Книга 41

 

Писмо до К.Ж. за зъбите и дъвченето

 

       Обадѝ се на нагуалите на Карлос Кастанеда... Това, което знаем за зъбите, е че Природата ги е направила като бушони, за да гръмват, ако искаме да пробутаме стари навици и учения в Новата Вселена... Плюсът на беззъбието е рухване на егото, ако все още у нас е останало старо его (понеже има и божествено его). Така че, никой смъртен не прави изключение.  

         Некадърните зъболекари не възпроизвеждат вида на зъ-бите както ни ги е дала индивидуално Природата, а правят изкуствени бисерни броенички... Ако сме имали преобладаващи големи резци като при гризачите, те ни ги изравняват като при хищниците и заприличваме на филистери.

         Та при беззъбие, мюонното тяло се изработва не с дъв - чене на твърда храна, а с дъвчене на каши и течности. Дъвче -нето е много важно не само за стимулиране на амилазата, липазата и пр. в слюнката и за проникване на етера първо в мозъка, но и за духовни постижения. Хищниците не дъвчат, те гълтат плячката наведнъж. Така и ние, от лакомия, преглъщаме хапката или водата веднага на големи глътки, което вкарва в стомаха субстанция, а не енергия, и ни прави сланини и гуша. Добрата новина е, че може да се дъвче и течност.

 

       Обадих им се... Eто какво казаха нагуалите...(цитат от Кастанеда): "Как е възможно да ми пораснат нови зъби? - С помощта на непреклонно намерение. Парадоксът е в това, че когато го достигнеш, зъбите повече няма да те вълнуват. Или обратно: ако те вълнуват зъбите, за теб в този момент намерението не е достъпно. Когато воинът чувства достатъчно своята връзка с намерението, това автоматически означава, че той изчиства голяма част от своето его. А именно то е източник на желанията. Какво ще остане, ако няма какво да се желае? - Командите на Духа! Воинът престава да съществува като личност. Той живее за Духа. И Духът прави за него всичко, което пожелае". 

СЪДЪРЖАНИЕ
/