Книга 45

 

1852  8-18 май 2017 Още разговори с В.У. от Скопие

     8 май 2016 г. в 21:57 до В.У. Мила В., всеки път съм много трогнат от това, което пишеш - сродна душа! По въпроса за вселените и другите теми още нямаме тълковен речник и анотации, освен към първия полутом за 1984 г. Ще се опитам сега да ти изпратя оттук поне страниците с тълковния речник.

 

 8 май 2016 г. в 22:20 от В.У. Благодарам Григориј. Опитајте кога ќе имате време, да не ве мачам, не е итно. Веројатно треба уште еднаш да ги прочитам осијанијата потемелно - имам чувство дека има уште многу ‘пораки‘, кои не сум ги примила при претходните читања. Пријатна неделна вечер.

 

9 май 2016 г. 10:53 UTC+03 от В.У. Здраво Григориј, Голема благодарност за бројните убави подароци. Ќе споделам едбо лично искуство за тоа како ги пронајдов осијанијата во Необјатното Говори. Над мојот компјутер има неколку фотографии од ѕвезди, па често погледнувам во ѕвездите, медитирам на нив, а понекогаш и им говорам, и тоа не како на божесрва туку како со другари. Две од тие ѕвезди имаат посебно место во мојот хороскоп и мислам дека имаат поголемо влијание од другите ѕвеѕди. Една од тие ѕвезди е Регулус – моето Сонце е во конјукција со Регулус. Во тек на многу години спонтано се поврзував со таа ѕвезда. За влијанието на таа ѕвезда има и стари астролошки текстови но не можев да пронајдам многу информации за она што јас сакав да го дознаам. И понекогаш го прашував Регулус или небото да ми кажат повеќе за таа ѕвезда. Пред неколку години, ‘сосема случајно’, овде на Фејсбук ме привлече текст за Регулус. Тоа беше текст од Необјатното Говори, и мислам дека беше споделен од Вера Михајлова. Конечно дознав повеќе за таа ѕзезда, но видов и дека се наоѓам меѓу други бисери-текстови, и така, почнав да ги читам, едно по друго. Не разбирав од кого се, а во почетокот не ми ни беше важно од кого се, бидејќи доволен ми беше јакиот впечаток дека станува збор за интелигенција која пренесува мудри информации од уникатна перпектива. Набргу ме чекаше и друго изненадување. Ин-телигенцијата која пренесуваше информации борави на Ахернар (Акернар, Аркернар). Акернар е другата ѕвезда која според мојата интуиција и моето познавање од астрологијата, има влијание во мојот хороскоп. Таа е во конјукција со мојот Сатурн кој не е лесно астролошки позициониран. Сепак Акернар е добра, милозлива ѕвезда дури и во старите археолошки списи, (кои обилуваат со негативни интерпретации за ѕвездите и планетите) и мислам дека ја олеснува позицијата на мојот Сатурн. Се разбира, тоа што Елма е од Аркернар, уште повеќе ме израдува, ’случајноста’ си ја интерпретирав како убав знак од небото, и тоа уште повеќе ме инспира да продолжам да ги читам осијанијата. Не ѕнам дали ќе бида во можност да прочитам се што сте ми пратиле, но сигурно ќе прочитам нешто од Мудрецот, кој живее на Акернар. Благодаран, поздрав, пријатен ден!

 

9 май 2016 г. в 12:00 UTC+03 от В.У. Јас не сум професионален астролог, но имам проучено и споредувано повеќе астролошки системи, како на пример популарниот систем на Рудјар кој е во-становен врз окултните откритија на Теозофите, го имам проучувано и системот на Розенкројцерите, кој систем за чудо има некој суштински разлики од системот на Теозофите, го имам малку читано и Беинса Дуно на таа тема, имам нешто читано и од Ведскиот астролошки систем, а и други астрологии, - можам да кажам дека најточни интерпретации и прогнози, по-готово за синастријата, имам сретнато кај системот Magi Astrology, кој редовно се надоградува со статистички податоци. Сега си спомнав и за еден многу интересен совет од Елма, не си спомнувам баш во потполоност, но отприлика беше дека многу ќе си помогнеме ако си нацртаме, (рисуваме), слика (картинка) од астролошката карта - го послушав тој совет на Елма и направив еден приказ на мојата астролошка карта како Дрво на Животот, додавајќи некои симболи и мои фотографии. Немам против да го видите и мојот хороскоп, кога ќе имате време....не ми е толку битно.... Само што сум родена во годините кога Сатурн е во опозиција со Уран и Плутон. Имам прочитано дека при вакви констелации меѓу Сатурн, Уран, Плутон, се преродуваат души кои живееле на Атлантида... но кој знае...?

 

17 май 2016 г. в 07:41 UTC+03 до В.У. Драга В., благодаря за всичко - и за това, че се съгласихте да ви направя и аз хороскоп и си дадохте рождените данни. Единствено се питам дали У. ви е моминската фамилия или по мъж, понеже нали в астрологията най-важна е моминската за жената. Нали Бра-нислав Нушич пише, че човек има автобиография само до женитбата си, после вече нема... Много смешна му е тая автобиография, обаче по-късно узнах, че той е бил ярък сърбофил и българофоб, което не му прави чест. Впрочем, любимият ми разказ от сръбската л-ра е от Иво Андрич - "Елена - жената, която не съществува", - сигурно и вие го знаете наизуст... Той е към моята библиотека "Прекрасни чудаци" - когато работех във Външния отдел на Съюза на българските писатели, разпитвах всички чужди писатели, които идваха и при които отивахме, за образите на прекрасния чудак в съотвената национална л-ра. В аудиовид съм изчел няколко такива на български в сайта ми toyonus.com, но ги търся преведени и записани аудио за слепите на всички други езици. А има ли македонски романтик - някой разказ с образ на прекрасен чудак?...

 

17 май 2016 г. в 07:44 UTC+03 до В.У. Благодаря сърдечно и за музиката! Много силно ми действа! Нали съм и аз македонско чедо и този език ми е много мил на душата! И вие като пишете тука и ви чета, мед ми капе на сърцето!

 

17 май 2016 г. в 15:54 UTC+03 от В.У. Сум ги читала осијанијата на Елма за симболите и за нациите. Тоа што го прочитав за Македонија дури и ме изненади. Баш во тој период не се чуствував како дел од оваа чудна и луда матрица, наречена Македонија и Македонци, и не знаев зошто сум воопшто родена межу народ кои не го разбирам, а уште помалку ме разбирал. И затоа ми беше чудно тоа што Елма го има кажано. И некако повторно до некаде го прифатив народов. Елма е во право кога вели дека Македонецот не е склон на пост (овде дури и сиромавите се прејадуваат). Елма е во право кога вели дека македонскиот народот е растурен на сите страни од светот. Кога реков дека работам внатречно, не мислев на работа со симболи. Излегувам меѓу народот сама и од страна медитирам на светлина, мир и добрина – и ги опсипувам луѓето, кои протестираат, со светлина, мир добрина... Го споменавте Пентаграмот. Да тој е дефинитивно моќен и свет симбол а денеска има и многу научни објасненија како функционира Светата Геометрија, Но има една чудна идеја (не знам како да ја наречам), нешто што ми стои во срцево а иако нејасна мисла и идеја сепак имам потреба да го изнесам од срцево а немам кому да го кажам бидејќи многумина и не би ме разбрале за што говорам. Еден детаљ од текстовите на Елма ми остана некако запешатен во срцето и интуицијата ми вели дека тука се крие и една окултна тајна која токму сега се актуелизира. Елма говори за значењето на числата до бројот (числото) 5. За 6 вели дека уште не е активирано. Мислам дека веќе се активира со доаѓањето на новата шеста раса. И не само тоа. Мислам дека и Пентаграмот ќе има трансформации. Не велам дека нема да биде активен. Кога се преминува на колективно ниво од една во друга парадигма, и симболот веројатно се менува – на пример нов (зрак) лач на ѕвездата. Само сакам уште дека Хексагонот е поврзан со ектратерестријални цивилизации (меѓу кои и повеќедимензионални интелегенции, а ние сме всушност дел од нив) - кои во последно време се поактивно дејствуваат врз нашата планета.

 

17 май 2016 г. в 20:55 UTC+03 до В.У. Както го виждам във втория вариант [герба на Македония], у мен възникват въпроси и размисли. 1.Кое е растението на преден план - прилича ми на макова кутийка, от която се произвежда морфинът? Аз съм работил с такива точно за това производство във Фармахим. Или е друго растение? 2.В житните класове виждам същите три звезди, за които споменах и ви ги пратих - в герба на Латвия. Значи, при вас би трябвало да действат същите две вражески сили, както и там, но двойно по-силно... Тия три звезди фигурират и в Статуята на свободата в центъра на Рига. Един приятел там (Арманд) направи триизмерен модел как те могат да се съчетаят с върховете нагоре и пак да се допират. В двуизмерния модел на Латвия двете "лоши" звезди са допрени до горната повече с долните си части, а това е също символ и оръжие. Във вашия вариант Добрата Звезда ЗАСТЪПВА другите две, което също е символ, че ДОБРАТА има приоритет - ТОВА е важно! Още нещо положително - те са с точки в центъра, затова при вас обърнатите звезди (ако това е строго официалният ви герб, а не вариант) са символ на Добрата Духовна Жена - Новата Ева, - докато пентаграм с върха нагоре е символ на Мъжа. Само че при вас нито главната звезда, нито другите са по вертикална ос. Има математически формули, с които изчисляваме орбиса на приближението към вертикалния връх и при правата, и при обърнатата звезда. В това, което ми изпратихте, и двата вида звезди не са напълно вертикални. Това може да има художествен ефект, но от кабалистична гледна точка показва че мъжът и  жената в Македония са под някакъв ъгъл към Вертикалната Истина. Това може също да е предопределено - специфика. Щом е допуснато, Провидението прави някакъв опит. По принцип, решаваща е точката в центъра - това е боговдъхновено у този художник. За да са съвсем съвършени звездите и всяка друга фигура, те трябва да са в окръжност. Тогава ще са от божествения свят. Другите са от духовния или физическия.

   ПО-КЪСНО ДОПЪЛНЕНИЕ: Отклонението от Вертикалата не е фатално отклонение от Абсолютната Истина. Напротив, на първо място то отговаря на индивидуалния ъгъл на всяка монада, чрез който тя се учи в Битието и го поддържа. Както знаем от Словото, Истината е 50% субективна; т.е., истинската вярност към Бога и естеството на Съвършенството е диалекническото единство между Вертикала и Индивидуално Отклонение.

 

     17 май 2016 г. в 21:34 UTC+03 от В.У. Да, растението е афион; или како некои го нарекуваат - мак. Се рабира, забранет е за производство, но во минатото доста го имало на ова тло. Дури има и толкувања, дека зборот Македонија потекнува од зборот мак (а асоцира и на мака).

 

 

     За прв пат кај осијанијата на Елма прочитав поинакво толкување за зборот Мак, и малку ме збуни, а малку и ме успокои. Освен житото и афионот, има и тутун. За жал, сеуште многу селски се мејства преживуваат само од тутунови насади. А за трите ѕвезди, искрено прв пат ги гле-дам. Колку чудно!Моите генерации го знаевме го цртавме иако беше со петокрака. Не си спомнувам дека ѕвездите постоеја, но сега проверив биле и на стариот грб (само горна-та црвена петокрака (пентаграм) е отстранета а не и тие чудни бели ѕвезди, Не си спомнувам и за оние црвени народни мотиви. Си спомнувам само за сонцето и затоа многу го сакав грбот како дете и младинка. Да, тоа е официјален грб но сакам да напоменам дека голем дел од народот овде не ни знае дека има грб. Веќе не го афирмираме и затоа е заборавен од мнозина. Мнозинството овде се идентификува со оној чуден ВМРО-вски лав. Веќе контемплирамна она, што го кажавте за значението на симболите..... Ви Благодарам Григориј. Всушност, нема да персирам со ова благодарам, овојпат ќе кажам Ти Благодарам Григориј...

 

     17 май 2016 г. в 21:50 UTC+03 до В.У. Ще се опитам да импровизирам върху герба ви, когато мога. Слънцето го има и в други народи, но при вас е с 8 лъча и 9 сектора между лъчите. Това са фундаметнални числа и символи. Планината също е уникална - синя и с 5 върха. Много важен е и знакът безкрайност под нея. Морето под него е знакът на Водолея - вълновият принцип в Битието. Фундаментални са и 4-те дъгови писти между класовете, които са всъщност Дъга - Заветът на Бога с Божествена Македония и силата ѝ да борави с 4-те вида взаимодействия: електромагнитни, ядрени, гравитационни и слаби. Белите цветенца в червената лента долу са 2 х 7, а точките между тях - 2 х 6. Отделно са двете цветенца с по 2 точки отдясно и отляво. Също, имат значение и формите и разположението на листата. Всичко това са безкрайно важни архетипи, йерархии, ипостаси на Бога и пр., създаващи Божествена Македония - Майката на Доброто, на Даването.

Някога майка Султана – героиня на на Димитър Талев - уби дъщеря си заради общественото мнение; същото стори и една македонка в роман на Георги Томалевски. Това са сенките на този прекрасен народ, но той е прекрасен във висините на небесата, когато съзерцаваме неговите добродетели. Ако приемем, че българи и македонци са едно, тогава ще се отключи небивала мощ в историята ни!

 

 

Обаче не трябва да се пренебрегват и божествените различия. Маковата кутийка е символ на огромния мистицизъм в душата на истинския македонец. Това е символ на Божествената Любов, която обича всички. В минус - на обсебеността от духове и илюзии. Освен това, случайно ли макът е цвете, с чието име започва името на Македония?... Сигурно е избран съвсем съзнателно и заради това. Дали нямате и по-големи продажби на Макинтош у вас?... Мекотата на Божията Майка влиза в етимвологията и семантиката на македонската душа. Нежност, свенливост, носталгия за любов и зачатие, за преданост, обожание и преклонение. Но, както знаем, макът е и Марс - оттам идва навика на "макетата" да вадят веднага костурчето при кипване и свада и да се ръгат...

 

17 май 2016 г. в 22:19 UTC+03 от В.У. Последната констатација е добра смешка... А за знаците знам и чувствувам дека сите тие архетипи се важни... и мотивот со цветенцата е матрица... Пла-нината е Шар Планина. Сега го видов првиот грб од 1946 година. Сосема друга планина - не е тешко да се погоди која планина ја ставиле тогаш на грбот - Пирин... И имало десет лаци на сонцето. Но на тој стар грб не ги гледам оние чудни бели ѕвезди. Инаку сосема случајно на Facebook минатата година дознав и за Георги Томалевски. Никој не знае овде за него. Никој не знае дека имаме астролог од Крушево. Сосема случајно овде на Facebook дознав и за Михаило Иванов од село Српци, Битола. Дознав од американка, а потоа видов дека има многу следбеници не само во Франција, туку и во цел свет, вклучително и Африка. Како знак за почит кон тој Македонец, кој е потполно непознат овде, а не дека сум следбеник на Михајло, преведов една книга и ја подарив т.е. распсотранив овде на група Македонци. Признавам, никогаш не сум ја сакала историјата. Во училиште ми беше нај-недобар предмет. И иако се викам В., не се потресувам многу околу величието во однос на националното. Дали дека сум индивидуалец не знам, но чувствувам дека секоја нација е убав плод на свој начин и дека никоја нација не требва да си се велича како посебна, бидејќи историјата покажува колку лесно се лизнуваме на тој вид на гордост. Еве Македонците, од пуста гордост гротескни се веќе. Гледам, надмената гордост ја има кај многу народи. Многу народи се замислуваат за посебни, за избрани... но  И само уште нешто ќе додадам пред да кажам лека ноќ. Петар Д'нов и други учители, како на пример Рудолф Штајнер, многу пати говореле за улогата на Словените при формирање на шестата раса.... Се' е тоа убаво, ама кога ја гледам онаа бесмислена војна за територии меѓу Русија и Украина... тажно е. Ох, се изнапраив муабет денеска. Лека ноќ Григориј.

 

18 май 2016 г. в 06:19 UTC+03 до В.У. В Русия и Украйна не воюват славяни. Има преоблечени изверги от други националности, които са платени. Ако има славяни, те са от тия без душа, без искра Божия. Следователно, не са славяни.

 

Искам да продължа с размислите за конкретния герб на Македония. Когато е имало други гербове, и над тях може да се разсъждава. Доколкото в тях е имало божествени архетипи, те са действали в дадения преиод реално; а доколкото е било допуснато да има адски символи, чрез тях е действала кармата. Това, което говорих и ще кажа сега за наличния ви герб, може да е субективно и тенденциозно - от една специална гледна точка на две българси доминанти - учението на Петър Дънов и осиянията на Елма. Но веднъж изказано, то вече действа. Ще действат и други съображения и изказвания, доколкото докосват реални архетипи, а за споменатите съм сигурен. Дъгата най-горе, казахме, може да е специалният Завет на Бога за македонския народ. Доколокото е четворна, може да се свърже с една най-мощна формула, която, при  произнасяне от македонеца, ще има сила за него, ако се стреми да има "сърце, чисто като кристал, ум, свеътъл като слънцето, душа, обширна като вселената, и дух, мощен като Бога и едно с Бога". Би могло да се каже още, че при вас ще са силни и четирите вида съзнание: свръхсъзнание, подсъзнание, самосъзнание и съзнание. Обаче виждам, че през различните периоди, както навсякде, така и в Македония са действали или са били предлагани различни варианти на герба ѝ. Например, има и с петорна "дъга" . Това би влязло в синхрон с петвърхата планина в герба, била тя Шар планина или Пирин. Отделно трябва да извлечем цялата история, символика, ми-тология, фолклор, ендемити и пр. и за двете планини. Във втория случай, владетел на Македония е Бог Перун. Може да се направи паралел между този символ в герба и петте библейски планини в Пентаграма: Арарат, Морея, Синай, Тавор и Голгота, т.е. мистични екскурзии и действа в Шар планина и Пирин може да се провеждат на избрани места във връзка с Ученичеството, заложено в пентаграма: Вера, Смирение, Просветление, Преображение и Възкресение. В такъв случай, и финалното упражнение "Пентаграм" от паневритмията би било най-силно именно в тия две планини. Трябва анализ и на имената й: "Скардус", "Скардон", "Монте Аргентаро", а се срещат и местни имена: "Шар", "Шара Планина", "Шарта", "Шарлаг", "Чардаг". Интересно - и прекрасният мурсалски чай означава "Мощта на Шар планина", затова той "автоматично" става вълшебно питие за космичния македонец.... В просъветска Югославия и Македония има червена петолъчка отгоре на герба, която имаше своите плюсове и минуси навсякъде в просъветския блок.. . Двата житни класа в герба ви могат да се свържат с мъжките и женските елохими, а това е голяма наука. Броят на зърната им би трябвало да говори за разновидността на тези елохими, като покровители на Македония. Маковата кутийка също има своята символика, тя трябва да се проучи подробно. Доколкото макът е обиталище на херувими, трябва да се приеме и протекцията на този вид херувими над Свята Македония и да се открият молитвите и формулите за връзка с тях. Отново - дълбоко изучаване на мака, който е не само Марсов поради цвета и кръста на дъното му, но и мощно свързан с Абсолютния Дух заради чернотата му. То, всъщност, е черно-виолетово, което говори за изпълнение волята на Абсолютния Дух. В минус, това дава и абсолютизма, категоричността и пр.; дава и лошите ефекти на патриахалното съзнание. Може още немалко да се правят свободни паралели, това не е ангажиращо, то е само за размисъл. Сега ще търся легенди и песни за Шар планина, а един ден може и да я посетя... Не открих какво значи Скардус, Скардон, но Шар означава и кълбо, топка, сфера, а това е важно. Сега гледам и знамето и герба на Скопие - и те трябва да се анализират. Но всички тия волни интерпретации са твърде относителни, понеже всеки официален светски герб все пак е дело на смъртен художник и въздействие на кармични егрегори. Добре е, когато е прокарал и някои истински архетипи, които идват от гербовете на народите на Небето. Интересно е има ли окултни версии за кармичните причини на земетресението в Скопие през 1963? (Добре че сте родена по-късно...)

 

 

18 май 2016 г. в 15:41 UTC+03 от В.У. Ги читам и препрочитувам размислите и контемплирам на секој збор, - сеедно дали се су-бјективни или тендециозни (тоа е нормално, па дури до извесен степен и потребно секој индивидуално и оригинално да го гради и толкува универзумот). Веќе неколку години и јас ги проучувам симболите, но од различни гледишта, по разни системи (заради што понекогаш е хаотично, но некогаш и многу, многу преосветлувачки). Меѓу многуте симболи кои се наоѓаат на мојата работна маса е и сино-розевиот симбол на Елма ои често ставам чаша вода над тој симбол пред да ја испиам. Ќе откријам уште една лична работа. Веќе 2-3 години, деновите во мартовската рамнодневница и во деновите на јунскиот солстициј, излегувам на изгрејсонце и меѓу повеќето поздрави кои му ги праќам на сонцето се и двете фолрмули на Елма. Тоа е повеќе моја лична комуникација со сонцето, а не заради што сум следбеник на некоја група и учење, и тоа го правам не за да добијам нешто, а туку да си го поздравам. Татко ми Сонцето!

Го гледам и гледам Грбот на РМ. Никогаш не би помислила дека тие жолти лакови се д’га (инаку по македонски велиме виножито, а некои го викаат и божилак, и двата збора се многу убави за тој прекрасен и многу важен духовен симбол на небото што се јавува при дожд и сонце). Јас би била најсреќна тоа де е дъга но повеќе ми приличи на стебленцата од класјето. Скопје има и една прекрасна планина Водно, висока околу 1000 метри. Скопјани многу си ја сакаат таа планина. Со векови била пуста, бидејќи била палена и сечена од jурците. За пола век ја обновивме, пошумивме и беше рај за многу љубители на планините. И Водно ми беше другарка... Се извинувам ако досаѓам со овие долги писанија. Благодарам Григориј. Поздрав!

 

 

1853 13.05.2016  Как работят Посветените 19:20 до В.У. Има важна новина: Й. беше изпратил една приятелка в Рим да остави там нещо специално за въздействие върху Ватикана. Три дни след акцията й, папата е обявил М.Магдалина за равноапостолка. По същото време Папата дарява 5000 евро за бялата църква в ПРЕСЛАВ и избират за кмет на Рим жена, което става за пръв път в историята на града. 

 

 

1854  13.05. 2016 Темелна трансформација 20:01 от В.У. Здраво, Григориј. Благодарам за новината. Да, Мариа Магдалена е рав-ноапостолка. Имам читано текстови од неколкумина, кои тврдат дека Мариа Магдалена активно делува и дека им пренесува полезни информации за ова ново доба на темелна трансформација на човештвото и Земјата. Поздрав!

 

 

СЪДЪРЖАНИЕ
/