Книга 43

 

1677  12.12.2014 Изпращам "Тържествената" паневритмия на Ф.Стоицев

 

 

      1677  12.12.2014 Изпращам "Тържествената" паневритмия на Ф.Стоицев 05:56 до Х.Ч. Крайно интересни неща научавам сега от вас! Прослушах изпълненията и ми въздействат по-силно от познатите ми неща, явно има разлика. Въпреки че Михаил импровизира свободно, пак е завладяващо - сега разбирам още по-добре защо са го последвали французите. Бил е приятел на вуйчо ми, баща ми и майка ми на Изгрева. Не споделям нега-тивното отношение на много хора тук към него. Аз имах лична среща и разговор с него в София през 1980 г., когато го покани Людмила Живкова. В момента ви изпращам "Тържествената" паневритмия на Ф.Стоицев.

 

     Към този отговор трябва да се допълни, че за фимчето с учебната паневритмия от 1977 г., което направих, бях избрал интуитивно точно този запис, този аранжимент на Филип Стоицев с това изпълнение на състава му. Носих този запис навсякъде по света, където сме играли, и въздействието бе най-голямо. Сега виждам, че записът от 1939 г. е точно по този негов аранжмент и с херците, дадени от Учителя. Ето, Х.Ч. си е направил труда да ги измери в това филмче и потвърждава това. 

 

Ето го това филмче под музиката на чичо Филип, където танцуваме паневритмия с Мария като млади:

https://www.facebook.com/GrigoriyVatan/videos/vb.100007398105494/1477808659142390/?type=2&theater

Той беше един от най-любимите ни и прекрасни братя, няма да го забравим никога! Внаги бодър, весел, добър, свръх-талантлив, творец и педагог от най-върховна класа, истински ученик на Учителя! Като такъв, чичо Филип бе разбрал Учението Му в най-голяма дълочина и прилагаше заветите и практиката Му от Младежкия клас по един съвършен и крайно свободен начин. Не само че душите ни пееха, когато ни беше ръководител и диригент на братския хор и оркестър, но той показа верността си на Учителя и в прилагането на един от най-върховните принципи на Учението – многовариантността, творческата свобода. Някои хора от консерваторите в нашите среди едва ли не ни качиха на кладата, когато той ме помоли да заместя религиозните думи в някои песни от Учителя с думи, приемливи за всички. Имà смелостта да разработи тия псни за хор „Планинарска песен”, където те прозвучаха на живо пред  цяла България, пред целия свят. Филип Стоицев бе един от тримата възрастни в Братството, които харесаха и новия текст на паневритмията:

http://neobyatnotogovori.com/index.php?idpub=3&book=1

 

       1678  12.12.2014 БОГ ли няма да знае? Знае, знае, но... 20:25:10 EET от Р.В. относно Истината за Любовта. Много харесах отговора ти, но предположението ти, че може би не я знае и БОГ, но я живее, ме обърква...  БОГ ли няма да знае? Знае, знае, но се тае... Гледа ни сеира и се „мае”... докъде ще я докараме... А за Исус... - ооооо, побратиме!... Слава Севрюкова го е описала феноменално! Удивлението ми е огромно, умилението също.... Хайде да си пожелаем да ни посети, да ни осени, да ни благослови!

СЪДЪРЖАНИЕ
/