махалото”, напущаш Бога, започваш да философстваш и казваш: „Свободен съм да правя, каквото искам...” После съзнаваш погрешката си и започваш да се молиш, да се извиняваш за нея.” (1919.12.07н.Ще живее.ДВГ.С1946:185)

ДА, ЖИВИЯТ ГОСПОД ГОВОРИ ВСЕКИ ДЕН – без нито едно изключение! Няма такова нещо „свещени писания” и „редактирани книги” с продажна цена, в които да е заключена „единствената истина”. Ако чрез някого Живият Бог в даден ден не проговори по някаква причина, Той непременно избликва на още 100 или 1000 места през други извори. Ангелите и зрящите цивилизации не са слепи, от космоса те денонощно локализират къде по земята избухват ненадейно с ярък плам тия животворящи вирове и извори - и мигновено се втурват към планетата ни, да са се окъпят в тях!

 

 

26.09.2018 г. 08,14 ч.

 

УЧИТЕЛЯТ БЕИНСÀ ДУНÒ: „Днешните мъже и жени са направени от кал. Те трябва да се върнат към времето, когато са били създадени по образ и подобие на Бога. Жена или мома, в прав смисъл на думата, е оная, на която сърцето е пълно с чиста, велика любов! Мъж и жена, в прав смисъл на думата, са ония, които ЗА НИКАКВО БЛАГО НЕ СЕ ПРОДАВАТ.” (1919.12.07н.Ще живее.ДВГ.С1946:185)

...А ЕДНО ВРЕМЕ момите скачаха в пропастите...

 

https://vimeo.com/261022771?ref=fb-share&1&fbclid=IwAR3NE9LFV2AbsOQpd7PRkkPzhHrffiTGofRu8I5JBviQJBsvUypeJcmTixk

 

 26.09.2018 г. 08,04 ч.

 

Обична Поли! Така, както потресе Бели Искър преди време и потрисаш цяла България, всички българи и чужденци по света, така прекрасен е и този филм с твоя глас и сътворците ти, с които си го направила!

 

 

26.09.2018 г. 07,45 ч.

 

УЧИТЕЛЯТ БЕИНСÀ ДУНÒ: „Казвате: „Кажи ни нещо велико, нещо философско...” - Каквото и да ви говоря, мъчно ще ме разберете. Вие имате СВОЯ философия, от която не можете да се откажете.”

(1919.12.07н.Ще живее.ДВГ.С1946:183)

„Сега, като говоря по този начин, вие идвате и по стария начин казвате: „Какво да се прави?..“ (19 юни 1940, „Сила и безсилие”)

„Ако вървите по стария начин, очаква ви смърт, нищо повече! В съвременните възгледи на хората, мнозина искат да бъдат СВЪРЗАНИ. - Не, трябва да направите една нова връзка с Новото. ТОВА се изисква сега. Новото седи в това, че ти САМ ще се връзваш и САМ ще се развързваш.” (16 юни 1935, „Каза ми всичко”)

„Във всичките ни мисли, чувства и действия трябва да лъха чистота и искреност. Любовта изисква само изпълнение на Божията воля. Сега вие ме слушате, но като си отидете по домовете, живеете по стария начин. Ония от вас, у които е събудено висшето съзнание, които искат да живеят като разумни същества, нека работят с Любовта, да скланят съществителното „любов“ и да спрягат глагола „любя“. Ония от вас, които са тръгнали в правия път, казват: „Едно време бяхме по-спокойни, а сега сме нервни, неспокойни...“ - Това се дължи на любовта, която реформира сърцата ви и ви прави по-чувствителни. Това се дължи и на разумното Слово, което работи във вас. Бог хлопа на вратата, а вие казвате: „Господи, почакай малко /.../. Жената казва: „Господи, почакай малко! /.../. Мъжът казва: „Господи, почакай малко! /.../ Търговецът казва: „Господи, почакай малко/.../“. Господ отговаря едновременно на всички: „Няма време за чакане! Съборете всичко старо! /.../ Веднъж завинаги трябва да сложите любовта в сърцата, в душите, в умовете и в силата си! Да изпълните цялото си същество с Любовта! ИДЕ огънят! Който няма Любов, нищо няма да остане от него.” (10 април 1921, „Любовта, носителка на живота”)

„Освободете се от илюзията да търсите щастието по стария начин! По стария начин никой не може да намери щастието. За да намериш щастието, ти трябва да се освободиш от всички ограничения. Дотогава, докато ти имаш слабости към парите, дотогава, докато ти имаш слабости към славата, дотогава, докато ти имаш слабости към гордостта, към всички удоволствия на живота, ти щастлив никога не може да бъдеш! Защото парите ще ти ги вземат; славата на земята ще ти вземат; обичаш една жена - ще ти я вземат; имаш един мъж, когато обичаш - ще ти го вземат. ТУЙ трябва да знаеш! Вие сега имате един мъж, мислите – тапия имате, никой не може да ви го вземе. Тогава ще се намерите в положението на една българка от Варна. Тя имала мъж, който се наричал Пенко и на който казвала: „Ти, ако умреш преди мене, искам да ми се явиш и да ми кажеш какво има в другия свят.“ Той бил юрганджия и голям майтапчия. Като мине от единия край на чаршията до другия, всички се смеят... Като седне да работи - майстор абаджия; като ти ушие една дреха, друг като него няма. Той заминава за другия свят. Тя поскърбила. И една вечер идва той и тя го хваща, казва: „Кажи, какво има на оня свят?“ „На онзи свят е като тук, малко студено е, и там юргани трябват... Може ли да ми дадеш?...“ Тя казва: „Юргана си не давам!..“ По едно време идва една млада, красива жена, хубаво облечена, хваща го /за ръката/. Първата казва: „Защо вземаш мъжа ми!?“ Другата казва: „Той ми е мъж.“ - Вземат подръка и си отиват...” (25 септември 1932, „Превръщане на числата”)

 

„Днес всички хора търсят нов път, но още живеят по стария начин. Новият път подразбира нова мисъл и нови чувства. Докато човек мисли само за топлото си легло - да спи колкото може повече, да се завива в топли и дебели юргани, - всякога ще бъде далеч от новия път. Който се лени и мисли само за удобства, никога не може да възприеме новото. ПОДВИЖЕН трябва да бъде човек И В МИСЛИТЕ, И В ЧУВСТВАТА СИ! Някои искат да станат духовни, но не са се справили с леността си.” (26 август 1941, „Новият път”)

 

 

 

26.09.2018 г. 06,40 ч.

 

Един шоп казваше със свои думи една от най-верните мъдрости и сентенции на всички вемена, проверена през вековете без нито едно изключение: „НЕМА ТАКОВ ГЯВОЛ, НА КОЙТО ДА НЕ МУ ВИДИ СМЕТКАТА ПО-ГОЛЕМ ГЯВОЛ ОТ НЕГО!”

УЧИТЕЛЯТ БЕИНСÀ ДУНÒ: „Жалко, слабо нещо е човекът! Кажете ми: де са силните хора на миналото, от които светът е треперел? Какво ще стане със сегашните силни хора в бъдеще? - Не си въобразявай, че си силен! Докато греши, човек всякога е слаб. Силен, праведен и чист е оня, който не греши. Свет човек е оня, КОЙТО И ПРИ НАЙ-ГОЛЕМИТЕ ПРОТИВОРЕЧИЯ ЖИВЕЕ ЗА БЛАГОТО НА БЛИЖНИЯ СИ.” (1919.12.07н.Ще живее.ДВГ.С1946:188)

 

ТУК Е МЯСТОТО ДА СИ ПРИПОМНИМ каква е разликата между БЛИЗЪК И БЛИЖЕН, но за цитати няма място понеже би трябвало да се побликуват 7000 лекции и беседи и още много текстове на Бялата ложа и филми от Акаша, в които се изяснява този въпрос.

 

 

26.09.2018 г. 06,14 ч.

 

ЕДИН АНГЕЛ СЕ МОЛИЛ 100 ХИЛЯДИ ВЕЧНОСТИ БОГУ, моли се и доднес, да му покаже поне един човек на земята през цялата история на човечеството след Грехопадението, който да не се е надявал НА ЧОВЕК, да не се е продавал. Да не си мисли някой, че не е залагал ума, сърцето или тялото си? Че някой ще ти подхвърли дворец или подаяние, ако не му даваш нещо?

УЧИТЕЛЯТ БЕИНСÀ ДУНÒ: „Пазѐте се да не изпаднете в положението на оня българин, който, за осем крини жито, дадени в услуга на свой близък, взел десетократно. Той дал назаем на едного осем крини жито. Като плащал задължението си цели десет години, в края на десетата година длъжникът пресметнал, че дължи още 80 крини. Значи, той изплащал задължението си със сложна лихва. И това било УСЛУГА! Ти казваш: „Дано намеря някой благодетелен човек - да ми даде пари назаем...” – Пазѝ се от „благодетели”, които дават пари под лихва! Аз разглеждам въпроса принципално, не се занимавам с вашите малки търговски сделки. НЯМА по-лошо нещо от това да взимаш пари под лихва или назаем! Не давай нещата си и под наем. Сегашните хора се дават под наем: на Бога не вярват, на хората вярват; на Бога не се кланят, на хората се кланят.”

 (1919.12.07н.Ще живее.ДВГ.С1946:187-188)

 

 

26.09.2018 г. 04,49 ч.

 

УЧИТЕЛЯТ БЕИНСÀ ДУНÒ: „Всеки трябва да е свободен, както Бог ни е оставил да се проявяваме свободно. Това се отнася до разумните хора, които слушат какво им се говори. Кое пречи на хората да живеят добре? - Няма сила в света, която може да противодейства на Любовта!” (1919.12.07н.Ще живее.ДВГ.С1946:182)

 

 

26.09.2018 г. 04,40 ч.

 

УЧИТЕЛЯТ БЕИНСÀ ДУНÒ: „Пророкът казва: „Всички хора трябва да се върнат в правия път, да заживеят по закона на свободата”. – Какво гласи тоя закон? – Да забравиш, че имаш да взимаш нещо от когото и да е.” (1919.12.07н.Ще живее.ДВГ.С1946:182)

 

 

Кадър из грузинския филм „Покаяние”, 1984 г.

 

Как ще оцелеят при това положение заемодателите, наемодателите, лихварите и кармичните ищци? Тук може да се разкаже в резюме за един подобен случай на Изгрева до 1944 г. Един ден Учителят казал на една съпруга, която живеела там с мъжа си и му пречела да работи за Словото, Делото и Живота. „Ако можеш, опрости кармичния му дълг и го остави тука сам, а ти слез да живееш в апартамента ви в града”. Тя обаче, въпреки че била изключително умна и напреднала в окултното, му отговорила троснато: ”Няма, Учителю!”. Какво се случило после с нея и със семейството й, тук не е за разправяне.

 

 

26.09.2018 г. 04,06 ч.

 

УЧИТЕЛЯТ БЕИНСÀ ДУНÒ: „Аз не съжалявам за такъв часовник, който всеки ден се разваля. Нещастие ли е, ако гилотината се развали? - Нека се развали! Лошо ли е, че ножът ръждясва? - Нека ръждяса!” (1919.12.07н.Ще живее.ДВГ.С1946:181-182)

 

В БЕСЕДАТА СТАВА ДУМА ЗА ЧОВЕШКИТЕ ЖЕНИТБИ в резултат на „сляпата неделя”, които скоро омръзват и на двамата и всеки започва да обвинява другия, докато „часовникът” на такъв брак се развали. Близките искат той да се оправи, но Учителят не случайно употребява тия остри сравнения с гилотината и ножа в сбъркания брак. Всеки директор на завод знае какво е брак.

 

 

27.09.2018 г.  20,40 ч. 

 

ТУК ВЕЧЕ СА ПУСКАНИ ИЗВАДКИ ОТ БЕСЕДИТЕ ЗА НАСЛЕДЯВАНЕТО, НАЕМИТЕ, ЗАЕМИТЕ, ЗАПЛАТИТЕ, ХОНОРАРИТЕ, ПРОДАЖБИТЕ, ПЕЧАЛБИТЕ, НАГРАДИТЕ, ДАРЕНИЯТА И ПР. Няма нито една от намерените мисли досега в защита на тия действия, даже и когато се дават на духовни общества или се експлоатират от тях. Ето още една такава:

УЧИТЕЛЯТ БЕИНСÀ ДУНÒ: „Знаете ли какво прави богатият, преди да умре? - Той завещава богатството си на тоя - на оня, докато раздаде всичко. - ТОВА НЕ Е ИЗПЪЛНЯВАНЕ НА БОЖИЯТА ВОЛЯ! Това пречи на хората да разберат живота правилно.”

(1919.12.14н.рнл.ДВГ.С1946:197)

Близките, даже и синовете и дъщерите на наследодателя или внуците им, както и всички останали, които ламтят за дадено наследство и се борят за него или му се надяват, НЕ ЗНАЯТ, ЧЕ ПОВЕЧЕТО МАТЕРИАЛНИ ПРИТЕЖАНИЯ СА КАРМИЧНИ. Почти без изключение – даже и тия, които са придобити с „честен труд”. (Честен труд на тази земя няма – според Учителя, честно работят само някои поети, музиканти, художници и др., които творят божествено и за шедьоврите им не е заплатено нито с пари или в натура, нито с известност и слава).

Но другаде Словото казва, че всеки родител е длъжен да обезпечи всяко от децата си не само с храна и грижи докато са малки, но и да им остави жилища на всяко. Иначе не е родител по Бога и ще си плати за това – не е трябвало да ги ражда. Ако една родова карма трябва да мине в наследниците, това е определено от Бога – те трябва да я доизплатят. Няма карма, само ако на родителя са дарили имот по любов и анонимно, както се прави по цялата Изкупена Вселена и всички божествени светове не само от отделни лица, но и по държавен закон. Човечество, държава или общество, които не осигуряват безплатно така първо майките, а после и всички останали, са обречени на унищожение.

 

 

27.09.2018 г. 15,58 ч.

 

Илюстрацията е от 1550 г.: René Boyvin (1525–1598). Случайно ли е нарисувал тия две нули под прозореца, от който Ксантипа изсипва върху главата на мъжа си Сократ съдържание, взето от това богоугодно помещение?...

УЧИТЕЛЯТ БЕИНСÀ ДУНÒ: „В Германия имало един знаменит проповедник. С красноречието си той увличал стотици хора със своите проповеди. Една млада, красива мома се влюбила в него и започнала да посещава проповедите му редовно. Винаги сядала на първо място и с жив интерес следяла всяка дума. Дълбоко в себе си, тя си мислела: „Ето един човек, за когото мога да се оженя! С него ще живея добре”. Проповедникът, като виждал предаността на младата мома към неговите проповеди, често си казвал: „Ето, вкарах една овчица в тоя път...”. Най-после се оженили, но какво излязло? /.../ - Като се оженили, работата излязла другояче. Тя казала на своя възлюбен: „Дотегна ми да слушам твоите проповеди!”

(1919.12.14н.рнл.ДВГ.С1946:197)

ТИЯ СЛУЧАИ ГИ ИМА И ДО ДНЕС. Чували сме откровени реплики от хора, които редовно посрещат слънцето, играят паневритмия и се молят по всички правила: „Аз научих перфектно всичко това и го практикувах цели 8 години, за да се оженя за еди кого си тука...”. Или думи на една подобна особа. Когато я запитахме: „А ако той банкрутира и влезе в затвора за дългове?” – „Ще го напусна веднага – не отговаря повече на първа точка от изискванията ми”...

 

 

 

27.09.2018 г. 12,26 ч.

 

УЧИТЕЛЯТ БЕИНСÀ ДУНÒ: „Отиваш в една църква, дето започват да те убеждават, че само там е спасението. Те казват: „Ако останеш между нас, ще бъдеш спасен”. - И ТОВА е криво твърдение. Църквата, като външен образ, не спасява хората. Само оня може да упътва, който върви в божествения път. Не върви ли в тоя път, колкото и да говори на хората, колкото и да се моли на Бога, нищо не може да направи.” (1919.12.14н.рнл.ДВГ.С1946:194)

И НАИСТИНА, хората с най висок коефициент на интелигентност именно затова търсят и приемат божествениет учения, понеже нито един техен истински апологет не казва: „Ние сме най-прави”, „Ние сме единствено прави”. Те копнеят за безборй РАЗЛИЧНИ истини, които се разбират и прегръщат. Човешката душа изпитва дълбоко, инстинктивно отвращение към монополизма в истината, т.е. в ПРЕДСТАВИТЕ за истина. Даже сам Бог не държи монопол върху Истината, понеже е интелигентен – не иска да замирише лошо, да отблъсква душите надалече.

 

 

27.09.2018 г. 11,27 ч.

 

КОНТРАСТНИ МИСЛИ В БЕСЕДИТЕ:

УЧИТЕЛЯТ БЕИНСÀ ДУНÒ: „Не се лъжете от приятните чувства. Ако едно чувство в началото е било приятно, накрая става неприятно. Закон е: всяко нещо, което започва добре, свършва зле.”

(1919.12.14н.рнл.ДВГ.С1946:194)

ИМАМЕ ТАКАВА ПОГОВОРКА: „Добре хвърчи, зле каца”. ТОВА Е ЕДНА ТИПИЧНА АНТИТЕЗА за приятните чувства, която обаче е валидна диалектически САМО В ОТДЕЛНИ СЛУЧАИ. Ето защо, никога не бива да се цитират единични изказвания в беседите, без да се сравняват с още стотици на дадена тема. Много хора развяват като знаме ОТКЪСЛЕЧНИ МИСЛИ ОТ СЛОВОТО И ЦЕЛИ КОНГЛОМЕРАТИ ОТ ТАКИВА. Учителят в случая говори за ЕГОИСТИЧНИТЕ ЧУВСТВА И НИСШИТЕ АСТРАЛНИ ЧУВСТВА. Нещо повече: разяснява ни, че има и адски МЕНТАЛНИ чувства, адски КАУЗАЛНИ, БУДИЧЕСКИ, АТМИЧЕСКИ чувства. Даже и още по-горе съществуват проекции на ада: адски ИЛУХИМНИ и адски АЛОХИМНИ чувства. Даже ЕЛОХИМИ има паднали!

 

Друг път казва, че има неща, които започват и свършват зле; неща, които започват зле и свършват добре; неща, които започват и свършват ДОБРЕ; и даже които никога не свършват - в тях радостта и блаженството се увеличават до безкрай. Последните отнася към БОЖЕСТВЕНИЯ свят, БОЖЕСТВЕНИТЕ мисли, чувства и преживявания.

 

 

27.09.2018 г. 10,18 ч.

 

УЧИТЕЛЯТ БЕИНСÀ ДУНÒ: „Когато Бог поставил жената в рая, тя Му казала: „Господи, аз НЯМА да изпълня Твоята воля! Имам СВОИ разбирания и ще живея както намирам за добре. Ще изучавам НОВА философия, а не тая, която ТИ си въвел”. Тоя разговор между Бога и жената не е станал в рая.”(1919.12.14н.рнл.ДВГ.С1946:194)

ЖЕНАТА В СЛУЧАЯ НЕ Е БИОЛОГИЧЕСКИЯТ ПОЛ, А УПОРИТОТО НИ, СОВЕГЛАВО И ГОРДЕЛИВО СЪРЦЕ. Понеже познаваме жени, смирени и чисти като най-чистия кристал и трогателно мили, отстъпчиви, топли, добросърдечни; но познаваме и мъже, властни и горделиви до... /не намирам сравнение/. АТЕИСТИТЕ И ФИЛОСОФИТЕ ЗАДАВАТ СЛЕДНИЯ ВЪПРОС: Как е възможно Бог, Който е безгранично умен, мъдър, силен, предвидлив и съвършен, да внедри в рая лично Свое творение, което после ще му се опълчи и ще провали плана Му, ще провали безброй богове, ангели и хора в ада, ще провали и природата и ще внедри в нея вампири, убийци, вируси, скорпиони, паяци, змии, хищници и пр.? На този въпрос не могат да си отговорят даже елохими. Даже Хермес Трисмегист не е искал да отговори на този въпрос. Но щом Бог е съвършен, значи това ВЛИЗА В ПЛАНА МУ. Защо?

 

И ЕТО ОЩЕ ЕДИН ТОТАЛЕН АБСУРД малко по-нататък в същата беседа: "Когато се казва, че ЖЕНАТА ще спаси света, разбираме първата жена, която отказа да изпълни волята на Баща си". Как да го разбираме? - Дава се разковниче в беседата: тя ще се осъзнае, ще страда НЕЧОВЕШКИ, ще се покае - а такива после работят за Бога като "подпалени"... Вялите "добри" и "хрисими" не стават за нищо. И ОЩЕ НЕЩО ВЕДНАГА СЛЕД ТОВА: "Когато говорим за първия син, разбираме проява на любовта във ВСИЧКИТЕ й форми". - Първият син е чистият, добрият, послушният, но кои са тия ВСИЧКИ форми на Любовта? Нали Учителят говори за десетки милиони нейни форми? Но влизат ли в нея извратените, адските форми на егоизма и пропадналата плът, "джендърите" - и пр.?

 

 

28.09.2018 г. 15,24 ч.

 

Anjelina Gager 

26 септември 2018 г.

Интересна гледна точка. С какво се измерва стойността на нашия живот? Приятели, стойността на нашият живот не се измерва с това, което сме като позиция в обществото, нито с успехите и постиженията ни. Измерва се с това, което оставяме и допринасяме за живота на другите.

„Сега помислете добре и потърсете в паметта си: – 5-те най-богати човека в света – 5-те последни Мис Свят – 10 лауреата на Нобелова награда – 5-те последни носители на Оскар. Как върви? По-трудно, нали? Не се притеснявайте. Никой от нас не си спомня вчерашните най-добри. Аплаузите отлитат, трофеите потъват в прах, победителите се забравят!

Сега си спомнете: – трима учители, помогнали ви във вашето истинско израстване – трима приятели, помогнали ви в труден момент – някой, накарал ви да се чувствате специален – 5 човека, съпътствали ви през живота Как върви? Много по-добре, нали?

Хората, които оставят следа в живота ни, не са най-известните, нито най-богатите, нито най-надарените. Те са онези, които се тревожат за нас, грижат се за нас, които са с нас винаги. Помислете за момент. Вие в кой списък сте?

Via Rosen Dimitrov Chakarov

 

 

28.09.2018 г. 12,17 ч.

 

УЧИТЕЛЯТ БЕИНСÀ ДУНÒ: „.Ако вземеш пари за лъжата, няма да мине много време, ще те уловят и ще платиш скъпо.” (1919.12.14н.рнл.ДВГ.С1946:200)

 

И ДА НЕ НИ УЛОВИ СВЕТЪТ, Кармата е ОКÀТА. При това ние лъжем и се лъжем не само за пари, а и за изява, надмощие, слава, въздействие, престиж, чувства и какво ли още не. Съдбата е със свръхзрение и снима с милиард видеокамери денонощно всеки един от нас, записват ни се и атомите в червата, и вкусовете, и мислите, и намеренията, методите, целите и т.н.

 

 

28.09.2018 г. 12,17 ч.

 

УЧИТЕЛЯТ БЕИНСÀ ДУНÒ: „.Повечето хора МНОГО обещават, МАЛКО изпълняват. Това СЪЩО е особен вид лъжа.” (1919.12.14н.рнл.ДВГ.С1946:200)

 

ТАКИВА ХОРА познаваме не един и двама, ние също сме грешили в това отношение. ДА СИ ПРЕГОВОРИМ народната мъдрост: „Като не си дал дума, не давай; като дадеш – не шавай”. Но тук вече сме разглеждали изключенията от този съвет, пак на базата на мисли от беседите: Ако в даден момент осъзнаем, че сме дали обещание за нещо лошо или грешно, ИМАМЕ ПРАВО НАВРЕМЕ ДА СЕ ОТКАЖЕМ. Каквото и да рискуваме, даже и живота си. Това е хиляди пъти по-добро, отколкото да рискуваме душата си.

 

 

28.09.2018 г. 11,54 ч.

 

Не предупреди ли Духът за тия възпитателни мерки още през 1898 г. и преди това? Не стана ли всичко това пред очите на дедите ни, на родителите ни и пред нашите очи от началото на миналия век досега? Не помним ли лично бомбардировачите в небето и трясъците на бомбите в София? Колко още трябва да ни възпитават?

УЧИТЕЛЯТ БЕИНСÀ ДУНÒ: „Идват БЛАГОПРИЯТНИ условия за цялото човечество! ТОВА СА ГОЛЕМИТЕ СТРАДАНИЯ, ПРЕЗ КОИТО ЩЕ МИНАТ ВСИЧКИ ХОРА, ВСИЧКИ НАРОДИ. На ония, които са трупали милиони, косите им ще настръхнат от ужас, когато банките, една след друга, започнат да пропадат. Ония, които са градили къщи и трупали имоти, ще се видят в чудо, когато всичко изгубят и се намерят на пътя. Ония, които са имали стопанства и са отглеждали добитък, кокошки, патици, горчиво ще съжаляват, когато мор дойде върху добитъка и птиците им и останат с празни обори и кокошарници. ТОВА Е ПОЛОЖЕНИЕТО!/.../– „Кажи ни поне една утешителна дума...” – Ще ви кажа утешителни думи, но само тогава, когато изпълните Божията воля. /.../Изполвайте малкото време, което ви остава. Не ви заплашвам, но повтарям: решете още сега да заживеете нов живот, защото малко време ви остава.”

(1919.12.14н.рнл.ДВГ.С1946:199-200)

 

 

 

28.09.2018 г. 10,16 ч.

 

КАРТИНАТА С ДИОГЕН е от американския живописец Jean-Léon Gérôme (1824-1904). Образът му е представен в колажа. Божѝте хора трябва да се помнят - и не само костенурките, кучетата, козите и овцете да се интересуват от дейността им...

УЧИТЕЛЯТ БЕИНСÀ ДУНÒ: „Кой човек е честен? - За да намерим истински честен човек, трябва като Диогена да запалим свещ и да тръгнем да го търсим по целия свят. Аз взимам думата „честен” в широк смисъл, както се разглежда в божествения свят. От човешко гледище лесно се намират „честни” хора, но не и от божествено гледище. Ето защо, нашата работа е ДА РЕШИМ ОТНОВО всички задачи. Ония, които са криво решени, ще ги поправим; ония, които още не са решени, ще ги решим по нов начин. ТОВА ЗАВИСИ САМО ОТ НАС - ОТ НАШЕТО ДОБРО ЖЕЛАНИЕ.” (1919.12.14н.рнл.ДВГ.С1946:198)

ДА, ИМА обещания от приятели за сътрудничество без забавяния и прекъсвания, има ДАДЕНИ ПАРИ ЗА ИЗДАВАНЕ НА КНИГИ, но някой години наред не реагира по никой начин; има откраднати книги и части от книги, издадавани и преиздавани под чуждо име и продавани за чужда изгода; има преведени книги по поръчка, които издателят се отказва да издава; има публикувани книги, на които издателят изпуска цяла глава; има неиздадени книги от половин век и повече, от които никой българин не се интересува, освен в интернет. Има книга с договор за 500 бройки, заплатена предварително тройно по скъпо, от която издателят, пак "българин", отпечатва само 90 бройки. Всички пари са опростени, понеже е казано „Прощавайте 70 пъти по 7 НА ДЕН” и „Не съдете, за да не бъдете съдени”. Обаче някой трябва да обясни на тия хора откъде идват неприятностите в живота им и как могат да излязат от тях; как да не попадат във фалити, катастрофи и болници и да не станат отблъскващи; как да им потръгне истински във всичко, за което са мечтали в живота си. Работа за Бога, оставена на последно място или изкористена, занемарена, е бомба със закъснител. Това не е заплаха, а космичен закон, който не трябва да забравяме. Коректно е в такива случаи средствата да се върнат доброволно, грешките да се поправят и начинанията да се пренасочат там, където има разпознаващи, коректни, честни, добри и енергични хора.

АДАМИТСКА ПЕСЕН ("Диоген" значи "Роден от Бога", "Раждащ Бога") Трети и четвърти стих на всеки куплет от тая песен са се повтаряли като припев

Нощувал Диоген във бъчва, по-беден даже и от пес; но даже ГОСПОД се измъчва, бездомен и презрян до днес.

С фенера си мъдрецът денем ЧОВЕКА търсел в оня век, но всеки бил зает и женен и грижел се за СВОЙ човек.

Въртели се от памти века лъжи, оглозгани без жал. Все дирел Дио ЧЕЛОВЕКА, но всеки кокъла държал.

ЧОВЕК човекът не намерил – ни жрец, ни „праведник”, ни крал. Да, дълго Диоген треперил, но името си той разбрал.

Престанал най-подир да дири и станал скитник волнокрил - в морето бъчвата натирил, парцалите си подарил.

Така че, който ражда БОГА, остава чисто гол и бос и в тоя свят на „знам” и „мога” помага само като гост.

Защото хиляди нещастни (богати, бедни и царе) ловуват само СВОЕ щастие - и всеки бърза да умре.

 

3-6.Х.2006

 

 

28.09.2918 г. 08,49 ч.

 

УЧИТЕЛЯТ БЕИНСÀ ДУНÒ: „.Христос пита учениците си: „Кой изпълни Божията воля? Който се отказа - или който обеща да я изпълни?” - Ако вие сте от тия, които първо се отказвате, но после ИЗПЪЛНЯВАТЕ Божията воля, аз ви похвалявам. Ако сте от тия, които ОБЕЩАВАТЕ да изпълните Божията воля, А ПОСЛЕ СЕ ОТКАЗВАТЕ, вие губите условията за вашето повдигане

(1919.12.14н.рнл.ДВГ.С1946:198)

КАРТИНАТА: Lilly Martin Spencer (1822-1902) - ”Семейно щастие”

ПОЗНАВАМЕ НЕМАЛКО ХОРА И ОТ ПЪРВИЯ, И ОТ ВТОРИЯ ВИД. Проследяваме съдбите им. Обаче познаваме и ТРЕТИ ВИД хора: които НИКОГА НЕ ОТКАЗВАТ ДА ИЗВЪРШАТ ВОЛЯТА БОЖИЯ и всеки път я извършват без замисляне и  Н Е З А Б А В Н О. Любовта им и работата им за Бога НИКОГА НЕ ОТПАДАТ. Такива изглеждат най-добре, подмладяват се, благоухаят прекрасно и получават БЕЗ ЗАБАВЯНЕ от Бога ВСИЧКО в живота си, за което са мечтали.

 

БЕСЕДАТА ПРОДЪЛЖАВА: "Запитайте се: изпълнили ли сте всички добри подтици, които се явяват в душата ви? Извършили ли сте всички добри дела, които е трябвало да направите?”

 

https://www.facebook.com/GrigoriyVatan/videos/2230358430554072/?epa=SEARCH_BOX

  

28.09.2018 г. 08,05 ч.

 

УЧИТЕЛЯТ БЕИНСÀ ДУНÒ: „.Бог създаде света от две еднакво интензивни сили, действащи в противоположни посоки.” (1919.12.14н.рнл.ДВГ.С1946:197-198)

 

 

 

 

 

 

28.09.2018 г. 06,37 ч.

 

ИЛЮСТРАЦИЯТА: Справедлива корекция на абсолютния приоритет така, както го е постановил БОГ, а не както го схващат и практикуват чантаджиите и всички останали крадци и мошеници, били те светски или много духовни.

УЧИТЕЛЯТ БЕИНСÀ ДУНÒ: „.Ако и аз съм заинтересован от някои от вас като учени, богати, влиятелни - че ще можете да съдействате на моята работа, - също съм на крив път. Ако всички ние, като музиканти на един велик оркестър, се събираме заедно първо да свирим с любов, а ПОСЛЕ да делим „печалбите” си БРАТСКИ, можем да свършим /добре/ една работа. НЯМА ЛИ ЕДИНСТВО И ХАРМОНИЯ МЕЖДУ НАШИТЕ МИСЛИ, ЧУВСТВА И ДЕЙСТВИЯ, НИЩО НЕ МОЖЕМ ДА ПОСТИГНЕМ! Ако аз не ви ценя и отделям трите части от печалбата за себе си, а едната част за вас, законът на пропорцията и отношението между членовете на уравнението не са спазени. ЩОМ ЗАКОНИТЕ И ОТНОШЕНИЯТА МЕЖДУ ВЕЛИЧИНИТЕ НЕ СА СПАЗЕНИ, РАБОТИТЕ ВСЯКОГА ПРОПАДАТ.”

(1919.12.14н.рнл.ДВГ.С1946:197)

ЗНАЕ ЛИ НЯКОЙ ЗА НЯКОЕ ОБЩЕСТВО ДНЕС, което, като древните есеи, като ранните християни или богомилите да е разпределяло благата справедливо и някой да не е взимал лъвския пай за себе си и за совите си (ГРЕШКАТА Е ВЯРНА...ВМ. "СВОИТЕ СИ"...)? Да е правило АБСОЛЮТНО БЕЗПЛАТНО райове за бременните, кърмещите, майките и децата, включително детските градини и училищата? ИЛИ КРАДЦИТЕ И МОШЕНИЦИТЕ СА ВЕЗДЕСЪЩИ И НИКОГА НЕ СЕ ИНТЕРЕСУВАТ ОТ НАЧИНИТЕ, ПО КОИТО ТИЯ ГРИЖИ МОГАТ ДА СТАНАТ АБСОЛЮТНО БЕЗПЛАТНИ И БЕЗ ИЗГОДА ЗА ЧОВЕКОПОДОБНИТЕ?

Тук може да се повтори или изкаже за хиляден, десетохиляден, стохиляден път една икономическа истина, която може да се потвърди математически даже от децата в детската градина: ВСЕКИ ИКОНОМИСТ И ВЛАСТНИК, КОЙТО ТВЪРДИ, ЧЕ ТОТАЛНОТО ОБЕЗПЕЧАВАНЕ НА МАЙКАТА ДНЕС Е НЕВЪЗМОЖНО И ЧЕ ТОВА Е ВЪПРОС НА ДАЛЕЧНОТО БЪДЕЩЕ, Е НАГЪЛ ЛЪЖЕЦ, КРАДЕЦ И МОШЕНИК И ПОДЛЕЖИ ОТ СТРАНА НА КАРМАТА НА СЪД И ВЪДВОРЯВАНЕ ЗА УГЛАВНО ПРЕСТЪПЛЕНИЕ С ОСОБЕНА ТЕЖЕСТ И С НАЙ-ТЕЖКИ ПОСЛЕДСВИЯ ЗА НЕГО И СЪУЧАСТНИЦИТЕ МУ.

 

КОГАТО ПРЕДИ ДВЕ ДЕСЕТИЛЕТИЯ българи изясняваха с калем в ръка това на един симпозиум в Башкирия пред хиляди участници и дадоха на децата да разпределят бюджета на която и да е държава както трябва, ВСИЧКИ МОМИЧЕНЦА, УЧЕНИЧКИ, УЧИТЕЛКИ, МИНИСТЪРКИ И ГОТВАЧКИТЕ И ЧИСТАЧКИТЕ РЕВЯХА НА ГЛАС И КАЗАХА, ЧЕ СА ГОТОВИ ДА ПРОЛЕЯТ КРЪВТА СИ ЗА ТАЗИ ИСТИНА И ДА ЗАСТАНАТ ЗАД НАС НА БАРИКАДИТЕ. Бе им обяснено, че няма нужда да се лее кръв, а че всичко е лично в техните ръце. От кого ще зачеват от сега нататък: от подобни лъжци, крадци и мошеници - или от честни хора. Като народят честни хора и те пораснат, гангрената и проказата "държава" ще си отиде за броени часове.

 

 

 

27.09.2018 г. 13,57 ч.

 

УЧИТЕЛЯТ БЕИНСÀ ДУНÒ: „Казвате: „Ти нали ни говориш за Бога? Нали ни сочиш пътя към Него?” - Така е: аз говоря, вие ме слушате, но ако няма единство между нас, нито аз мога да ви упътя, нито вие можете да ме следвате.” (1919.12.14н.рнл.ДВГ.С1946:196-197)

ВСЕКИ ПЪТ УЧИТЕЛИТЕ ДАВАТ ВЕРНИЯ ПЪТ, но враговете им и по-големите им врагове - говорещите от тяхно име - при всички случаи се стараят да объркат душите. Всички до един ли – или има поне една ръка, която е в същата посока? Защо Бог е заложил всичко това? И НЯКОГА е имало такива хора, и СЕГА ги срещаме всеки ден. Може и НИЕ да сме от тях. Божественото ни говори ясно, но ние не го разбираме, НЕ ИСКАМЕ да го разберем. Който НЕ ИСКА, това си личи по ПОВЕДЕНИЕТО му: всеки си има ПО-ВАЖНА работа, всеки язди коня си накъдето му хрумне. Затова призивите на Бога да бъдем братя, да се събираме и да се обичаме, обикновено си остават глас в пустиня.

И БОГ МЕЧТАЕ. Най-голямата Му мечта е овчарите и стадата Му да пладнуват ЗАЕДНО, кучетата и вълците - също; хората и хищниците да престанат да бъдат хищници.

 

Има две потивоположни думи: „ХИЩЕНИЕ” И „ВЪЗХИЩЕНИЕ”. Първата всички са я забравили, но мнозина не са престанали да бъдат хищници: все още привличат блага и души, за да ги ядат. Втората всички я знаят, но на какво, на кого се възхищават? Не помнят ли, че има и трета дума – РАЗХИЩЕНИЕ? Къде разхищават силата и живота си?

 

 

 

28.09.2018 г. 17,10 ч.

 

Портрет на легендарния индийски цар Ашока (304-232 пне)

УЧИТЕЛЯТ БЕИНСÀ ДУНÒ: „Оня, който първо се е отказал, а после се разкаял, ТОЙ е изпълнил Божията воля. Последният момент спасява положението. В този смисъл, много добрини и едно добро са равносилни. Важно е какво си направил в последния момент. Може да си направил много злини, но в последния момент на живота си да си направил едно добро – ТО спасява живота ти. Последното добро заличава всичките ти злини, и от разумния свят започват да гледат на тебе като на свой брат..”(1919.12.14н.рнл.ДВГ.С1946:200)

КОМЕНТАР: Това твърдение на Учителя трябва да се допълни с други Негови изказания, в които то се уточнява. Не може да си убивал цял живот, в последния момент на живота си да нахраниш един беден – и това да заличи всичките ти престъпления. Законът важи, само ако силата на доброто, което си направил, е не по-малка от силата на всичките ти злини. Т.е., ангелите ще те погледнат благослонно, само ако възкресиш ТОЛКОВА хора, колокото си убил; толкова животни, колкото си изяал като клиент на рибаря и касапина. При по-малка добрина накрая, ние си плащаме за престъпленията на общо основание. Учителят тук говори за някои особени случаи: в които някой е направил едно добро НАКРАЯ, но ангелите преценяват, че той се е покаял дълбоко и че от този ден нататък е сигурно, че през всичките си животи ще прави само добро. С това той ще съкрати кармата си значително, както става в затворите, в които някой не лежи, а работи.

Аудиотека "Прекрасни чудаци"Глава из романа "Амита" от индийския писател Яшпал (1903-1976) за цар Ашока:

http://toyonus.com/01-Bulgarian/10.Audioteka%20%22Prekrasni%20chudaci%22_%cc%d03/AP4.18-Yashpal%20-%20iz%20romana%20'Amita%20(Za%20car%20Ashoka).mp3

 

https://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%90%D1%88%D0%BE%D0%BA%D0%B0

 

 

 29.03.2018 г. 16,11 ч.

 

 

„ВСЕ ЩЕ БЪДЕ НА 17 ЧИСЛО”... .- Фундаменталната беседа „Работѝ на лозето ми!” продължава. Всеки българин със сърце и душа би трябвало да я прочете на глас, за да отиде тя по вселената. Да я запише аудио, ако може, да я разпрати на много места по ефира.

КАРТИНАТА: John August Swanson - Христос нахранва хиляди хора с 2 риби и 5 хляба.

УЧИТЕЛЯТ БЕИНСÀ ДУНÒ: „Откажете се от всички стари майки и бащи, учители и свещеници в себе си. На стария свят, с който досега сте били свързани, кажете: „СБОГОМ, НЯМАМ ВЕЧЕ НИЩО ОБЩО С ТЕБЕ!” На всички свещеници, учители, майки и бащи, синове и дъщери, които искат да служат на Новото и да прилагат новите правила, Христос казва: „ДОБРЕ ДОШЛИ ПРИ МЕНЕ! АЗ ЩЕ ВИ СЛОЖА БОГАТА ТРАПЕЗА”. Това всички ще проверите. – Кога ще бъде това? – Все ще бъде на 17 число, но на кое - не е важно. Бъдете смели и решителни, че като се върнете по домовете си, да кажете: „От днес изхвърлям всичко старо от сърцето си!” Кажете ли веднъж така, първо ВИЕ трябва да повярвате на думите и на решението си.” (1919.12.14н.Работѝ на лозето ми! ДВГ.С1946:206)

ИЗ ЕДИН ДНЕВНИК. (Трябва да се провери в оригинала дали това е станало на дата 17 и имало ли е подобни неща на тази дата през други месеци и години; да проверят и други хора за същото в живота си. Но в случая важно е самото преживяване, идентично с думите от цитираната беседа („ДОБРЕ ДОШЛИ ПРИ МЕНЕ! АЗ ЩЕ ВИ СЛОЖА БОГАТА ТРАПЕЗА”). Христос не е само една „персона” в едно тяло – Той работи в мнозина:

„Някъде в спомените си описвам как един ден, още в първата нощ на гостуването ми в Москва, сънувах нашия приятел Венно, който наскоро си бе заминал за другия свят. Изправен величествено и прекрасно зад един каменен зид, той каза: "ПОЛУЧЕТЕ СЕГА ОТ МОИТЕ КОМПЕНСАЦИИ!..." Няма човешки думи да се опише какви бяха тия "компенсации" и какви събития потекоха в Русия веднага след този удивителен сън и после в други страни и в България! /.../ Срещите на живо със сродните души от вековете бяха тъй фундаментални и вълнуващи, че нито камерата, нито най-вълшебна приказка не са в състояние да дадат и най-бледа представа за тях. Първият акт на тия „компенсации” бе излекуването на бъбреците ми през същата нощ – един лекар от другия свят ми извади бъреците, те бяха прозрачни като медузи, изчисти камъните и песъчинките от тях, после ми ги сложи пак в тялото. От този ден вече никога не съм страдал от бъбреци.”

 

 

29.09.2018 г. 14,09 ч.

 

ФОРМУЛА, ПО-МОЩНА ОТ ВСИЧКИ РЕЛИГИОЗНИ ТРАКТАТИ, КОИТО СА ПИСАНИ ПРЕЗ ВЕЧНОСТТА

УЧИТЕЛЯТ БЕИНСÀ ДУНÒ: „Като се върнете по домовете си, влезте в скришната си стаичка, т.е. вашата душа, и с едри букви си напишете: „ВСИЧКО, КОЕТО Е ДОБРО, МОГА ДА ПРИЕМА! ВСИЧКО, КОЕТО Е ДОБРО, МОГА ДА ПРИЛОЖА! КОГАТО ИСКАМ ДА НАПРАВЯ НЯКАКВО ДОБРО, НЯМА СИЛА, КОЯТО МОЖЕ ДА МИ ПРОТИВОДЕЙСТВА! ВСИЧКО МОГА ДА НАПРАВЯ ЧРЕЗ ЖИВИЯ ГОСПОД НА ЛЮБОВТА, КОЙТО Е СЪЗДАЛ ВСИЧКО В СВЕТА” (1919.12.14н.Работѝ на лозето ми! ДВГ.С1946:206)

АКО ЧОВЕК МОЖЕ ДА ОСЪЗНАЕ ЩО Е ДОБРО и как, защо трябва да го приема и раздава непрестанно, тогава, произнасйяки тази формула, той може да постигне ВСИЧКО. Тя е равносилна на Отче наш, на Добрата Молитва, 91 новопсалом и Ценната формула. В някои случаи е по-силна и от всички тях, взети заедно.

ПРОДЪЛЖЕНИЕ: "Когато гърмежите започнат да се чуват, когато земята започне да играе под краката ви, кажете си горните мисли и не се страхувайте!".

ОПИТАНО Е!

 

 

29.09.2018 г. 13,53 ч.

 

ДАЖЕ В „СВОБОДНА” АНГЛИЯ СЕ КРИЕХА, ЗА ДА НЕ ЗАГУБЯТ РАБОТАТА СИ...

УЧИТЕЛЯТ БЕИНСÀ ДУНÒ: „Мнозина идват да слушат беседите ми, но се страхуват да не ги видят външните хора - да не знаят, че ме посещават. Защо се страхуват? Ако има човек в България, който говори истината, който изнася нещата както са в целокупния живот и в разумната природа, това съм аз. От какво се страхувате тогава? Как ще постъпят българите с мене, какво отношение ще вземат към идеите, които проповядвам, за мене е безразлично. Тъжното е, че хората са малодушни, не се решават да приемат Новото Учение. /.../ Аз не искам хората да тръгнат след мене както момите, които се влюбват в един момък. Влюбили се 400 моми в един момък и всички тръгнали след него, всяка мома искала да го срещне, да си поговори с него /лично/... Това би било най-голямото нещастие за мене! Това НЕ СА последователи! ИСТИНСКИ ПОСЛЕДОВАТЕЛ Е ОНЯ, КОЙТО С ЦЯЛОТО СИ СЪЩЕСТВО ПРИЕМА УЧЕНИЕТО И ГО ПРИЛАГА. Не е нужно да се възхищавате от моите беседи, нито от мене. Важно е да приемете УЧЕНИЕТО, да го приложите и да решите задачите си. Аз още не съм видял вашите решени задачи. Никой от вас не е решил задачата на Любовта. Тая задача не е решена даже и по отношение на близките ви. Ако днес дойде Христос между вас, на всички би писал двойка върху задачата на Любовта..” (1919.12.14н.Работѝ на лозето ми! ДВГ.С1946:205-206)

 

 

29.03.2018 г. 13,38 ч.

 

НАЙ-ЛЕСНОТО НЕЩО:

УЧИТЕЛЯТ БЕИНСÀ ДУНÒ: „Желая ви да изпълнявате Божията воля. ВСИЧКИ имате възможност за това. Няма сила, която може да ви препятства в изпълняване на Божията воля! Както Бог е всесилен и свободен да прави добро, така и вие сте, ако не всесилни, поне СИЛНИ И СВОБОДНИ да Му подражавате в правене на ДОБРО. Понеже не сте богове, не сте всесилни, но имате сила да се проявите В ДОБРОТО.” (1919.12.14н.Работѝ на лозето ми! ДВГ.С1946:205)

 

И НАИСТИНА – НАЙ-ЛЕСНОТО. Същото Слово доказва, че да подражаваме на хората, това е НАЙ-ТРУДНОТО НЕЩО, за което даваме и душата си, и здравето си, и силите си, и живота си. Че добро не се прави с пари, вещи, дрънкулки и залъгалки, а с това, с което ни е родил БОГ. Абсолютно всичко имаме в себе си, за да правим ДОБРО!

 

 

29.03.2018 г. 13,23 ч.

 

ВАЖЕН ТЕОЛОГИЧЕСКИ И СОЦИАЛЕН ВЪПРОС

УЧИТЕЛЯТ БЕИНСÀ ДУНÒ: „Това е живот вечен, да познаем Бога.” - И НИЕ трябва да се познаем.“

(1919.12.14н.рнл.ДВГ.С1946:204)

 

ПОНЕЖЕ ИМА ХОРА, които си мислят, че Бог не е всичко, не е цялото човечество и всички вселени, галактики, звезди, пространства, същества, вещества, молекули, атоми и пр. Мислят си, че Бог не и хората около нас и че няма нужда са се опознаваме с тях, т.е. с Него. Търсят Го от пещерите и килиите си, от мозъка и молитвите си, поради което няма да Го намерят НИКОГА.

 

 

29.09.2018 г. 12,23 ч.

 

АБСУРДИ ЕДИН СЛЕД ДРУГ...

УЧИТЕЛЯТ БЕИНСÀ ДУНÒ: „Спомнете си всички какво ви е говорил вашият Баща и какво сте изпълнили от всичко, което ви е говорил. Кажете си: „От днес туряме КРАЙ на стария живот, заличаваме ВСИЧКИ стари сметки, ВСИЧКИ взимания–давания. От когото имам да взимам, нищо не искам; на когото имам да давам, НИЩО не давам. С търговията е СВЪРШЕНО вече!”

(1919.12.14н.рнл.ДВГ.С1946:203)

ЗАЩО АБСУРДИ? - Хайде, да опростим изцяло дълга на длъжниците си, това е ЛЕСНО за нас, правили сме го и ще го правим всякога. Обаче да не върнем НАШИЯ дълг? - Такова нещо четем за пръв път в беседите и ни изумява. Щом имаш съвест, няма как да не изплатиш дълга си „до шушка”. Нека някой да каже какво е искал да каже Учителят тука – някои от нас не могат да го разберат ПО НИКОЙ НАЧИН. Как така „повече НИЩО не давам”, след като си задължен? Добре, стигнали сме до ТАВАНА на възможностите си, НЕ МОЖЕМ да го разберем. Поне в материален смисъл, щом като имаме да връщаме на държавата или на човек, може да изгърбим, да се продадем в робство, да носим нитроглицерин, НО ЩЕ СЕ ИЗПЛАТИМ!

ЕДИНСТВЕНАТА ВЪЗМОЖНОСТ да се опитаме да разберем Учителя по този пункт са разсъждения в плана на КАРМАТА. Такова изумление може да изпита човек, когато, примерно, вече се е оженил и има съвест да спазва контракта до гроб, а идва Гуруто и казва „Край! Махай се веднага! Ти не разбра ли, че си АБСОЛЮТНО СВОБОДЕН?” Тогава прекалено „съвестният” с такъв череп, при който са надути центровете на съвестта по отношение на поробителите, но не е издигнат центърът на съвестта по отношение на народа, човечеството или Бога, ще стане предател към СРОДНИТЕ ДУШИ, НАРОДА, КОСМОСА, ПО-ГОЛЯМОТО И НАЙ-ГОЛЯМОТО, за да спази търговския си договор с някой, който го е изиграл и го е поробил.

Може и да не те е изиграл. Дори в повечето случаи не става дума за ловци, а за души, които искат да живеят в капан и да гризат сиренце заедно с някой друг. Ние сме заблудили самите себе си, понеже е приятно да си имаш своя мишка и да гризеш заедно с нея сиренце на кука. Но изпускаме ЕТИКАТА – не само космическата етика, но и етиката към тази КОНКРЕТНА душа. Ние сме й създали илюзията, че ще отговаряме винаги на ОЧАКВАНИЯТА й: станали сме робот-изпълнител на нейните капански ОЧАКВАНИЯ. Следователно, сключили сме микроспоразумение, един „обществен договор”, както казва Русо. Натикали сме се в капана доброволно, мислейки че там има нещо. Казваме на ближния да излезем И ДВАМАТА оттам, докато капанът е още отворен, да не докосваме сиренцето.. Да, но ближният си иска СИРЕНЦЕТО – и НАС в комплет с него. Терзанията на „СЪВЕСТТА” ни (чувството ни за дълг пред близките, а не пред душата ни, пред ближните, човечеството, Ятото и Бога) НАДДЕЛЯВАТ - задната част на главата ни е широка, коленете плачат за късане на менискуси и операции, очите – за очила; косата – за опадване или за оплешивяване; сърцето – за остри бодежи и аритмии, главата – за виене на свят, кожата – за гъбички, тялото – за кльощавини или сланини.

Е, ТОГАВА Е РАЗБИРАЕМО ЗАЩО ГУРУТО МОЖЕ ДА ДОЙДЕ И ДА ТИ КАЖЕ: „СКЪСАЙ ВЕДНАГА КОНТРАКТА – ВЪН ОТ КОЧИНАТА! Тази контракт не съм ти го диктувал АЗ – ти си се подчинил на адска, на човешка измислица. С ТЪРГОВИЯТА Е СВЪРШЕНО ВЕЧЕ! Излизай веднага, понеже идва Коледа и господарят вече трака с ножовете. Ако някой не иска да излезе с теб, негова си работа.”

„ДА – МНОГО УДОБНО ОПРАВДАНИЕ!..” – казват всички свине и мишки, които искат да живеят с нас още два мига или до Коледа. Всички, които спрягат думичката „СЪВЕСТ”, глагола „ОБЕЩАЛ СИ”, адските мръсни думи „РАЗЧИТАМ НА ТЕБЕ” („разчитам” произлиза от „сметкаджийство”). Ти се шашваш от заповедта, сръднята или сълзите на близкия – И СЕ ВРЪЩАШ. Залагаш и живота на децата си.

От такива деца няма да излезе НИЩО – ще станат потребители, клиенти; също като тебе - съпрузи на "проспериращи", изнудвачи, егоисти, темерути, еснафи, садисти; терористи, простаци, пушачи, извратеняци. Ще станат фашисти, комунисти, рокери, алкохолици, надзиратели, палачи, наркомани, продавачи, пушачи на треви и пр.; чалгаджии, кръчмари, рибари, ловджии, касапи, косачи, дървосекачи, политици, крадци, състезатели, бестселържии, хрътки, бизнесмени и пр.. Ще си плащат на съмнителни гуровци и лектори, ще полудяват бързо или бавно в съмнителни секти, църкви и ашрами. Или ще станат вечни обитатели на болниците.

БОГ спасява децата ни, не подписът!

ЩОМ БОГ НИ КАЗВА ДА НЕ СЕДИМ в лудницата или затвора, когато срокът ни е изтекъл, да не се връщаме там, ако случайно сме излезли, Той ни казва да избягаме от бръчките, сланините, инсулта, инфаркта, самоубийството, склерозата, алцхаймера, циклофренията, шизофренията, джендърите и пр., които се развъждат там.

 

 

29.09.2018 г. 10,57 ч.

 

ВЪПРОС НА ФОНТАНЕЛА. Най-дебела е българската.

УЧИТЕЛЯТ БЕИНСÀ ДУНÒ: „Аз казвам, че моите думи са верни 50%, а когато се приложат и дадат резултат, ще бъдат верни сто на сто. Процентът на вярващите в България е малък. Ако двама души на стоте вярват, 98% не вярват.” (1919.12.14н.рнл.ДВГ.С1946:203)

 

ОБАЧЕ ДРУГ ПЪТ КАЗВА: Именно затова се родих сред народа с най-дебела глава. Тя не зачита никого, освен себе си. Неуважението у българите е чудовищно. Но ако поне една успея да пробия, тя ще приложи Учението по-добре от всички. (цитирано по памет)

 

29.09.2018 г. 10,35 ч.

 

УЧИТЕЛЯТ БЕИНСÀ ДУНÒ: „Да се женим ли? – Ако живеете по законите на БОГА, няма защо да се жените. Ако сте ВЪН от Неговите закони, женете се колкото пъти искате. Какво означава женитбата? Питам: кой венча първите хора? Кой осветява живота на птичките? Кой ги венчава? – Всяко добро дело се осветява и санкционира ОТ БОГА.” (1919.12.14н.рнл.ДВГ.С1946:202)

 

ТОВА Е ЕДНА ОТ АНТИТЕЗИТЕ в беседите за женитбата, които са преобладаващи. Има и десетки тези, утвърждения, одобрения. Например, че има жентиби по волята на БОГА, в които двамата нито веднъж не са се погледнали негативно, никога не са помислили и почувствали нещо лошо за другия, не са ограничили свободата му. А ИМА И СИНТЕЗИ от рода на тази, че „Не е важно дали Ученикът се жени или не се жени; а важно е, като се жени или не се жени, дали изпълнява волята Божия”.

 

 

29.09.2018 г. 08,13 ч.

 

„ИЗГРЕВЪТ” е сложен в кавички съвсем не случайно: искал е човекът да подчертае, че става дума за селището до София, а се е получило точно това, което става и сега навсякъде: МЕНТÈ-Изгрев. Менталните работи на нисшия манас без нито следа от Разпознаване, Истина, Доброта и Сърце са винаги такива: управляват МЕНТЪРДЖИИТЕ.

УЧИТЕЛЯТ БЕИНСÀ ДУНÒ: „Какво правят сегашните хора? - Образуват едно дружество, съставят устав; представят го в министерството на одобряване; след това викат свещеник за водосвет, избират комисия, която да поеме работата; и докато започне функцията си, то свършва своя живот. Новото дружество няма нужда от никакво зарегистриране, от никакъв водосвет! Решете - и ПРИЛОЖЕТЕ решението си. Зарегистрирането му ще дойде СВИШЕ. Старите дружества ще си вървят по СТАРИЯ път, а новите, които СЕГА се създават, ще се развиват по НОВ план. Питате ме, можете ли да влизате в дружества. - Човек е САМ дружество! Ще се запише член на СВОЕТО дружество!” (1919.12.14н.рнл.ДВГ.С1946:202)

 

ВЪПРЕКИ ДЕСЕТКИТЕ ИЗКАЗВАНИЯ НА УЧИТЕЛЯ в отпечатаните Му беседи и стотиците подобни в разговорите с Него, „братовчедите” твърдо и упорито прокарват щампата на ОБРАТНАТА ложа, валидна за фашисти, комунисти, социалисти и пр: устави, гласувания, председателства, комисии, продажби, „братски” заплати, чудовищни тàкси, конкурси даже сред децата, наследявания, бъркане в джоба на народа, монополизми, търговски марки, редактиране на беседите както им хрумне - и пр. И без водосвети, те реализират маслосвети без никакъв проблем: ще ни светят маслото и хоро ще играем. Например, Държавна несигурност предлага на някои от тия, които тя малтертира с десетилетия, държи ги зад решеткие до загуба на съзнание, изселва ги, гони ги от работа, изземва всеки месец даже и боклука от къщите им и пр. ДА НАПРАВИ НЯКОГО ОТ ТЯХ ПРЕДСЕДАТЕЛ НА БЯЛОТО БРАТСТВО ИЛИ ДА ГО КОМАНДИРОВА НА ЗАПАД И ДА ГО СПОНСОРИРА ДА СИ НАПРАВИ БЯЛО БРАТСТВО ТАМ. Да си привлича фенове, да си направи многоезично издателство, библиотека, преводачески център, културен дом, художествена галерия, киностудия, драмсъстав, екскурзионна система, братски селища за бременните, кърмещите и майките и пр. С единственото условие всичко това да е прикрите за хората с чадърите, които убиват волномислещи. Глупавите бели братя отказват, Несигурността им казва „Трошете си тогава главите и станете хамали, след като ви подържим зад решетките колкото намерим за добре!” – и назначава за ръководство на „Бялото братсво” и издатели на беседите крадци, които глупавите не са виждали никога в продължение на половин век и които казват публично за някой глупав, че бил изнасилвал 12-годишни момиченца. И като предложи някой някого с ценз, работил държавно като директор, редактор и завеждащ редакция, да влезе в ръководството на „братството” и да контролира издаването на беседите, назначените от братовчедите казват публично: „Аз тоя не съм го виждал никога и няма да му разреша никога даже и да припари до Словото Божие!” Идват чужденци, глупавите знаят езици и биха могли да общуват без лъжи, но назначените от Държавна несигурност братя и сестри казват: „Как ще му разрешим на тоя да ни представя пред света?! - Никога!” Полковникът от Второ районно, който не иска да пусне глупавия не само в чужбина, но и даже в друг район на България, казва на идеологическия диверсант: "Каквато и власт да се смѐни, това пѐтно че си го носиш цал живот, оти ние сме ВЕЧНИ!". Друг полковник - от Софийско градско - изкарва глупавия иззад решетките и му казва: "Ето, гледам досието ти, пред мене е. Няма такива неща в него, които разпростараняват колегите за тебе, когато те назначават някъде или във вашето "братство", но те имат инструкции да ви дискредититрат". Трети полковник - от Външно министерство: "Ние никога не можехме да си позволим лукса да пуснем някого в чужбина или в ръководството някоя секта, да е с повече от 160 лева заплата - и да не ни служи." - "Че как! Ние имаме свръхталантливи приятели, които прославят България по цял свят - те не може да са били такива!" - "Какви "такива"! Ти ме обиждаш! Само за тая дума може да се озовеш в Белене! Казвам ти: НЯМАШЕ НИТО ЕДНО ИЗКЛЮЧЕНИЕ". Тогава глупавият си спомня думите на Богинята, която сънува всяка нощ без прекъсване половин век и най-после се среща с нея и на земята: "Като ходех във Франция, аз редовно си пишех докладите" - признава му тя. И той ПРЕСТАВА да я сънува. Друг път, в старото Софийско градско, един полковник казва на идеологическия диверсант, че ще му убие децата, ако не пропее. Диверсантът губи съзнание и се събужда след три денонощия вкъщи. После друг (този път капитан) му казва: "Ако си мислиш, че и най-близките ти не пеят за тебе, много криво си разбрал ролята на Партията". Глупавият пита един приятел възможно ли е това, но този приятел е опитен и казва: "Ти припадна само за три дни, а какво ще се случи на една майка, ако й кажат, че ще убият детето й или ще й го вземат чрез Агенцията за затриване на децата, за да го продадат на запад? Ще пропее не, ами...". Друг път цял комунистически генерал признава на глупавия неща за колегите си, които тука вече не са за разправяне, защото...

 

 

 

29.09.2018 г. 07,15 ч.

 

УЧИТЕЛЯТ БЕИНСÀ ДУНÒ: „Има интелигентни хора, които МНОГО обещават, но НИЩО не изпълняват. От тях НИЩО не излиза. Хората на сърцето, които минават за наивни, глупави, първо се отричат, но после ИЗПЪЛНЯВАТ волята на Баща си. Затова казвам, че бъдещата култура е на СЪРЦЕТО. Не ще оживее това, което е в нашия УМ - ще оживее това, което е в нашето СЪРЦЕ! Следователно, предчувствията на сърцето са по-верни, отколкото мислите на ума. Понеже бъдещата култура е на СЪРЦЕТО, затова Христос ни обръща внимание да обработваме СЪРЦЕТО си. Бих желал в бъдеще всички общества и народи да образуват дружества, да отварят училища за работа върху СЪРЦЕТО. Това да не бъде само проект, но да стане ДЕЙСТВИТЕЛНОСТ.”

(1919.12.14н.Работѝ на лозето ми..ДВГ.С1946:202)

 

 

30.09.2018 г. 17,11 ч.

 

УЧИТЕЛЯТ БЕИНСÀ ДУНÒ: „Някой ме пита: „Защо да правим добро?“ - Без да правим добро, не можем да направим и КРАЧКА напред! Това е МАТЕМАТИЧЕСКА АКСИОМА.” (1919.12.21н.Денят на доброто.СИЖ3.ГИК 1920:275)

 

 

30.09.2018 г. 16,56 ч.

 

УЧИТЕЛЯТ БЕИНСÀ ДУНÒ: „.Ако дòйде Христос, на Когото се надявате да оправи света, мислите ли, че Той ще говори навред? - Изпъдете този дявол от вас, който е обсебил всинца ви! Доста вече - 8,000 години* - слугуване и робство на него! Кажете на този дявол: „Вън! Ще си вземеш всичките си партушини и пари!“ – Да излезе на двора, но вътре в душата ви да не остане ни помен от него! Кажете му: „Ако ТИ не излезеш, НИЕ ще излезем!“. Много пъти дяволът не се съгласява да излезе - и ти започваш да правиш договор с него, да се помиряваш... - Не, свършѝ ВЕДНАГА с него!”

(1919.12.21н.Денят на доброто.СИЖ3.ГИК1920:274-275) –––––––
*Равни на 200 милиона земни години, пак според Учителя

 

 

 

30.09.2018 г. 16,36 ч.

 

УЧИТЕЛЯТ БЕИНСÀ ДУНÒ: „От толкова години /.../ аз си хабя езика, но резултатът е малък /.../ Аз забелязвам това даже и между моите най-близки. Щом се съберат, стоят един до друг, но се чувства една натегната атмосфера помежду им, не се спогаждат. Знаете ли, че ако бихте отишли на Небето, само за ЕДИН лош поглед като тези, които отправяте тука на земята, биха ви изключили за 10,000 години? Ако един ангел би погледнал накриво, ще го изключат за 10,000 години от Небето!” (1919.12.21н.Денят на доброто.СИЖ3.ГИК1920:274)

 

 

30.09.2018 г. 16,23 ч.

 

УЧИТЕЛЯТ БЕИНСÀ ДУНÒ: „Аз съм дошъл да кажа една велика истина - какво говори Господ, Когото познавам много добре. Комуто съм казал тази истина и я е проверил, ВИНАГИ е имал резултат. Всичко, което казвам, подлагам на строг научен опит. Всеки, който иска да направи с мен опит, не може да се „отърве” тъй лесно. При мене са идвали някои да ги лекувам. Аз ги питам: „Вие сте обиколили всички лекари - готови ли сте сега да служите НА БОГА, да посветите НА НЕГО живота си? Ако сте готови, добре, ще ви помогна“. Някой иска знания. – Готов ли си да посветиш живота си на Бога? Ако си готов, ще ти открия някоя велика тайна, а ако не си готов, ще ти говоря за ябълки, круши, листа, клончета и други подобни, но няма да ти кажа никаква тайна. И аз си имам известни ръководни правила, които никога не престъпям. Ще ме попитате: защо ще постъпя така? Отговарям: /.../ Готов ли си да служиш на Господа, Когото аз познавам, от Когото произтичат всичките блага, Който е направил всичко в света и Който е дал живота на хората? Готов ли си да Му служиш? – Тогава и аз съм готов да ти служа. Но ако не си готов, аз ще ти говоря само за лук... Това е КАТЕГОРИЧНО учение, всички Велики Учители са правили така.” (1919.12.21н.Денят на доброто.СИЖ3.ГИК 1920:273-274)

 

 

30.09.2018 г. 16,01 ч.

 

УЧИТЕЛЯТ БЕИНСÀ ДУНÒ: „За бъдещата култура трябва да имаме поне 2–3 ръководни правила, които да прилагаме в живота си: Първо: „Заради Любовта на Бога, мога ли да извърша това?” Второ: „За доброто на моята душа, мога ли да направя това?” И трето – „За благото на моя ближен, мога ли да сторя това?”

(1919.12.21н.днд.СИЖ3.ГИК1920:273)

ДО ДНЕС, В ПРОДЪЛЖЕНИЕ НА БЕЗБРОЙ ВЕКОВЕ, само веднъж на 1000 години земен човек е успявал да разбере кои са тия, „това”, които одобрява БОГ. Останалите хора и даже много богове и ангели извършват какви ли не неща в името на „Бога”, на „душата” си или на „ближния”, но защо свършват в гроба? Днес обаче сроковете са съкратени, времето лети като стрела, много повече хора уцелват кое е това „това” в множествено число - и не само го проумяват, но и го ПРОЯВЯВАТ. Става им ясна формулата от Учителя: „Христос е Човекът на ИЗЯВЕНАТА, ПРОЯВЕНАТА И ОСЪЩЕСТВЕНА Божия Любов”.

ИМА ОЩЕ ЕДНА ФОРМУЛА ОТ УЧИТЕЛЯ, подобна на първата и в духа на формулата за Христос. Тя е изключително мощна и действа незабавно, защото касае изпълнение на волята Божия в помощ на КОНКРЕТНО ЛИЦЕ:

„Господи, не ми е приятно това, което ме молиш да направя за това същество, но заради Тебе, Господи, и заради душата на това същество АЗ ЩЕ ГО НАПРАВЯ!”

ТАЗИ ФОРМУЛА Е СУПЕРМОЩНА, понеже се произнася от всички ангели, когато се приближават към нас, и ние влизаме в резонанс с нея. Дадено им е да я произнасят и изпълняват в различни варианти, но РЕЗОНАНСЪТ СЕ ПОЛУЧАВА.

СЪЩАТА БЕСЕДА ПРОДЪЛЖАВА: "Какво велико самопожертване е от страна на някой ангел, който се занимава с разрешаването на велики въпроси, но като види, че някоя душа страда, веднага напуща работата си и отива да ѝ помогне, да я утеши! Кой от вас би направил това? Наистина, ние бихме направили много нещо за известни хора, ако те ни са симпатични... На симпатичния човек всеки може да направи услуга. Един кавалер е готов да услужи на симпатичната мома с всичко, от което тя се нуждае, но грозна, разногледа, камбуреста мома никой не поглежда. Питам: какви са вашите убеждения, щом постъпвате така?"

 

 

30.09.2018 г. 08,56 ч.

 

ТОЛКОВА ЛИ Е ТРУДНО да се разпознават хората по приказките им, по делата им, по физиономиите им?

УЧИТЕЛЯТ БЕИНСÀ ДУНÒ: „Хората на бъдещата култура, които ще имат за девиз да правят ДОБРО ОТ ЛЮБОВ /.../ - ТОВА са новите хора! Те имат на челото си особен знак, а под езика си имат особено „камъче”. Езикът, очите на тези хора са другояче устроени. Техният поглед е дълбок, в него няма никакво раздвояване. В очите им има само една мисъл, а тя е „ЛЮБОВ И БЕЗКОРИСТИЕ”. /.../ Разбирате ли какво нещо е безкористие? Опитвали ли сте го поне един път в живота си? Опитали ли сте поне един път в живота си какво нещо е любов?” (1919.12.21н.Денят на доброто.СИЖ3.ГИК1920:270)

ОБАЧЕ И ВЪДИЧАРИ СА НЕОБХОДИМИ – за да се види кой им се хваща. И какво значи „особено камъче под езика?” Как употребяват езика си различните видове хора?

 

 

 

30.09.2018 г. 08,14 ч.

 

ВСЕКИ „ДУХОВЕН” ЧОВЕК, ВСЯКА „ДУХОВНА” МАФИЯ, които обявяват инициативи и искат от хората пари или имоти за тази цел, НИКОГА, ПО НИКОЙ НАЧИН И В НИКАКЪВ СЛУЧАЙ НЕ СА ИЗПРАТЕНИ ОТ БОГА. Нито тия, които възбуждат крамоли сред вярващите; тия, които злословят по адрес на някого или обявяват себе си за „единствено прави”. НА РУСКИ, ТУК ЗА ЦЪРКВАТА Е НАПИСАНО: „Кражби на всички нива: от кокошкарски – до метафизически”. Да се сещаме за някой друг?...

УЧИТЕЛЯТ БЕИНСÀ ДУНÒ: „Например, ти си религиозен човек и трябва да отидеш да утешиш някого. ПОЗВОЛЕНО ти е да направиш това ако знаеш как, НО АКО ТИ НАРУШИШ МИРА МУ, КРАКЪТ ТИ НЕ ТРЯБВА ДА СТЪПВА ТАМ! Не мислете, че е лесно да правиш добро - това е ВЕЛИКО изкуство. Ако дойда във вашата къща да ви проповядвам ново учение с цел да ми станете последователи и после ви обера, аз се ръководя от МАТЕРИАЛНИ облаги - това не е добро дело, а търговска сделка. Така ще дойде при тебе някой търговски агент, много учтиво ще представи мостричките си, ще те почерпи, ще разговаря за едно, за друго, докато замае главата ти и направи сделката си. И този човек бил религиозен! Аз не разбирам такава религия. „Спорът на всички религиозни секти е спор търговски“ - тъй казва невидимият свят.” (1919.12.21н.днд.СИЖ3.ГИК1920:269-270)

 

 

 

30.09.2018 г. 07,12 ч.

 

УЧИТЕЛЯТ БЕИНСÀ ДУНÒ: „Когато хората кажат, че искат да бъдат културни, казвам, че ВСИЧКИ ТРЯБВА ДА СЕ ВЪРНАТ КЪМ ЗЕМЯТА, да орат и сеят. Сега сме се събрали всички в градовете, разпределили сме се на занаяти: едни работят, а други очакват наготово. ЗАТОВА са тия злини! /.../ Ние бедстваме и се душим в тоя „ред”.

(1919.12.21н.днд.СИЖ3.ГИК1920:269)

ОЩЕ МНОГО ПЪТИ Учителят ще употреби думите „оране” и „копане” в беседите Си, за да ни насочи към ЗЕМЯТА И ТРУДА, но другаде обяснява ясно как земята може да дава изобилен плод и по други начини – БЕЗ ПЛУГОВЕ, СЪРПОВЕ, КОСИ, ЖИВОТНИ, МАШИНИ, МЕЛНИЦИ, ПЕКАРНИ, ХИМИКАЛИ, ПЛЕВЕНЕ.

 

 

30.09.2018 г. 06,54 ч.

 

КОЯ ЛИ ПЪК БЕСЕДА НЕ Е „ФУНДАМЕНТАЛНА” И АКТУАЛНА И 100 ГОДИНИ СЛЕД ПРОИЗНАСЯНЕТО Й?... Всичките им анализи и прогнози са изведени с математическа точност!

 

УЧИТЕЛЯТ БЕИНСÀ ДУНÒ: „Мене ме учудва това положение на съвременните религиозни хора! По-твърдоглави, по-упорити и своенравни хора от религиозните не съм виждал! Аз взимам думите „религиозни хора“ в най-широк смисъл. Аз считам съвременната религия като един костюм или парфюм, с който прикриваме всички наши лоши постъпки и всички наши грешки. Религията е едно модерно изобретение. Никъде в Евангелието не се споменава думата „религия“. Когато хората са изгубили смисъла на съботата и правенето на добро, тогава са турили думата „религия“. И сега постоянно спорят дали някой е религиозен или не. Няма по-„религиозен” век от сегашния! Вземете един човек, който принадлежи към някоя партия и вярва в нея - той е готов да жертва и живота си заради нея. Колко пъти той е излагал живота си и живота на цялото си семейство заради тази партия! Колко пъти е пукана главата му за тази партия! Той си казва: „И нашата партия ще дойде на власт!...“ - Чака той партията си, а докато дойде тя, колко пъти ще яде бой, колко пъти ще се връща с разбита глава вкъщи... Всички живеят с тази религия, качват се и слизат, чакат някоя промяна от нея. НИКОЯ ПАРТИЯ НЯМА ДА ДОНЕСЕ НЯКАКВА ПРОМЯНА И ОБЛАГА В ЖИВОТА, ЗАЩОТО ТЯ САМАТА ИСКА, А НЕ ДАВА. Наистина, тя ще намали с 5–10% данъците, но затова пък от друго място ще ви вземе повече..” (1919.12.21н.днд.СИЖ3.ГИК1920:268-269)

 

 

30.09.2018 г. 06,37 ч.

 

ВСИЧКО, КОЕТО СЕ СЛУЧВА И ЩЕ СЕ СЛУЧИ С АМЕРИКА И СЪС ВСЕКИ ДРУГ, КОЙТО Е ОБЪРНАЛ ГРЪБ НА ДОБРОТО И Е СТАНАЛ ПРОДАВАЧ, може да се види днес в медиите.

УЧИТЕЛЯТ БЕИНСÀ ДУНÒ: „От какво се парализират човешките добродетели? – Те се парализират от нисшия ум на човека и от неговите страсти, защото съвременните хора са роби на своите страсти, които само разрушават, а не създават. За едно приятно удоволствие човек похарчва хиляди, пожертва даже живота си и живота на другите. А в това приятно удоволствие няма никакъв плод. Ние мязаме на онази туристка американка, която, за да опита любовта на своя възлюбен, го накарала да се качи на една отвесна скала в Алпите и да ѝ откъсне оттам една от редките алпийски рози. Той се качил на скалата, откъснал розата, подал ѝ я. Тя я турила на гърдите си и се усмихнала, а той след това ѝ рекъл „сбогом“.  За едно свое удоволствие тя изложила живота му в опасност. По същия начин и ние излагаме Бога на изкушение. Ние казваме: „Господи, дай ни удоволствие, пари, къщи и пр.“, но като ни даде всичко това, Той ни казва „сбогом“ Тогава ние сме богати хора, всичко имаме, НО ГОСПОД НЕ Е ПРИ НАС.”

(1919.12.21н.днд.СИЖ3.ГИК1920:268)

 

ОТКЪДЕ ПРОИЗЛИЗА ДУМАТА „СБОГОМ” в старобългарсия и днес в руския език е ясно: „С БОГОМ” е пожелание някой да бъде С БОГА, когато се разделяме. Уви, това пожелание е точно обратното на това, което се случва много често при раздялата – за разлика от „довиждане", мнозина казват„сбогом” когато не искат да виждат някого повече „никога". Ако сме се сбогували с дявола или човек на дявола, този акт е НАМЯСТО; но ако сме се сбогували „завинаги” с Божесвено Учение или с Божи човек – човек с искра от Бога, - ТОГАВА И БОГ СЕ СБОГУВА С НАС И НИ ОСТАВЯ НА ДОИЗТЛЯВАНЕ. Понеже сме имали страхове не от това, от което ТРЯБВА да се страхуваме; понеже сме проявили злото си его към това, което ни изпраща БОГ, а ние сме го отблъснали, сам Бог ни обръща гръб задълго, за да опитаме вкусовете, теориите и съображенията си.

 

 

30.09.2018 г. 06,02 ч.

 

УЧИТЕЛЯТ БЕИНСÀ ДУНÒ: „В духовния свят човекът е дърво. Както плодните дървета са необходими за човешкия живот, така и човешките добродетели са необходими за ангелите, защото чрез тях те се хранят. Ако ме запитате защо ангелите се интересуват от нас, /ще ви отговоря/: защото имат нужда от плодовете на нашите добродетели. За да може да разберете дълбокия смисъл на това добро, трябва умът, душата и сърцето ви да бъдат в пълна хармония. Човек не може да прави добро, ако умът, душата и сърцето му не са в съгласие. Щом /се колебаете/ дали трябва да се прави добро или не, вие сте от ниска култура. В Небето няма двусмислие за доброто! В духовния свят никак не става въпрос дали трябва да се прави добро или не. Доброто е СМИСЪЛЪТ на живота. Когато престанеш да правиш добро, ти си МЪРТЪВ човек. Всяка мисъл и всяко благородно чувство произтичат от ДОБРОТО, което вършим.”

(1919.12.21н.днд.СИЖ3.ГИК1920:267)

 

 

30.09.2018 г. 05,52 ч.

 

ХОРАТА СЕ ДЕЛЯТ НА ПРОДАВАЧИ И НА МАЙКИ. Всички, които се пазарят, очакват, изискват и разчитат, също са продавачи, т.е. предатели.

СНИМКАТА: Фонтанът Диана от Эфес, Villa d'Este, Тиволи, Лацио, Италия.

УЧИТЕЛЯТ БЕИНСÀ ДУНÒ: „Не може да има добро в човешкия живот, ако няма ПЛОД. Следователно, добродетелта не е нещо отвлечено, а реално - то е ЕСЕНЦИЯТА на човешкия живот. Смисълът на човешкия живот е ДОБРОТО. Правдата, Истината, Мъдростта и Любовта са силите, които работят за доброто, за да се реализира то в човешкия живот. Както плодовете определят качествата на дървото, така и доброто определя качеството на човека.”

( 1919.12.21н.днд.СИЖ3.ГИК1920:267)

 

ЗАТОВА В СЪЩОТО ТОВА СЛОВО Е КАЗАНО, че ако при една любов, при едно приятелство няма плод, ТЕ НЕ СА НИЩО – даже са вредни и греховни. Мнозина се занимават само с проповядване, лекции, говорене, обещания, отлагания, чатове от дистанция. Това е ПРЕДАТЕЛСТВО! За едни плодът  на доброто е детето, което раждат; за други – раждането на РЕАЛНИ духовни и природни продукти за другите, подобряващи здравето и възвисяващи душата към Бога. Плодовете на Доброто, за разлика от плодовете на користта и злото, не се продават. Например, мислиш си, че правиш добро като пускаш някого безплатно в имотите си, но в същото време си ги обявил за продаване и този човек ще трябва да си излезе. Ти не знаеш, че в този случай ще умреш. Не знаеш и това, че ако му вземеш наем, ще се разболееш или ще се разболее най-близкият ти, няма да се излекува скоро или и той ще умре. В същото време, като отидеш в другия свят или на друга планета, ти самият ще трябва да плащаш наем, за да оцелееш; да работиш дълги години, за да си купиш или направиш къща.

 

 

 

 

СЪДЪРЖАНИЕ
/