Книга 41

 

Някои хора са живели истински само няколко дни или няколко часа през целия си живот

 

2014.05.06 12:40 до Х.С  Много е вълнуващо, че сме в такъв душевен и духовен диалог с тебе - с други нямам точно такива преживявания. Все още не съм ни направил синастрия на хороскопите, да видя и оттам откъде идва това.

            Много дълбоки ти са разсъжденията и за артистката Одри. Тук искам да кажа, че подмладяването, щастието, здравето и красотата на хората от нейния вид и на серафимите въобще, както и на така наречените "хостонни” хора, души и ангели и на божествата "алохими" произтичат именно от постоянната смяна на съществата, в които се влюбват и с които преживяват любовта. В това те не са виновни, такова им е естеството. Греховете и грешките им произтичат не от това, а от "каращисването" със същества от по-ниска еволюция или крайно различна, с която имат голяма или пълна несъвместимост. Не разбират това и се стига до празни надежди, неизпълними очаквания, конфликти, въздишки, травми, обвинения или перманентно преглъщане на мъката до сълзи и скърб и накрая до рухване. Това обаче не сваля от съкровищницата на Любовта часовете и миговете, когато тя е била преживяна взаимно, честно, силно и искрено - дори и с такива партньори. Някъде се казваше, че някои хора са живели истински, сумарно само няколко дни или часа през целия си живот. Обратно - "сумарно" щастие 100 или близо до 100% е възможно и се получава, само когато едно същество е от илухимна или херувимна еволюция като тебе и е попаднало на любим по волята Божия от своя клас или своята йерархия; а най-добре - на сродната си душа от Вечността или от Веригата сродни души - от космично й Ято. Единствения срещаме на земята само веднъж на 40 прераждания. Така е било досега, но се твърди че днес, в "скончанието на века", това става много по-често, почти постоянно, понеже вече се връщаме в Бога. А това възвръщане, макар и в голямо ято, става по двама - с този, с който сме излезли някога заедно от Бога. В този смисъл, за тази категория същества грешка и грях е всяко отклонение от вътрешния усет и вътрешния идеал на душата - заблудите и компромисите ни в търсенето на единствения. Ако сме от този тип, ние не сме виновни, че не искаме и не можем да правим интимни обмени с когото и да е. Все пак си "набелязваме" (или то самичко си се получава) много достоен човек с високи качества и който ни привлича като магнит.  

     Драмите обаче се получават при крайното различие в йерархиите или в еволюцията на съществата – поради преобладаващата несъвместимост. За такива случаи Емануил Сведенборг казва, че обмяната на души или ангели от различни йерархии е невъзможна или предизвиква взривове, отравяния, задушаване на сърцето в една среда, в която то не може да диша. 

      

 

    Но когато срещата е кардинална - в кардинално прераждане, - по волята Божия и с любим от нашата йерархия, получава се това, за което Сведенборг пише в главата си за браковете на небето. Такива бракове и на земята са абсолютно щастливи и водят до вечна младост, радост, красота и безсмъртие именно поради това, че двамата са от един космически вид, от едно ято, в което представите за любов, мъдрост, истина, добро, правда, съвършенство и пр. са напълно идентични - или подобни в най-висока степен. 

            Та в този смисъл, на мене ми се искаше Одри и Грегори Пек да са именно такава двойка и на земята, а не само на небето, обаче явно това не им е било дадено в този живот - или по-скоро не са го осъзнали. За мен богове и ангели на земята са и перфектни актьори като Чарли Чаплин, Деми Мур, Кевин Костнър, Алек Болдуин и Джеф Голдблъм (и тримата от йерархията на Грегъри Пек), Мерилин (и тя е с душа!), Мерил Стрийп, Робин Уилямс, Никол Кидман, Мел Гибсън, Джоди Фостър, Еди Мърфи, Кейт Уинсли, Том Хенкс, Мишел Пфайфър, Марлон Брандо, Мег Райън, Шарук Кхан, Шърли Маклейн, Ричард Гиър, Киану Риивс, Харисън Форд, Робърт Редфорд, Кевин Спейси, Джон Траволта, Морган Фриймън, Леонардо ди Каприо, Ал Пачино, Антъни Хопкинс и Брад Пит (поне заради Meet Joe Black), Джони Деп (поне заради "Новият Дон Жуан", но не и за пиратските му издънки заради пари), Дъстин Хофман, Силвестър, (колкото и да ни е чудно), Джон Гудмън, Майкъл Дънкан - и т.н.

     Това изреждане от моя страна в никой случай не изчерпва всички актьори с душа, с монада, които харесвам, при това тук се спрях само на американските. Нито ми е това задачата, нито съм изгледал всички филми, но гарантирам за тия, които са ми познати.

      Думата ми беше защо най-големите красавци и красавици измежду тях са имали и имат интимни романи с куп хора без душа или крайно задръстена монада, или от крайно различна, несъвместима еволюция. Дължи се не само на Стария Адам и Старата Ева в тях, които се изкушават от ада, но и по още поне две причини: несъвършенството ни, поради което трябва да ни сблъскват с нашите противоположности, за да търсим диалектичен синтез или пък да изработим отвращение към такива за през цялата вечност, ако те са били без душа. И уроци за рендосване на гордостта, студенината, егоизма, фикциите, наивността, тщеславието, меркантилността, вкуса и т.н. И - естествено - заради навика ни да се разминаваме с по-съвършените заради вторачване в по-несъвършени, приемайки това за наше право, за наше естество, за любов, морал и пр. А Природата желае да създаваме видими и невидими деца с монада и с възможно най-висока еволюция.

            Да, когато не идват физически деца при най-свещения акт, непременно извикваме и раждаме невидими с просто око същества - от рая, чистилището или от ада, в зависимост от това, кого сме допуснали до себе си. В крайна сметка се оказваме перманентни мазохисти, които уж искат щастие, но го търсят там, където го няма, а са слепи за случаите със златно покритие. И най-странното поведение на Бога в живота ни, пълен с въздишки и сълзи, е Неговата ненамеса, когато бъркаме в боклука или минаваме безразлично край цъфнала градина. Явно, Той е не само тотално Ненасилие, но и тотална Мъдрост, искаща да растем постепенно и да се учим от грешките си сами, за да изградим условни рефлекси за бъдещите животи: какво и кого да избягваме и какво и кого да харесваме. Единствено дълбокото и дълго страдание е по-силно от послушанието. Ако няма любов, с послушание също се постига целта, но то не се впечатва тъй силно, както любовта и страданието.  

 

150.05.06 12:46:03  до Х.С. Ето че миг преди да прочета това твое писмо, ти изпратих имейл, в който те причислявам към илухимите и херувимите. Важното и за теб, и за мен, и за всички е сведението, че има и нещо над духовните  йерархии, а именно, елохими и зелохими. Така че случаите ни не са напълно безнадеждни... 

 

СЪДЪРЖАНИЕ
/