Книга 33


6.IX.137(2001)
с.Костенец - Рила

ДЕСЕТ КВАДРАТНИ МЕТРА
5ч18м12с
            След няколко безсънни нощи поради филмите, които вървят вътрешно напоследък, възниква отново крещящата нужда от консултация с Онзи, Който вижда и знае всичко. Явно на автопилот не винаги успяваме, въпреки настоятелните призиви на Небето да разчитаме най-много на гласа в сърцето си. Казано е обаче и да питаме, когато сме в безизходица, за да не се блъскаме отчаяно в поредната задънена улица.
            За филмите, споменати по-горе, засега не може да се говори. Те са много страшни и илюстрират поредната бройка хора, загинали поради нашето "потриване". Имаше напоследък една такава дума в беседите на Учителя. Горе еженощно се прави отчет от експертна комисия какво сме можели да направим за Бога, но не сме го направили или какво друго сме сторили вместо това - и по тази причина сме избили поредния ешелон от няколко хиляди души по Земята и в космоса поради закъсняването на Словото.
            Тази сутрин отново се отправя молба към Онзи, Който ни познава и Когото познаваме, с надеждата да отговори на следните въпроси:

- Защо преди малко изскочи сам точно този тефтер, където са записани видения в слънцето и сънища от преди месец и нещо? Не се ли крие в тях съвет и прогноза за излизането от безизходната ситуация днес? Защо при отварянето на том с беседи вчера се паднаха три съвършено различни отговора по един и същ проблем - вечния - за десет квадратни метра съвършено самостоятелна жилищна база за Словото, Делото и Живота?

            Ето, в резюме, в какъв дух бяха отговорите. Кой от тях е точният – или са верни и трите?:

а) Ученикът може да живее и в град при по-малко чист въздух, да пие и чешмяна вода от водопровод и да не се храни само с плодове от градината, ако високият му идеал е да служи на Словото и Делото;

 б) Както човек обича майка си и баща си, така трябва да обича и родния си град;

в) На Земята има поне един верен човек, който е готов да пожертва всичко за Бога. Но ако той още не се явява, ученикът не трябва да разчита на никого и е длъжен да гони работата си сам.

            Последваха и отговори чрез холизация, но те не могат да се предадат тук в оригинал, освен тези на края на този текст, понеже бяха тъй резки и категорични, че всеки от нас има правото да ги преразкаже със собствени думи, за да не боли толкова. Дадено ни е това право.
            Те касаят всички хора по Земята, но и конкретни почитатели на Словото. Каза се, че от много години насам по определен предмет на всички ни пишели все двойки и дори единици, независимо, че по други предмети в Школата може да сме много добри и отличници. Само на едного измежду нас му пишели по милост тройки с два минуса поради някакъв скромен принос в тази област. Минусите били по две причини: 1. Перманентно забавяне и замразяване на Работата поради очакване на помощ от симпатизанти; 2. Мисълта за собственото здраве и съответно нужда от жилище на чист въздух някъде в планините, след като в същото време загиват хора из вселената.
            Сънят от 1-2 август тази година означавал, че твърде опитен враг се грижи Работата да не върви както трябва. И този път той е успял да ни заблуди, давайки направление към потънал речен кораб със замръзнали, мъртви хора - хора, които не могат да живеят изцяло за Бога;
             В тълкуването на този сън бяха представени точни сметки, всеки от тези вледенени хора какви имоти и доходи има и как е оперирал с тях, откакто познава Словото. Всеки един е имал възможност лично или със съмишленици да подсигури не само една самостоятелна база за Словото, Делото и Живота с площ от десет квадратни метра, плюс техника и поддръжка на добро ниво. Тук Комисията не говори за съзнателна вина, а за незнание, за липса на опит: едва днес става ясно, че един от изпитите е всеки ученик на Бога да подсигури на друг ученик на Бога поне едно такова жилище, докато е на Земята. Показа се, че това е абсолютно възможно.

            Остро бе разкритикуван тройкаджията, че е допуснал на няколко пъти да си помисли, че вместо да се ядат малини, касис и царевица, е можело да се купи още една къща с тия средства. Небето дърпа ушите на всеки, който си позволи да пресмята имотите и парите на хората; не дай Боже да почне да дава и съвети и да им внушава нещо. Прекъсва се инициативата за купуване на суперкомпютър, понеже температурните разлики в избраната къща могат да го изкарат от строя за броени дни. Не се разрешава и живот без елементарни санитарно-хигиенни помещения и без вода в дома, въпреки готовността на ентусиастите.

            Образите в слънцето при изгрева на 2 август означавали:

1. Небето ще даде, най после, и истински покрив;
2.   Това ще бъде по инициатива пак на един-единствен човек, след като десетките и стотиците не могат. Този човек ще се разцъфти точно като гигантското глухарче, което ще има силата да поддържа покрива самичко - както се видя от третия символ; вторият - тъмнозеленото стебло на цвете с елипсовидно, бяло съцветие - е точен портрет на въпросния човек. А тази сутрин (6 септември) бе дадено и лицето му, за пълна идентификация. Изясни се, че той е вече информиран за срещата и я очаква.
3.   Короната в центъра на слънцето означава нивото на този приятел: човек с действащ хилядолистник или атмическо тяло - тотална преданост към Бога, поставен на първо място в живота му. Превръщането на короната в човешка длан с палеца отляво, означава поздрав от сродна душа от истинското Братство, която приема Словото, Делото и Живота без резерви - абсолютно, без увъртания, отлагания, потривания и протакания - т.е. без лъжа.

Втори сън, към сутринта на 2 август: Ягодовата поляна означава поляна на съображенията и желанията - на личните желания. Те са свещени, но бързо се скапват и ни правят нещастни, ако Волята на Бога не е на първо място. Костенурката в съня, изпояждаща ягодите, означава България и българите - има се предвид малка или по-голяма група, колкото са секторите и линиите върху черупката ù. Въпреки любовта и предаността им, те са по козирожки и костенурски крайно бавни в действията си за Цялото и постоянно отлагат. Все побеждава чепатият характер и забавянето на Делото поради лични страхове и желания. Нещата все се извъртат така, че личното да не се губи. Четирите костенурчета, впити в майка си, означават 4 деца или 4 основни причини, поради което нещата се пренебрегват и отлагат.
Защо накрая се явява бяла мечка и се казва насън, че тя може да бъде взета в новото местоназначение? Русия ли е това или нещо друго?

Може ли нашият Баща отново да вземе отношение по възникналите проблеми?

7ч01м33с

Незабавно потъване в нелегалност!
          Пълна забрана за общуване с оглашени! Никакво гостуване на обвързани! Нищо общо с хора, които уреждат първо близките си и своя дом и живот - или служат на филанкишията. Не че има нещо лошо във всичко това - и то е форма на любовта, но... без нас повече.
            Лично постигане на определения максимум за летящи - 10 квадратни метра жилищна площ на Земята. Неприемане на такъв дар от никого – изпитателният срок свърши.
          Идва човекът без топузи на краката и на душата. Той работи светкавично.

            Ето мислите, с които ни подкрепи Учителят от том с класическото Слово:

        "Онази какавида, която се излюпи и излезе из пашкула си, не трябва да плаче за него, а веднага да отиде сред природата, да не чака другите. Ние, религиозните хора, докато видим къде сме, нас ни оставят гладни. Да, докато чакате, гладни ще умрете!
        Ще се питаме: "Къде ще се срещнем?" - Ще се срещнем по цветята! И тогава ще разправяме своята история. Не стойте на пашкулите си отгоре, не ти трябва този пашкул – навънка! А вие държите пашкулите си, за да не влязат други вътре...[в тази беседа Учителят казва, че пашкули са и нашите апартаменти - б.п.] Не, сега ти си свободен - хвръкни с крилцата си, пий от този Божествен нектар! И тогава ще имаш сили да извършиш волята Божия." (т."Сила и живот"-V, ППКС`22:61-62, б."Какво трябва да имаме" от 5.02.1922)

        "Когато човек търси една велика истина, той никога не трябва да отлага." (пак там, с.78, б."Искайте, търсете, хлопайте" от 19.02.1922г.)

            "От 8 хиляди години вярваме - и нашето "вярване" свършва с неверие. И сега има същите спорове. По-голяма смелост се иска! Смели да бъдем, да служим на Бога! Да се засрамите - не от мене, всички трябва да се засрамим, че сме лъгали нашия Баща. Ще кажем: "Татко, ние ще служим на тази Земя, Ти си я направил и от днес ние за Тебе ще живеем." - Туй е Новото Учение! [...]
        И тъй, "търсете първом Царството Божие и правдата негова - и всичко останало ще ви се приложи." - Щом турим тази основа, тогава ще имаме условия да проучваме дълбочината на небесата, на звездите, на далечните светове, на другите същества, които са минали по-горе в тази йерархия." (пак там, с.105, б."Царството Божие" от 26.02.1922)

            Като "утешителна премия" след това извънредно строго назидание; и поради това, че досега не ни е била давана конкретна насока как да действаме в духа на есеите, най-старите християни и съвършените богомили, тази сутрин (7.09.2001г.) в София дойде един от възможните модели за изграждане на локални братства от по 12 души (един Малък Специален клас):
            С наличните си средства и имоти, отдавайки от тях десятък, половинък или цялък или плаващ принос, 12 верни на Словото, Делото и Живота се сдобиват с достатъчно земя около планините, за да удовлетворят следните изисквания:
            "Съвършените", отдали всичките си средства и имоти, имат право да се заселят за постоянно в райските оазиси, според следните принципи:
            За мъж от 28 до 120 годишна възраст се дават 3 декара, а за жена - 6. За всеки мъж се построява самостоятелен мобилен дом от 10 кв.м., а за жена - 20 кв.м. Така в един Клас има общо 9 несемейни мъже и жени, живеещи сами в къщите и парцелите си. Могат да се разпределят по възрасти – примерно, две жени и един мъж от 28 до 56 г. в един блок от 15 дка; една жена и двама мъже от 56 до 84г. в един блок от 12 дка; две жени и един мъж от 84 до 120 години - в трети блок от 15 дка. Парцелите се разделят със свободно извити редици от по-големи плододайни дървета и постоянно се поддържат границите им в лимитираните неправилни форми, пресаждайки естествените фиданки извън селището или за оформяне на нови земни райове. Земите се обработват индивидуално и колективно, като първо се помага на бременните, кърмещите, жените и възрастните.
            На несемейна и сама бременна над 28-годишна възраст по договор се дават 9 декара и дом 36 квадрата, за периода на бременността. На несемейна и сама кърмеща - 12 декара и 46 квадрата дом, докато кърми; на самостоятелна майка с едно дете - 16 декара и къща 64 квадрата; на подобна майка с две деца - 20 декара и къща 82 квадрата, докато децата ù станат 28-годишни. Подобни къщи са делими и мобилни, така че след 21-годишна възраст, в рамките на споменатите декари, децата се отделят в самостоятелни къщи. Ако имат данни за участие в Младежки Клас и желаят да живеят в такава комуна, кандидатстват за отиване в друга база след 28-годишната си възраст.
            По споразумение се поддържат и домове за гости за определени срокове. Между парцелите има регламентирани пътеки, а около всеки Оазис на новия живот има река, вада и околен път. Парцелите на мъжете са най-външни - те са достатъчно тесни и продълговати, за да опашат цялото микроселище. Осигурява се достатъчно широк най-външен пояс извън селището, който ще бъде насаден с гори. Периодично се гостува на други подобни бази по света. Всеки участник е специалист по някоя полезна за общината дейност: архитектура, право, земеделие, защита, екоенергетика, екотранспорт, компютри и пр.
            Трябва да се прецизира собствеността за пред обществото, държавата и кръвните наследници, за да не се нарушават границите на един райски остров. Например, всеки парцел може да принадлежи по документи на всички участници, за да може след смъртта на едного да се падне по-малка наследствена част на формалните му наследници, ако това по закон е задължително. Касата на групата винаги трябва да е в състояние да изплати тази малка част на законните кръвни наследници, ако няма друг начин. В правилата, регламентирани пред закона, не бива да се разрешава онаследяване на земя и имущество от кръвен наследник; ако последният изповядва идеите на роднината си, кандидатства за влизане в такава комуна на общо основание. Ако има начин комуната да се регистрира като юридическа единица с идеална цел, без да се оставят наследства на роднини, това е най-доброто, стига да не се даде повод за намеса от страна на държавата. Базови критерии са сравнителните коефициенти на личната биохигиена, социохигиена, културхигиена и психохигиена.
             И така, на математиците, геометриците, землемерите и архитектите остава да предложат проекти за такива идеални селища, всяко различно от другото по форма на парцелите и домовете, но спазващо основните принципи. В средата на всеки "Изгрев" има място за паневритмия и архитектурен комплекс за духовни, културни, научни и административни цели, където дежурните се сменят по списък или по жребий, а главният организатор, с титла "последен парцал" или "временен слуга", се сменя по жребий всеки месец...
            В предишни визии за братски живот са ни идвали и други, още по-подробни идеи, но досега Елма ги е кръщавал "феодални фантасмагории" и е изтъквал тяхната остарялост и уязвимост - стратегията на Учителя сега е всеки да отделя райско кътче в сърцето, дома и имота си там, където се намира, за да бъде Царството Божие на Земята напълно неконтролируемо от тъмните сили и пръснато по цялата Земя. Но настояването на Небето през последните години да се почнат и опити за концентрация на братства в нови Изгреви налага да мислим и върху такива модели.
            Основният закон за подбор на заселници в райските оазиси обаче си остава непоколебим: който е доказвал години наред предаността си на новия живот чрез съдействие или в своето налично местообитание и е устройвал там бременни, кърмещи, гости и работници на Новото, често сам отсъствайки или сгъстявайки се доброволно с други съидейници на друго място, именно той ще има предимство в базите на Небето, за които сега се говори. Оглашените, които не са отваряли сърцето и жилището си за Новия Живот и са давали по-малко от Цялък, ще имат право да гостуват в такива оазиси само за определени срокове. Организаторите запазват правото си на субективен критерий при подбора и поканването на гости и заселници. Предимство имат готовите да сменят по-често жилищата и парцелите си с такива в други оазиси, започвайки от веднъж месечно. Значи, желаещите да се задържàт на едно място една, седем или повече години имат най-малко предимство, но има бройки и за такива.
            Разбира се, изложеният вариант е само един от милионите и преди всичко подлежи на сондиране чрез връзка с Най-Горния. Може би в следващ контакт Той ще даде мнението Си. Засега остава за размисъл и нови предложения, като лелеем надеждата отпреди много години, че най-после ще се появят ОРГАНИЗАТОРИ НА ЗЕМНИ РАЙОВЕ.
           
8.09.137г., 4,29-5,00ч., София    
- Отработването на рая в условията на ада е абсолютното условие за допускане на земни райове. В противен случай, закрилата и просъществуването им са под въпрос.
          Ако трима души на Земята живеят безкористно и в хармония именно в най-тежките условия, преносът им в райовете на Небето е сигурен. Значи, това е белегът. Първо се пробва имаме ли любов към Бога на Земята; после се пренасяме на Небето. И ако там са видели, че продължаваме да живеем в любов, т.е. с пълно отричане от себе си и от света, дават ни зелена пътека и за земен рай. Другояче е невъзможно: сложили сме врагове на всяка крачка, да развалят опитите за лъжа.
          Без свобода, покани, въртене по домовете и изобилен и пълен живот докато сме още в този свят на мъки и противоречия, всякакви усилия за рай на Земята са ерзац-работа - разпадат се за броени минути.
            Не е отбелязано по какъв повод Елма казва едно име:
          - Л.
          - Защо Л., а не Е.?
          - Ами... Пенка…
          - ?
          - Пенка и Латерната е все едно и също…
             
             (Преди години едно осияние завърши с името "Пенка". Сетихме се, че е от българския израз "Като ми пееш Пенке, ле, кой ли ми те слуша?…". Секунда преди да бъде продиктувано гласно това име, на вратата почука една нова приятелка от Пловдив. Влезе, и като чу името си в устата на един непознат, си каза: "Големи ясновидци са тези хора…")

СЪДЪРЖАНИЕ
/